sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:57/101)

Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso 203

Doenjang jjigae to tradycyjny gulasz w Korei złożony z warzyw, tofu i mięsa na bazie sfermentowanej pasty sojowej doenjang. Doenjang, to obok sosu sojowego, gochugaru (ususzonych) i gochujang (sfermentowanych płatków koreańskich papryczek chilli), jeden z podstawowych produktów obecnych w każdej koreańskiej kuchni. Niektórzy nazywają gulasz doenjang jjigae mocno warzywną koreańską zupą miso Bardzo prosta a jednocześnie pełna bogatego i zachwycającego(...)cała nasza rodzina, łącznie z maluchem Polecam! Składniki: 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mała cukinia 4 szklanki wody 3 ząbki czosnku 1 świeża papryka słodka garstka suszonych krojonych grzybów mun (około 10 g) 3 łyżki pasty sojowej doenjang 250 g naturalnego w smaku tofu (ja preferuję twarde) 2 cebulki dymki lub szczypiorek prażone ziarna sezamu (niekoniecznie

Lamarida.pl
Schab na plackach ziemniaczanych z sosem kurkowym 128

pokrojone kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączany z nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso jest już miękkie-wykładamy je na palcek i polewamy sosem, dekorujemy koperkiem

Kopystką po garach
Cannelloni z pieczarkami na parze 219

tymianek suszony  Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy.  Rurki makaronu cannelloni nadziewamy kawałkami grzybów. Makaron układamy na folii aluminiowej w parowarze. Urządzenie do gotowania na parze zalewamy wrzątkiem i włączamy na 25 minut. Pomidory krojone przyprawiamy bazylią i oregano. Po wyłączeniu się parowaru, wyjmujemy makaron i polewamy go pomidorami wraz z sosem i posypujemy startym serem

Parowar Faceta
Sos pieczarkowy 116

Dzisiaj prezentuję Wam prosty przepis na sos pieczarkowy. Jego przygotowanie zajmuję tylko chwilę. To doskonały dodatek do obiadu. Polecam!!! SKŁADNIKI:  400g pieczarek, 1 cebula, 3

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 250

również sięgać po owoce suszone. Dietę możemy uzupełnić warzywami mrożonymi, które były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe(...)Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone

Chilli Czosnek i Oliwa
Klopsiki wegańskie jaglano-pieczarkowe 148

bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy  4 łyżki oliwy  1 łyżka sosu sojowego  3-4 łyżki ziaren słonecznika  Przygotowanie : Gotujemy kaszę, odstawiamy na bok  Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i rozgniecione ziele, dodajemy do kaszy i mieszamy Na tej samej patelni smażymy pieczarki, dodajemy sól - smażymy do odparowania wody z grzybów

Proste Potrawy
Zapiekane cannelloni z kurczakiem i grzybami 194

cannelloni z kurczakiem i grzybami. Bardzo dużo przygotowujemy zapiekanek z makaronem. Jak zwykle w tego typu daniach nie mogło zabraknąć sosu beszamelowego, który w połączeniu z pomidorami daje ponadczasowy, tradycyjny smak. Zapraszamy do wypróbowania, na pewno wszystkim będzie smakować. Przepis Składniki: Sos pomidorowy: cebula ząbek czosnku rozmaryn dwie puszki pomidorów szczypta cukru sól, pieprz oliwa Sos beszamelowy: 20 g masła(...)śmietany kremówki 40 g potartego parmezanu sól Farsz: 300 g pieczarek cebula 400 g piersi z kurczaka oliwa 1-2 łyżeczki suszonego tymianku pęczek pietruszki 150 g mozzarelli około 20 sztuk rurek cannelloni Oczywiście sos beszamelowy można przygotować według własnego przepisu, my jednak lubimy eksperymentować nawet z tak podstawowymi daniami i jeśli tylko znajdziemy jakąś inną wersję potrawy

KasiaiKrzysiu.pl
Nadziana kapusta 176

która ma pięknie pomarszczone liście i nieco ostrzejszy smak, niż kapusta biała. Jako, że grzybów w tym roku było pod dostatkiem, ususzone zużyłam do przygotowania farszu. Już połączone z kaszą jaglaną stanowią idealną potrawę! A gdy zawiniemy je w miękkie liście kapusty i polejemy sosem stworzymy doskonałą mieszankę smaków. Mimo, że nie znajdziecie tu klasycznego nadzienia z ryżu(...)własnych kombinacji w kuchennych podbojach ;)  Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane jaglanką i podgrzybkami 1 główka kapusty włoskiej kasza szklanka kaszy jaglanej spora garść suszonych podgrzybków  sól, pieprz, pieprz ziołowy  Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych koperek pieprz, sól, pieprz ziołowy ząbek czosnku śmietana 18% tłuszczu Kapustę umyć, po czym wyciąć z niej głąba. Wkładamy ją w całości

Sajkofanka smaku
Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy 221

boczku 12 suszonych śliwek 1,5 ogórka kiszonego pokrojonego w paski 2 pałeczki wędzonego sera, przekrojone na 3 części sól i pieprz majeranek, słodka papryka, suszony czosnek 250 g rozmrożonych grzybów 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki posiekana natka pietruszki 1 listek laurowy 2-3 kulki jałowca olej do smażenia 1 łyżeczka masła Mięso umyć, osuszyć(...)rozmrożone grzyby odcedzić, płyn wlać do wywaru z mięsem, a grzyby od razu wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa i smażyć do lekkiego zrumienienia, dodając pod koniec masło. Grzyby przełożyć do wywaru i gotować razem z mięsem aż mięso będzie miękkie. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do wywaru energicznie mieszając. Po zagotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos solą

Czerwień i błękit
Barszcz ukraiński. 124

polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową. SKŁADNIKI:  2 żeberka lub inne mięso 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków

Kuchnia Beaty
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 181

coś odmiennego i smakowitego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 suszone grzyby fungi ( w paczkach jest ich kilka są małe, ale bardzo puchną po zalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe 3-4 papryczki birds eys – malutkie bardzo ostre (suszone w całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki(...)kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki do posypania Korpusy płukamy , umieszczamy w garnku i zalewamy około 2,5 l wody , solimy i gotujemy

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z kaszą gryczaną 145

kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 jajko sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych 5 pomidorów suszonych pół cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-6 ziarnek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie gołąbków zaczynam zawsze od sparzenia kapusty(...)czosnek i umyte kurki oraz zmielone mięso z piersi kurczaka. Jeżeli zdarzą się większe grzyby kroje je na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmażam. Równolegle gotuje kaszę gryczaną. Po ugotowaniu kaszy podsmażone składniki przekładam do niej. Dodaję tymianek, paprykę, jajko sól i pieprz oraz posiekane suszone pomidory. Następnie wszystko ze sobą dokładnie mieszam. Przygotowany farsz zawijam w uduszonych liściach

Cookery.pl

Proponowane wyszukiwania