sosy - 72234 przepisów (strona:1666/4816)

Sałatka nicejska z fasolką szparagową. Sezonowa i całkiem pyszna odmiana! :) 79

masłowa, 2 garście, 1/2 cebuli, fasolka szparagowa żółta lub zielona, 2 garście, 8 jajek, tuńczyk w wodzie konserwowy, 400g (masa netto), 2 garście pomidorków koktajlowych (lub 2 duże pomidory), sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy, szczypta soli, czarnego pieprzu i ziół prowansalskich, odrobina wody. Sposób przygotowania Jajka ugotuj na twardo. Fasolkę ugotuj al dente. Cebulkę posiekaj(...)miski wrzuć poszarpaną w kawałki sałatę. Następnie dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę, odsączonego tuńczyka i pokrojone pomidorki. Całość polej sosem (wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, przyprawy i odrobinę wody). Na koniec wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz. Na wierzch ułóż kawałki ugotowanego jajka. Jedna porcja to: około 309 kcal Białko: 34,1g Węglowodany: 8,3g Tłuszcz

Natka Pietruszki
Camembert pieczony ze śliwkami i malinami 75

pieczonymi sezonowymi owocami smakuje wyjątkowo dobrze! 250 g sera camembert 450 g śliwek 50 g malin 25 g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego spora szczypta świeżo mielonego pieprzu gałązka rozmarynu Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Śliwki myjemy i przekrajamy na ćwiartki. W środku naczynia żaroodpornego układamy camembert. Nacinamy go z wierzchu, polewamy łyżką(...)oliwy i posypujemy rozmarynem. Owoce i orzechy nacieramy pozostałą oliwą, miodem, sosem sojowym i pieprzem. Przekładamy do naczynia. Całość zapiekamy około 15-20 minut i od razu podajemy. Smacznego :) Artykuł Camembert pieczony ze śliwkami i malinami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pieczone pomidorki z burratą 86

banalnie proste, a smak taki, że nie można się oderwać od jedzenia. Jeśli zostanie Ci nieco oliwy z sokiem z pomidorów z tego dania, zużyj ją do sałatki jako sos. Nie można jej przechowywać bardzo długo, bo jednak oliwa ma sporo soków z pomidorów, ale tego samego dnia lub następnego będzie nadal doskonałym dodatkiem. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283);(...)success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj także do: Smażona burrata z sosem pomidorowym Krem z pomidorów caprese Burrata z pomidorami i szynką parmeńską Burrata z pomidorami i brzoskwiniami Sałatka z burratą Makaron z pieczonymi pomidorami Pieczona feta z oliwkami Tarta z pomidorami

nietylkopasta.pl
Pierożki na parze z mięsem drobiowym 98

cukinii  sól pieprz ząbek czosnku szczypta bazylii szczypta oregano   nadzienie z marchewką 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 marchewka pół małej cebuli sól pieprz łyżka sosu sojowego  papryka słodka  szczypta chili  Nadzienie z cukinią : Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach , solimy i odstawiamy by puściła sok. Na sicie odcedzamy dokładnie. Mieszamy cukinię(...)górze.  Układamy na zwilżonym oliwą papierze w koszyku bambusowy. Koszyk ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok 20 min.  Podajemy z sosami azjatyckimi

Gotowanie jest łatwe
Biała kiełbasa smażona z cebulą i papryką 61

mniejsze kawałki, dodajemy do podsmażonej papryki i cebuli, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę smażymy. Przed podaniem całość posypujemy natką pietruszki. Podobne przepisy: Kiełbasa smażona z cebulą w sosie pomidorowym Kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską Pieczone leczo Leczo z chorizo Leczo z papryką i kiełbasą Leczo z habanero Artykuł Biała kiełbasa smażona

Kardamonovy
Chili con carne z kurczakiem 74

Następnie dorzucamy do tego cynamon, mieloną kolendrę, kmin i chili, mieszamy i smażymy dosłownie 30 sekund. Do przesmażonych warzyw z przyprawami wlewamy bulion, pomidory i przecier. Mieszamy. Na gotowy sos układamy kurczaka, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut, w połowie gotowania mięso można obrócić. Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z patelni, ściągamy z niego mięso (najlepiej w postaci(...)większych kawałków), pozbywamy się chrząstek, kości. Do sosu dodajemy odsączoną fasolę, ocet, czekoladę i poszatkowaną świeżą kolendrę (parę liści można zostawić do dekoracji), sól i świeżo zmielony pieprz, mieszamy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, delikatnie mieszamy i wszystko raz jeszcze lekko podgrzewamy. Podobne przepisy: Chili sin carne z fasolką szparagową Chili con carne z kakao Chili sin carne z soczewicą

Kardamonovy
Biała kiełbasa pieczona w cebuli 135

powinna zmięknąć i się lekko zezłocić. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Do przesmażonej cebuli wlewamy wodę, dodajemy musztardę, mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulę razem z sosem, na nią układamy kiełbasy, które w paru miejscach nakłuwamy wykałaczką. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Po tym czasie pieczemy kiełbasę(...)przepisy: Biała kiełbasa pieczona w piwie Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście Biała kiełbasa pieczona w cydrze Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym Biała kiełbasa pieczona z ciecierzycą w sosie pomidorowym Artykuł Biała kiełbasa pieczona w cebuli pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka z pomidorami, fetą i kukurydzą 63

jednak jest przyjaźniejszy w cieplejszym klimacie. No nic, lepsze to niż betonoza. Mam więc milion pomysłów na to czym będziemy się raczyć. Na sałatki, surówki, mięsiwa, sosy, nawet owoce i sery. Wezmę ze sobą oczywiście aparat i laptopa, więc w miarę na bieżąco będę wrzucać posty podczas majówki. O ile internet w ogóle zaskoczy. Sałatka z pomidorami, fetą i kukurydzą(...)zapiszcie sobie ten przepis. I jeżeli macie ochotę dosypcie do tego coś chrupiącego: orzechy, pestki dyni, słonecznik. Najlepiej uprażone wcześniej na suchej patelni. A teraz lecę walczyć ze zdjęciami sosu czosnkowego. Przepis pewnie pojawi się jutro, więc jeżeli macie ochotę na trochę inspiracji to zapraszam. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat (u mnie z niewielką ilością marchewki i kapusty

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy 81

cytryny, doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. Inne przepisy na surówki z młodej kapusty: Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami i fetą Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów Surówka z młodej kapusty i marchewki

Kardamonovy
Sałata masłowa ze śmietaną 68

została pochłonięta w towarzystwie gołąbków bez zawijania z młodej kapusty. To było połączenie idealne. Ja ogólnie lubię połączenie surówek na śmietanie/jogurcie z wszelkiego rodzajami mięsnymi obiadami utaplanymi w sosie. Kiedy już więc gołąbki były w planie, od razu pomyślałam o sałacie i śmietanie. Teraz jak sobie przypomnę smak tej surówki, chodzi za mną kotlet schabowy. I gulasz. I znowu(...)gołąbki, ale tym razem te klasyczne. Albo panierowana pierś z kurczaka, o taaak, to będzie też świetne połączenie (mimo braku sosu). Jeżeli chodzi o rodzaj sałaty jakiej użyjecie, nie musicie ograniczać się do masłowej. Ja wielokrotnie tę sałatę zamieniam na rzymską lub lodową. Śmietana? Spokojnie możecie zastąpić ją jogurtem, jeżeli liczycie kalorie. Smak nie będzie już ten sam, ale coś

Kardamonovy
Orzeźwiająca sałatka z makaronem ryżowym na lipcowe upały 88

donic :) Wychodzenie na balkon po kilka listków ziół lub kwiatów i wykorzystywanie ich od razu w kuchni sprawia mi niewypowiedzianą przyjemność i radość! :) Sałatkę zwieńczam prostym dressingiem na bazie sosu sojowego z solidną porcją cytrynowego soku. Można serwować od razu lub schłodzić całość w lodówce, co sprawi, że sałatka stanie się makaronowym chłodnikiem pełnym chrupiących dodatków i pysznego, lekkiego smaku(...)cebula 2 ogórki gruntowe 2 duże rzodkiewki 1/4 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / kolendry kwiaty jadalne / inne zioła (opcjonalnie) Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego / sezamowego 1 łyżeczka ziaren sezamu Sposób przyrządzenia: 1. Makaron ryżowy umieść w misce i zalej wrzątkiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 87

wędzone co najmniej 4 szt.) cebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki olej: 2 łyżki ziele angielskie: 2 – 3 ziarna liść laurowy: 2 szt. słodka papryka w proszku ostry sos chili do smaku płatki papryki czerwonej: 1/2 łyżeczki sól i pierz do smaku świeży koperek do podania Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami przepis Przygotowanie: Do przygotowania przepisu potrzebne będą(...)kości, podziel na mniejsze kawałki i dodaj ponownie do wywaru. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec zupę dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, płatkami papryki oraz ostrym sosem. Zupę podawaj na gorąco posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Zupa z fasolką szparagową i ziemniakami na wędzonce Jedyny zarzut jaki można wysunąć wobec tej zupy odnosi się chyba tylko

Kuchnia Na Wypasie
Gofry twarogowe 120

bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! A może coś na słono? Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis(...)ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy świąteczne Pierniczki – szybki przepis Kulebiak z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Kapusta z grzybami Uszka z grzybami (wegańskie) Ciasteczka cynamonowe Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Puree z kalafiora Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną Seleryba, czyli seler

WegePrzepis
WIGILIJNY BIGOS bez mięsa! Wegetariański bigos z tofu 100

wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 30 g suszonych śliwek 30 g przecieru pomidorowego 80 g wędzonego tofu 3 łyżki oleju sól, pieprz sos sojowy mielony kminek lubczyk, majeranek przygotowanie Suszone grzyby opłucz i zalej 500 ml wody (jeśli grzyby są w dużych kawałkach, to pokrusz je na 1-2 cm kawałki). Odstaw(...)pokrojone suszone śliwki, przecier pomidorowy i podsmażone tofu. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze przez 30-50 minut – do uzyskania pożądanej miękkości kapusty. W międzyczasie bigos dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, mielonym kminkiem, lubczykiem i majerankiem. W razie potrzeby dodaj też więcej wody. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień. Sprawdź inne przepisy na bezmięsne dania – klik . Bądź na bieżąco

Via Gusto
Śledzie po kaszubsku 104

Poznaj śledzie po kaszubsku w słodko kwaśnym sosie pomidorowym i suszoną śliwką. To prosta sałatka, która idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole oraz imprezie typu Sylwester. Ma wyrazisty smak, który podbije nie jedno podniebienie. Śledzie po kaszubsku za sprawą swojego wyjątkowego smaku popularne są nie tylko w regionie, ale w całej Polsce. Wszystko dzięki przełamania kilku smaków: słonego, kwaśnego(...)listki laurowe. Wrzucam także przecier pomidorowy i wlewam ocet . Jeśli lubisz wyraziste smaki, to zamiast części przecieru, dodaj koncentrat pomidorowy. W przypadku koncentratu pomidorowego rozcieńcz go z wodą, aby sos nie był za suchy. Całość mieszam ze sobą i podsmażam na nie dużym ogniu przez 3 – 5 minut. Zdejmuję i odstawiam do ostudzenia. Krok 3 – łączę zalewę

Ania gotuje

Proponowane wyszukiwania