sosy - 72234 przepisów (strona:1640/4816)

Blue cheese dressing... I o jedzeniu bez granic (Pizza Hut) 153

mniej-więcej 4 hojne porcje; ja robiłam z połowy) szklanka = cup = 250ml 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki pełnego mleka 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (u mnie: jogurt grecki) chlust sosu Worcestershire (opcjonalnie) 1/3 szklanki pokruszonego niebieskiego sera sól i pieprz W miseczce wymieszaj dokładnie majonez, mleko, sos i śmietanę. Wmieszaj pokruszony ser i doprraw do smaku sola i pieprzem

Lejdi of the house
Racuchy z sosem paprykowym 152

mamy pyszny obiad albo treściwe śniadanie, co kto lubi, co kto woli. Zachęcam jednak do spróbowania placków z sosem paprykowym, są super. Placki z sosem z papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grillowana pierś z kurczaka 242

Grillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab z mleczkiem kokosowym i szpinakiem 153

strony. Następnie zdjąć schab z patelni i na tej samej patelni obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać miód, chili i słodką paprykę, wlać mleczko kokosowe i do smaku dodać sos sojowy. Wymieszać. Schab doprawić solą i pieprzem i ponownie włożyć mięso na patelnię. Schab lekko przydusić żeby był w sosie. Zagotować i włożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć

Kuchnia Pokoleń
Chilli z mięsem mielonym i cukinią 140

Chilli z mięsem mielonym i cukinią Pikantny i aromatyczny sos chilli z mięsem mielonym i warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem lub makaronem jako danie obiadowe.     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej

Blog z Apetytem
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 123

typu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa(...)kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. W oryginale gulasz podajemy z frytkami

Kuchnia MagdaLeny
POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY 119

Gulasz z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego, z dodatkiem papryki oraz pieczarek, przygotowany na bazie sosu pomidorowego.  Takie małe urozmaicenie... gulasz przygotowuje przeważnie w sosie własnym, ale tym razem pokusiłam się o dodanie pomidorów oraz soku pomidorowego, dzięki temu powstał pyszny gulasz pomidorowy. Postanowiłam też wymieszać wieprzowinę z wołowiną, aby nabrał on wyjątkowego smaku i aromatu. Taki gulasz to naprawdę

Kuchnia MagdaLeny
SOS KOLENDROWO-POMIDOROWY DO STEKÓW 135

Uwielbiamy jeść pyszne , soczyste steki. Ostatnio poszukujemy nowego sosu aby urozmaicić ich smak. Andrzej wpadł na pomysł stworzenia sosu na bazie kolendry , chilli i pomidorów. Warto go spróbować jest na prawdę pyszny:) Świeży, pełen aromatów,świetnie nadaje się też do steków z karkówki wieprzowej lub dodatek do burrito. składniki: pęczek świeżej kolendry dwa ząbki czosnku 1 papryczka chili w całości

Cytryna&Co.
POMYSŁY NA MIĘSNE GOTOWCE DO ZAMROŻENIA 131

papryczki chilli suszona pimienton (wędzona hiszpańska papryka) albo zwykła papryka oliwa - kilka łyżek, żeby przyprawy się kleiły łyżka miodu sól pieprz ketchup ze 3-5 łyżek lub przecier pomidorowy sos Worcester lub sos BBQ  majeranek cząber lubczyk Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam

Cytryna&Co.
SOS BARBECUE 137

oliwy z oliwek łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego sól pieprz wędzona papryka (do smaku, ale dosyć sporo - u mnie łyżeczka pikantnej) chlust czerwonego wina lub chlust octu jabłkowego chlust sosu Worcestershire (sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu!) 200 g passaty pomidorowej chlust czegoś słodkiego: (mój tajemniczy składnik to syrop żurawinowy, ale może być też: syrop klonowy, z agawy, łyżka(...)dżemu figowego lub śliwkowego) kolejny składnik, który dodałam za kolejnym podejściem i sos był lepszy a mianowicie kilka namoczonych wcześniej suszonych pomidorów opcjonalnie: cynamon i mielony kminek Podsmaż cebulę i czosnek, chluśnij winem, dodaj cukier i zredukuj. Przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.  Możesz też nie miksować, ale dokładnie wymieszać. Można przechowywać w lodówce

Cytryna&Co.
koreański dressing do sałaty 237

Składniki: 3 ząbki czosnku dymka 1/4 cebuli 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru łyżka octu pieprz olej sezamowy 2 łyżki płatków chili Czosnek drobno posiekać, cebule posiekać w piórka, dymkę w cienkie plasterki. Wszystko włozyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Sałatę – jak zawsze – dodać tuż przed podaniem i dokładnie wymieszać

stajnia gołębie od kuchni
Drożdżowe ravioli z wołowym ragù (Ravioli di pasta lievitata con ragù di carne) 169

Pieczone ravioli, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnych pierogów i drożdżowych, słonych wypieków.  Pierożki wypełnione s ą  wołowym ragù, niezwykle aromatycznym sosem mi ę sno-pomidorowym, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru.  Ravioli doskonale smakują na ciepło i zimno z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam serdecznie ;) **** Il piatto

La grande e la piccola cuoca
Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek 112

czarnej fasoli 25 dkg pieczarek 1 duża cebula 1 duża żółta papryka 1 łyżka brązowego cukru 1 duży pomidor 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcesteshire 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżka oleju słonecznikowego 300-350 ml wody 1 i 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować wegański gulasz z czarnej fasoli i pieczarek(...)podsmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojona w paski paprykę, pomidora pokrojonego w kostkę, namoczoną fasolę, liścia laurowego, cukier brązowy , ocet z czerwonego wina, musztardę i sos Worcestreshire . Wlać 250 ml wody i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały i dusić całość, od czasu do czasu mieszając i podlewać wedle potrzeby dodatkową wodą

mecooks
Sos koperkowo ogórkowy 126

Sos koperkowy na bazie kwasu z ogórków kiszonych. Tak, nie wylewajmy wody, w której kiszą się ogórki. Zawsze zostawiam i dodaję do zup (na przykład rosolnik ), sosów... 30 g masła, 20 g mąki, łyżka siekanego koperku, 150 – 200 ml kwasu z ogórków kiszonych, 150 – 200 ml wody lub bulionu, 100 g gęstej śmietany 18%, sok z cytryny, sól, cukier Zasmażyć

królestwo garów
Marynowana wołowina 138

średnie cebule pokrojone w piórka ½ cebuli średniej wielkości 4 ząbki czosnku 1 małą gruszkę pozbawioną pestek pęczek dymki (bez cebulek) 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczkę pieprzu 150 ml sosu sojowego dobrej jakości 3 łyżeczki oleju sezamowego. Przygotowanie: Nie używamy soli, bo sos sojowy jest słony wystarczająco. W misce mieszamy pokrojoną wołowinę i cebulę posiekaną w piórka. Pozostałe składniki miksujemy

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania