sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:49/101)

Prosta warzywna lazania z cukinii i pieczarek 196

łyżek oliwy 100g migdałów 2 łyżki masła orzechowego sól morska i pieprz do smaku 4 cukinie Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy 4 suszone pomidory w oliwie 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 100g koncentratu pomidorowego sól morska  gałązki tymianku do przybrania (opcjonalnie) Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój(...)użyte do sosu pomidorowego. Gotowe plastry zamarynuj w łyżce oliwy i odrobinie soli, po czym zgrilluj na patelni grillowej i odstaw na bok.  Aby przygotować sos pomidorowy, obierz i drobno pokrój czosnek oraz cebulę, a także papryczkę chili. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć je wraz z wcześniej przygotowaną cukinią. Smaż 3 minuty, po czym dorzuć suszone pomidory

Roślinna - blog wegański
Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew 234

Dziś przedstawiam świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad po pracy da całej rodziny. Potrawka z kurczakiem, szparagami, papryką, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie pomidorowym sprawdzi się zawsze. A podana z chrupiącym chlebkiem na pewno nie skończy się na jednej porcji. Zawsze robię go więcej i zamrażam w formie porcji na jeden talerz żeby poratować się obiadem(...)skóry (jeśli nie lubisz), pokrojone w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki ¼ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 papryka, pokrojona w plasterki 1 szklanka grzybów pokrojonych w grube plasterki lub ćwiartki(4-5 pieczarek) 200 g szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami, pokrojone na trzy części, łodygi i czubki oddzielnie

karmelowy
ZUPA AZJATYCKA 119

kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 limonka 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów mun 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki oliwy z oliwek makaron(...)zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 20-30 min, aż zmiękną, Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem

Kuchnia MagdaLeny
BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 207

robi się smaczniejszy. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 6 suszonych śliwek 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 40 g suszonych borowików 2 szklanki bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżki powideł śliwkowych 200 g wiejskiej kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz(...)łyżka oleju 1 łyżka masła 100 g wędzonego lub parzonego boczku 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, kiełbasę w plasterki. Suszone grzyby dokładnie opłukujemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 1 szklanką bulionu lub wody. Odstawiamy na 30 minut. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki i zalewamy czerwonym winem. odstawiamy

cool and minty
Fasolka szparagowa po tajsku 125

sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka suszonej kolendry 100 ml wrzątku 50 ml zimnej wody  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Na rozgrzany olej ( palnik na maksimum ) wrzucamy osuszone ziemniaki. Po minucie dodajemy sos sojowy. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa z grzybami, chwilę smażymy, cały czas mieszamy. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier palmowy

R'n'G Kitchen
Domowy pasztet wieprzowy 309

święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam po równo: szynki, łopatki, karkówki i boczku ) 2 cebule włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty

Blog z Apetytem
Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów 198

cebula  150 ml białego, wytrawnego wina 20g suszonych grzybów  100 ml śmietany 12% sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany natka pietruszki olej 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je na 2-3h, najlepiej na całą noc (nie wylewamy wody - użyjemy jej do sosu). 2. Cebulę i grzyby drobno siekamy. Polędwiczki kroimy w plastry. Posypujemy

Szefowa kuchni
Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły - Sesja fotograficzna dla Boskiej Pragi 150

kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku  Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz pianą z palonego masła Czarne pierogi z łososiem, sezamem i sosem chrzanowym Hummus Ekipa Codzisw.menu prawie w komplecie: Natalia, Asia, Karolina, Wiktoria

Food Square
Pulpety w sosie grzybowym 133

przepis. A tymczasem prezentujemy Wam nasze własne pulpety w sosie grzybowym.       Potrzebujemy: około 1,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 3 czerstwe kajzerki (namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte) 2 cebule (posiekane w kostkę) 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 50 g suszonych grzybów (należy je wcześniej opłukać z ewentualnego piasku) sól, pieprz kilka

Marder&Marder Manufacture
Wołowina w sosie grzybowym 119

oleju, na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, dodajemy grzyby suszone, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, odsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą

Bajeczna Kuchnia
Bigos wegański 2.0, podsumowanie roku 2014 167

suszone grzyby (trzeba je wcześniej namoczyć na noc). Jednak suszone grzyby znacznie poprawiają smak tego dania. Spróbujcie:).  Przepis dodaję do akcji:     Najpopularniejsze posty minionego roku: 1. Danie z czerwonej soczewicy 2. Zupa ze świeżych ogórków 3. Smarowidło do chleba z czerwonej fasoli 4. Sos koperkowy 5. Zupa-krem z bobu 6. Pieczone pieczarki 7. Zasmażane

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczona szynka, pieczone ziemniaczki, pieczona dynia hokkaido i sos grzybowy 116

chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka brązowego cukru 1 dynia hokkaido 600 g ziemniaków 1 łyżka suszonych grzybów sproszkowanych 4 łyżki śmietany szczypta estragonu suszona papryka olej Szynkę należy umyć i osuszyć.  Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek , chili włożyć do moździerza i dobrze utłuc, dodać oliwę(...)cieple pod przykryciem a na to miejsce wstawić dynię na ok 20 min. Mięso sprawdzić widelcem, kiedy juz jest upieczone wyjąć, Przełożyć na półmisek a wytworzony sos przelać do rondelka, dodać grzyby, szczyptę estragonu, dolać ok pół szkl wody i zagotować, następnie dodać śmietanę i zredukować sos, można zagęścić żółtkiem lub mąką

Gotowanie jest łatwe
Tagliatelle z owocami morza 106

makaronem tagliatelle: Tagliatelle z ragu bolońskim Tagliatelle molto bene Zupa grzybowa z makaronem Tagliatelle ze szpinakiem Tagliatelle w sosie dyniowym Tagliatelle makaron Tagliatelle do włoski makaron w kształcie długich i płaskich wstęg. Pochodzi on z regionu Emilia -Romagna i najczęściej podawany jest z sosami. Tagliatelle w sosie śmietanowym to dla mnie taki klasyk, którego często wzbogacam o różne warzywa(...)mięso. Tym razem padło na pyszne owoce morza i doskonałe suszone pomidory. Co prawda do przygotowania tego dania użyłam sałatki z owoców morza, ale to tylko przyspieszyło proces i wierzcie mi, jeżeli nie macie dostępu do świeżych owoców morza, to te z sałatki są niesamowicie pyszne i doskonale przyrządzone. Po prostu bellissima! Suszone pomidory to kolejna moja miłość

MamaOskarka
Bigos bezmięsny 215

suszonych grzybów (ja dałam podgrzybki), 3 mini suszone papryczki chili, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 1 łyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)woka (lub garnka). Dolewamy ok. 0.5 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, papryczki chili, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki. (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny). Do kapusty dodajemy grzyby razem z sosem, kminek

Moniki Smakołyki