sosy - 72234 przepisów (strona:1617/4816)

Schab w pomarańczach 162

sokiem z pieczenia. Na 10 minut przed końcem czasu do schabu dokładamy pomarańcze. Upieczony schab wyciągamy z naczynia i przekładamy na paterę. Mięso obkładamy pomarańczami. Natomiast powstały z pieczenia sos na bazie soku zaciągamy 2 łyżkami mąki rozpuszczonej w wodzie, zagotowujemy. Sos będzie bardziej zawiesisty. Gotowy sos przelewamy do sosjerki. Dla 4-6 osób Czas: 105 minut   (przygotowanie

Przysmaki Karolki
Smoliste żeberka w mielonej kawie 201

kolendra 1  łyżka  czerwonej papryki (pomieszana ostra ze  słodką ) 2  łyżki  pikantnego keczupu  1  łyżka  miodu 2  łyżki  sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco 2  ząbki   przeciśniętego  czosnku Mięso pokroić na kawałki. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj w misce, dodaj żeberka wymieszaj(...)która została na misce dodać odrobinę wody i w trakcie pieczenia obracać i smarować marynatą, piec aż będą ciemnobrązowe, około 30 minut. Podawać z sałatką, albo surówką i chlebem . Sos idealnie nadaje  się  do maczania chlebka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Poledwiczki wieprzowe z kapeluszem serowym 181

Sos: obgotowujemy grzyby. Sos- Do garnka dajemy pol kostki masla, dwie lyzki maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy. Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu

Smaki Edyty
Gołąbki 161

Zapraszam serdecznie na pyszne gołąbki z najlepszym sosem pomidorowym :)- przepis na sos tutaj Składniki: 2-3 główki kapusty 1.5 szklanki ryżu 800 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula koperek pieprz , sól 2-3 główki kapusty 1.5 szklanki ryżu 800 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula koperek pieprz , sól Obgotowujemy kapustę, by odchodziły liście. Dobrym sposobem jest dodanie do wody oleju(...)dodajemy koperek, pieprz i sól. Mieszamy. Liście kapusty wykładamy farszem. Gołąbki gotujemy w wodzie z bulionem kurczakowym ok 10-15 min na wolnym ogniu.   Gołąbki podałam z sosem pomidorowym . Smacznego

Smaki Edyty
Tapas I - przekąski I 343

Składniki: szynki kiełbasa chorizo pomidory koktailowe sery( brie, camembert, st paulin) mozzarella pikle łosoś z serkiem philadelfia Sos: czosnkowy pomidorowy  Wykonanie: Pokroić na talerz :) Sosy robimy z jogurtu greckiego 2-3 łyzki plus ząbek czosnku i pieprzu- mieszamy I gotowe sos pomidorowy- 2-3 łyżki jogurtu greckiego plus 3 łyzki ketchup- gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Ryba w mleku kokosowym- fish with coconut 168

łyżeczka imbiru 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 150 ml bulionu kurczakowego 4 kaffir liście ok 400 gr łososia ok 250 gr krewetek 1 łyżka sosu rybnego 2 łyzki sosu sojowego ryż, natka pietruszki lub kolendry Wykonanie: Na rozgrzanym oleju smażymy szczypiorek I imbir ok 1 min. Dodajemy paste curry. ( Pamiętajmy że pasta curry jest(...)minutę  Dodajemy bullion kurczakowy, kaffir liście, mleko kokosowe. Trzymamy ok 1 min do połączenia składników. Dodajemy łososia. Trzymamy od momentu zagotowania ok 2-3 min.Teraz dodajemy krewetki sos sojowy I rybny. Trzymamy minute I zabieramy z gazu. Jeżeli będziemy trzymać dłużej- nasze krewetki będą twarde.  Gotujemy ryż- I obiad gotowy. Śmieję się , że ugotowanie obiadu zajmuje mniej niż

Smaki Edyty
Gyros a'la Edyta 223

trochę powspominałam o greckich wakacjach :)- I tak oto powstał gyros a'la Edyta.  Zaletą obiadu jest to , co kocham najbardziej - szybko i smacznie . Dorobiłam do smażonych mięs sos- który jest tu dodatkiem I ukłonem w stronę mojego synka. Jeżeli nie chcemy robić sosu - tzatziki są wystarczające. Zaczynamy :)  Składniki: ok 300gr piersi z kurczaka ok 200 gr wieprzowiny(...)nastepnie dodajemy kurczaka obtoczonego w przyprawach- smażymy tez ok 5 min. Na patelni dodajemy pozostały olej I smażymy poszatkowaną cebulę, ok 2-3 min. Dodajemy przyprawy- mieszamy. Dolewamy bullion. Sos nam gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie ok 2-3 min. Obiad gotowy. Do obiadu ugotowałam ryż z suszonymi warzywami, po ugotowaniu ryżu dodałam

Smaki Edyty
Gulasz z łopatki z grzybami 207

kurczakowy. Zmniejszamy gaz I pod przykryciem dusimy nasz gulasz. W międzyczasie obgotowujemy nasze grzyby. Aż do pozbycia się piany. Dodajemy do gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa. Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą, pieprzem I paprika. Jeżeli lubimy zagęszczony sos, rozrabiamy śmietanę z mąka. Obiad gotowy. Sos podałam z makaronem I surówką colesław -przepis tutaj . Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak w marynacie musztardowo-klonowej 255

misce. Dodajemy ok 1/4 łyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :). Mieszamy by udka przeszły marynatą. Odstawiamy na pół godziny. *Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie z marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki . Pieczemy 40-45 min. Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy(...)kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla I robimy pyszny sos. Obiad podałam z sosem musztardowo- klonowym I z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Smaki Edyty
Słoneczne ciasto z pomarańczami i karmelem. 324

Ciasto pachnie cudownie ... ... przywołuje słońce , lato .... I muszę przyznać ,że równie cudnie smakuje Składniki: Sos karmelowy -przygotowany wg przepisu podanego we wcześniejszym moim poście. Dwie duże pomarańcze Ciasto: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka 1/3 szklanki oleju skórka otarta z dwóch pomarańczy Wykonanie: Z pomarańczy zetrzeć na tarce(...)skórkę , następnie obrać je dokładnie z białej warstwy , pokroić na ok pół centymetrowe plastry. Na dnie szczelnej formy lub innej wyłożonej papierem do pieczenia rozlać warstwę sosu karmelowego (ok 2/3 porcji ) Na nim ułożyć plastry pomarańczy. Na ciasto wymieszać w oddzielnych naczyniach suche i mokre składniki. Połączyć , dodać skórke pomarańczową. Ciasto wylać na pomarańcze . Piec

Malinowa Kawiarenka
Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie 160

goździki kawałek kory cynamonu sól 1 pomarańcza 1 plasterek cytryny 0,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili lub innego pikantnego sosu ( ale bez dodatków np czosnku- może być z limonką ) Obrać gruszki , przekroić   i usunąć gniazda nasienne.   Zagotować   wodę z cukrem , goździkami(...)mają być pół twarde).Wyjąć i ostudzić. Połówkę pomarańczy obrać ze skórki . Pokroić bardzo drobno . Zmieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić do smaku solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru brązowego i sosem chili. Odstawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku . Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym.  * Podałam do pieczonej karkówki   ( przepis   Pomarańczowykarczek

Buniabaje w kuchni
Kiełbaski miodowe z grilla 187

Cały cymes w glazurze - smaruję kiełbaski i pieczywo i tak piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao pieprz grubo mielony 2 łyżki oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski(...)namoczony w wodzie patyczek do szaszłyków ( kiełbaski nie rozpadną się i łatwiej je potem nakładać ) .Bułkę przeciąć na pół .Posmarować   bułkę   ( przecięcie ) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem .Posypać bułkę grubo mielonym pieprzem . Piec na rozgrzanym grillu   kładąc bułkę posmarowaną częścią do spodu .Kiedy kiełbaski się zrumienią podawać z przypieczoną bułką ( od środka robi

Buniabaje w kuchni
Żeberka duszone z warzywami 184

łyżeczki mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek oleju z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 dużej cebuli czerwonej 2 cebule białe 1/2 pora ( biała i zielona część ) 2 marchewki 1/2 pietruszki 1 czerwona papryka 1 pomidor 3 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)gałązka lubczyku 3 szklanki wody Umyte i osuszone żeberka pociąć na porcje ( ja robię cienkie paseczki). Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, mielonej papryki, pieprzu, soli, miodu, ketchupu, musztardy, sosu sojowego. Natrzeć żeberka i zostawić na 15 minut. Pokroić   obrane i umyte warzywa : cebule w piórka, marchew w talarki, pietruszkę w pół krążki, paprykę w paski, pomidora w pól

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki ze schabu trochę inaczej 156

godzin w maceracie Składniki : 40 dag schabu bez kości 30 dag słoniny ( lub tłustego boczku ) 4 duże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem(...)taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć i zostawić w lodówce do następnego dnia . Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie

Buniabaje w kuchni
Krupnik jaglany na rumianym wywarze 152

Polecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu. Mięso dzięki temu jest smaczniejsze i pozostaje nam aromatyczny wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę. Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą(...)podałam w sosie musztardowym, a wywar który został użyłam na ten krupnik. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania