Sezon na szparagi w pełni, więc przedstawiam moją propozycję obiadową. Jedna z moich ulubionych kasz, czyli bulgur z ulubioną rybą, a więc łososiu pieczonym w marynacie z sosu sojowego a do tego oczywiście pyszne zielone szparagi. Taki obiad nie dość, że jest bardzo zdrowy to doskonale syci, ładnie prezentuje się na talerzu i robię się go sprawnie i szybko(...)Polecam samemu się przekonać. Składniki (2 porcje): 1 pęczek szparagów ok. 350 g filetu z łososia woreczek kaszy bulgur Marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny pieprz Wykonanie: Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem - można je zgrillować, usmażyć na patelni, upiec lub ugotować. Ja gotowałam
Healthy food explorerWitajcie, Dzisiaj polecam Wam niepowtarzalny przepis na ketchup bułgarski. Pomidory, jabłka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek – to niezawodna kombinacja składników. Ketchup bułgarski świetnie sprawdza się jako sos do domowej pizzy, czy do pasztetów lub wędlin. Składniki: 2,5 – 2,6 kg pomidorów 600 g jabłek 700 g marchewki 600 g pietruszki 600 g selera 400 g cebuli
Przepisy BabciKultury Ludowej w Kolbuszowej. Jest ona (publikacja) pokłosiem warsztatów kulinarnych prowadzonych przez panią Janinę Olszowy, znawczynię kuchni lasowiackiej. Bób według jej przepisu jest po prostu wyśmienity dzięki niezwykłemu aromatowi sosu śmietanowego. Jeśli tylko macie taką możliwość, użyjcie do jego przygotowania świeżych ziół, które doskonale komponują się ze smakiem bobu. Bób przyrządzony w ten sposób jest podawany z młodymi ziemniakami posypanymi(...)miękkości. Zachowujemy około 1/2 szklanki wywaru. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy bób oraz śmietanę wymieszaną z wywarem. Chwilę gotujemy, by zredukować sos. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zioła. Dodajemy też roztrzepany jogurt i chwilkę podgrzewamy. Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po przepisy
Trzeci talerzsmażymy razem 2 minuty. Teraz czas na mascarpone. dzielimy je na kilka części, by szybciej się rozpuszczało i wykładamy na patenie. Podlewamy kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu, by sos nie był zbyt gęsty. Przyprawiamy solą, sokiem z cytryny, pieprzem i świeżą bazylią. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patenię i dokładnie mieszamy z sosem. Smacznego
Cook&Loverobiona na imprezy. Myślę, że spodoba się Wam taka kompozycja smakowa. Koreczki caprese Drukuj przepis Czas gotowania: 10 Składniki -pomidorki koktajlowe -opakowanie kulek sera mozzarella -liście bazylii -sos z octu balsamicznego -sól, pieprz Przygotowanie --> Z każdego pomidorka ścinamy lekko nożem jego końcówkę. Na wykałaczkę nabijamy pomidorek, rozciętą końcówką do dołu (dzięki temu koreczki nie będą się przewracały(...)niego nabijamy listek bazylii, a na końcu wbijamy kulkę sera mozzarella. Koreczki układamy na talerzu, wierzch każdego koreczka polewamy sosem balsamicznym i posypujemy solą oraz pieprzem. --> Smacznego Post Koreczki caprese pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta GotujeNokedli to rodzaj popularnych na Węgrzech kluseczek, idealnych jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy a z sosem czereśniowym smakują obłędnie. Są to podobne kluseczki do niemieckich czy austriackich szpecli. Do zrobienia kluseczek najlepiej służy przyrząd z dziurkami na który wylewa się ciasto i wprost nad garnkiem przeciera specjalna łopatką. Jeśli takowego przyrządu nie posiadacie wystarczy robić kluseczki przy użyciu łyżeczki(...)maleńkie porcje wkładać do wrzątku. Węgierskie kluseczki z sosem czereśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemnie to kolejny przykład na danie, które jest mi w zasadzie obojętne – ani mi smakowało, ani nie smakowało. Makaron, do tego warzywa ugotowane na parze oraz sos śmietanowy z dodatkiem topionego serka … niby fajnie, a jednak czegoś mi tutaj zabrakło…. tylko czego? 300 g makaronu kokardki 1 brokuł 1 cukinia 2-3 marchewki 1 puszka groszku(...)mniejsze kawałki, łączymy z sałatką. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy śmietanę wraz z serkiem pokrojonym na mniejsze części. Mieszamy, aż do połączenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sałatki i dania z warzyw S. Marii
Smaki Na Talerzudelikatnie wymieszać. Masę malinową wylać na spód tortownicy. Następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 h (najlepiej włożyć na całą noc). Czekoladę rozpuścić i wymieszać ze śmietanką kremówką. Sos zdjąć z kuchenki i ostudzić. Na wierzchu ułożyć bezy a między nimi maliny. Wszystko polać sosem czekoladowym. Artykuł Malinowy sernik na zimno pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEzjadłam ich niesamowitą ilość, chyba jeszcze w żadnym roku tyle nie pochłonęłam. Są soczyste, pachnące słońcem i takie słodkie. Tym razem zamknęłam pyszne czereśnie w pierogach, polałam je sosem jogurtowym i obiad gotowy, polecam. Pierogi z czereśniami w sosie jogurtowo - miętowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezbyt lubię taką pogodę , mimo iż są wakacje . Gulasz , sam w sobie byłby ciężki w takiej aurze , ale toskański z grzankami , jest lekki . Kurczak nie przytłacza , wspaniały sos pomidorowo- winny , jest niesamowicie aromatyczny , a w połączeniu z grzankami to już prawdziwa poezja . Doskonały wybór na upalne lato , do tego jeszcze kieliszek białego wina z lodem…mniam .. Może jakoś(...)mieszamy , wsypujemy czosnek niedźwiedzi , wlewamy wino , dusimy na małym ogniu około 6 minut . Po tym czasie , wlewamy passatę , cynamon, ostrą paprykę , doprawiamy solą do smaku . Dusimy tak długo , aż sos się zagęści . Zazwyczaj około 10-15 minut . W międzyczasie przyrządzamy grzanki . Chleb kroimy w średniej wielkości kostkę , układamy na papierze do pieczenia , sypiemy ziołami prowansalskimi, czosnkiem , solą do smaku
Ogrodnik w podróżyPyszne, sycące kotleciki w aromatycznym, pomidorowym sosie. Mogą być samodzielnym daniem lub podane z gotowanymi ziemniaczkami i surówką. Robi się je bardzo szybko. Moja córka nie przepada za kaszą, więc staram się ją przemycać w posiłkach, bo nie od dziś wiadomo, że kasza to samo zdrowie. I udało się :) Kotleciki bardzo jej smakowały :) Wam też polecam :) Kotleciki(...)wołowo-wieprzowego 1 woreczek (100g) kaszy bulgur Cenos mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżka majeranku jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia olej do smażenia Sos: 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią łyżeczka bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć
Smakołyki Asibulionu, łyżka oleju, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam, kroję w kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką i majerankiem. W międzyczasie pieczarki kroję w plasterki, marchewkę w półplastry(...)smażę do momentu wyparowania z nich nadmiaru wody. Całość zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę, gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaKotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola) 1 owoc granatu 1 pomarańcza posiekane orzechy lub prażone ziarna słonecznika albo dyni sos winegret (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Sałaty myjemy i suszymy. Pomarańczę obieramy i filetujemy każdą cząstkę, kroimy na kawałki. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy(...)miski, posypujemy pestkami granatu. Podajemy z sosem winegret. Smacznego
bistro mamaobgotowanego wcześniej bobu kilka plasterków aromatycznej kiełbasy (salami, chorizo, jałowcowa) mała cebulka 12 pomidorków koktajlowych pół żółtej papryki 2 łyżki dobrego oleju (np. lnianego) łyżka octu jabłkowego łyżka słodkiego sosu chili garść świeżej kolendry łyżka oleju do smażenia Bób obsmażyć na rozgrzanym oleju. Do bobu dorzucić cebulę pokrojoną w piórka lub grubą kostkę i plasterki kiełbasy. Podgrzewać do zeszklenia cebuli(...)Bób, cebulę i kiełbasę przerzucić do salaterki. Dodać do nich paprykę pokrojoną w kostkę i połówki pomidorków. Doprawić olejem, octem i sosem chili. Na koniec dodać posiekaną natkę kozieradki. Reportaż Przemysława Chwały pt. "Obłoki Fergany" jest opisem podróży autora i życia Kirgizów i Uzbeków, głównie w Kirgistanie. Przyznaję, że czytając ten reportaż, nie mogłam oprzeć się porównaniom książki ze swoją
Weekendy w domu i ogrodzieSos bardzo lekki zrobiony na bazie jogurtu greckiego. Można wykorzystać do wielu dań. Pizzy, placków ziemniaczanych, zapiekanek itp. Bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki Jogurt naturalny duży Grecki 4 ząbki czosnku ( można dać mniej lub więcej) 1/2 łyżeczki pieprzu ( lub wedle uznania) sól wedle uznania sok z 1 cytryny Jogurt wlać do miseczki … Czytaj dalej Sos czosnkowy
gotuj ze mną