sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:33/101)

ŁOPATKA WIEPRZOWA W SOSIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI 142

Składniki: 30-4 0 dag łopatki wieprzowej, 2 średnie cebule, 3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 1/2 l wody), majeranek, ostra papryka, sól, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody (do zagęszczenia sosu), 2 ząbki czosnku. Przygotowanie: Mięso kroję w mniejsze kawałki, cebulę w ćwierćplasterki, czosnek siekam. Razem podsmażam

JejKuchnia
Ryż smażony z grzybami shiitake 167

jajka 3 łyżki oleju roślinnego 10 dag suszonych grzybów shiitake 8 dymek, cienko pokrojonych w plasterki 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany  pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego 1 łyżka sherry lub półsłodkiego białego wina 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1-2 łyżki świeżo posikanej kolendry(...)omlet, dodaj szczyptę soli. Na patelni rozgrzej olej i upiec klasyczny omlet. Upieczony omlet zsuń na talerz, zroluj, ostudź i pokrój w wąskie paski. 2. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie przez 15 minut, wyciśnij, wytnij i wyrzuć nóżki, a kapelusze pokrój w paski. 3. Rozgrzej wok lub patelnię, wlej 1 łyżkę oleju i smaż czosnek

Apetyczna babeczka
Proszek grzybowy - mączka grzybowa. Jak przygotować i jak używać ? 202

Proszek grzybowy czy mączka grzybowa to nic innego jak zmielone drobno suszone grzyby. Skoro już wiecie jak suszyć grzyby to z części możecie zrobić sobie właśnie taki proszek przyprawowy. Doskonały dodatek do zup, sosów, mięs albo zapiekanek. To bardzo intensywna przyprawa i warto mieć ją w swoim zestawie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa grzybowa 157

marchew, pietruszka , kawałek selera, por, kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki  2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki  śmietana do zup i sosów  Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć(...)momencie kiedy warzywa i indyk będą miękkie wyciągnąć skrzydełko (mięsko po obraniu ze skrzydełka można użyć do pierogów , krokietów czy też jako wkładkę mięsną do zupy). Namoczone suszone grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na złoto na łyżce masła , a następnie dodać odrobinę

Aromatyczne Podróże
Chrupiące sajgonki 158

suszonych grzybów mun sok z połowy limonki 2 jajka pieprz czarny, świeżo mielony sól morska olej rzepakowy do smażenia szczypiorek do podania Na patelni, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i delikatnie szklimy na nim drobno posiekane szalotki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją, po czym kroimy je na niezbyt duże kawałki. Na patelnię dodajemy pokrojone grzyby, otarty(...)tarce o dużych oczkach, po czym także dodajemy na patelnię. Wszystko razem dobrze mieszamy i  dusimy jeszcze przez kilka minut. Następnie dodajemy mięso mielone. Zawartość patelni przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i sokiem z limonki, ewentualnie odrobiną soli. Całość mieszamy, zwiększamy nieco płomień pod patelnią i smażymy wszystko, aż mięso będzie gotowe. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do mięsa

Kuchenna Kontrrewolucya
Sezamowe pierożki z leśnym farszem / Sesame dumplings with forest stuffing 115

masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 70 g. jasnego sezamu 1/4 łyżeczki soli Farsz 4 łyżeczki koncentratu grzybów leśnych Devaldano 400 g. pieczarek 1 cebula 2 gałązki rozmarynu 5 suszonych ziaren jałowca 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 50 g. sera typu parmezan sól, pieprz Oraz 1 białko 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu lub/i maku(...)tarki pieczarki. Mieszaj i duś aż płyn z pieczarek prawie cały odparuje. Dodaj sos sojowy, dobrze rozgniecione w moździerzu owoce jałowca, drobniutko posiekane listki rozmarynu oraz koncentrat grzybowy. Dobrze wymieszaj i smaż na małym ogniu około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź. Do zimnych grzybów wsyp starty drobno ser i wymieszaj. Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą

Delicious Place
KURCZAK FASZEROWANY GRZYBAMI LEŚNYMI 212

łyżki sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE:  Dowolne grzyby leśne myję i obieram. Drobno siekam. Do garnka dodaję 2 łyżki masła a następnie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę.  Mieszkam następnie dodaję grzyby. Całość smażę na małym ogniu aż będą ładnie szkliste. Dodaję szpinak, sól i pieprz do smaku oraz czosnek granulowany i suszoną bazylię. Kurczaka

Gotowanie Patki
Sos grzybowy 163

suszonych grzybów -1 mała cebula -2 łyżki masła -1 łyżeczka mąki -pół kostki bulionowej -100-120 ml kwaśnej lub słodkiej śmietany -sól, pieprz Wykonanie: Grzyby namaczamy na min. 2 godziny w 300 ml wody. Po tym czasie grzyby odcedzamy, płuczemy i wkładamy do wody w której się moczyły. Gotujemy 30 minut, następnie - gdy grzyby ostygną - kroimy(...)cebulka się zrumieni dodajemy mąkę i smażymy całość na średnim ogniu ok. 2 minuty. Powoli, mieszając, wlewamy do cebuli wywar razem z grzybami. Dodajemy pół kostki bulionowej i gotujemy 5 minut. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdy sos się zagotuje, jest już gotowy. Pyszny dodatek

KasiekGotuje
MAKARON W SOSIE JOGURTOWO-CZOSNKOWYM - z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem 199

parmeńską i tymiankiem to idealny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić makaron z sosem - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI : 4 porcje 300g makaronu penne 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych lub pieczarek 1 średnia cebula sałatkowa, drobno posiekana 6 -7 plasterków suszonej szynki parmeńskiej, pokrojona w kostkę 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki (same listki(...)większej patelni na oliwie podduszamy posiekaną cebulę (nie rumienimy), gdy się zeszkli dodajemy szynkę parmeńską i mieszając smażymy jeszcze 2-3 minuty. Krok 3. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, często mieszając, około 5 minut, aż cały płyn odparuje. Krok 4. Jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem, tartym parmezanem i listeczkami tymianku otartymi z gałązek

Moja Książka Kucharska
Klopsy w sosie grzybowym 126

Składniki 600 g mielonej łopatki wieprzowej 1 większy por kilkanaście pieczarek 20 g suszonych grzybów np. borowików jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2,5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki pieprzu kilkanaście kropel ciemnego sosu sojowego 2 łyżki mąki rozpuszczonej o odrobinie wody 1 bulionetka drobiowa Przygotowanie Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce(...)oleju. Dodać do nich posiekanego pora. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym - odstawić do przestygnięcia. Suszone borowiki zalać wodą (ok 1,5 l - ile nam na sos potrzeba) lekko posolić i gotować do miękkości. Mięso przełożyć do miski, wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą i pięć łyżek podsmażonych pieczarek, nie zapomnieć czosnku. Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem

Gaździnka warzy
Bigos wg domowego przepisu 226

mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) z 3 śliwki suszone z 3-4 suszone grzyby około 1 płaskiej łyżeczki majeranku (u mnie Skworcu) sól do smaku

Słodkie okruszki
Faszerowane rolady z mięsa mielonego 257

polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej) 1/2 szklanki mąki 250g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 plasterki suszonych grzybów Przyprawy: sól(...)mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony *** *** Następnie mięso zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut

Blog z Apetytem
Potrawy wegetariańskie 233

Ryby i owoce morza, a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie.Sałatka z ciecierzycyPenne z pieczonym kalafioremFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron z sosem a'la ratatouilleSpeghetti po genueńskuGrillowane bakłażany z tzatzikiBriami, grecka zapiekankaSałatka z pomidorów i mozzarelliSałatka z arbuzem i fetąRoladki z cukiniiSałatka z fasolki i groszkuSałatka z cukinii i fasolkiPlacki z cukinii(...)jajkiemLasagne wegetariańskaGrzanki śródziemnomorskieKanapeczki z halloumi i pestoDip z buraka z za'ataremCygara z filo z fetą i ziołamiMakaron z suszonymi pomidoramiRoladki z papryki i koziego seraKolorowa tortilla z piekarnikaRisotto z grzybami i dyniąCypryjskie kanapki z halloumiParmigiana z patisonówFasola w sosie pomidorowymTurecka pasta z bakłażanaGulasz warzywny po hiszpańskuPasta z fasoli i fetyMinestrone z młodych warzywOmlet ze szparagami i miętąSpaghetti

Chilli Czosnek i Oliwa
PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI W SOSIE WŁASNYM 160

Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie własnym to pomysł na szybki obiad. Można podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami, kaszami... z czym tylko macie ochotę. Do tego ulubione surówki, buraczki i mamy pyszny obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka  * 5-6 większych pieczarek * garść suszonych grzybów * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2-3 łyżki oliwy(...)dodając do smaku sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do śmietany i wymieszać. Gdy mięso z pieczarkami będą miękkie wlewać stopniowo do sosu śmietanę ( śmietanę wlewać powoli ciągle mieszając sos, wlać jej tyle aż uzyskamy odpowiednio

Zrób to smacznie
Wegetariański obiad po śląsku 962

opakowanie kotletów sojowych al'a schabowych (100 g) 1 litr wody,  1 kostka warzywna,  1 kostka grzybowa 3 ząbki czosnku,  3 liście laurowe,  5 ziela angielskiego,  4 ziarenka pieprzu szczypta: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 ogórki kiszone,  1 mała cebulka,  4 plasterki wędliny(...)kostka grzybowa,  3 ząbki czosnku,  3 liście laurowe,  5 ziela angielskiego,  4 ziarenka pieprzu,  szczyptę: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej.  Kiedy wywar się zagotuje wrzucamy kotlety i na lekkim ogniu gotujemy przez 7 min.  3. Odcedzamy kotlety nie wylewając wywaru, to będzie nasza baza na sos

Mój pomysł na