szyszek " kardamonu 1 gwiazdka anyżu 2-3 marchwie 1 pietruszka ćwierć korzenia selera 1 biała( lub innego koloru) papryka ćwierć pora 2 duże ząbki czosnku 4-6 łyżek sosu sojowego szczypta kurkumy szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru Bulion gotować na wolnym ogniu i dodać do niego obrany i pokrojony w słupki imbir, skórkę z całej cytryny, kardamon(...)przelać ponownie do garnka. Wycisnąć do środka sok z całej cytryny. Dodać w kolejności : marchew , pietruszkę, seler. Za chwilę por. Wszystko powinno być al dente. Na końcu czosnek. Doprawić sosem sojowym ,kurkumą, i pieprzem cytrynowym i cukrem. Ok 5 minut przed końcem gotowania dodać szmaciaki. Posypać posiekaną kolendrą ( tu natka pietruszki). Dodałabym tutaj jeszcze świeżą papryczkę
Jemy Pijemyśredniej wielkości buraka lub 1 duży garść roszponki i UWAGA ! w tej wersji wędzony twaróg Pilo ( baaarrrdzo aromatyczny) zamiast parmezanu :) kilka kaparów marynowanych ulubiony gęsty sos balsamiczny oliwa z oliwek sól pieprz Buraki należy ugotować w skórce, tak aby były miękkie. Można też kupić ugotowane. Pokroić je w cieniutkie , niemal przeźroczyste plasterki i ułożyć na talerzu(...)Powinny lekko na siebie nachodzić. Na burakach rozsypać roszponkę, następnie rozkruszyć twaróg wędzony. dodać kapary. Doprawić oliwą, sosem balsamicznym, solą i pieprzem. Co o tym myślicie
Jemy Pijemygdybym nie zmieniła przepisu. Wyszła bardzo smaczna i lekka przekąska. 1 młoda cukinia garść mieszanych sałat 2 łyżki wędzonego twarogu (może też być parmezan) prażony sezam olej arachidowy sos balsamiczny sól morska pieprz Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw. Ułożyć jeden obok drugiego, tak aby delikatnie na siebie nachodziły. Na wierzch(...)położyć sałatę, a na niej rozkruszyć ser. Sezam uprażyć na patelni i posypać nim talerz. Polać olejem arachidowym i sosem balsamicznym. Można delikatnie polać sokiem z limonki. Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jemy Pijemyokoło 35szt.) 1 papryczka chilli 10-15 plasterków marynowanego imbiru 2-3 łyżki oleju do woka arachidowy 2-3 łyżki oleju do woka z trawą cytrynową 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 szklanki zielonej herbaty kolendra ( dużo ) 1/2 cytryny 1/2 opakowania makaronu ryżowego Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na ok 3 minuty. Odcedzić. Na rozgrzany olej wrzucić(...)kilka minut. Dodać posiekany drobno imbir. Podlać delikatnie zieloną herbatą. Dodać zielony groszek. Warzywa powinny być chrupiące więc nie należy ich zbyt długo smażyć. Doprawić sosem sojowym i cytryną. Dodać makaron ryżowy. Połączyć z warzywami. Przełożyć na talerz i dodać posiekane drobno chilli i kolendrę w ilości takiej jaką się lubi. Ja dodałam dużo jednego
Jemy Pijemypomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec(...)ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem i octem jabłkowym. Na koniec dorzucić posiekany czosnek , natkę pietruszki, koperek i chilli. Doprawiając pamiętaj, że to twoje kubki smakowe ustalają smak więc nie musisz
Jemy Pijemykorzeń selera 1 mała młoda kapusta 4 młode ziemniaki 1 cebula 1 por 3 liście laurowe (można również dodać ziele angielskie ale zapomniałam ) 5-6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego 1 mała papryczka chilli świeżo mielony pieprz pęczek koperku pęczek natki pietruszki Udka umyć i wrzucić do garnka z wodą. Dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia(...)obrać, umyć i pokroić warzywa ( jak kto lubi ). Wrzucić do wody z kurczakiem jak ten będzie już w połowie ugotowany. Cebulę spalić na gazie i dodać do zupy. Dodać sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Jak warzywa będą lekko blanszowane dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie pokrojoną młodą kapustę i czosnek. Na koniec dodać posiekany koper i natkę pietruszki
Jemy Pijemyopcjonalnie) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się kupić ) 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) ok 6 łyżek sosu rybnego ok 250 g ulubionych owoców morza ok 4 łyżki cukru sok z jednej limonki 1-2 łyżki oliwy z chilli Trawę cytrynową delikatnie "obtłuc" tak aby uwolniła swój aromat(...)mniejsze kawałki. Galangal pokroić w plasterki. Trawę cytrynową, galangal, połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do bulionu lub wody i od momentu wrzenia gotować ok 6 minut. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Dodać owoce morza. Gotować ok 5-6 min i wlać mleko kokosowe. Dodać pokrojone grzyby, kalafior, paprykę, cukier, oliwę chilli
Jemy Pijemydusić około 15-20 minut. Dodać pomidory ,doprawić cukrem i solą Wymieszać.Dusić jeszcze ok. 20 minut, by papryka lekko zmiekkła,a wszystkie smaki połączyły się w jedna calość...Sos jest dobry do kanapek ,choć moja córka je go z miski łyżkami...Smacznego;) ps.można dodac kawalki mięsa ,kukurydze do bazy sosu,i zawsze ,będzie coś nowego
w mojej kuchnimeksykańsku z mielonym mięsem i czerwoną fasolką. Składniki na farsz: - 1 cebula - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności(...)naleśników możemy posypać startym serem żółtym dla wzmocnienia smaku naleśników. Gotowe naleśniki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu kiedy się ser roztopi. Gotowe naleśniki możemy polać zrobionym sosem pomidorowym. Smacznego
Kuchenne WariacjeTakiego kurczaka robię zazwyczaj kiedy mam mało czasu a trzeba coś szybko ugotować. Tym razem będzie to kurczak w sosie paprykowo-porowym z jogurtem. Danie lekkie i smaczne. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula czerwona - 1 por - 1 papryka zielona - 1 marchewka - 1 łyżka masła - 1/2 kubeczka jogurtu typu grecki - przyprawy – pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - makaron muszelki(...)jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron. Tym razem wykorzystałam makaron muszelki który bardzo lubię. Na końcu nakładamy do misek makaron, na niego kurczaka z sosem warzywnym Smacznego
Kuchenne Wariacjekolejnych warsztatach organizowanych przez Piri Piri i firmę Kamis. Tematem przewodnim były makarony więc tym bardziej te warsztaty nas zainteresowały i zdecydowaliśmy się w nich uczestniczyć. Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem to jeden z wielu makaronów które mieliśmy okazję spróbować i który postanowiliśmy także przyrządzić w domu. Składniki: - 1 opakowanie świeżego makaronu tagliatelle 250 g - 150 g świeżego szpinaku(...)mieszamy. Na końcu dodajemy szpinak i mieszamy. Całość dusimy ok. 10 minut. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu wrzucamy go do sosu, dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz. Smacznego
Kuchenne Wariacjenatki z pietruszki - 250 g śmietanki 18% - sól, pieprz Porcja na 2 osoby W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie ok. 15 minut. W między czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kurczaka dusimy z cebulką ok. 5 minut i dorzucamy pieczarki(...)pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy. Gotową kaszę mieszamy z 1 łyżką natki pietruszki i nakładamy na talerz. Na kaszę dajemy gotowy sos i posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki. Smacznego
Kuchenne Wariacjefiletów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru brązowego - 4 liście suszone kaffiru - kilka listów bazylii - 1 łyżeczka sproszkowanej chili Porcja na 4 osoby Najpierw rozgrzewamy olej i dodajemy pastę chili i dokładnie mieszamy(...)kostkę i podsmażamy. Następnie stopniowo dorzucamy kolejne składniki – chili drobno posiekane, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe i dusimy. Na koniec dodajemy sos rybny, cukier, bazylię i sproszkowane chili. Curry możemy zjeść samo ale idealne będzie z dodatkiem ryżu lub też makaronu ryżowego. Smacznego
Kuchenne WariacjeIdealne dla wszystkich zapracowanych, którzy ciągle coś jedzą w biegu zamiast zrobić sobie proste i smaczne a przede wszystkim szybkie danie Składniki: - 150 g makaronu - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 pomidory - 3 gałązki bazylii - 2 łyżki startego parmezanu - 3 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób. W garnku rozgrzewamy oliwę(...)czosnek. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz odsączonego z puszki tuńczyka (użyliśmy tuńczyka w kawałkach w sosie własnym). W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do naszego tuńczyka i dokładnie mieszamy. Po wierzchu możemy posypać jeszcze trochę startego parmezanu. Smacznego
Kuchenne WariacjeCzekoladowy mini torcik z naleśników*; z sosem czekoladowym** i truskawkami *naleśniki z dodatkiem drożdży **mleczna i gorzka, sos + pokrojona Nadal nie wierzę patrząc się na tą liczbę.. wydaje się jakaś taka nie osiągalna, na pewno pisząc tu pierwszego posta nie sądziłam, że na tak długo zostanę, że tak się przyzwyczaję , że stanie się
More food, love and dreams