sosy - 72234 przepisów (strona:1604/4816)

Carpaccio wołowe 258

Pierwotne instynkty sprawiają, że szaleję też za surowym mięsem - uwielbiam tatara i krwiste steki. Dzisiaj proponuję alternatywny sposób przygotowania surowego mięsa - carpaccio z rukolą, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, kaparami i sosem balsamicznym.  Do przygotowania dania użyłem: 250 gram polędwicy wołowej, rukoli, 15 pomidorków koktajlowych (po 5 czerwonych, żółtych i tygrysich), 20 kaparów, 10 gram parmezanu, oliwy, octu balsamicznego, soku(...)balsamicznego i 4 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i bardzo dokładnie wymieszałem. Mięso obficie posypałem czarnym świeżo mielonym pieprzem i delikatnie posoliłem, a następnie równomiernie polałem je sosem z cytryny, oliwy i octu balsamicznego. Następnie odstawiłem mięso do lodówki na pół godziny, aby zamarynowało się w sosie. Po tym czasie ułożyłem na środku półmiska z mięsem dokładnie umyte

Wyprawy kulinarne
Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 190

Układamy w brytfance, obkładamy kawałkami masła i wkładamy do piekarnika.  2. Przez pierwsze 80 minut kaczkę obracamy co 20 minut (w sumie 4 razy), a następnie polewamy powstałym sosem co 20 minut. Pieczemy do miękkości (mi to zajęło 2h 40min. - kaczkę piecze się mniej więcej tyle godzin, ile kg waży).  3. W między czasie ostatnią brzoskwinię obieramy(...)Wkładamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy miód i posypujemy cynamonem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Brzoskwinie wyławiamy i odstawiamy na bok. Na 20 minut przed końcem pieczenia, kaczkę polewamy sosem winnym. 4. Kaczkę przekładamy na talerz, ściągamy sznurek, polewamy kilkoma łyżkami powstałego sosu z brytfanki, posypujemy odłożonymi kawałkami brzoskwiń i podajemy np. z buraczkami (przepis poniżej) i kopytkami. Smacznego

My Culinary Art
Panna cotta czyli słodkie popołudnie 152

ostygnięcia. Gdy lekko zaczyna tężeć przelewamy ją do foremek  Wykładamy je do lodówki na około godzinę. Z rozmrożone truskawki miksujemy. Nie odsączamy je z wytrąconej wody, dzięki niej sos będzie miał odpowiednią konsystencje. Możemy posłużyć się również gotowym sosem a w sezonie świeżymi owocami.  Żeby wyjąć gotowy deser w foremek należy je umieścić na chwile w ciepłej wodzie(...)Wtedy delikatnie odrwią się od dna. Gotowy deser po ułożeniu na talerzu polewamy sosem.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
SAŁATKA Z FIG Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 217

pleśniowego typu gorgonzolla, cudownie komponuje się z całością. Składniki na 2 porcje: - 6 świeżych fig - 4 garście rukoli - 2 kulki mozzarelli (po 125g każda) - duża garść świeżych listków bazylii Sos : - 1/2 łyżeczki musztardy Dijon - 2 łyżki octu balsamicznego - 8 łyżek oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki ksylitolu (lub pudru) Składniki sosu dokładnie wymieszać, konsystencja ma być jednolita. Na talerze wyłożyć ruccolę(...)każdą kroiłam na 4 części), ułożyć je na rukoli. Mozzarelle odsączyć, podzielić każdą na mniejsze kawałki  (u mnie każda na 8 części) i wyłożyć na talerze. Polać przygotowanym sosem i obsypać listkami bazylii. Do tego lampka czerwonego wina i mamy pyszna lekką kolację. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Big Mac, czyli kulinarne grzeszki 228

bułki do burgerów 100g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebulka, drobno posiekana szczypta soli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy (1 plasterek) sos do Big Mac'a ( http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/03/sos-do-big-maca.html ) 1. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy naszą masę na dwie równe części i formujemy(...)się nie przypaliło. Gotowe! 4. Mając już wszystkie składniki, zabieramy się za układanie naszego Big Mac'a (warstwy od dołu):    - dolna część bułki    - łyżka sosu do Big Mac'a    - sałata lodowa    - plasterek sera    - burger    - 2 plasterki ogórka    - druga dolna część bułki

My Culinary Art
Sałatka z fetą i mango 165

Składniki (1 porcja): 3 pomidorki koktajlowe 100g sera feta 2 liście sałaty mały kawałek mango 2 plasterki cebuli czerwonej zielone oliwki bez pestek sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1-2 krople ostrego sosu  (ja użyłam "Pain is Good #114 Jamaican" ponieważ jest słodko-ostry,  ale może też być tabasco(...)kładziemy na talerzu. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ser i mango kroimy w kostkę. Całość rozkładamy na liściach sałaty, dodajemy krążki cebuli i kilka oliwek (wg. uznania). Składniki na sos mieszamy w szklance i polewamy nim sałatkę. Gotowe

My Culinary Art
Prosty przepis na Tort Pawłowej - bezglutenowy 275

Tort zainspirowany przepisem z książki kucharskiej "Ugotowani- przepisy uczestników programu". Składniki: 6 białek 300g cukru 1 łyżka octu winnego + sos truskawkowy (przepis poniżej) 1. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach ze szczyptą soli, dodając po łyżce cukru. Na koniec dodajemy ocet. 2. Piankę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy koło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy(...)minuty. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1 godzinę i 15 minut. Bezę zostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym, uchylonym piekarniku - najlepiej na całą noc. Sos truskawkowy: 500 g świeżych lub mrożonych truskawek  (w przypadku mrożonych, proszę zwrócić uwagę na skład!) 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1. Truskawki zasypujemy cukrem

My Culinary Art
Spaghetti Bolognese ze świeżą bazylią 196

łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz świeżo mielony świeża bazylia, posiekana (ok 2 łyżki) + do przybrania: pomidorki koktajlowe,  dymka (zielona część), ser do posypania 1. Na początek przygotujemy sos pomidorowy. Do małego garnka wrzucamy pokrojone pomidory i pomidorki koktajlowe. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż z pomidorów zrobi się "papka" (ok. 10 minut). Następnie ściągamy przykrywkę i gotujemy(...)posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut. 3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną bazylię. Smażymy/gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Podajemy z makaronem spaghetti

My Culinary Art
Zielone curry z kurczakiem 183

imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy(...)kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego

Tajskie smaki
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 367

Nasza dzisiejsza propozycja to makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. Jest to idealne danie na szybki obiad. Wymaga nie zbyt wiele pracy, a efekty znacznie przechodzą włożony wysiłek. Dodatki do kurczaka można oczywiście swobodnie modyfikować w zależności od upodobań smakowych i apetytu danego dnia. Sos do tej potrawy jest dość delikatny, dlatego jeśli jesteście wielbicielami(...)pieprzem. Pieprzu można sporo wrzucić, gdyż śmietana nadaje bardzo delikatnego smaku potrawie. Wszystko mieszamy, starając się nie gotować. Makaron odcedzamy, a następnie wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy przygotowany sos i mieszamy. Nakładamy na talerze i możemy zajadać

Kolizje Smaków
Pizza owocowa 174

porcji: Duża blacha Składniki: 2 banany 3 brzoskwinie z puszki 5 plasterków ananasa Kilka plasterków chudej drobiowej wędliny Ok 250g żółtego sera Ketchup Ciasto przygotujemy według tego przepisu . Jako sos posłuży nam ketchup posypany oregano. Można również użyć sosu pomidorowego . Wszystkie owoce kroimy: banana i brzoskwinie w plasterki, a ananasa na mniejsze kawałki. Wędline drzemy lub kroimy na mniejsze części(...)ścieramy na tarce.   Rozwałkowane ciasto polewamy sosem i układamy wszystkie owoce, wędline,a wierzch posypujemy żółtym serem i oregano. Pizzę wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w temp 180 stopni. Podajemy na ciepło

Kolizje Smaków
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 225

Dzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia! Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia Ilośc porcji: 8 Składniki: Około 8 naleśników według tego  przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony(...)sól i pieprz, smażymy chwilkę i zestawiamy z ognia.  Naczynie do zapiekanek smarujemy niewielką ilością beszamelu i posypujemy dwoma łyżkami żółtego sera. Mieszamy szpinak i grzyby oraz ½ szklanki sosu. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu złączem do dołu. Po ułożeniu wszystkich naleśników polewamy je pozostałą częścią sosu i posypujemy startym żółtym serem

Kolizje Smaków
Makaron penne z groszkiem i cebulą 209

chwilkę podsmażamy. Dorzucamy odsączony z zalewy groszek. Dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania. Podsypujemy żółtym serem zostawiając około ¼ objętości. Czekamy aż ser się rozpuści i zdejmujemy sos z ognia. Gdyby sos zrobił się zbyt gęsty można dodać nieco wody. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy odrobiną żółtego sera

Kolizje Smaków
Calzone 213

łyżki oliwy 170ml wody 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru Farsz: 4 parówki z indyka Kilka plasterków salami Cebula prażona 400g żółtego sera Puszka groszku Ketchup lub sos pomidorowy 2 banany  Przygotowanie potrawy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. By ciasto nie lepiło się do rąk warto je posmarować delikatnie oliwą. Ciasto(...)który mamy ochotę. Groszek odsączamy z wody. Żółty ser trzemy na tarce. Po upłynięciu 30 minut odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na okrągły placek. Smarujemy ketchupem lub sosem i na połowę placka nakładamy farsz: parówkę, groszek, cebulę, banan i żółty ser. Składniki farszu można oczywiście samodzielnie komponować według własnych lub gości upodobań. Placek zamykamy na pół i zawijamy brzegi

Kolizje Smaków
Sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami 191

intensywnym, lekko pikantnym dipem. Pychota. Zwłaszcza latem! Ilośc porcji: 3 Składniki: 200 – 300g piersi z kurczaka 1,5 pomarańcza 1 grejpfrut ½   cytryny Rukola 5 łyżek oliwy 3 łyżki sosu słodko-pikantnego Przyprawy: chili (można zastąpić świeżą papryczką) imbir, sól, pieprz Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w plastry. Następnie przygotowujemy marynatę: wlewamy do miseczki 2 łyżki oliwy. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem(...)kwadrans. W między czasie wyparzamy owoce oraz obieramy ze skórki. Wycinamy owoce bez skórek zachowując sok, który wycieknie w tym czasie. W miseczce łączymy sok z pomarańczy, grejpfruta, sos słodko-pikantny, oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy rukole, cytrusy oraz kurczaka. Całość

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania