sosy - 72234 przepisów (strona:1655/4816)

Bardzo delikatne gotowane klopsy z cukinią, pyszne 156

Następnie wydusić całą wodę. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać posiekaną drobno cebulkę, odciśniętą cukinię,majeranek, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować okrągłe klopsiki. Przygotowanie sosu – Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Położyć cukinię na dużym sitku, lekko posypać solą. Zostawić na 30 minut. Wycisnąć wodę z cukinii. Na patelni rozgrzać mało(...)pieprzem. Zagotować i gotować na małym ogniu 2 minuty. Dodać klopsy i gotować na małym ogniu 15 minut. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do gotującego się sosu. Zamieszać i pogotować chwilkę. Wlać śmietanę i dodać koperek, wymieszać i gotowe. Śmietanę można pominąć. Pyszne danie polecam

Kuchnia Pokoleń
Boczniaki z warzywami w japońskim stylu i "Wakacyjne przyjaciółki" 143

dodatki charakterystyczne dla kuchni japońskiej. Składniki (na 2 porcje): mała młoda cukinia 200 g boczniaków fenkuł (koper włoski) chili 2 łyżki oleju sezamowego łyżka oleju do smażenia 2 łyżki sosu teriyaki płaska łyżeczka ostropestu wrzątek 3 gałązki natki pietruszki koperek sól Cukinię, fenkuł i boczniaki pokroić na paski podobnej wielkości. Na patelni rozgrzać olej do smażenia i olej sezamowy(...)patelnię wrzucić boczniaki. Podsmażyć. Do boczniaków dorzucić cukinię i fenkuł. Podsmażyć. Do boczniaków z warzywami dodać sos teriyaki, ostropest, rozdrobnione chili i ok. pół szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Pod koniec duszenia (cukinia musi pozostać chrupka) dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą. Danie podawać np. z ryżem (ja podałam z pęczakiem) posypane pokrojonym koperkiem. "Wakacyjne

Weekendy w domu i ogrodzie
Roszponka, rzepa i rzodkiewki 149

zachwycać. Zachwycałam się tak mocno, że ze smakiem spałaszowałam jeszcze na kolację;) Roszponka i sałata rzymska podane w towarzystwie pokrojonej w paseczki rzepy i rzodkiewek, a wszystko to polane sosem jogurtowo-majonezowym o wyraźnym cytrynowym posmaku. Jako dodatek podałam chipsy parmezanowe, ale nie jest to konieczne. Niby proste, a wyszło bardzo fajnie, bardzo lekko, bardzo warzywnie. A jeśli spodobała(...)rzymską. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Rzepę obieramy ze skórki, kroimy na paseczki. Warzywa mieszamy ze sobą. Jogurt łączymy z majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny solą, pieprzem oraz cukrem. Przygotowanym sosem polewamy warzywa. Aby wykonać krążki parmezanowe, należy starty drobno ser uformować na blaszce do pieczenia w kopczyk, lekko go spłaszczyć i włożyć na około 8-10 minut do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu
Kotleciki z bobu w sosie kurkowym 185

białego serka 1 cebula 1 łyżka masła ghee sól, pieprz 4 gałązki mięty 1-2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko olej do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300g kurek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła ghee sól, pieprz koperek Wykonanie: bób rozgnieść widelcem, nie musi być za dokładnie. Wymieszać z podsmażoną na maśle cebulką(...)woda odparuje wlać śmietanę kremówkę i poddusić przez kilka minut do zgęstnienia śmietanki. Do smaku dodać soli i pieprzu i obficie posypać posiekanym koperkiem usmażone kotleciki podawać z sosem kurkowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagody w sosie własnym na zimę i "Tysiąc wspaniałych słońc" 194

czereśni i wiśni, a nie będzie jabłek, grusz i śliwek. W lesie ludzi sporo i jagody mocno przebrane, ale kilka litrów da się uzbierać. Czarne jagody (borówki czernice) w sosie własnym pamiętam z dzieciństwa - były lekarstwem na sensacje żołądkowe. Dorośli mogą skorzystać w takich przypadkach z orzechówki czy nalewki z kitu pszczelego , a dla dzieci idealne są właśnie jagody(...)sosie własnym. U nas tak przygotowane jagody są też jednym ze składników zimowych niedzielnych kompotów. Składniki : jagody (borówki czernice) cukier (2 łyżki na słoik o pojemności 200 ml) Jagody przebrać. Wkładać je do słoiczka do połowy, zasypać łyżką cukru. Włożyć kolejną porcję jagód do wysokości szyjki. Wsypać drugą łyżkę cukru i dosypać jagód do pełna, ubijając jagody w słoiku. Słoik

Weekendy w domu i ogrodzie
Gotowany filet z kurczaka z pieczarkami 160

czasem zastąpiłem je grillowanym, pieczonym lub smażonym. Pora jednak wrócić do zdrowych nawyków i lekkostrawnego jedzenia. A więc na dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować gotowaną pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym, pieczarkami oraz ryżem. Wykorzystałem ryż basmati z dzikim. Oczywiście możecie skorzystać z innego rodzaju. Dziki ryż zawiera sporo potasu, fosforu, witamin z grupy B, natomiast ryż basmati to niezwykle szlachetny(...)dekoracji. Bulion z pieczarkami i cebulą blendujemy dokładnie i dodajemy jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy ryż, następnie pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, polewamy przygotowanym sosem i na koniec dekorujemy plastrami pieczarek

Programista w kuchni
Sałatka z kurczakiem, brokułami i czerwoną fasolą 143

Przepis na kolejną sałatkę zawitał na bloga. Ponownie jest on bardzo prosty do wykonania. Wystarczy podsmażyć pierś z kurczaka, ugotować brokuł i otworzyć puszkę z fasolą. Do tego błyskawiczny sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Zdrowe połączenie, które świetnie nadaje się na posiłek w ciepły, letni dzień. Składniki Podwójna pierś z kurczaka Jeden brokuł Puszka czerwonej fasoli Jogurt naturalny(...)dokładnie płuczemy. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Obieramy ząbki czosnku, a następnie przeciskamy przez praskę. Czosnek dodajemy do jogurtu naturalnego, który doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę

Programista w kuchni
Pizza z brokułami i jajkiem na twardo 141

Kolejna pizza na blogu. Tym razem głównym składnikiem są ugotowane na twardo jajka oraz brokuły. Za sos do pizzy posłużyła zwykła śmietana 18%, która spisała się fenomenalnie. Gorąco polecam spróbować takiego zestawienia składników. Przepis na ciasto znajdziecie w poprzednim wpisie – ciasto na włoską pizzę . Życzę smacznego. Składniki Śmietana 18% (200 g) 3 jajka 1 brokuł 1 kiełbasa suszona(...)będzie miękki. Pamiętajcie, aby go nie rozgotować. Kiełbasę i szynkę kroimy w kosteczkę. Ser żółty trzemy na tarce, na grubych oczkach. Ciasto na pizze smarujemy śmietaną, która posłuży za sos. Następnie układamy równomiernie wszystkie składniki, które na koniec posypujemy startym, żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 18-20 minut

Programista w kuchni
Kabanosy w cieście francuskim + dip 150

razu po wyciągnięciu z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale sprawdzą się jako przystawka na każdej imprezie. Można je podać z ketchupem oraz różnego rodzaju innymi sosami. Polecam sprawdzić dip na bazie musztardy, natki pietruszki, suszonych pomidorów i miodu. Przepis na dip, jak i same kabanosy znalazłem na Kuchni Lidla. Składniki 8 kabanosów 1/2 opakowania ciasta francuskiego(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż nasze ciasto ładnie się zarumieni. Przygotowanie dipu Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie jednolity sos

Programista w kuchni
Pierś z kurczaka z sosem czosnkowym, kaszą gryczaną i brokułami 159

tylko dostarczy Twojemu organizmowi wszystkich składników niezbędnych do regeneracji ale także poprawi Ci humor, dzięki temu, że świetnie smakuje. Delikatna biała kasza gryczana, pierś z kurczaka z dietetycznym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego oraz niezawodne brokuły. Oczywiście przygotowany posiłek możesz zabrać w pojemniku do pracy, szkoły, na trening, lub po prostu zjeść w domu. Czego chcieć więcej? Składniki(...)kurczaka układamy w pojemniku na liściach świeżego szpinaku. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem czosnkowym polewamy wcześniej usmażone mięso. Wartości odżywcze Energia: 728,6 kcal Białko: 60,1 g Tłuszcz: 27,5 g Węglowodany

Programista w kuchni
Sos kurkowy Magdy Gessler-szybki i prosty 5839

Pyszny i prosty do zrobienia sos kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!! Składniki: 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów  odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się(...)wstępnie podsmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych(bez grzybów) i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. pyszny do obiadu-u mnie pieczone młode ziemniaczki,schab grillowany i małosolne ogóreczki-mniam(do makaronu też wypróbowany i bomba

Swojskie jedzonko
Piersi kurze smażone i zapiekane w sosie grzybowym 147

Bardzo dobry obiadek, mięsko, sos grzybowo śmietanowy i ser.To wszystko razem daje super kombinacje. Piersi kurze przekroić na pół w poprzek. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obtoczyć płaty mięsa w mące. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Pieczarki umyć i osuszyć, obsmażyć(...)smaku solą i pieprzem. Zagotować. Wlać śmietanę wymieszaną razem z musztardą. Dodać prawie cały ser. Trochę zostawić do posypania na górze. Wymieszać Na mięsie rozłożyć grzyby i polać sosem. Na górze rozsypać pozostały ser. Nagrzać piekarnik do 200 C i zapiekać 15 minut

Kuchnia Pokoleń
Sos serowy z liści kalarepki 198

Nigdy nie wyrzucam liści z kalarepki w odpowiedni  sposób przyrządzone są bardzo smaczne  dzisiaj proponuję pyszny sos.  Można go dodać do mięsa ,ryżu i makaronu . Składniki • liście z 1 lub 2 kalarepek  • 1 łyżka masła  • 2/3 szklanki śmietany kremówki  • 1 szklanka mleka  • 2 trójkąty serka topionego śmietankowy  • sól  • pieprz  • gałka(...)muszkatołowa szczypta Sposób przygotowania przepisu: Sos serowy z liści kalarepki   • liście pokroić w paski zalać wodą zagotować i odcedzić wodę  • Do liści wlać nową wodę gotować aż zmiękną osączyć na sicie  •Rozpuścić masło dodać liście kalarepki dodać śmietanę  wymieszaną z mlekiem i serki topione, mieszać aż się zagotuje. •dodać sól ,pieprz i gałkę muszkatołową zmiksować wszystko

W królestwie smaków Beaty
tagliatelle z kurkami 196

każdej strony (przewracamy je potrzącając patelnią, lub pojedynczo, drewnianymy szczypcami. Inaczej puszczą soki i zaczną się gotować. Bez obaw, kawałki mogą w środku być delikatnie surowe, dojdą w sosie śmietanowym i będą bardzo soczyste). Kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki(...)Smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę sól, pieprz i redukujemy do powstania konsystencji sosu. Dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i posiekaną natkę. Zostawiamy trochę do ozdoby. Trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.  Nakładamy na talerze, posypujemy pozostałą natką i gotowe! Smacznego

Cook&Love

Proponowane wyszukiwania