sosy - 72234 przepisów (strona:1645/4816)

Wegańskie łazanki + filmik 179

makaronu typu łazanki 1 cebula ok. 300 g pieczarek ok. 300 g kapusty kiszonej oliwa sól, pieprz, papryka mielona słodka, wędzona papryka mielona słodka, oregano ok. 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: 1. Zaczynamy od obrania, umycia i posiekania pieczarek. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 3. Pieczarki smażymy na oliwie z solą, pieprzem i oregano. Usmażone odkładamy na bok. Nastawiamy(...)wędzoną - sporo tej papryki. Mieszamy, smażymy. Następnie dodajemy pieprz, mieszamy, smażymy. 8. Następnie dodajemy usmażone pieczarki, mieszamy, smażymy. 9. Dodajemy makaron. Mieszamy. 10. Na końcu dodajemy ok. 1 łyżki sosu sojowego, mieszamy i gotowe. Smacznego :-) Poniżej zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Kurczak w sosie koperkowym z kolorową mieszanką obiadową 136

wody, lekko posolić, a jak się zagotuje, wrzucić 1 szklankę mieszanki obiadowej. Gotować ok. 15 minut. Następnie mieszankę przełożyć na sitko, odsączyć z wody. 4. Wracamy do mięsa, do sosu dodać śmietanę, posiekany koperek, chwilkę całość poddusić, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 5. Mięso z sosem podać z mieszanką obiadową i ulubioną surówką. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
MAKARON Z WARZYWAMI PO AZJATYCKU ( danie inspirowane koreańskim Jabchae ) 257

czosnek – 3 ząbki * szpinak – 200 g * jajko – 2 szt * biały sezam – 1 garść * cukier trzcinowy – 1 łyżka * olej sezamowy – 150 ml * sos sojowy – 100 ml * czarny pieprz – do smaku * miód ( użyłam kruszynowego, może być wielokwiatowy ) – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zacznijmy od przygotowania składników. Papryki kroimy w piórka, przesmażamy. Marchew kroimy(...)zapałki, a cebulę w piórka, przesmażamy. Szpinak blanszujemy. Czosnek siekamy. Z miodu, sosu sojowego, połowy oleju sezamowego, cukru trzcinowego i pieprzu robimy marynatę. Wrzucamy do niej ugotowany wcześniej makaron ryżowy, niech się marynuje. Z 2 roztrzepanych jajek ( beż żadnych dodatków! ) smażymy cienki omlet na odrobinie oleju sezamowego. Po usmażeniu kroimy w ukośne paseczki. UWAGA! Można usmażyć wszystko

Ostra na Słodko
Kaszotto gołąbkowe 149

misy blendera wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i bazylię (bazylię najlepiej świeżą). Całość zmiksować na jednolity sos. Kapustę drobno posiekać i przełożyć do mięsa. Wlać sos i całość dusić pod pokrywką, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Do szklanki wlać odrobinę wody, dodać mąkę

Passions hobbies life
Pieczone klopsiki z dorsza w sosie cytynowym 137

Klopsiki można zajadać na różne sposoby, zawsze smakują wyśmienicie. Tym razem podałam klopsiki pieczone, zdrowszą wersję smażonych z sosem cytrynowym i świeżym makaronem udon. Danie smakuje obłędnie i warto wykorzystać przepis, polecam. Pieczone klopsiki z dorsza w sosie cytrynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zielona sałata z dressingiem do obiadu 153

młode marchewki  * saszetka dressingu ziołowo-musztardowego  Przygotowanie : Sałatę ułożyć na półmisku. Dymkę i szczypiorek drobno posiekać. Rzodkiewkę pokroić w słupki, a marchewkę w cienkie plasterki. Całość polać sosem. Podawać od razu po przygotowaniu.  Sos ziołowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs

Magiczne Życie Marty
” Pekinka ” , prosta , pyszna surówka 136

polecam Składniki : 1 mała kapusta pekińska ( lub 1/2 dużej ) 1 marchewka dość duża 1 papryka , preferuję cienkie spiczaste w typie Ramiro bo są bardziej chrupiące 1 pęczek świeżego koperku sos : 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego, pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka, granulowanego czosnku sól do smaku Kapustę cienko szatkujemy , przekładamy(...)paski , jak kto lubi i dodajemy do kapusty . Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach , dokładamy do reszty . Solimy , mieszamy , lekko ugniatając ręka ,żeby warzywa puściły sok . Składniki na sos łączymy ze sobą . Dodajemy do surówki , mieszamy . Koper siekamy , wsypujemy na samym końcu i ponownie mieszamy . Można jeszcze spróbować i w razie potrzeby doprawić ,bo proporcje są nieco

Ogrodnik w podróży
Szakszuka 157

pyszne, zdrowe i pożywne danie wywodzące się z kuchni z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, popularne obecnie na całym świecie. Szakszuka to nic innego jak jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką. Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną wymienili mięso na jaja(...)tradycyjną, podawaną nie tylko na śniadanie. Szakszuka, dzięki swojej prostocie rozprzestrzeniła się na kolejne kraje i obecnie każdy region ma swoją wersję szakszuki. Moja Szakszuka to jaja podawane na sosie z duszonych pomidorów i czerwonej papryki, z mielonym kuminem, czyli kminem rzymskim (nie mylić z kminkiem), mieloną kolendrą, słodką i ostrą papryką. Dodatek przecieru pomidorowego nadaje daniu głębi i sprawia

Moja Delicja
Duszony kurczak 194

przykryciem. Co jakiś czas przewrócić mięso na drugą stronę i podlewać bulionem lub wodą - dusić do miękkości ok 45 min. Gotowe mięso wyjąć z bulionu na talerz. Do powstałego sosu dodać zahartowaną śmietanę i rozpuszczoną w wódce mąkę ziemniaczaną. Wymieszać włożyć z powrotem kurczaka i dusić jeszcze kilkanaście minut do zredukowania sosu i gotowe. Smacznego

Gaździnka warzy
placuszki z piersi kurczaka i pieczarek 154

żółtego * 1 łyżka mąki * jajko * sól Mięsko i pieczarki drobno posiekałam. Wbiłam jajko, mąkę i starty żółty ser. Delikatnie przyprawiłam solą. Smażyłam na oleju aż się zarumieniły. Podałam z sosem tzatziki Przepis na sos podałam w poprzednim poście. Przekąska, danie, syte i nie jest trudne do zrobienia :D Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Zupa tajlandzka Tom Yam 154

Smak kwaśno ostry. Ta zupa musi być ostra, ale ilość chili możecie sami dozować. Grzyby mun zalać gorącą wodą i zostawić na 30 minut. Do garnka wlać wywar, dodać sos rybny, sos chilli,listki limonki, sok z limonki i skórkę. Papryczki chilli umyć i oczyścić z nasionek i błonek. Pokroić drobno. Ząbek czosnku obrać o posiekać. Imbir cienko obrać

Kuchnia Pokoleń
Żółte buraki z sosem chrzanowym 144

Wiele słyszałam o kolorowych burakach ale nigdy nie miałam okazji nabyć. Tym razem się udało i dzięki temu na talerzu buraki z sosem o wybitnym smaku. Smakują identycznie jak czerwone tylko kolor mają inny więc ponieważ jemy oczami zjedzmy teraz i takie buraki. Żółte buraki z sosem chrzanowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 223

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w trochę innej odsłonie. Idealny pomysł na przystawkę czy na imprezę. Poniżej przedstawiam przepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania. Składniki: 400 g pieczarek 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z kurczaka ze szparagami 324

około 10-15 min. tak by mięso wewnątrz roladki także było upieczone. Jeśli mamy białe szparagi to przed gotowaniem należy je obrać z łyka. Najlepiej to danie smakuje z sosem – ja podałam z śmietanowo-szpinakowym. Roladki z piersi kurczaka ze szparagami Szparagi z sosem w rulonikach z kurczaka

Mama z miasta
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 194

krótkich rur który   idealnie nadaje się do nadziewania czym tylko chcemy a skoro makaron to i ricotta i parmezan. Danie podałam na obiad , makaron z nadzieniem doskonale pochłonął sos ze śmietanki a ser się aksamitnie ciągnął, mąż się zajadał a to chyba znak, że bardzo mu smakowało…..  Ktoś patrząc na zdjęcie pomyśli jak jej się chciało takie rurki(...)przecież to żmudna robota…mówię Wam dla tego smaku warto! Składniki na obiad dla 2 osób/ 25 dag makaronu paccheri/grube krótkie rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach  w sosie własnym Princes 30 dag serka ricotta 10 dag startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera 1 pęczek botwinki 1 młoda cukinia 200 ml słodkiej śmietanki 22-30% Sól morska

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania