typu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa(...)kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. W oryginale gulasz podajemy z frytkami
Kuchnia MagdaLenyGulasz z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego, z dodatkiem papryki oraz pieczarek, przygotowany na bazie sosu pomidorowego. Takie małe urozmaicenie... gulasz przygotowuje przeważnie w sosie własnym, ale tym razem pokusiłam się o dodanie pomidorów oraz soku pomidorowego, dzięki temu powstał pyszny gulasz pomidorowy. Postanowiłam też wymieszać wieprzowinę z wołowiną, aby nabrał on wyjątkowego smaku i aromatu. Taki gulasz to naprawdę
Kuchnia MagdaLenyUwielbiamy jeść pyszne , soczyste steki. Ostatnio poszukujemy nowego sosu aby urozmaicić ich smak. Andrzej wpadł na pomysł stworzenia sosu na bazie kolendry , chilli i pomidorów. Warto go spróbować jest na prawdę pyszny:) Świeży, pełen aromatów,świetnie nadaje się też do steków z karkówki wieprzowej lub dodatek do burrito. składniki: pęczek świeżej kolendry dwa ząbki czosnku 1 papryczka chili w całości
Cytryna&Co.papryczki chilli suszona pimienton (wędzona hiszpańska papryka) albo zwykła papryka oliwa - kilka łyżek, żeby przyprawy się kleiły łyżka miodu sól pieprz ketchup ze 3-5 łyżek lub przecier pomidorowy sos Worcester lub sos BBQ majeranek cząber lubczyk Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam
Cytryna&Co.oliwy z oliwek łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego sól pieprz wędzona papryka (do smaku, ale dosyć sporo - u mnie łyżeczka pikantnej) chlust czerwonego wina lub chlust octu jabłkowego chlust sosu Worcestershire (sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu!) 200 g passaty pomidorowej chlust czegoś słodkiego: (mój tajemniczy składnik to syrop żurawinowy, ale może być też: syrop klonowy, z agawy, łyżka(...)dżemu figowego lub śliwkowego) kolejny składnik, który dodałam za kolejnym podejściem i sos był lepszy a mianowicie kilka namoczonych wcześniej suszonych pomidorów opcjonalnie: cynamon i mielony kminek Podsmaż cebulę i czosnek, chluśnij winem, dodaj cukier i zredukuj. Przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Możesz też nie miksować, ale dokładnie wymieszać. Można przechowywać w lodówce
Cytryna&Co.Składniki: 3 ząbki czosnku dymka 1/4 cebuli 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru łyżka octu pieprz olej sezamowy 2 łyżki płatków chili Czosnek drobno posiekać, cebule posiekać w piórka, dymkę w cienkie plasterki. Wszystko włozyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Sałatę – jak zawsze – dodać tuż przed podaniem i dokładnie wymieszać
stajnia gołębie od kuchniPieczone ravioli, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnych pierogów i drożdżowych, słonych wypieków. Pierożki wypełnione s ą wołowym ragù, niezwykle aromatycznym sosem mi ę sno-pomidorowym, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru. Ravioli doskonale smakują na ciepło i zimno z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam serdecznie ;) **** Il piatto
La grande e la piccola cuocaczarnej fasoli 25 dkg pieczarek 1 duża cebula 1 duża żółta papryka 1 łyżka brązowego cukru 1 duży pomidor 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcesteshire 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżka oleju słonecznikowego 300-350 ml wody 1 i 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować wegański gulasz z czarnej fasoli i pieczarek(...)podsmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojona w paski paprykę, pomidora pokrojonego w kostkę, namoczoną fasolę, liścia laurowego, cukier brązowy , ocet z czerwonego wina, musztardę i sos Worcestreshire . Wlać 250 ml wody i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały i dusić całość, od czasu do czasu mieszając i podlewać wedle potrzeby dodatkową wodą
mecooksSos koperkowy na bazie kwasu z ogórków kiszonych. Tak, nie wylewajmy wody, w której kiszą się ogórki. Zawsze zostawiam i dodaję do zup (na przykład rosolnik ), sosów... 30 g masła, 20 g mąki, łyżka siekanego koperku, 150 – 200 ml kwasu z ogórków kiszonych, 150 – 200 ml wody lub bulionu, 100 g gęstej śmietany 18%, sok z cytryny, sól, cukier Zasmażyć
królestwo garówśrednie cebule pokrojone w piórka ½ cebuli średniej wielkości 4 ząbki czosnku 1 małą gruszkę pozbawioną pestek pęczek dymki (bez cebulek) 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczkę pieprzu 150 ml sosu sojowego dobrej jakości 3 łyżeczki oleju sezamowego. Przygotowanie: Nie używamy soli, bo sos sojowy jest słony wystarczająco. W misce mieszamy pokrojoną wołowinę i cebulę posiekaną w piórka. Pozostałe składniki miksujemy
ladykitchendzisiejszym wpisie chcielibyśmy przedstawić Wam sos meksykański. Od razu, zanim jakiś znawca tematu zrobi nam awanturę, wyjaśniamy, że prawdopodobnie z Meksykiem ten sos nie ma nic wspólnego. Nie mamy pojęcia o kuchni meksykańskiej (poza tym, że ze dwa razy byliśmy w meksykańskiej knajpie). Ale, że jest czerwony, do tego z papryką i fasolą to tak jakoś nam się skojarzyło
Marder&Marder ManufactureBardzo prosty, pyszny i niezastąpiony sos tatarski do jajek czy pieczonych mięs, z dodatkiem kaparów smakuje wyśmienicie. Idealny dodatek na Wielkanocny stół. Polecam jest smaczny J Składniki: 1 szklanka marynowanych grzybów ¼ szklanki kaparów z zalewy 4 ogórki konserwowe 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% Szczypta pieprzu do smaku Szczypta soli do smaku(...)cebuli, dorzucić posiekaną natkę pietruszki lub koperek , dodać majonez oraz śmietanę lub jogurt, doprawić do smaku szczyptą soli, cukru i pieprzu , wymieszać, odstawić do lodówki aby sos się przegryzł. Smacznego
Wanilia i Kardamonproszek. Na patelni grillowej usmaż kurczaka, przez ok. 5-6 minut z każdej strony, tak aby w środku był dobrze wypieczony, ale wciąż soczysty. W międzyczasie przygotuj dressing. DRESSING/ SOS KOLENDROWY: Połącz pozostałą oliwę z oliwek, kumin, pokrojoną drobno papryczkę chilli, połowę liści kolendry i sok z cytryny. Wszystko dobrze zmiksuj w malakserze lub blenderze i odstaw. Do dużej miski(...)włóż posiekanego w kostkę pomidora i awokado. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, sałatę i ¾ sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny. Gdy kurczak będzie już upieczony, możesz go albo pokroić cienko i umieścić na wierzchu sałatki, skrapiając pozostałym dressingiem i posypując pozostałą kolendrą, lub pokroić na małe kawałki
Calzonella.comprzygotowuje się ją dzięki temu w kilka minut. Spróbujcie :) Składniki: 2 średnie buraki 1/2 opakowania sera feta 1/3 szklanki obranych orzechów włoskich 100g rukoli 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego Przygotowanie: Buraki dokładnie myję, nie obierając ich ze skórki. Osuszam warzywa i wkładam do naczynia żaroodpornego pod przykrycie. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę w zależności(...)skórki. Kroimy je w cienkie plastry. Rukole wykładamy na płaskim talerzu. Dookoła układamy plastry buraków. Posypujemy je pokrojonym w kostki serem feta oraz posiekanymi orzechami. Całość delikatnie skrapiamy sosem sojowym. Smacznego
ChilliJemyNazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl , āhuacamolli (w języku nahuatl āhuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszpańskim wymawia się je jako guacamole . W Polsce nazywany jest smaczliwką, a ze względu na swoją chropowatą, zieloną skórę określany jest niekiedy jako gruszka aligatora. Awokado to owoc, podstawowy składnik guacamole, który posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Doceniali je już mieszkańcy południowo(...)słoiczka, wygładzamy powierzchnię i zalewamy zimną wodą (na wysokość ok. 1 cm), zamykamy i wstawiamy do lodówki. Guacamole przechowane w ten sposób zachowa świeżość przez kilka dni. Guacamole to sos będący idealnym dodatkiem do pieczywa, czy przekąsek. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę, chili, cebulę, kolendrę, czosnek i różne przyprawy. Ta wersja, którą
mojewypiekiinietylko