świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej łyżeczka soli ok. 350 ml ciepłej wody 4-5 łyżek dobrej oliwy Dodatki (na 1 pizzę) 4 łyżki sosu pomidorowego 100 g mozzarelli oregano Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Dodać do nich cukier i wymieszać. Odstawić. W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać do mąki drożdże, gdy te zaczną(...)będą na spodzie, na papierze, na którym będziemy je piec. Wtedy łatwiej będzie przenieść placek z blatu na blachę. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Na spodnim placku rozprowadzić sos, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu. Posypać oregano, a następnie rozdrobnionym serem. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. Przykryć drugim plackiem. Na środku pizzy postawić szklankę i kroić ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieWyjmujemy nóżki z kurczaka, schładzamy, obieramy ze skóry ( którą wyrzucamy ) a mięso obrane z kości kroimy w miarę drobno ( ale bez przesady – żeby nam nie zniknęło w sosie). Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając, po chwili dodajemy nasz rosół powoli, chochelką a drugą ręką mieszamy za pomocą widelca / trzepaczki(...)rosołu w małych kawałeczkach ( możemy też dodać pietruszkę i selera – ale nie każdy je lubi ) sok z cytryny, sól, pieprz – po prostu doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy naszego pokrojonego kurczaka, mieszamy. Podajemy z ugotowaną marchewką z groszkiem – ja do niej zawsze dodaję odrobinę cukru i soli oraz masło. Podajemy też z ugotowanym ryżem. Smacznego
Kuchnia na wzgórzupatelni rozgrzewamy olej a następnie obsmażamy klopsy z każdej strony na złoty kolor. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, gdy zaczyna bulgotać przekładamy do niego podsmażone klopsy. Dodajemy do sosu oregano, listki laurowe, paprykę słodką i ostrą, odrobinę cukru i sól do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Na patelni na której wcześniej smażyliśmy klopsy(...)rumienimy mąkę (powinna być jasnobeżowa) a następnie uzyskaną zasmażkę podlewamy sosem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewamy z powrotem z patelni do garnka z mięsem. Mieszamy delikatnie
Qchnia po prostukroję w kółka, cebulę w cieniutkie półksiężyce, plasterki ogórka przekrawam na 4 części. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i dokładnie mieszamy. W szklance łączymy wszystkie składniki na sos. Sałatkę polewamy sosem 10 min przed podaniem, możemy przemieszać
Piekielna Kuchnia PatiJeśli poszukujecie jednak coś prostego i klasycznego po prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem do każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne(...)pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs. Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz cayenne, sos sojowy, sok pomarańczowy i Imbir. Przyprawa Cajun. Ta wyjątkowa przyprawa powstanie z wymieszania brązowego cukru, papryki, kminku, musztardy w proszku, i pieprzu. Śródziemnomorski mix przypraw. Dla osób preferujących łagodniejszy smak polecamy
naRuszciesól, pieprz Przygotowanie Margarynę rozpuściłem, dodałem mąkę, lekko podsmażyłem. Następnie dodałem przecier pomidorowy, połączyłem z zasmażką. Całość zalałem gorącym bulionem, dokładnie wymieszałem, zagotowałem i zestawiłem z ognia. Do sosu dodałem śmietanę, wymieszałem na gładko z sosem i doprawiłem do smaku cukrem, solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchenżółty gulasz ze schabem i warzywami. Podajemy z ryżem lub makaronem. Składniki: 300 g schabu cebula marchew papryka żółta łyżka śmietany 18% łyżka mąki kukurydzianej (lub pszennej) łyżka sosu sojowego ciemnego łyżeczka kurkumy sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce(...)wodą. Po kilku minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i 2 łyżkami wody. Gulasz mieszamy, dodajemy przyprawy i sos sojowy. Gotujemy aż zgęstnieje
e-PrzepisyKulinarneKokosowe brownie z batata; z daktylami i kokosowym sosem kakaowym; gruszka *z mąką kokosową i mleczkiem kokosowym wyrzekałam się, że nigdy nie kupię takiej sukienki... kobieta zmienną jest jak widać, dobrze, że kupiona :?D świeże daktyle.. najlepiej :3 teoretycznie chyba trochę za dużo sosu mi wyszło.. w praktyce nic się nie zmarnuje, jego nigdy za wiele
More food, love and dreamsTakie mięsko super będzie smakowało na zimno z sosem tatarskim, chrzanowym czy czosnkowym. Dodatkowe zdjęcia wstawię później, ponieważ dopiero jest peklowane mięso.Jeszcze dzisiaj możecie to przygotować, ale dopiero jutro piec. Idealne na kolacje świąteczną. Kulkę umyć i osuszyć. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i bardzo drobno posiekać,dodać posiekany czosnek, obłożyć nimi mięso oraz(...)lodówki i zostawić na dwa dni . Kilka razy w dzień zamieszać. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 60 minut. Ostudzić, pociąć na plastry i dodatkowo polać dowolnym sosem. Super też będzie smakować jak wędlina na chleb. polecam pycha
Kuchnia PokoleńDziś przepis na majonez, czyli jeden z najpopularniejszych sosów świata. Ludzie używają go co dziennie prawie do wszystkiego. Sałatki z majonezem, kanapki z majonezem, nawet wypieki na bazie majonezu! Przyznam się, że majonez jem tylko w sałatkach i czasami w nim marynuję mięso. Domowy majonez jest o niebo lepszy od kupowanego. Jest wg. mnie bogatszy w smaku(...)bardzo powoli, ciągle miksując na najwyższych obrotach, cieniutką strunką wlewamy olej do jaja. Ubijamy na najwyższych przez ok. 10-15 min, aż uzyskamy gładki, gęsty, puszysty, światły sos. Tak przygotowany majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 4-5 dni. Na bazie tego majonezu przygotowałem warstwową sałatkę śledziową (przepis TUTAJ) Smacznego
Kuchnia ŁukaszaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw, które idealnie sprawdzą się w formie przystawki. Są bardzo smaczne. Jestem pewna, że wam również zasmakują tak jak mi. Post Śledzie w sosie salsa pojawił się
Marta GotujeJeśli macie zrobiony ostry sos śliwkowy i nie macie pomysłu do czego go jeszcze wykorzystać, to polecamy Wam duszone żeberka. A jak duszone, to oczywiście wolnowar. Zamiast wolnowara możecie użyć garnka na bardzo małym ogniu, albo jakiegoś ceramicznego/żeliwnego naczynia z … Czytaj dalej
slodkokwasnaplniej skórkę dorzucamy pokrojone cytrusy dolewamy wino i dusimy około 10 minut pod przykryciem pod koniec kiedy kurczak będzie już miękki dorzucamy łyżkę masła podajemy z ciepłymi krokiecikami skropionymi sosem cytrynowym i plasterkami cytrusów z listkiem świeżej bazylii Smacznego!! PS do krokiecików najlepszy będzie ryż ugotowany na lepko np. jaśminowy
Luźna Kuchniakolor z surowego mięsa. Podlać rosołem , na początek jedną szklankę, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, w przypadku szybkiego odparowania dolewać rosołu. Na koniec roladę wyjąć, dodać śmietanę i sos zmiksować przy pomocy blendera. Roladę lekko przestudzić, zdjąć z niej sznurek i pokroić na plastry. Podawać z ziemniakami z wody i sosem
Gotowanie jest łatwepietruszki oregano sól, pieprz opcjonalnie: ok. 50 g sera grana padano wykonanie: Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy, zostawiając ok. 130 ml wody z gotowania makaronu do sosu. Czosnek obieramy, na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, razem z ich sokiem, wodę z gotowania makaronu(...)paprykę i dusimy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Na koniec dodajemy makaron, wszystko razem mieszamy. Na talerzu dodatkowo posypujemy posiekana natką. Opcjonalnie przed podaniem możemy posypać startym serem
Domowy Smak Jedzenia