sosy - 72234 przepisów (strona:1689/4816)

Sos owocowo-chrzanowy do mięs lub dań wegetariańskich 136

Sosy z owoców idealnie pasują do mięs i pasztetów. Zrobiłam go z myślą o pasztecie jaglano-grzybowym . Do jego wykonania można użyć zarówno owoców mrożonych, jak i świeżych. Składniki : ok. 150 g mrożonych owoców (malin, porzeczek, borówek) liść laurowy łyżeczka chrzanu ewentualnie: miód  Owoce włożyć do garnka. Dodać liść laurowy. Zalać niewielką ilością widy i zagotować. Od momentu zawrzenia(...)gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Ciepłe owoce przetrzeć przez sito. Ewentualnie dolać trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty i pogotować chwilę. Dodać chrzan, wymieszać. I gotowe :) Można ewentualnie osłodzić miodem

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym 210

następnie dodajemy białego wina. Zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu. 6. Dodajemy sok z pomarańczy wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu. Odparowujemy połowę objętości płynu, ale tak, by pozostało trochę sosu na patelni. 7. Na koniec doprawiamy krewetki solą i pieprzem. 8. W półmiskach układamy sałatę, na nią kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy, krewetki. Całość polewamy sosem

W kuchni Katie
Krewetki w sosie pomarańczowym 124

przyprawić imbirem , kolendrą i pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty z obu stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos . Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje. Przekąskę można podawać z grzankami . Aby je przygotować, należy pokrojoną bagietkę posmarować(...)masłem bądź margaryną z obu stron, posypać przyprawą do masła i przypiec w piekarniku aż staną się chrupiące. Smacznego! Post Krewetki w sosie pomarańczowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Sos z awokado 199

Bardzo smaczny sos o wielu zastosowaniach. Możemy polać nim sałatę, możemy używać jak dip i maczać w nim warzywa lub pieczywo, może być dodatkiem do kanapek . Bardzo polecam! na podstawie przepisu z  tej  strony składniki 1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki 2 łyżki pasty wasabi 1 łyżka jogurtu lub śmietany 3 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki soku(...)soli do smaku 1 szczypta cukru do smaku 1 szczypta pieprzu do smaku białe wytrawnego wino przygotowanie Wszystkie składniki, oprócz wina,  wymieszać w blenderze na gładką masę. Jeżeli sos wyda nam się za gęsty, rozrzedzić go wytrawnym winem. Doprawić do smaku. Przed użyciem schłodzić co najmniej przez godzinę w lodówce. Smacznego

Stare Gary
Meksykańskie kotleciki 192

praskę, papryczkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić masę. Uformować kulki, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni.  Kotleciki przełożyć do garnka dodać sos meksykański.   Razem gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Kotlety podane zostały z  sosem meksykańskim

Humanistka w kuchni
Sałatka z kaszą jaglaną, pomidorami, awokado i orzechami, czyli sałatka idealna 347

szklanka kaszy jaglanej 2 duże garście mieszanej zieleniny (rukola, roszponka, szpinak baby, bazylia, itp.) 500 g pomidorów koktajlowych 2 średnie awokado 1 papryczka chili garść orzechów włoskich (wyłuskanych) Sos orzechowo-limonkowy 3 łyżki oleju z orzechów włoskich 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz Kaszę opłukać na sitku pod strumieniem(...)ćwiartki. Chili umyć, osuszyć, usunąć pestki i drobno pokroić. Awokado obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem z kaszą jaglaną. Orzechy uprażyć na suchej patelni, grubo posiekać. Przygotować sos. Olej z orzechów włoskich wymieszać z sokiem z limonki, natką i szczypiorem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką, posypać prażonymi orzechami. Smacznego! Przepis dodaję do akcji oraz do mojej

Pełny talerz
Keczup łagodny z cynamonową nutą 136

Keczup. Gęsty pomidorowy sos, który dzisiaj gości w prawie każdej lodówce. Pomimo różnych wariacji, stopni ostrości i dodatków słysząc słowo keczup prawie wszyscy od razu widzą pomidory. Jednak keczup nie od początku był taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był(...)sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował do USA. Pierwsza wersja z użyciem pomidorów pojawiła się dopiero na początku XIX wieku. Przepis na keczup ze świeżych przetartych pomidorów i przypraw pojawił się w 1801 roku, w amerykańskiej książce

Pełny talerz
Spring rolls z czarną rzepą 316

mają do mnie wpaść znajomi. Te na dodatek są niskokaloryczne. Smakowały wszystkim ;) 1 opakowanie papieru ryżowego 1 czarna rzepa 2 średniej wielkości marchewki 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki sos sojowy jasny olej ryżowy ziarna sezamu pęczek szczypiorku Warzywa kroimy w słupki. W woku umieszczamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy pokrojone warzywa – najpierw marchew na minutę, potem na minutę(...)czarną rzepę i na kolejną minutę dorzucamy papryki. Na koniec wrzucamy prażone ziarna sezamu, sos sojowy i po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z ognia. Papier przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wzdłuż środka nakładamy trochę warzyw, zawijamy i przecinamy na 2-3 części. Najlepiej jednak robić po 1 przekąsce z 1 papieru ryżowego – wówczas ładnie można zawinąć brzegi

kuchcikownia
Pieczone piersi z kaczki 201

szkoda, gdyż są bardzo smaczne. Dobrze, że teraz powracają do łask i coraz częściej można je kupić w przyzwoitej cenie. Składniki: podwójna pierś z kaczki ze skórą 2 łyżki sosu sojowego ciemnego rozmaryn, tymianek, papryka ostra 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól morska, pieprz Przygotowanie Skórę na piersi kaczki nacinamy w paski. Nacieramy ją z obu stron czosnkiem przeciśniętym(...)przez praskę, ziołami, papryką, solą i pieprzem. Skrapiamy je olejem i sosem sojowym. Piersi odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Następnie smażymy je zaczynając od skóry na zimnej patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, piersi przekładamy na druga stronę i smażymy przez chwilę. Następnie piersi układamy w naczyniu żaroodpornymi wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 150 C. Pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Królik w sosie pomidorowym 190

Święta  tradycyjnie, królik musi być, w pasztecie i jako danie obiadowe. Po raz pierwszy zrobiłam go w sosie pomidorowym, eksperyment udany, będą powtórki, Wam też polecam wypróbować :)  tuszka królika  około 1,40 kg kupuję tutaj KLIK  przyprawa do mięs czerwona Knorr masło klarowane 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem(...)kawałki  królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam wrzątkiem, tak aby woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy  i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa) Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie.  Podaję z ziemniakami i korniszonami.  Zostawiam Wam gazetkę , niebawem super oferty , polecam

Takie tam pichcenie
Sos waniliowy 125

Sos waniliowy - słodki, lekko żółty i mocno waniliowy. Idealny do podania z szaszłykami owocowymi, galaretkami i kaszą manną. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste.   Składniki: 1 szklanka mleka 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią (nie mylić z cukrem wanilinowym!) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Do rondelka wlać(...)zagęści.  Żółtka wymieszać z cukrem, cukrem z wanilią i ekstraktem waniliowym. Do gotującego się mleka dodawać (bardzo powoli) masę żółtkową. Całość chwilę gotować na bardzo małym ogniu. Przygotowany sos przelać do naczynia i schłodzić

Ugotować
Ekspresowa Pasta z Makreli z Puszki 134

linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 200 g sera białego półtłustego (1 kostka) 1 puszka filety z makreli w sosie pomidorowym z mozzarellą 2 garście rukoli sól pieprz Wykonanie: Tak jak obiecałam na początku trudno nie będzie. Ser włożyłam do dzbanka blendera, dołożyłam makrelę razem z sosem pomidorowym oraz rukolę

Blondynka Gotuje
Brokuły z czosnkiem po chińsku 647

danie zarówno jako dodatek do obiadu jak i smaczna przekąska która ugasi głód :) Dla 1-2 osób Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: 1 świeży brokuł 4 ząbki czosnku Sos sojowy Sól himalajska Mąka ziemniaczana Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Zagotowujemy osoloną wodę w garnku który pomieści brokuła. Wkładamy brokuł i gotujemy 5-7 minut a następnie schładzamy w bardzo zimnej(...)wrzucamy na rozgrzany olej na woku następnie oddzielone od całości brokuła różyczki wrzucamy na woka. Przesmażamy, często mieszając aż brokuł będzie lekko miękki. W między czasie doprawiamy wszystko sosem sojowym. 3/ Przy końcu smażenia dodajemy 100 ml wody, mieszamy energicznie wszystko i zagęszczamy roztworem mąki i wody - tak by woda z woka oblepiła różyczki. Podajemy!  SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions

Kuchnia PROzdrowotna
918. Jabłkowy pudding ryżowy & sos karmelowo-orzechowy. 123

ryż na mleku z tartym jabłkiem*;  z sosem karmelowo-orzechowym** *długo gotowany, z dodatkiem startego jabłka pod koniec i kawałków jabłka *dom. sos toffi + masło orzechowe + mleko  Trochę inna wersja smaków z dzieciństwa (choć "standardowa" wersja chyba lepsza P )  jakoś tak mimo początku wiosny jesiennych smaków mi się zachciało ^^ Trochę pracowity weekend, także uciekam

More food, love and dreams
Prażone migdały z miso 150

zupełnie inny wymiar. Nie jestem w stanie opisać, jak pachną wyjęte z piekarnika ciepłe i chrupiące orzechy.  Składniki: 1 szkl. migdałów 1 łyżeczka ciemnej pasty miso 2 łyżeczki sosu sojowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozsyp na niej migdały. Do małej miseczki przełóż pastę i wlej sos sojowy. Dokładnie rozmieszaj

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania