sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:42/101)

Karkówka w sosie pieczeniowym 434

krucha, delikatna.. Idealnie współgra z sosem pieczeniowym - w końcu taki sos najlepszy, niby uniwersalny, a bardzo smakowity. Najlepszym dodatkiem są jednak kluski śląskie ( przepis ) Składniki :   opcjonalnie : sól, pieprz, majeranek papryka czerwona słodka czosnek 6-7 ząbków mała cebula olej 1kg całej karkówki garść suszonych grzybów 2 łyżki mąki Przygotowanie :  Karkówkę natrzeć olejem, przyprawami, pokrojonym czosnkiem(...)przykryciem Do duszonej karkówki dodać garść grzybów. Dusić około  godziny. Karkówkę wyjąć na osobny talerz, pokroić w plastry. Z wody i mąki, sporządzić zawiesinę, Zagęścić nią sos, doprawić do smaku

Garnkowe fanaberie
Leniwe zrazy 409

patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną

Blog z Apetytem
Duszony boczek w sosie grzybowym 526

danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo

kgwjanczewo
Udziec sarny z sosem z grzybów 125

półplasterki, poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli, do miękkości. Dodać rozdrobnione suszone grzyby oraz tymianek. Podsmażyć razem około 5 minut. Wlać wino i dusić do miękkości grzybów, w razie potrzeby dolewając wodę. Do grzybów dolać 3-4 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenie mięsa, doprawić solą i pieprzem, zagotować , zdjąć z ognia i dodać

królestwo garów
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 213

Przepyszny sos z porcini, ponieważ nie miałam naszych polskich suszonych borowików- kupiłam włoskie porcini, które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz- kamienne grzyby, w Holandii -eekhoorntjesbrood-chleb wiewiórki :), w Hiszpanii -panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako(...)prawdziwym grzybku. Cenimy go za walory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty - to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia. Polecam .Zaczynamy : Składniki:około 1 kg wołowiny40 gr suchych porcini400 ml bulionu wołowego200 ml śmietany1 łyżka mąkipieprzszczypta szafranu oliwa Wykonanie:Grzyby płuczemy i zamaczamy we wrzątku na 20 min. Po tym czasie jeszcze raz płuczemy.Wołowinę- myjemy i kroimy

Smaki Edyty
Sos grzybowo-serowy podany z makaronem. 173

dziesiątkę, sos zyskał delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Zapraszam :) Składniki: Sos: 50 dag grzybów prawdziwków 1 duża cebula 1 duża łyżka masła 250 ml śmietany 12 % 10 dag serka ricotta sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonych warzyw świeża natka pietruszki według uznania świeży szczypiorek według uznania(...)gorącej wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody. 2. Gdy grzyby będą już miękkie wyjmujemy z nich ziele angielskie i liść laurowy, a dodajemy do nich suszone warzywa, serek i ricotta i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki

Izabelawkuchni
Pyszny sos- radość grzybiarza! 146

temperatury spadają. Jedyną pociechą są popołudniowe spacery po lesie w poszukiwaniu grzybów, których w tym sezonie w moim rejonie jest całkiem sporo. Nie jestem ekspertką, więc zbieram tylko te, których jestem absolutnie pewna. Dzięki kilku wyprawom powstał spory zapas suszonych i marynowanych grzybków, ale także przepyszny sos, przepisem na który chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Czytaj więcej

Pichceniomania
szybkowar-cielęcina w przyprawach strogonow z grzybami... 232

łyżka, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka łopatkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać, włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć mięso z każdej strony, wlać wodę(...)pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz do wywaru dodać gęstą śmietanę 18%, pałką blendera wszystko zmiksować, będzie naturalnie zagęszczony sos, na koniec dodać posiekany koperek - mięso jest miękkie, aromatyczne, sos pyszny i można podawać z czym się lubi na obiad............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 177

Pomysł na to danie zawdzięczam mojej znajomej z Lidzbarka - dziękuję, Teresko :) Klopsy robi się szybko, aby było jeszcze wygodniej, grzyby ugotowałam w szybkowarze. Można je oczywiście namoczyć na noc i gotować tradycyjnie - też nie będzie  źle . I klopsiki i sos są bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo(...)bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól  świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić, wywar i 1/3 grzybów odstawić.  Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać, można w blenderze

Stare Gary
Bigos orientalny 174

duże cebule pokrojone w drobną kostkę  60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)  6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych  1 strąk suszonej bardzo ostrej papryki  1 łyżka stołowa miodu (użyłem czarnego egipskiego, a Ola lipowego(...)angielskiego  3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)  duża szczypta gałki muszkatołowej  sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 197

grzyby suszone , pieczarki, kapary i rożne inne dodatki, które sprawiają ,że jest wyjątkowa.SKŁADNIKI1 połówka piersi z kurczaka40 dag. dobrej chudej  wołowiny 30 dag surowej szynki wieprzowej2 łyżki kaparów ze słoiczka5-6 oliwek  czarnychmała garść suszonych grzybów25 dag. pieczarek1 cebulapół czerwonej papryki1 łyżka majerankuprzyprawa do gulaszuliść laurowy1 łyżeczka papryki słodkiejsól, pieprz do smaku2 łyżki sosu

W kuchennym oknie Ewy
Zupa grzybowa z puree z kalafiora 186

śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka sosu  Worcester, świeży koperek. Przygotowanie: Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny).  W tym czasie, dokładnie myjemy kalafior, dzielimy na mniejsze różyczki(...)garnku przypalamy w łupkach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 min. do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos  Worcester

Moniki Smakołyki
Duszone żeberka 189

mama. Żeberka z tego przepisu zawsze rozpływają się w ustach. Sos możemy zrobić w wersji dla dzieci lub dla dorosłych z dodatkiem grzybów leśnych. W obydwu wydaniach są one wyśmienite, a ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. pasek żeberek sól pieprz oregano (opcjonalnie) grzybki suszone Pasek żeberek pokroić na kawałki (po 1-2 żeberka). Przyprawić solą, pieprzem(...)garnka i dolewamy wody, tak by przykrywała ona mięso. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i solimy do smaku. Jeśli przygotowujemy żeberka tylko dla dorosłych możemy dorzucić kilka grzybków, wtedy sos będzie ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok półtorej godziny. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy mięso jest już dość miękkie i czy odchodzi od kości. Możemy

Dieta bez mleka
Spaghetti z cukinią i boczniakami 157

czasu zagotowania makaronu. Od momentu nastawienia wody zaczynamy przygotowywać sos, który w moim przypadku jest wymyślany na poczekaniu i jest przepisem, który nazywam zawsze "nawinie", bo co się nawinie, to wpada na patelnię. Dziś odsłona z boczniakami, które tego lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania