ketchup do słoiczków i pasteryzuj około 10 minut. Ketchup z cukinii ma konsystencję gęstą, możemy stosować go jako dip do dań gilowych albo świetnie się nadaje jako baza do sosów. ZOBACZ jak zrobić szybki sos czosnkowy Ketchup z pomidorów – składniki 4 kg pomidorów, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, zioła suszone, Ketchup z pomidorów – przepis Drugi pomysł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chcę Wam dziś pokazać jak zrobić w mniej niż kwadrans smaczny sos pieczarkowy. Doskonale nada się do kotletów z jajek Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki śmietana 18% do zup i sosów sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki, przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmaż cebulę pokrój
Oka w rosole czyli KaFka gotujenią położyć nasze wędzone mięso. Boczek wędzony pieczemy ok. 10 minut. Jeśli wolimy chrupiący boczek włączamy w naszym piekarniku termoobieg. W czasie kiedy boczek jest w piekarniku my robimy sos do kanapki – łączymy majonez z keczupem. Kwestia chleba. Wybieram chleb, bowiem smak wędzonego boczku przypomina mi wieś. Dlatego najlepszy moim zdaniem do kanapki jest wypiek żytni, którego nie muszą(...)opiekać. Oczywiście możecie użyć bułki, bądź białego chleba, ale warto je podpiec wcześniej by stały się chrupiące. Pobudzi to nasze smaki. Na kanapkę kolejno kładziemy: chleb, sałata, boczek, pomidor, sos, sałata i na górę chleb. Całość kroimy po przekątnej, robimy piętro i przekuwamy patykiem. Gotowe i pyszne. Koszt: 14 zł (za dwie kanapki) Przygotowanie: 30 minut Kanapka z zapiekanym boczkiem
Kuchennyviral.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, ciemny sos uniwersalny Łowicz, 50 dag pieczarek, średnia papryka czerwona, 40 dag łopatki wieprzowej, średnia marchewka, mała cebula, łyżka oleju, sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, odrobina wody, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso, marchewkę i paprykę kroję(...)cebulą i dodatkiem przypraw - soli, papryk i majeranku. Kiedy mięso się zarumieni dodaję paprykę i marchewkę, po chwili wrzucam pieczarki. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Następnie wlewam sos (dodaję odrobinę wody do słoika, mieszam i również wlewam na patelnię). Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaprostu. Tak, kufteh to są klopsy co się zowie! I na dodatek w mojej wersji ze śliwką w środku. :) Gotowane w bardzo prostym w wykonaniu, ale bogatym w smak sosie. Są delikatne, soczyste, sycące i pyszne (jak mówi rodzina). Polecam. Składniki: 1/2 szklanki grochu 500 g mielonej wołowiny (lub indyka) 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati 2 łyżki posiekanego koperku(...)zbyt luźna - dodać bułki tartej. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodać posiekaną resztę śliwek i pomidory. Wymieszać. Do sosu włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut (przewracając w połowie
zadanie-gotowanieGołąbki do tej pory jadłam gotowane z sosem pomidorowym,ale można je również zapiekać ....szczerze powiem,nie wiem ,które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne,gdzie jest mielone ,ryż i kapustka,nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe(...)zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu , kiedy skończy nam się farsz. :)Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Całość zalewamy sosem ( 100 g koncentratu pomidorowego z 1,5 szkl. wody + przyprawy - majeranek,sól,pieprz ) i zapiekamy w piekarniku 160 C ok. 50 minut
Różne smaki w kuchniPOTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 5 plastrów schabu, 50 dag pieczarek, pęczek natki pietruszki, duża garść posiekanego szczypiorku, łyżka masła, sól, pieprz świeżo mielony, ciemny sos uniwersalny Łowicz, odrobina wody. #lowicz Przygotowanie: Pieczarki obieram, kroję w ćwiartki (końcówki w grubsze plasterki), natkę siekam. Podsmażam razem na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Mięso kroję na ćwiartki(...)następnie każdy kawałek na pół wzdłuż - aby powstały bardzo cieniutkie plasterki. Kiedy pieczarki lekko się przyrumienią, dodaję mięso i sos (potem wlewam odrobinę wody do słoika, mieszam i również przelewam na patelnię). Danie gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec posypuję szczypiorkiem
JejKuchniaśmietankę wymieszaną z mąką (wcześniej oczywiście ją hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z patelni, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kopytkami <-- klik. Smacznego
Gotowanie...to proste !Wspaniały spacer po lesie. W koszyku mnóstwo skarbów. Przepiękne zdrowiutkie prawdziwki. Na myśl od razu przyszedł mi najłatwiejszy sposób ich przyrządzenia: w sosie śmietanowym. Do tego delikatne polędwiczki. Poezja smaku. Składniki: polędwiczki wieprowe 1 cebula 1 łyżka masła kilka prawdziwków (ja dodałam 6 średnich) sól pieprz śmietana 30% olej Polędwiczki kroję w plastry, lekko rozmiażdżam ręką. Smażę na oleju(...)kostkę cebulę. Chwilę duszę. Dodaję oczyszczone i pokrojone w kawałki prawdziwki. Solę, pieprzę. Dodaję śmietanę 30% i polędwiczki. Dusze tak kilka minut, podaję z ziemniakami. Pyyycha. Artykuł Polędwiczki w sosie śmiatanowo – borowikowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plszkl * olej rzepakowy – 4 łyżki * sól NADZIENIE: * ser bały tłusty – 350 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * orzechy włoskie – ok. 50 g SOS KARMELOWY: * cukier drobny – 4 łyżki * masło – 1 czubata łyżka * śmietana 30% słodka – ok. 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy(...)posiekanych ) i wszystko mieszamy. Smarujemy naleśniki po całości, zamykamy w koperty. na patelni rozsypujemy cukier ( po całości ) , roztapiamy, wrzucamy masło i energicznie mieszamy. Zalewamy śmietaną i gotujemy na kremowy sos, dodajemy szczyptę soli i resztę podprażonych , posiekanych orzechów. Polewamy naleśniki i zajadamy! Smacznego! Ps. tym razem zakupy zrobiłam w sklepie internetowym Frisco.pl – spisał się na medal! Zakupy zostały dostarczone błyskawicznie
Ostra na Słodkośrednim ogniu ok 10 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę zwiększam ogień i smażę aż woda odparuje, a grzyby się zarumienią. Dodaję śmietankę, zmniejszam ogień i gotuję, aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Uważamy z solą, ponieważ ser też jest słony. Do sosu dodaję makaron dokładnie mieszam. Jeżeli po ugotowaniu zdążył już ostygnąć, podgrzewamy
Cook&Loveparmezanem, jajkami, solą i pieprzem, dodaję garść posiekanej pietruszki. Do talerzyka wsypuję bułkę tartą. Zwilżonymi rękami formuję kotlecik, obtaczam w bułce tartej, zmażę na oleju na złoty kolor. Sos: 3 łyżki oleju cebula pieczarki śmietana 18% Do rondelka wlewam olej. Smażę na oleju cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję pokrojone w plastry pieczarki. Duszę chwilę, solę, pieprzę, dodaję 3 łyżki(...)śmietany 18%. Smaaaczne Artykuł Kotlety z ziemniaków z sosem pieczarkowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpatelni po mięsie - około 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać paprykę w proszku. Wymieszać. Dodać powidła, majeranek, cynamon, passatę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Zalać sosem kotlety. Dusić na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Danie dobrze smakuje z dodatkiem prostego sosu czosnkowego: 2 łyżki jogurtu
zadanie-gotowanieProsty ,smaczny sos do kanapek , steków według receptury Jakuba Kuronia.Polecam. sok z 1 cytryny 2 żółtka 25 dag.masła 1 pęczek bazylii sól pieprz ********************************* Na rondelku z wrzącą wodą ustawić miskę .Wbić do niej żółtka i ubijać na pianę z sokiem z cytryny ,solą ,pieprzem.Wciąż ubijając , stopniowo dodawač gorące rozpuszczone masło .Kiedy sos zacznie nabierać konsystencji majonezu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu propozycję obiadową. Kurczak w paprykowym sosie , to propozycja pełna smaku idealna na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i sycie. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Spróbujcie i Wy. Kurczak w paprykowym sosie idealnie pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków czy chleba. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Słodkie okruszki