Hummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza. Dzisiaj pokażę, jak zrobić do z solonymi migdałami. Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka(...)mieszamy. Podajemy skropione oliwą i posypane papryką z dodatkiem migdałów. Smakuje równie wyśmienicie jako dodatek do mięs. Smacznego! ZOBACZ RÓWNIEŻ: Domowy hummus z jagodami goi Hummus – podstawowy przepis Sosy i dipy na grilla! Guacamole – podstawowy przepis
MarcinChefDOMOWY SOS KARMELOWY jest szczęściem, miłością i czystą przyjemnością w... Artykuł Domowy sos karmelowy pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEGołąbki w sosie pomidorowym to doskonałe danie na chłodniejsze dni. Dzieci zwykle je uwielbiają, więc warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować. kapusta 60 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) 1 cebula pół słoiczka koncentratu pomidorowego pęczek koperku pieprz ziołowy sól Oczyszczoną główkę kapusty wkładamy głąbem do dołu do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez 15 minut po czym obracamy(...)Zalewamy wodą tak, by gołąbki były przykryte. Solimy i zagotowujemy. Po 50 minutach gotowania rozprowadzamy w szklance pół słoiczka koncentratu pomidorowego z wodą, w której gotowały się gołąbki. Próbujemy sos. Dosalamy do smaku jeśli to konieczne i dodajemy pokrojony pęczek koperku. Zagotowujemy po raz ostatni i gotujemy jeszcze kilka minut, by smaki się połączyły. Gotowe
Dieta bez mlekaznalazłam przepis Gordona Ramsey’a na stir-fry, którego składniki aktualnie miałam w kuchni. pojedyncza pierś z kurczaka* pół brokuła* 6 ząbków czosnku 2 jajka 3,5 łyżki sosu sojowego 100 g makaronu ryżowego 100 g makaronu ryżowego zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż nie zmięknie. Kurczaka kroimy w kostkę, surowego brokuła dzielimy na różyczki (jeśli są spore to przekrawamy(...)kurczaka. Gdy jest już lekko przyrumieniony dorzucamy na patelnię czosnek. Po chwili wrzucamy surowego brokuła i przykrywamy na chwilę pokrywką. Po 5 minutach wlewamy na patelnię 3,5 łyżki sosu sojowego i podsmażamy całość. Gdy brokuł przestanie być twardy zrzucamy zawartość patelni do miski. Przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym. Wlewamy ponownie olej i rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie odlewamy makaron. W miseczce
Dieta bez mlekanią położyć nasze wędzone mięso. Boczek wędzony pieczemy ok. 10 minut. Jeśli wolimy chrupiący boczek włączamy w naszym piekarniku termoobieg. W czasie kiedy boczek jest w piekarniku my robimy sos do kanapki – łączymy majonez z keczupem. Kwestia chleba. Wybieram chleb, bowiem smak wędzonego boczku przypomina mi wieś. Dlatego najlepszy moim zdaniem do kanapki jest wypiek żytni, którego nie muszą(...)opiekać. Oczywiście możecie użyć bułki, bądź białego chleba, ale warto je podpiec wcześniej by stały się chrupiące. Pobudzi to nasze smaki. Na kanapkę kolejno kładziemy: chleb, sałata, boczek, pomidor, sos, sałata i na górę chleb. Całość kroimy po przekątnej, robimy piętro i przekuwamy patykiem. Gotowe i pyszne. Koszt: 14 zł (za dwie kanapki) Przygotowanie: 30 minut Kanapka z zapiekanym boczkiem
Kuchennyviral.plrybę: 2 filety z mintaja (mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody), przyprawa do ryb Prymat, olej do smażenia, mąka do obtoczenia ryby. Składniki na sos: 2 średnie pomidory (najlepiej użyć tych bardziej dojrzałych), 3 czubate łyżeczki mascarpone, łyżka masła, 1/2 pęczka szczypiorku, papryczka chili czerwona, sól, bazylia, oregano. Przygotowanie: Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję(...)składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Rybę nacieram przyprawą i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym oleju, następnie osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję polaną przygotowanym sosem
JejKuchniapełnoziarnistego (szklanka 250 ml) 400 g świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu 2. Warzywa(...)zmiękną dodajemy bulionetkę warzywna i czerwoną fasolkę, mieszamy i dusimy do miękkości, dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego. 3. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ugotowany ryż, całość mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, i wedle uznania do smaku solimy, dodajemy pieprzu, odrobinę chilli i czosnku. 4. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i voil à danie gotowe
Mój pomysł nazaś byłam tam tylko w celach zarobkowych na wakacje. I tak też zostałam zaproszona na wspólny obiad, a podana została najpyszniejsza lasagne jaką jadłam kiedykolwiek! Było w niej wszystko: sos pomidorowy, szpinak, kukurydza, groszek, jajka, sos beszamelowy itd. Próbowałam niejednokrotnie odtworzyć ten smak, ale bezskutecznie. Za to zagościł u mnie w domu na stałe szpinak Bonduelle . Teraz wystarczy zerknąć
Passions hobbies lifeProste i szybkie danie z makaronem pełnoziarnistym. Do sosu pod koniec gotowania można dodać ok 100 g startego sera. Pysznie smakuje z dużą ilością zieleniny. Ja dodaję świeżą pietruszkę i szczypiorek. Składniki na 2 porcje: 150-200 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty penne) 500 g brokułów świeżych lub mrożonych 250 ml kremówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek(...)cebuli dodać brokuły, dusić na małym ogniu. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Zieleninę umyć i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z zieleniną dodać do sosu. Wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Podawać z makaronem
Ze smakiem i z pasjąMarchewki obrać i pokroić w plasterki, rozrzucić na dnie żaroodpornego naczynia. Na marchewkach rozłożyć klopsy. Dodać pozostałe pieczarki. Drugą połówkę dużej cebuli pokroić w piórka i rozłożyć naokoło klopsów. Sos – jeśli nie macie wywaru można użyć gorącej wody i rozmieszać w niej kostkę rosołową wieprzową. Do wywaru dodać musztardę, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Wylać wszystko(...)naczynia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Następnie dodać groszek w strączkach i piec jeszcze 20 minut. Strączki lekko powciskać do sosu. Danie jest gotowe jak klopsy lekko się przyrumienią. Na każdym klopsiku położyć plasterek sera i wstawić do piekarnika do momentu aż ser się rozpuści. Ser można pominąć. Podawać klopsy w towarzystwie warzyw
Kuchnia PokoleńSos słodko - kwaśny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Chętnie wykorzystujemy go i przy grillu, jak też przy daniach chińskich. I nie żałujemy go sobie, szczególnie gdy jest domowej roboty. Możemy dowolnie komponować składniki zgodnie z naszymi upodobaniami. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSZASZŁYKI Z ROZMARYNEM o niepowtarzalnym aromacie sosu worcester. Na ich... Artykuł SZASZŁYKI Z ROZMARYNEM I SOSEM WORCESTER pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEodstawić na kilka-kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Formować niewielkie kuleczki (wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej) i obsmażać na patelni na niewielkiej ilości oleju. Składniki sosu: 2 większe bakłażany oliwa 1/3 główki czosnku 1 ostra papryczka 500 g mocno dojrzałych pomidorów sól do smaku 1 łyżeczka cukru Czosnek obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Papryczkę przekroić(...)średniej wielkości kostkę pomidory - pomidory można najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą do smaku i cukrem. Jeśli sos będzie zbyt pomidorowy, wtedy można dolać wody. Klopsiki podawać z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami - co kto lubi najbardziej
Codzienna kuchnia niecodziennadodać kostkę rosołową wlać przecier pomidorowy z pudełka (lub jak są to zmiksowane świeże pomidory z 10 sztuk), wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 10 minut do sosu wsypać posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz czarny - sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa różne,gołąbki,ryby, do makaronu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgałązki pietruszki pieprz sól Awokado kroimy na pół, przekręcamy i wyciągamy pestkę. Następnie wyciągamy miąższ łyżeczką i wkładamy do rozdrabniacza, chyba że jesteśmy tradycjonalistami i chcemy nasz sos utrzeć w moździerzu. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do awokado, aby nie sczerniało. Później usuwamy skórkę z naszego pomidora (robimy nacięcie w kształcicie krzyża na dole i zalewamy go wrzątkiem(...)Wszystko wrzucamy do rozdrabniacza i doprawiamy pieprzem. Na koniec wrzucamy listki pietruszki (jeśli ktoś lubi kolendrę śmiało może zastąpić nią pietruszkę) i wszystko miksujemy na gładką masę. Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki, aby się schłodził i „przegryzł”. UWAGA! Guacamole solimy dopiero przed podaniem, jeśli zrobimy to wcześniej awokado sczernieje. Smacznego Artykuł Guacamole pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje