Chrupiące grzanki z ulubionego chleba/bułki w towarzystwie serka ricotty, soczystych nektarynek, orzechów włoskich i miodowo-miętowego sosu- to prosta i pyszna propozycja nie tylko śniadaniowa, ale również wyśmienita jako deser czy smakowita, imprezowa przekąska :) * chleb / bułka- 6 kromek * ricotta- 180 g * brzoskwinia- 2 szt. * orzechy włoskie- 4 szt. * miód- 3 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * posiekana świeża mięta(...)łyżka * oliwa- 1 łyżka Kromki chleba skropić oliwą i zgrillować na patelni. Gorące grzanki wyłożyć serkiem ricotta, ozdobić pokrojoną w plasterki brzoskwinią, polać sosem (miód wymieszany z sokiem z cytryny i miętą) i posypać orzechami włoskimi. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki 1/2 kg ziemniaków 1 większa cukinia 2 jaja 1/2 szklanka mąki pęczek szczypiorku lub 1 mała cebula sól, pieprz olej do smażenia sos grzybowy: 40 dkg grzybów leśnych, u mnie … Czytaj dalej Placki cukiniowe z sosem kurkowym
czarrna od kuchnipełna wyrzeczeń. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 300 g makaronu z alg morskich kostka tofu (200 g) 300 g świeżego groszku w strąkach 2 łyżki masła orzechowego 100% 3 łyżki sosu sojowego sok z 1 limonki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 2 ząbki czosnku kawałek kłącza imbiru garść orzechów arachidowych olej sezamowy do smażenia * PRZYGOTOWANIE Makaron odsącz(...)wody i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą. Tofu pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strąków. Przygotuj marynatę: otrzyj imbir i ząbki czosnku na tartce, dodaj masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz pastę z tamaryndowca. Wymieszaj i część dodaj do makaronu, a część do tofu i odstaw na przynajmniej kwadrans. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i przysmaż groszek
Food SquareMiękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki
Gotowanie i blogowaniePasztecik brokułowy z sosem czosnkowym pojawia się na naszym stole regularnie, od lat. Jednak dopiero jemenicki placek lahuh wyeksponował głębię jego smaku. Od dzisiaj więc ten zielony pasztecik będzie pokazywał się w naszym domu tylko w towarzystwie “laluchów”, jak je nazwał mój brat 😉 Przepis na lahuh wpadł w moją przeglądarkę przypadkowo, jednak zaciekawił […] Artykuł huh, ale LAHUH(...)pasztetem brokułowym i sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaoraz pieprzem i smażyć kilka minut. Gdy grzyby puszczą sok i zmniejszą swą objętość to dodać posiekaną, zieloną pietruszkę. Na sam koniec dodać śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową, aby sos się nie zważył). Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ewentualnie sos doprawić solą oraz pieprzem. Kapelusze twardzioszka pospolitego
UgotowaćAromatyczny, sezonowy obiad Składniki: placki cukiniowe: 1/2 żółtej cukinii 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy sos: 30 dkg mięsa z szynki wieprzowej 2 … Czytaj dalej Żółte placki z sosem curry
czarrna od kuchniSalsa to dla mnie typowo letni sos idealnie nadający się do potraw z grilla między innymi. Tutaj trochę posiekałam, trochę zmiksowałam i w rezultacie powstał pyszny sos. Ja zajadam go do kanapek czy sam ale tutaj pełna dowolność, smakuje zawsze. Popatrzcie, rozważcie i siekajcie. Salsa z awokado i papai. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieminuty i dodajemy pomidora. Smażymy całość 1-2 min. Na koniec dodajemy krewetki i całość zalewamy białym winem. Dusimy 3-4 min i dodajemy dwie łyżki masła, aby zagęścić sos. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wykładamy na talerze skrapiamy cytryną i podajemy od razu. Smacznego
DefinicjaSmakuheight: 1em;" /> W tym wydaniu smakuje naprawdę bardzo dobrze. Do farszu szpinakowego dodałam tradycyjnie czosnek i ser feta. Do zapieczenia samych muszli przygotowałam sos serowy na bazie serka topionego i sera żółtego. Danie wyszło baardzo smaczne i myślę, że warto przygotować je na codzienni jak i bardziej okazjonalny obiad " class(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Muszle ze szpinakiem w sosie serowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeząbki czosnku 3 sztuki, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS PIECZARKOWY: olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 4 łyżki, koperek 1 pęczek ziemniaki w robocie zetrzeć(...)dać kostkę rosołową grzybową i dusić bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, dodać gęstą śmietanę, wsypać posiekany pęczek koperku, wymieszać placki są bardzo chrupiące, aromatyczne i z sosem smakują wybornie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj piątek i błyskawiczny do tego. Będzie sos kurkowy, który można przygotować w pół godziny a i podać np do obiadu z młodymi ziemniakami i koperkiem bądź do kolacji z makaronem. Smacznego! Składniki : * 200g świeżych kurek * 1 cebula * łyżka masła * łyżka śmietany 18% * łyżeczka mąki pszennej * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle(...)Dodać umyte i osuszone kurki. Dolać pół szklanki wody i dusić około 15 minut. Przyprawić do smaku. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do sosu i zagotować. Podawać z ziemniakami albo makaronem
Magiczne Życie Martyobiad. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Powinien gotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szybko, na dużym gazie podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na 15 minut przed końcem gotowania gulaszu dodajemy pieczarki. Opcjonalnie zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody. Wlewamy do gulaszu, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i różowym pieprzem
cool and minty