mnie w domu. Lubimy go wszyscy… no, bo czego tu nie lubić?;) Sałata lodowa, do tego pomidorki koktajlowe, lub cząstki zwykłych pomidorów, mini kulki mozzarelli oraz obowiązkowo sos czosnkowy. Pycha;) 1 główka sałaty lodowej około 250 g pomidorków koktajlowych 1 op. mini kulek mozzarelli (lub 1 większa kulka mozzarelli sałatkowej w zalewie) 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego(...)przekrojone na pół). W garnuszku łączymy majonez z jogurtem greckim. Dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz odrobiną ziół prowansalskich. Mieszamy. Sosem polewamy sałatę
Smaki Na Talerzulekko z obu stron. 2. Pieczarkę kroimy w kostkę, dorzucamy do kotletów i dusimy pod przykryciem. Jak pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajemy koperek, skrobię i śmietanę do zagęszczenia sosu, mieszamy i dusimy jeszcze z 5 min. google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; Wartości odżywcze: samego sosu
Zdrowie i pysznie na talerzuwcześniej jej nie znałam i próbuje wykorzystywać ją w różny sposób, z różnymi dodatkami. Tym razem trafiłam na odcinek Roberta Makłowicza na Teneryfie i przepis na ośmiornicę w sosie awokado. To było pyszne danie i polecam każdemu, popróbujcie a nie pożałujecie, niebo w gębie. Ośmiornica w sosie z awokado - Pulpo con mojo de aguacate. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierzodkwi pokrojonej w słupki 1/4 szklanki szczypioru pociętego ukośnie 1/4 szklanki pora pokrojonego w grube półplasterki 1 mała cebula 5 ząbków czosnku 2,5 cm korzenia imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1/4 szklanki papryki gochugaru Opcjonalnie: ostra pasta chili (dla podkreślenia smaku) Kleik: 5 łyżek wody 1 łyżka mąki ryżowej 1,5 łyżeczki cukru Kapustę pekińską pokroić w dość sporą(...)pora i przygotować kleik. Wodę zagotować z mąką i cukrem - ostudzić. Cebulę, czosnek i imbir należy zblendować, a następnie przełożyć do miski i wymieszać z gochugaru oraz sosem rybnym. Dodać kleik i ponownie dobrze wymieszać. Całość połączyć z pokrojonymi warzywami i kapustą pekińską. (Najlepiej to zrobić za pomocą dłoni, ale w rękawiczkach! Chili farbuje.) Kimchi przełożyć
Di gotujePełne smaku danie, które szybko się robi i pysznie smakuje. Krewetki wychodzą jędrne i sprężyste, a sos, kremowy i lekko pikantny. Nie zapomnijcie o dodaniu soku z cytryny, który świetnie balansuje delikatny smak mleka kokosowego. Jeśli nie macie innej możliwości, zamiast dużych krewetek użyjcie mniejszych, drobniejszych. Ale wiadomo, im większe, tym lepsze ;) SKŁADNIKI / 2 porcje 250 g krewetek(...)Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojonego pomidora i smażymy kolejne 2 minuty, aż większość płynu odparuje. Stopniowo dolewamy mleko kokosowe i gotujemy 2-3 minuty na dużym ogniu, aż sos zredukuje się i zagęści. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintyskończył, wrócę do niej nie raz ! SKŁAD: 1/3 kalafiora garść fasolki szparagowej żółtej 1/2 młodej cukinii 1/2 kostki tofu 2 garści rukoli 3/4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka sosu tamari 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: kurkuma, słodka papryka, pieprz, sól, tajska mieszkanka* (opcjonalnie) + suszone pomidory jako dodatek WYKONANIE: Na samym początku marynujemy tofu- kroimy je w kostkę(...)małej miseczce mieszamy z mlekiem kokosowym, sosem tamari i przyprawami. Następnie kroimy fasolkę szparagową, cukinie i kalafior na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię zalaną wodą z odrobiną oleju wrzucamy fasolkę szparagową i kalafior- dusimy pod przykryciem ok 10 min. Dodajemy zamarynowane tofu i cukinię- całość dusimy 5-8 min. W tym momencie możemy dodatkowo doprawić nasze danie. Tuż przed
healthy dreamschrupiące i pyszne a najważniejsze nie trzeba było obierać ości. Jak tylko udało mi się zakupić płotki zaraz przerobiłam je na pulpety. Są pyszne, soczyste, aromatyczne i znakomite w sosie, polecam wypróbować. Pulpety rybne w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W miseczce łączę majonez, jogurt, rozmiażdżony czosnek, sól, pieprz. Najlepiej smakuje zajadany palcami – moczony w czosnkowym sosie Artykuł Pieczony kalafior z sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plSezon na przetwory trwa. U mnie jak co roku, nie może zabraknąć takiego pysznego sosu, idealnego do kanapek, pizzy czy placków ziemniaczanych. Oryginalny w smaku, za każdym razem wychodzi inaczej dzięki użytym przyprawom. Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku chili (na czubek łyżeczki(...)Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i paprykę oraz pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej. Gotować ok. 30 min. Na koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Zagotować, gorący nakładać do słoików i odwracać do góry dnem. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil
Cukiernia Pychotkiwięc i ochoty człowiek nabiera na nie, a kiedy już się smażą na patelni to ten piękny zapach na pewno zwabi domowników ;) Składniki na 2-3 osoby Składniki na sos: 200 g świeżych kurek 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku bulion warzywny domowy lub z kostki 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1/2 szkl śmietany 30 % 1 czubata(...)ryż według przepisu na opakowaniu. 6. Pod koniec tego czasu w szklance mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ją gorącą wodą z grzybków. Wlewamy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem. Smacznego
Gotowanie...to proste !Makaron gotujemy, al'dente . Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jajka i żółtka mieszamy z połową parmezanu, do smaku sól i pieprz. Do makaronu dodajemy boczek, i sos, mieszamy i podgrzewamy do momentu kiedy sos jajeczno serowy się ogrzeje ale jeszcze nie zetnie. Przed podaniem posypujemy obficie parmezanem
Gotowanie jest łatwełyżki śmietany 2 łyżeczki mąki Paprykę kroimy , pomidory obieramy ze skórki i również kroimy, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podlewamy oliwą i gotujemy pod przykryciem przez ok 10 min. Sos miksujemy przy pomocy blendera, dodajemy pokrojoną kiełbasę i przyprawy do smaku. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z knedlikami lub kluskami drożdżowymi na parze
Gotowanie jest łatweNiedrogi i prosty w przygotowaniu DUSZONY PSTRĄG W SOSIE SZCZAWIOWYM... Artykuł Pstrąg w sosie szczawiowym pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEProste i pyszne danie, które Wam na pewno zasmakuje. Mięsne nadzienie, sos pomidorowy i mozzarella łączą się idealnie ze smakiem cukinii. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. SKŁADNIKI 3 duże cukinie 1 mała cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 4-5 ząbków czosnku 3 garście miąższu z cukinii(...)minut, żeby papryka lekko zmiękła. Do misy blendera dodać 3 garście miąższu wydrążonego z cukinii, obrane z łupin ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy, po czym włączyć urządzenie. Do sosu dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać i przelać do mięsa. Wymieszać i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i odrobiną chilli. Spód podpieczonych cukinii posypać odrobiną rozdrobnionej mozzarelli, następnie
Passions hobbies lifeDelikatne, drobiowe kulki w aksamitnym sosie z aromatycznymi kurkami. Czyż może być lepszy obiad latem, gdy są już leśne grzyby? Nawet jeśli waham się między tym daniem a zupą ze świeżych grzybów to pulpeciki były wyjątkowo smakowite i do powtórzenia gdy tylko znowu nazbieram świeżych kurek. Pulpety ugotowałam i dzięki temu są delikatniejsze niż gdybym je usmażyła. Kurki do sosu
Smaczna Pyza