sosy - 72234 przepisów (strona:1687/4816)

Lasagne z własnym sosem beszamelowym 118

sól, pieprz, mieszamy.  Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na małym gazie ok. 10 minut.  Na drugiej patelni lub w garnku przygotowujemy sos beszamelowy.  Roztapiamy masło/margarynę, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy cały czas mieszając, zalewamy szklanką zimnego mleka i ciągle mieszając zagotujemy. Dodać sól oraz pieprz do smaku.   Makaron lasagne(...)podgotowujemy około 3 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na zmianę: makaron, sos beszamelowy i mięso. Ostatnia warstwa powinna składać się z mięsa posypanego startym serem. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni ok. 40 minut

upichcona
Seler naciowy z sosem czosnkowym 184

kolację do podgryzania seler naciowy z sosem czosnkowym Składniki: - seler naciowy - śmietana mała 12% - 3 ząbki czosnku (ja lubię dużo ale zawsze można dać mniej) - majeranek - sól - estragon Seler myję i działkuję na węższe paski. Do śmietany dodaję rozgnieciony czosnek, majeranek, sól, estragon. Pałki z selera maczam w sosie. Doooobre

upichcona
Kacze udka pieczone w pomarańczowej marynacie 120

Przepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso z kaczki w marynacie z pomarańczy. Składniki: 2 udka z kaczki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego skórka i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu pół łyżeczki imbiru łyżeczka oliwy sól i pieprz Przygotowanie Udka obsypujemy solą i pieprzem. Resztę składników na marynatę mieszamy ze sobą i mieszanką polewamy udka. Odstawiamy(...)stopni. Udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je około 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 min, w razie potrzeby podlewając sosem

e-PrzepisyKulinarne
Pulpety mięsne w ostrym sosie śmietanowym 311

delikatnie dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Wyjąć pulpety na półmisek i z reszty wywaru w którym się ugotowały pulpety przygotować sos śmietanowy : do śmietany dodać łyżkę mąki, wymieszać, nastepnie dodać kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszać i dodać do reszty wywaru. Pogotować chwilę poczym polać sosem wszystkie pulpety. SMACZNEGO

zielonacukinka
Sos pieczarkowy z kurczakiem 159

Przepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% półtora szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego łyżka mąki słodka i ostra papryka sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy(...)wolnym ogniu 5-8 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy również kilka łyżek gorącego wywaru z patelni. Śmietanę wlewamy na patelnię i mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Farfalline ( pełne ziarno) z sosem i pieczoną piersią indyka 285

Można ułatwić sobie pracę i przygotować kilka porcji sosu i pieczeni -podzielić i zamrozić, a potem tylko dogotowywać makaron , a sos i mięso podgrzewać. Typowe obiady ,, rozwojowe,,- typu przyszedł dodatkowy stołownik i coś trzeba zrobić by nie wyszedł głodny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sałatka brokułowo - pomidorowa 224

odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W ten sposób nasz brokuł nie straci pięknego zielonego koloru Pomidora kroimy na cząstki i dodajemy do brokuła Z miodu, musztardy i oleju przygotowujemy sos. Możemy wszystko wlać do słoiczka i energicznie potrząsać do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem

Taste Therapy
Lemon Curd z żółtek 162

mnie w kuchni nic się nie może zmarnować i dzięki temu "przypadkowi" eksperyment wygilijny - dorsz w pomarańczach, który sam był niestety dość suchy, bezsmakowy i zwyczajnie nieciekawy - został uratowany! Sos nadał rybce wyrazistszego smaku, spowodował, że była bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż(...)mnie natomiast, był cały czas dość rzadki. Dopiero po ostudzeniu i wstawieniu do lodówki zrobił się rzeczywiście gęsty, dlatego uważam, że to nie jest do końca warunek "gotowości" naszego sosu. Jak już napisałam - gdy uznamy, że już jest gotowy zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy potem najlepiej w słoik i chowamy do lodówki. U mnie wytrzymał tydzień i jeszcze

Jedzeniomania
Bitki schabowe z sosem grzybowym 496

czas gdyż spędzamy go z najbliższymi. Musimy więc zadbać nie tylko o wspaniałą atmosferę ale również o pyszny i pożywny posiłek. Moja propozycja na obiad to bitki schabowe z sosem grzybowym. Danie to jest popisową potrawą mojego taty i zasługuje na wyróżnienie!    Bitki schabowe z sosem grzybowym Składniki: 5 plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula

paapilotkaa
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym z białą gorczycą 210

Najprostsze dania to najsmaczniejsze dania, wie o tym każdy gotujący. :-) Taka właśnie jest dzisiejsza propozycja. Czy jest tu ktoś, kto nie kocha śmietanowych sosów? Ja raz na jakiś czas muszę sobie taki zaserwować i to właśnie ze śmietanką 30%. Z brązowym ryżem smakował pysznie. 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 30% 6 dużych pieczarek 3/4 łyżki białej gorczycy, u mnie(...)zarumienienia na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu wyparowania wody. 3. Na patelnię wlewamy śmietankę. Trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje. 4. Podajemy np. z ryżem. Gotowe danie na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Łosoś w sosie winogronowy- jabłkowym 192

czasu mieszając, pod koniec dodajemy 2 łyżki zimnego masła łososia smażymy na pergaminie posmarowanym oliwą z obu stron makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z sosem serowym rybkę serwujemy na makaronie polaną łyżeczką miodu oraz sosem z owocami

Luźna Kuchnia
Sos tatarski 123

Bardzo znany i wyrazisty w smaku sos tatarski. Idealnie pasuje do jajek jak i grillowanych mięs. 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki koperku 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 5 grzybków marynowanych w naturalnej zalewie 10 mini ogórków konserwowych Sól Pieprz W misce dokładnie mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, chrzan, musztardę. Koperek, marynowane grzybki(...)mini ogórki konserwowe siekamy bardzo drobno. Dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Taki sos idealnie sprawdzi się do jajek  jak i różnego rodzaju mięs np. grillowanych

VioletoweKucharzenie
Kolorowe bitki z indyka Siostry Ewy, czyli super smaczny obiad na dłużej 175

Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w plastry grubości ok 1 cm. Stłukłam jak na kotlety. Nasoliłam, oprószyłam pieprzem. Posypałam przyprawami. Kurkumy użyłam, żeby nadać mięsu i sosowi ładną barwę. Z ziołami prowansalskimi byłam ostrożna jako, że mają intensywny smak, a z papryką dlatego, że chciałam nakarmić tym daniem także Maksia . Bitki wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano obsmażyłam(...)warzywa i pieczarki. Krótko obsmażyłam, a potem dorzuciłam do duszącego się mięsa. Im więcej różnokolorowych warzyw, tym danie fajniej wygląda. To super sposób by przemycić warzywa do diety dziecka. . Sos nie wymagał dodatkowego zagęszczania. Jeszcze tylko natka, szczypiorek i kolorowe bitki gotowe. Przepis wypróbowany. Wygląda ślicznie, kolorowo. Mięso jest delikatne, kruche, a jednocześnie soczyste. Sosik ma pyszną, kremową konsystencję

Kuchnia po mojemu
Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i sosem w męskim stylu, czyli fantastyczny obiad (prawie) bez mięsa 110

przykład. Uwielbiam je. Jest wiele sposobów ich przyrządzania i podawania. Jadłam już placki z cukrem i śmietaną, z najzwyklejszym keczupem, z cebulą, z solą popijane mlekiem czy z przeróżnymi sosami. Co dom to sposób na placki - i to  czasem nie jeden. W ostatni piątek zdecydowałam się zrobić owe placki na obiad. Oboje z Mężem je bardzo lubimy, ale jeśli(...)pracy - czyli smażenia na rumiano. Opłacało się jednak przesiąknąć zapachem tłuszczu (czego szczerze nie znoszę). Placki wyszły super - z chrupiącą skórką, a w środku mięciutkie. W połączeniu z pikantnym sosem warzywno - mięsnym po prostu bajka. Z pewnością niedługo znów je przyrządzimy. Kto wie... może w jakiejś nowej odsłonie

Kuchnia po mojemu
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 150

suszone pomidory z oliwy 3-4 czarne oliwki łyżka posiekanej drobno cebuli łyżka posiekanego drobno ogórka kiszonego łyżka serka topionego (u mnie szczypior z cebulą) sól, pieprz, szafran na sos serowo - warzywny: 2-3 łyżki serka topionego (ten sam co do zrazików) 1/2 marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej(...)niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa. Po jakichś 15 minutach dodajemy łyżkę śmietany dla aksamitnej konsystencji sosu i w razie potrzeby zagęszczamy lekko mąką. Gotowe. Danie proste, ale nie oczywiste i  na pewno nienudne. Zraziki wychodzą kruche, delikatne, aromatyczne. W sam raz dla amatorów chudego mięsa

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania