Składniki: 1/4 średniej kapusty włoskiej 200 szpinaku mrożonego Hortex 2 jajka 1 marchewka 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżek mąki 1/2 szklanki mleka sól, pieprz sos: 1 … Czytaj dalej Placuszki kapuściane z sosem z kurczaka
czarrna od kuchnikotleciki (około 20 sztuk) szklanka kaszy gryczanej duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej łyżeczka imbiru pół łyżeczki chilli łyżeczka tymianku sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy 2 puszki pomidorów (około 500g) cebula czosnek (ząbek) łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy pod przykryciem. Możemy ją trochę przetrzymać by była bardzo miękka. Odstawiamy(...)trzeba jednak tego robić ponieważ podczas smażenia kotleciki utrzymają swój kształt. Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy kotleciki i smażymy z obu stron (około 2 minuty z każdej strony) Sos przygotowujemy smażąc cebulkę z czosnkiem na patelni. Zalewamy pomidorami i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem
wysmienitySmakowita pasta rybna ze śledzi lub szprotek w sosie pomidorowym, jajek na twardo, żółtego sera, ogórków kiszonych oraz cebuli to idealne smarowidło do świeżego pieczywa, pszennej bagietki lub ciemnego, pełnoziarnistego chleba, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na 3 porcje puszka śledzi lub szprotek w pomidorach 150 g żółtego sera 2 ogórki kiszone(...)cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Rybę z puszki razem z sosem ( może to być śledź lub szprotki ) dokładnie rozgniatamy widelcem a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę bardzo drobno siekamy po czym wrzucamy do ryby, dodajemy również starty na tarce o małych oczkach żółty
Smakowite Daniawarzywami. Danie szybkie i lekkie. ok 500 g piersi kurczaka ok 300 g jogurtu greckiego 1-2 łyżki oleju 2-3 ząbki czosnku słodka papryka w proszku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz biały bukiet warzyw kwiatowy firmy Hortex 200 g kaszki kuskus Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy pieprzem oraz niewielką ilością soli(...)misce mieszamy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz olej. Dodajemy kawałki kurczaka, dokładnie mieszamy i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso pokryte z każdej strony jogurtem przenosimy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35-40 minut (do czasu, aż „skorupka
Smaki Na Talerzupragnących schudnąć, będących na diecie. Na diecie przyspieszającej metabolizm wpisuje się w fazę III. Ciecierzycy towarzyszy marchewka i sezam, a całość spowita jest super zdrowym, pełnym zdrowych sezamin - sosem tahini. Marchewkę starłam spiralnym nożykiem, ale moźna zetrzeć ją po prostu na dużych oczkach tarki jarzynowej. Smaczna i uniwersalna. Zachęca do degustacji? Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3-4 marchewki(...)wodą, doprawić odrobiną ksylitolu-pudru posieakać obraną cebulę i czosnek zetrzeć marchewkę na tarce lub spiralnym nożykiem ostudzoną ciecierzycę wymieszać z cebulą i czosnkiem, dodać marchewkę. Polać sosem tahini i posypać czarnym sezamem SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sos wg pomysłu Karola Okrasy. Składniki 1 łyżka miodu 60 g utartego chrzanu 1 posiekana cebula dymka 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki masła sok z 1 cytryny Przygotowanie Na gorącej patelni rozpuściłem miód. Jak zaczął się pienić dodałem chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażyłem, zalałem czerwonym winem. Gotowałem(...)wolnym ogniu. Kiedy sos zredukował się o połowę, dodałem kwaśną śmietaną i masło, delikatnie wymieszałem podgrzewając. Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny
R'n'G Kitchenporcje pół opakowania miksu sałat z rukolą 10 pomidorków koktajlowych ser żółty (koniecznie dobrej jakości) 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni mała bagietka masło sos: 4 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny sól pieprz tymianek bazylia oregano Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do odmierzonej oliwy, a następnie dodajemy wszystkie(...)drugą stronę podsmażoną stronę posypujemy żółtym serem startym na drobnych oczkach i posypujemy ulubioną przyprawą (u mnie słodka papryka). Sałatę wykładamy na talerz, na nią pomidorki, ser, pestki i sos. Podajemy z ciepłymi grzankami. Smacznego
Gotuj z Agnesdodajemy pokrojony w kostkę ser górski. Do słoiczka wlewamy nieco oliwy, soku z cytryny, łyżkę miodu i łyżkę musztardy. Sól i pieprz do smaku. Słoiczek zakręcamy i mieszamy – sos do sałaty gotowy. Polewamy bezpośrednio przed podaniem, by sałata nie zwiędła. Do sałaty doskonale pasują pomidorki koktajlowe. Do sosu można dodać również sok z wyciśniętej pomarańczy. Smacznego
MarcinChefAromatyczne pieczarki skąpane w kremowym sosiku ze słodkiej śmietanki to pyszny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, kotletów czy kopytek. Zdecydowanie smaczniejszy niż sos pieczarkowy bez śmietanki ale wiadomo bardziej kaloryczny. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 1 duża cebula ok 250 ml śmietanki 30 % sól,pieprz garść posiekanej natki Pieczarki dokładnie(...)patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć często mieszając aż pieczarki się zrumienia i zmiękną. Następnie wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos zagotować i gotować aż się zredukuje i zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać posiekaną natkę i wymieszać. I można podawać
Monia miesza i gotujedługo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby. Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie. Składniki na 3-4 porcje: 200 g ryżu
KucharzycaPieczona papryka, pomidory, marchewka, czosnek, cebula- to główne składniki pysznego sosu w wegetariańskim wydaniu. Do tego tarty, kremowy i delikatny ser mozzarella oraz chrupiące orzeszki piniowe- a wszystko to w towarzystwie ulubionego makaronu np.; spaghetti. Danie zachwyci smakiem nawet mięsożerców! 😋 4 porcje: * pomidory (np. w puszce/słoiku)- 500 g * papryka czerwona- 2 duże szt. * marchewka- 1 średniej wielkości * cebula(...)rozgrzanym oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć około 5 minut. Do warzyw wlać pomidory, dodać paprykę z czosnkiem i smażyć kolejne 5-7 minut. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Podawać z makaronem spaghetti, posypać startą mozzarellą i orzeszkami piniowymi. Smacznego
Kraina Miodem Płynącakurczaka duża marchew kawałek selera pół puszki pędów bambusa 2 cm świeżego imbiru ok. 15 cm pora suszona papryka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku łyżka sosu ostrygowego szczypta nasion kopru włoskiego (fenkułu) ćwierć łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól olej do smażenia natka kolendry Pierś kurczaka pokroić na kawałki. Oprószyć nasionami kopru włoskiego (fenkułu), mielonym pieprzem(...)wlać tyle wody, by przykryła mięso i warzywa. Dorzucić odcedzone pędy bambusa. Większe kawałki grzybów mun pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i posypać natką kolendry. Moją pierwszą lekturą zaplanowaną na luty
Weekendy w domu i ogrodziemleko – 150 ml drożdże instant – 1 opakowanie – 7 g cukier – 1 łyżeczka sól – 2 płaskie łyżeczki olej – 1 łyżka ulubione dodatki – u mnie dzisiaj czarne oliwki, szynka, pieczarki sos pomidorowy ser żółty mozarella suszone oregano PRZYGOTOWANIE : Mleko, wodę, drożdze, sól oraz cukier umieścić w garnku i podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy mikstura będzie letnia, dodać do mąki(...)ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie to trwało godzinę, ale wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na blacie obsypanym mąką. Wysmarować sosem, ułożyć ulubione składniki, posypać potartym serem i oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200º na funkcji pieczenia góra i dół. Piec 15 – 20minut
kuchniabellissima.wordpress.comzakryte. Gotujemy 30 minut, po czym sprawdzamy czy nie trzeba dodać wody. Gotujemy 1 godzinę i przyprawiamy wegetą, pieprzem oraz dodajemy kostkę mięsną. Gotujemy następne 30 minut. Sos zatrzepujemy mąką z wodą (4 łyżki wody mieszamy z 3 łyżkami mąki, powoli dolewając do sosu, który ciągle mieszamy). Jeśli zatrzepka nie wystarcza, dodajemy kolejną. Podajemy z kaszą oraz surówką
Klasyka Gotowanianatkę pietruszki , chilli, połowę natki pietruszki. Wymieszać, chwilkę gotować na bardzo małym ogniu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerze położyć gorący makaron, na to sos pieczarkowy. Obsypać pozostałą natką pietruszki. bardzo smaczne danie, polecam
Kuchnia Pokoleń