sosy - 72234 przepisów (strona:1657/4816)

Tzatziki 109

Grecka klasyka, czyli tzatziki. Jest to sos (dip) na bazie jogurtu i ogórka, który robi międzynarodową karierę. Moja rodzina wprost za nim przepada. Generalnie żadne grillowanie nie może się obyć bez niego. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas najwyższy Tzatziki: 1 opakowanie jogurtu greckiego 400 ml (opcjonalnie bałkańskiego) 2 średnie ogórki sałatkowe 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy(...)używamy). Na końcu dodajemy drobno posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły, a sos schłodził. Podajemy jako do datek do grillowanego, pieczonego lub smażonego mięs. Świetnie komponuje się jako dodatek do warzyw, zarówno tych grillowanych jak i tych świeżych. Smacznego *w wielu przepisach koperek

PatiGotuje
Letnia zapiekanka z marchewki i kalarepy 184

wyparuje. Obsypać mięso mąką wlać wywar, wymieszać i zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Wykonanie zapiekanki – Wyjąć mięso z sosu i włożyć do żaroodpornego naczynia. Na mięso rozłożyć marchew i kalarepę. Do sosu dodać śmietanę i potarty ser. Wylać wszystko do żaroodpornego naczynia. Zapiekanie – piekarnik nagrzać

Kuchnia Pokoleń
Sos pieczarkowy 159

kubka i wymieszać dokładnie tak by nie powstały grudki. Całość gotować jeszcze przez jakieś 5 minut. Można na koniec doprawić jeszcze do smaku. Przydatne: Czas przygotowania: ok.20 minut. Jeśli sos będzie za gęsty można dodać więcej wody, a gdyby okazało się, że za rzadki, to wtedy najlepiej na małym ogniu jeszcze chwilkę go pogotować tak, żeby woda odparowała. Można dodać(...)świeżej natki pietruszki do smaku. Łyżki użyte w przepisie nie były zbyt głębokie. Składniki użyte w przepisie wystarczą na co najmniej 4 porcje. Sos idealny do mięs i placków smacznego

rozgotowana
Warkoczyki z ciasta francuskiego 328

warkoczyków: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kilka pieczarek 4 łyżki kukurydzy ser żółty przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka sos czosnkowy (przepis już na blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dłuższe paski, oprószamy przyprawami i podduszamy na wodzie. Studzimy(...)piękny warkocz :) Gotowe warkoczyki smarujemy rozkłóconym jajkiem (idealna praca dla mojego synka) i posypujemy czarnuszką.   Całość pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut:)  Do gotowego warkocza podajemy sos czosnkowy i sałatkę ;) A potem zbieramy puste talerze;) Smacznego

Lawendowe Niebo
Dorsz w sosie kurkowym z brokułami 114

częściej niż mięso, a tak niestety, nie jest. Od pewnego czasu kupuję polędwicę z dorsza, która bardzo nam smakuje. Dziś jednak w daniu w głównej roli zwykły dorsz w sosie kurkowym z brokułami. Lekkie, smaczne danie, które z pewnością wielu przypadnie do gustu. Siadajcie do stołu, wyciągam talerze! Składniki (na 2 porcje) 300-400g filetu z dorsza świeżego 200g(...)przykryciem przez 10min. Do kurek dodać umyte, podzielone na mniejsze różyczki brokuła. Zamieszać całość, dusić do miękkości. Gdy brokuły będą miękkie, dodać śmietankę, sól i pieprz. Artykuł Dorsz w sosie kurkowym z brokułami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sałata z miętą do dań grillowanych 188

zawierające kapsaicynę. Sałata najlepiej smakuje, gdy przed polaniem olejami i podaniem schłodzi się ją ok. kwadransa w lodówce. Składniki : sałata lodowa kilka gałązek mięty dymka lub szczypiorek chili łyżka sosu sojowego kilka kropel oleju sezamowego dobra oliwa lub olej lniany Sałatę lodową porwać na kawałki wielkości "na jeden kęs". Do sałaty dorzucić liście mięty. Wierz posypać pokrojoną dymką i chili(...)Tuż przed podaniem skropić całość olejem sezamowym oraz oliwą lub olejem lnianym i polać sosem sojowym. Całość wymieszać i podawać

Weekendy w domu i ogrodzie
Nacho - serowy sos 172

chodziłam do jednej z ulubionych restauracji na pysznego steka . Do menu dodali nowość " signature steak " Myślę zobaczę co to za wynalazek . Stek jak zawsze pycha ale rozwalił mnie ten sos podany na frytkach z papryczką jalapeno. Przestałam chodzić raz w miesiącu zaczęłam raz w tygodniu . Ale że lubię gotować postanowiłam go zrobić sama . I teraz dodaje go do swoich ulubionych(...)zmniejszamy ogień i wsypujemy ser  ENERGICZNIE CAŁY CZAS MIESZAMY gdy połączą się wszystkie składniki ściągamy z ognia oddzielnie dodajemy papryczkę  Czas operacyjny 5 minut i mamy super sos nie tylko do chipsów czy frytek ;-) Smacznego

Viola cooks with passion
Makaron sojowy z sosem paprykowym - wegańsko i bez glutenu :) 191

nowe smaki, a tym samym próbować nowych produktów. W tym przypadku mam na myśli makaron sojowy. Bardzo mnie zainteresował, a jego smak okazał się bardzo dobry. Do niego przygotowałam sos paprykowy - nie taki gładki, a z kawałkami warzyw. Takie połączenie było przepyszne! Posiłek jest szybki, prosty i niesamowicie smaczny. Do tego bez glutenu i w 100% wegański 😊 Składniki (1 porcja(...)duś kolejne 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.  W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.  Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do rondelka z sosem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.  Kod rabatowy do sklepu  Pole na stole , upoważniający do zniżki w wielkości  -10% !!! HASŁO:  ZDROWIENAJEZYKU

Zdrowie na języku :P
Kokosowa potrawka z okonia nilowego 180

porcje): ok. 250 g fileta okonia nilowego bez skóry łyżka oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego chili 5 gałązek natki pietruszki trawa cytrynowa 6 ziarenek kolendry łyżeczka sosu sojowego sól pieprz świeżo mielony Filet okonia nilowego oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na ok. 40 minut do lodówki. Okonia pokroić na paski w poprzek włókien. Na patelni rozgrzać olej kokosowy(...)dodać mleko kokosowe, pokrojone w krążki chili i lekko obtłuczoną trawą cytrynową (obtłuczenie jej stwardniałej części pozwala na uzyskanie silniejszego aromatu i smaku trawy cytrynowej), posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy. Całość wymieszać i podgrzewać. Doprawić do smaku solą oraz zmłotkowanymi nasionami kolendry i kolorowego pieprzu. Potrawka musi się pogotować ok. 3 minut. Podawać np. z brązowym ryżem

Weekendy w domu i ogrodzie
SZYBKI MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE Z SERKA TOPIONEGO 157

słodka, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, bazylia, ząbek czosnku, łyżka oleju z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów (może być również zwykły), łyżeczka mąki + odrobina wody (do zagęszczenia sosu), garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w kostkę, czosnek siekam. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: soli, curry, papryki i bazylii. Kiedy kurczak lekko się zarumieni wlewam wodę(...)jakiś czas mieszam. Śmietanę hartuję gorącym bulionem, dodaję do mięsa, mieszam. Następnie dodaję pokrojony w kosteczkę serek topiony, gotuję na średnim ogniu (często mieszam) do całkowitego rozpuszczenia się sera. Sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, szybko mieszam, trzymam jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki. Podaję z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach 195

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 l mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej Lody jak dawniej Czekoladowe z wiśniami Bracia Koral 450 ml garść liofilizowanych owoców – maliny, truskawki, jeżyny sos czekoladowy kandyzowane wiśnie listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania(...)nakładamy porcje ciasta. Gofry studzimy, nie mogą być gorące bo nasze dodatki się rozpuszczą. Na każdą porcję (2 gofry) nakładamy 2 gałki lodów czekoladowych z wiśniami, całość polewamy czekoladowym sosem, posypujemy pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi owocami, po bokach układamy kandyzowane wiśnie i dodajemy akcent zieleni w postaci świeżych listków mięty. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Makaron z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym 121

innym naczyniu. Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki i 2 spore szczypty gałki muszkatołowej. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, wkładamy do sosu kurczaka oraz szparagi, a moc palnika zmniejszamy do minimum. Podgrzewamy całość przez krótką chwilę, po czym zdejmujemy z palnika. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Do zredukowanego sosu dodajemy również ugotowany makaron

Smaki Na Talerzu
Szałołt ze makrelōm (Sałatka z makrelą) 138

którą 8 przyoszczędziliśmy 9 zrzucamy 10 różne 11 dzisiaj 12 przepisie 13 znajdzie 14 Was 15 ile 16 przygotujecie 17 wędzonej 18 garść 19 pomidor 20 pokrojonej 21 sos 22 wystarczy 23 kilka 24 musztardy 25 wrzućcie 26 dodajemy 27 na samą górę 28 oblać 29 bierzemy Artykuł Szałołt ze makrelōm (Sałatka z makrelą) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Sałatka warzywna z sosem czosnkowym 153

Porcja dla 4-6 osób Potrzebujemy: pól sałaty masłowa 3 pomidory 3 ogórki gruntowe 2 pędy selera naciowego 5 cm białej części pora 1 czerwoną paprykę pół puszki kukurydzy sos czosnkowy - przepis -> klik 1 łyżka posiekanego kopru Przygotowanie: Sałatę pokroić chaotycznie w średniej wielkości kostkę. Pomidory, ogórki, seler i paprykę pokroić w ok. 1 cm kostkę. Por drobno poszatkować(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z sosem czosnkowym w dużej misce. Udekorować koperkiem

Kolejny blog o gotowaniu
SOS A'LA TZATZIKI Z CUKINI I IMBIRU DO RYB I MIĘS Z GRILLA 166

Bardzo wyrazisty sos a' la tzatziki na bazie cukini i imbiru,bardzo orzeźwiający.Polecam do ryb i mięs grillowanych.  1 jogurt typu greckiego 0.5 małej startej na tarce że skórką cukini 0.5 cm.startego na tarce imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy Odrobina soku z cytryny Sól i świeżo zmielony pieprz ***************************************** Startą cukinię lekko solimy i odstawiamy(...)minut,odcedzamy z soku ,dodajemy do niej jogurt naturalny,starty imbir,oliwę,wyciśnięty czosnek oraz sok z cytryny dla smaku.Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy sos do schłodzenia do lodówki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania