Czyli kolejna szybka przekąska idealna na obiad, kolację, lub przystawkę. Składniki: parówki ciasto francuskie ser żółty 1 jajko Sos czosnkowy 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz 2 ząbki czosnku Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 3 paski a każdy z pasków na 5 części. Parówki kroimy na 3 części. Ser żółty w plasterkach kroimy(...)razy (nie zawijamy zbyt ciasno – pozwólmy ciastu urosnąć). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Podajemy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz i zgnieciony czosnek, mieszamy razem) Artykuł Prosiaczki pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plimbirem Nie zapominajmy także o czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem. Nie jedzmy go jednak samego, bo jego smak nie jest zbyt dobry, a wykorzystajmy go np. jak składnik sosu do sałatki Sos czosnkowy Nic nie zastąpi wizyty u lekarza Oczywiście możemy wspomagać się domowymi sposobami w chorobie, jednak nic nie zastąpi profesjonalnej konsultacji u lekarza, który będzie mógł prawidłowo zdiagnozować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świeżego imbiru 4 liście kaffiru (limonki) 200 ml mleka kokosowego pół szklanki ryżu suszona papryczka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku kolendra w nasionach 2 łyżki sosu ostrygowego (ewentualnie) sól olej do smażenia Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę, imbir - w słupki. W garnku rozgrzać olej. Poddusić(...)kokosowe i wodę do objętości 1,5 litra. Ryż dobrze wypłukać i dodać do garnka. Do zupy dodać jeszcze liście kaffiru, suszone chili, ćwierć łyżeczki świeżo zmielonej kolendry i sos ostrygowy. Po zawrzeniu zupy, zmniejszyć moc palnika i gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku solą. Po książkowym koszmarze, o którym pisałam wczoraj, dziś kolej na naprawdę dobrą pozycję
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa(...)ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowe pulpety polewamy sosem
e-PrzepisyKulinarneKulinarne prawo jazdy to warsztaty dla tych, którzy chcą poczuć się pewnie w kuchni, zachwycić domowników lub zaimponować znajomym. Podczas spotkania poświęconego makaronom i sosom Uczestnicy poznają najskrytsze sekrety włoskiej kuchni. Artykuł 13 lutego – Kulinarne prawo jazdy – sosy i makarony – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEIlość porcji: 3 – 4 Składniki: 100 g makaronu chińskiego 25 g grzybów mun 400 – 500 g fileta z kurczaka 2 cebule 250 ml bulionu grzybowego 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek ½ pęczka szczypiorku pieprz sól Przygotowanie: Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu (namoczyć grzyby przez 15 minut w gorącej(...)zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut). Makaron przed ugotowaniem można połamać na mniejsze kawałki. Kurczaka z grzybami zdjąć z ognia, dodać makaron, sos sojowo-grzybowy oraz doprawić według potrzeb. Całość posypać szczypiorkiem i gotowe. Krok po kroku: 1. Wymoczyć grzyby 2. Pokroić grzyby 3. Ugotować grzyby 4. Podsmażyć cebulę
KuchniaWeDwoje.plPlacki ziemniaczane z mięsnym sosem, nazywane plackami po węgiersku? Bardzo proszę. Składniki: mięso wieprzowe 1 l wody 2 czerwone papryki 10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej papryki w proszku olej do smażenia majeranek, sól, pieprz do smaku, ostra papryka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 180 g śmietany(...)pozostałe składniki (oprócz koncentratu i śmietany), duszę godzinę. Pod koniec dodaję i śmietanę. Podaję z plackami pieczonymi w piekarniku. Przepis dostępny tutaj>> Artykuł Placki ziemniaczane z sosem mięsnym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plPełnoziarnista tortilla z łososiem, papryką, czerwoną cebulą i mieszkanką sałat. Polana lekkim sosem z jogurtu naturalnego, wymieszanego z czosnkiem, słodką papryką (polecam wędzoną, ale jeśli nie macie może być zwykła) i przyprawami. Świetna na lunch, brunch, lekki obiad lub kolację. Idealnie sprawdzi się na mały głód (choć jeśli macie większy, zróbcie po prostu z podwójnej porcji :) ) Takie tortille to świetny(...)który pozostał niezjedzony. Chociaż my tak bardzo lubimy te danie, że pieczemy łososia na świeżo :) Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/402-pelnoziarnista-tortilla-lososiem-papryka-1170x874.jpg The post Pełnoziarnista tortilla z łososiem i papryką z jogurtowym sosem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjałyżeczka imbiru szczypta (1/4 łyżeczki) cynamonu 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Kapusta 750g czerwonej kapusty (bez łyka i zewnętrznych liści) 1 nieduże kwaskowe/winne jabłko 125ml (pół)wytrawnego wina 2 łyżki octu 1 łyżeczka mielonego kminku 5 goździków sól(...)termoobieg) i pieczemy do miękkości – sprawdzając wykałaczką, zwykle ok. 70 minut, ale nie przeciągamy tego czasu więcej niż potrzeba. Na kilka minut przed końcem otwieramy folię, polewamy kawałki mięsa sosem z pieczenia i pozostawiamy w ten sposób, aby skórka nabrała pełniejszej barwy. Uwagi *) W braku kaczego smalcu do przygotowania kapusty możemy użyć po prostu równoważnej ilości oleju rzepakowego
Kulinarna Pokusawłasnej lodówce. Składniki: - 1/2 opakowania kaszy kuskus - 3 jajka - kilka pomidorków koktajlowych - 1/2 awokado - garść pestek słonecznika - dwie łyżki parmezanu - kilka gałązek pietruszki - sól morska - trzy łyżki sosu sojowego - pieprz kolorowy grubo mielony - łyżeczka papryki wędzonej Kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo i także studzimy. Do ostudzonej kaszy dodajemy sos sojowy, parmezan i paprykę
Cook&Lovefiletów z dorsza 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 cebula 200 g zielonego groszku mrożonego pęczek szczypiorku 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 limonki 2-3 łyżki sosu sojowego 200 g ryżu 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, umyty szczypiorek drobno(...)gorącą wodą w ilości ok. 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony, zielony groszek. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do zupy. Przyprawiamy sosem sojowym, papryką słodką mieloną, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-7 min. Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Do miseczki na dno wykładamy ryż
Kuchnia MagdaLenyŁatwe w przygotowaniu, mięsne PULPETY W SOSIE CURRY będą idealne na styczniowy, gorący obiad. W dodatku ze szczyptą chilli – będą w stanie rozgrzać Was na długo. Artykuł Pulpety w sosie curry pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazineprzekąski z ciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza - szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć na domowej biesiadzie wśród znajomych:) W zależności ile chcecie go przygotować dodawajcie więcej składników proporcjonalnie do reszty. Jeśli chcecie bardziej czosnkowy sos, naturalnie
Zasmakuj Kuchniminimum 6 h marynowania Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 podudzia z kurczaka Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę, w tym czosnek przecisnąć przez praskę. Podudzia zamarynować w marynacie. Naczynie przykryć folią aluminiową i odstawić(...)lodówki na całą noc (minimum 6 godzin). Następnie przełożyć podudzia do rękawa do pieczenia, polać sosem i piec przez 40 – 50 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia delikatnie odwrócić worek na drugą stronę. Krok po kroku: 1. Wymieszać składniki na marynatę 2. Zamarynować mięso 3. Pałeczki przełożyć
KuchniaWeDwoje.plłyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Podawać z jajkiem na twardo. Pobierz wersję do druku: Pobierz Sos chrzanowy z żurawiną Artykuł Sos chrzanowy z żurawiną pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pl