sosy - 72234 przepisów (strona:1688/4816)

Sałatka rozmaitości na kolację: z serem pleśniowym i mandarynką 136

pomidorków cherry 1/3 ogóra zielonego 2 plastry papryki żółtej lub/i czerwonej 3-4 plastry sera pleśniowego (ja użyłam Camembert, może być Lazur) 1/2 jajka gotowanego na twardo 1 mandarynka sos musztardowo - miodowy Przygotowanie: Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidora kroimy w pół-plastry (cherry - na pół). Ogórka w grubą kostkę, a paprykę w bardzo cienkie paski. Składniki delikatnie mieszamy(...)kroimy w kostkę, trójkąciki lub jak kto woli ;) Mieszamy z sosem musztardowo miodowym (łyżka musztardy sarepskiej, łyżeczka dijon, łyżeczka płynnego miodu+ łyżeczka soku z cytryny) Jajko kroimy w ćwiartki. Mandarynkę dokładnie obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy na wierzchu. Sałatka gotowa. Dla koloru można posypać szczypiorem. Te różne smaki cudownie się uzupełniają. Sałatka syci świeżością. Polecam. Odżywia, ożywia i smakuje

Kuchnia po mojemu
Domowy sos do sałatek. Ziołowo - oliwna alternatywa dla gotowców 130

mój pomysł jak zastąpić gotowe sosy do sałatek. W sklepach dostępne są różne formy gotowców - butelkowane, w proszku itp. Smaczne to może i bywają. Ale co w nich jest to już zagadka. Pewnie łatwiej powiedzieć czego w nich nie ma. Tymczasem jest wiele sposobów by smacznie i zdrowo doprawić warzywa. Oto jeden z nich. Przygotowany na prędce, bez "wymyślnych" składników(...)łyżeczka musztardy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta tymianku Przygotowanie: Suszone zioła rozgniatamy w moździerzu wraz z pieprzem. Musztardę rozprowadzamy w oliwie. Dodajemy zioła oraz sok z cytryny. Sos gotowy. Dodajemy do ulubionej kompozycji warzyw ok 15 minut przed spożyciem. Naturalnie, zdrowo, aromatycznie, szybko, tanio i bez zbędnej chemii. Czego chcieć więcej

Kuchnia po mojemu
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 157

dość, ze ostatni dzień weekendu, na dworze zimnica to jeszcze tak szybko uciekła, zamiast ciągnąć się w nieskończoność. Wróćmy jednak do wątku głównego - kulinarnego. Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała(...)czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru. U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo

Kuchnia po mojemu
Soczyste wołowe pieczyste - po Mamusinemu oczywiście 147

najlepsza. Tym razem Mama uraczyła nas pieczoną wołowiną. Składniki: ok 1 kg ładnej pręgi wołowej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz ok 1 l wody lub 2 sosy pieczeniowe w proszku przyrządzone wg przepisu Przygotowanie: Mięso nacieramy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Obkładamy plastrami czosnku oraz cebuli. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Dusimy w całości, podlewając wodą(...)woreczkową" Babci cebula i czosnek zostały usunięte przed duszeniem. Oddały swój smak przez noc i wystarczy. Gdyby nie to, że podczas kończącego sezon grillowania zasiedziałyśmy się w plenerze, a sos się wygotował i trzeba było ratować się kupnym gotowcem całe danie było by mistrzowskie. Tak  - było po prostu pyszne. Dobrze, że ta chwila zapomnienia nie trwała dłużej, bo kawał

Kuchnia po mojemu
SOS TYSIĄCA WYSP 164

Sos tysiąca wysp nie jest jakąś nowością, można go już spotkać w każdej knajpie. Ja oczywiście trafiłam na niego w Manekinie. Zachwyciłam się i musiałam zrobić. Ciut zmodyfikowałam więc może powinien nazywać się tysiąca jednej wyspy:-) jak myślicie?  Składniki:  1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu grecki 3 czubate łyżki ketchupu  4 czubate  łyżki majonezu(...)papryki  Sposób przyrządzenia: Ogórki pokroić w bardzo malutką kosteczkę, która będzie kluczem do sukcesu. Majonez, ketchup, szczypiorek, jogurt wymieszać  z ogórkami. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. Dokładnie wymieszać. Sos można podawać do różnego rodzaju wędlin, zapiekanek, hod-dogów  lub naleśników. Fantastyczny jest

pieprzny smaczek
Frytki, ryba i sos tatarski 266

frytkom sprzedawanym w McDonald’s. Dla mnie smakują dużo lepiej od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Przygotowałam do nich paluszki rybne oraz wspaniały sos tatarski z przepisu Kwestii Smaku. Post Frytki, ryba i sos tatarski pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pyszny sos jogurtowo - majonezowy 188

Święta Wielkanocne zrobiłam taki sos do jajek i domowych mięs na zimno. Moi panowie tak go polubili, że w lodówce musi być ciągle dostępny. Jedna porcja się kończy a druga już się robi. Sos nadaje się do jajek, wędlin czy własnie mięs na zimno a nawet żółtego sera. A zrobienie go nie zajmuje dużo czasu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pizza 219

przepisów..  15 g świeżych drożdży  25 dkg mąki  150 ml ciepłej wody  1/2 łyżeczki cukru  1  łyżeczka soli  1 łyżka oleju sos curry dowolne nadzienie  ser żółty Drożdże rozpuścić w połowie ilości wody,dodać 1 łyżkę mąki i cukier .Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do mąki(...)dodać sól, olej, resztę wody, rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto i wyrobić.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na blachę, posmarować dowolnym sosem [ u mnie wyjątkowo tylko odrobina ketchupu] .Ułożyć dowolne dodatki .Posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do 210 ˚C piekarnika .Piec 15-20 minut

Moje domowe kucharzenie
Majonez sojowy 137

ładnie zemulguje. Dopraw czarną solą i świeżo mielonym pieprzem. Przechowuj do kilku dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Majonez sojowy stanowi świetną bazę do wszelkich dressingów, czy sosów. Idealnie się sprawdzi na kanapce i z ulubioną sałatką. Dodając kawałek świeżo startego chrzanu, możesz otrzymać genialny sos chrzanowy! * Sól kala namak możesz pominąć i zastąpić zwykłą solą morską. Jednak

Food Square
Makaron z sosem pomidorowym, kaparami i szparagami 190

Kiedy byłam mała uwielbiałam włoską kuchnie (i nadal uwielbiam!). Tata nauczył mnie dobrze gotować makaron i dobierać sosy. Siedziałam w jego bibliotece i czytałam przepisy kuchni włoskiej. Pizze, makarony i zapiekanki jadłam prawie codziennie. Ostatnio podczas porządkowania papierów znalazłam przepis na sos pomidorowy (przyznałam mu aż 9 gwiazdek na 10 możliwych do przyznania). Do starej

wegetalerze
Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym 124

naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości sól pieprz sól czosnkowa lub czosnek granulowany 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Sos: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki tartego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie: Mięso myję, osuszam i kroje(...)tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia .   Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min.   Gotowe podaję

Bea(u)ty kitchen
Karkówka w sosie sojowym 198

wypróbowaniu przepisu na karkówkę pieczoną w pomidorach   z tego bloga  postanowiłam spróbować jeszcze innych wersji pieczonej karkówki. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki sosu sojowego - u mnie ciemny 1 opakowanie przyprawy do grilla Wykonanie: Mięso kroję w plastry, lekko rozbijam i nacieram przyprawą oraz sosem sojowym.. Przekładam do miski, nakrywam folią spożywczą

Bea(u)ty kitchen
Nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym 153

przy tym świetna okazja by poszaleć wspólnie przy stole :) Składniki: 2 filety  z piersi kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka jako mąka bułka tarta olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Filety płuczę i osuszam, kroje w paski, doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i wstawiam(...)następnie  w bułce tartej  i smażę na rumiano na gorącym oleju.  Osaczam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i układam na półmisku.  Składniki sosu mieszam ze sobą, przekładam do sosjerki i podaję osobno do nuggetsów.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Serduszka drobiowe w sosie koperkowym 202

tarce jarzynowej i podsmażam z cebula pokrojona w kostkę na 2 łyżkach oliwy. Podlewam przegotowaną woda i duszę, aż warzywa zmiękną. Zaprawiam śmietaną wymieszaną z mąką, dodaję do sosu serduszka oraz pozostałe przyprawy, gotuje przez kilka minut, uważając by nie przypalić sosu. Podaję z ziemniakami z wody. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie 204

szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła sos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek (może być w proszku) kilka pieczarek ok. 100 g mozzarelli ok. 100 g serka brie Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu, czosnku. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, "kleksami" wykładamy szpinak, posypujemy startą mozzarellą i wykładamy drobno pokrojonym serkiem brie. Pieczemy przez ok. 7-8 minut

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania