Składniki: pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem(...)mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam. Kapustę, marchewkę, pora i koperek przełożyłam do miski, zalałam sosem i wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Pamiętnikolej Surówka - ½ kapusty pekińskiej - marchew, cebula - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki oleju - sól, pieprz - cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka ) Sos - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki majonezu - ½ opakowania przyprawy tzatziki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej(...)dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso i ogórki. Posypać przyprawą i papryką. Smażyć kilkanaście minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z surówką i frytkami Uwaga – sprawdzona rada 1) najlepiej przygotować podwójną porcję sosu Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie
Świat Smakusól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół szklanki jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku listki świeżej mięty (posiekane) sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny do smaku Do podania: sambal olelek marynowane jalapeno w plasterkach(...)tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem lnianym. Sos jogurtowy: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny (razem z przyprawionym mięsem) w chłodne miejsce. Pierś kroimy na cienkie plastry. Podajemy z sałatką, sosem jogurtowym, sambal olelek, jalapeno
OstryKęskulki i na torebce foliowej lub folii spożywczej rozwałkowujemy na bardzo cienkie kotlety 1 cm grubości. Gotowe kotlety wkładamy na foli lub torebkach do zamrażalnika na 10-15 minut. sos do Big Maca: - 2 duże łyżki majonezu ( ja użyłam dekoracyjnego "Winiary") - 1 łyżeczka musztardy ( np: Sarepska) - 1 łyżeczka BARDZO drobno posiekanej cebuli - szczypta czosnku granulowanego lub suszonego - pół łyżeczki(...)dół opiekamy z jednej strony, a cześć środkowa z obu stron. Gdy mamy już gotowe bułki, kotlety i pokrojone warzywa, nadszedł czas na składanie kanapki. Spód bułki smarujemy sosem --> kładziemy sałatę --> plasterek sera --> kotlet --> plasterki ogórka i następny poziom środek bułki --> sos --> sałata --> plasterek sera --> kotlet --> plasterki ogórka --> wierzch
Zainspiruj się kuchniądania, ale jak to się mówi, człowiek uczy się na próbach i błędach. Sposób podawania tego dania zależy od nas samych. Może być ono podawane na grzance i polane sosem holenderskim, ułożone na liściach sałaty lub mieszance warzyw. Wszystko zależy od was samych i waszej inwencji twórczej. Tak więc zaczynajmy: Jajka po wiedeńsku z grzankami... SKŁADNIKI: - 2 jajka(...)wody - 2 kromki pieczywa - warzywa jako dodatek (według naszego pomysłu) - sol, pieprz - 1 łyżka octu 10% SOS MUSZTARDOWY DO WARZYW: - 1 łyżeczka musztardy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki zimnej wody - 1 łyżeczka octu winnego - sól, pieprz - pół łyżeczki ziół prowansalskich - odrobina pieprzu ziołowego PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotujmy sobie warzywa na talerzu. Ja użyłam sałaty lodowej, cebuli, pomidorków
Zainspiruj się kuchniągarść grzybków mun - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka płynnego miodu - sól - pieprz - odrobina soku z limonki lub octu winnego -pół łyżeczki kozieradki MARYNATA: - 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki zmielonej soli morskiej - pieprz ( opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy z pancerzy i ogonków. Następnie mieszamy składniki do marynaty i wrzucamy w nią krewetki(...)odsączamy z nadmiaru. Następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Usmażone krewetki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe danie wykładamy na talerz. Dobry jako dodatek jest sos słodko-ostry albo tajski sos pikantny Barbecue. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąSkładniki: 1,5 szklanki ugotowanego bulguru (w bulionie warzywnym) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, odsączonego posiekana szalotka (2 szt. ze szczypiorem) i natka pietruszki (1/3 pęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki(...)cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki sosu połączyć ze sobą, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitpół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek na sos: 6 łyżek passaty pomidorowej łyżka suszonego oregano łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku(...)minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na półtorej godziny do podrośnięcia. Piekarnić nastawić na 250 stopni C. W małej miseczce wymieszać składniki sosu, ewentualnie doprawić do smaku. Gdy ciasto już podrośnie, wyjąć je z miski i ponownie chwilę pougniatać, podzielić na dwie części. Obie rozwałkować i wyłożyć na blaszkach nasmarowanych oliwą i posmarować
wyzwania kuchennepszennej 100 g mąki pszennej razowej 15 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 150 g wody ser mozarella pomidorki koktajlowe świeża bazylia sos pomidorowy: 6 łyżek passaty pomidorowej 1 łyżka oliwy(...)powstało gładkie ciasto. Uformować je w kulę, przełożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około półtorej godziny. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy, dokładnie mieszając wszystkie podane składniki. Ser mozarellę pokroić na plastry, lub zetrzeć na tarce. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski i podzielić na dwie części
wyzwania kuchenneBrytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala. Składniki na 2 porcje: 2 duże piersi z kurczaka marynata: 1 łyżeczka garam masala sok wyciśnięty z połowy limonki sos: 200 g jogurtu naturalnego(...)się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość krótko poddusić. Wlać jogurt i doprawić do smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Do gotowego sosu wrzucić usmażone mięso i krótko podgrzać. Wyłożyć na talerze i serwować posypane świeżą kolendrą zchlebkami Naan lub ryżem
wyzwania kuchenneszybkie połączenie warzyw z wędzonym łososiem i winegretem z dodatkiem czosnku. Składniki na 2 porcje: 150 g wędzonego łososia mix sałat garść kaparów 2 pomidory ogórek zielony na sos: 6 łyżek oliwy łyżeczka octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Pomidory(...)ogórka pokroić w półplasterki, a łososia na mniejsze kawałki. Na talerzu ułożyć sałatę i warzywa. Czosnek rozgnieść. Wszystkie składniki sosu zmieszać w małym zamkniętym słoiku, potrząsając nim. Skropić sosem ułożone warzywa, następnie dodać łososia i kapary. Podawać z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneSzybka sałatka z tuńczykiem i jajkami, która sprawdzi się zarówno jako lekki obiad lub smaczna kolacja. Składniki na 2 porcje: puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka sałata 10 pomidorków koktajlowych ogórek zielony 10 filecików anchois garść czarnych oliwek sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy dijon pieprz, sól Jajka ugotować na twardo(...)tuńczyka odsączyć z zalewy. Anchois podzielić na kawałki, pomidorki przekroić na połówki, a ogórki na plastry. Wszystkie składniki sosu wymieszać w małym słoiu, energicznie nim potrząsając. Na talerzach ułożyć sałatę, ogórka, pomidorki, anchois i oliwki. Zalać przygotowanym dresingiem, a na wierzchu ułożyć tuńczyka i jajka
wyzwania kuchenneIndii . Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka . Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy
Słodkości i nie tylkotutejszych sklepach półki uginają się od Potet Salat. Ziemniaczane "coś" 5-6 ziemniaków ugotowanych w łupinkach 1/2 cebuli w piórkach 2 kabanoski (lub kilka plasterków boczku) sos czosnkowy Ziemniaki wystudziłam, a następnie obrane pokroiłam w kostkę. Cebulę podsmażyłam na oliwie, dodałam kabanoski pokrojone w kostkę. Cebulę i kabanoski połączyłam z ziemniakami. Całość omaściłam sosem czosnkowym. Szybka przystawka, mega(...)Cool potatoes peel and cut into cubes. Fry the onion in olive oil, add diced kabanos. Mix onion, kabanos and potatoes. Pour whole the garlic sauce. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Sos czosnkowy
bastalenachleba tuńczyk w wodzie garść kukurydzy 3 ogórki konserwowe 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu pieprz Tuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecie udko z kurczaka szyja indycza marchew ziele angielskie, liść laurowy(...)połączyłam z żelatyną. Do salaterek ułożyłam plasterki marchewki, kawałki mięsa oraz groszek konserwowy. Całość zalałam galaretką i pozostawiłam do wystudzenia. Następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Ćevapčići z sosem tzatziki 300g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka śmietany starty ząbek czosnku 1 łyżka papryki słodkiej, chili, mieszanki kebab 3-4 łyżki gęstego jogurtu 1/2 ogórka zielonego
bastalena