nadzieję, że uda nam się Was zaskoczyć Składniki : ok 1 kg mielonego mięsa z wołowiny duża garść suszonych grzybów 2-3 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju dodatkowo: forma np. keksówka, papier do pieczenia Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na oleju
Życie zaczyna się w kuchnichoi, ugotowany ryż i obiad gotowy Polecam Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 2 kapusty pak choi 4-5 suszonych grzybów shiitake świeży imbir (około 3/4 kciuka) 3 ząbki czosnku 1 łyżka cukru trzcinowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki oleju rzepakowego pieprz Dodatkowo: ugotowany ryż Przygotowanie: Polędwiczkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić
Oryginalny smakdokładka dla największego domowego głodomora (czyli dla mnie) Składniki: 2 filety z kurczaka 1/4 opakowania mieszanki chińskiej (powinna być marchewka, suszone grzyby mun, papryka czerwona, papryka zielona – ale poszłam na łatwiznę, stąd mrożone chińskie warzywa) 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki białego sezamu 1 opakowanie makaronu ryżowego olej sezamowy sól pieprz Na patelni
MojaQchnia.plprzypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi
karmelowylubicie u mnie ciekawy groch o nazwie „hostyjka” -patyczki szynkowe TRADYCYJNE JADŁO -zioła Małgorzaty SKWORCU -przyprawa naturalna- suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi,pietruszka -grzyby leśne, ale mogą być również pieczarki -cebula -oliwa z oliwek -czosnek -sos pomidorowy włoski, z butelki -świeża natka pietruszki Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch, na drugi dzień wypłukać i zalać czystą wodą. Ugotować
Z Kuchni Do KuchniSzybkie, proste i smaczne. Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie. Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut. Jeśli nie mamy kurek, możemy je oczywiście zastąpić pieczarkami, suszonymi grzybami, albo zwyczajnie pominąć. Danie wyjdzie równie smaczne. Składniki: 600 g schabu 250 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła oliwa (olej) śmietana 18% sól
Walijskie Pichceniepodlałam wodą do wysokości żeberek... Gotujemy aż do miękkości mięsa, następnie albo redukujemy sos gotując bez przykrycia albo zaciągamy sos wodą z mąką. Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu
Pelusiowa Kuchniamnie ukochanym! :) Leśne skarby w postaci okazałej ilości grzybów i trochę mniejszych zbiorów czeremchy okupują blaty i kawałek balkonu. Małą część tych pierwszych, najmniejszych i najładniejszych (podgrzybków znaczy) dodałam dziś do sosu, w którym kąpały się kawałki indyka. Sos na bazie białego wina z cebulą, czosnkiem i kawałkami suszonych śliwek to nie byle co! Szczególnie wtedy, kiedy inspiracją(...)plasterki czosnek - przełóż do garnka z mięsem. 4. Na tę samą patelnię wlej olej i podsmaż pokrojone w większe kawałki podgrzybki, dopraw pieprzem. 5. Kiedy grzyby zaczną się rumienić wlej na patelnię wino, sos Worcester i dodaj masło - gotuj przez około 5-7min. i przelej całość do garnka z mięsem. 6. Na tej samej patelni podgrzej delikatnie śmietankę
Kuchnia w Słońcu Skąpanaseler naciowy, do tego mun, świeża kurkuma, makaron wyjątkowy. Bulionem warzywnym z sosem sojowym i nutą chili doprawiane i z świeżymi ziołami podane. Dla mnie bomba smakowa, oraz czasowa, bo krótkie gotowanie, zamieniam na dłuższe smakowanie i odpoczywanie. Składniki: 25 g suszonych grzybów mun , 100 g cebuli czerwonej, 300 g marchewki, 2 papryka czerwona
Moniki Smakołykiziemniaków. Ostatnio mam straszną ochotę na grzyby. Mogłabym je jeść codziennie. A Wy Kochani lubicie grzyby? Sos możecie podać z czym tylko macie ochotę. Ja podałam z moją ukochaną kaszą gryczaną niepaloną. Składniki (2 porcje): 2/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 40 g suszonych borowików 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki białego wina masło, oliwa(...)masła, smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem
Moja pasja smakuSkładniki: ok 70 dkg biodrówki 2 średnie cebule 1 garść suszonych grzybów sól, pieprz słodka papryka przyprawa małgośka jałowiec mielony 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
czarrna od kuchnizrobić zdrowszą i świeżą wersję tego dodatku do ryżu. Składniki : garść grzybów mun pierś kurczaka duża marchew kawałek selera pół puszki pędów bambusa 2 cm świeżego imbiru ok. 15 cm pora suszona papryka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku łyżka sosu ostrygowego szczypta nasion kopru włoskiego (fenkułu) ćwierć łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól olej(...)seler. Gdy kurczak przestanie być surowy, dorzucić krążki pora i imbir. Poddusić. Na patelnię wlać tyle wody, by przykryła mięso i warzywa. Dorzucić odcedzone pędy bambusa. Większe kawałki grzybów mun pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać
Weekendy w domu i ogrodziemozzarella 1 kulka Słonecznik łuskany Kostka rosołowa grzybowa Oliwa z oliwek Sól Pieprz czarny Zioła prowansalskie (ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy wydawać sałatkę, Mój nie był duży) Sos czosnkowy Jogurt grecki (może być jogurt naturalny) 2 ząbki czosnku Przyprawa Tzatziki Zioła prowansalskie Przeprawa curry Koperek (suszony, lub świeży) Pieprz ziołowy Szczypta soli i pieprzu czarnego Zabieramy(...)słonecznik jest gotowy posypuję go szczyptą pieprzu cayenne). Teraz czas na sos czosnkowy, który uwielbiam. Robi się go szybko i zawsze wychodzi. Do jogurtu dodaję obrany i wyciśnięty czosnek, 2 łyżeczki przyprawy tzatzyki, do smaku zioła prowansalskie, koperek suszony (w sezonie świeży), curry, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu czarnego, wszystko dokładnie mieszam
Zdrowo i kolorowochleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół litra wody łyżka masła sól, pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec(...)zagotowania. Jeśli robimy ich więcej, żeby zostały na później, po odcedzeniu polewamy zimną wodą (nie będą się kleić). Jeśli robimy w sam raz na obiad, wystarczy odcedzić. Podawać z sosem borowikowym (lub masłem roztopionym na patelni i podgrzanymi w nim listkami szałwii) i surówką, np. z pora
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki : • 140 g makaronu penne • 1 szklanka pokrojonych grzybów • 1 łyżka masła • 1 łyżka oliwy • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 4 plasterki suszonej szynki (np. serrano, prosciutto) • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć
KUCHNIA POLSKApowód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu Składniki: 1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg 2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 por biała część 1 kubek śmietany 30 procent- 330 ml 15 suszonych prawdziwków 3 gałązki rozmarynu 3 liście laurowe 4 ziela ang sól,pieprz masło(...)obsmażamy na rumiano z obu stron na maśle. Dolewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele, suszone grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,oraz pora, pokrojone w ćwiartki marchewki. Dusimy jeszcze 15 minut. Dolewamy śmietanę, dusimy ok 10 minut. Sos zacznie gęstnieć
Z Majeczką w kuchnirosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - czerstwy chleb - budyń śmietankowy - grzyby - ugotowana biała fasola - suszone śliwki Wykonanie: Budyń rozpuszczamy w wodzie. Chleb kroimy na kromki, każdą z nich moczymy w wodzie z budyniem i układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Grzyby podsmażamy razem z suszonymi śliwkami, mieszamy(...)fasolą i kładziemy na spodnią warstwę chleba. Przykrywamy kromkami również namoczonymi w wodzie z budyniem. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na ok 170 Spaghetti w sosie makowo-herbacianym Kolejne danie kuchni fusion. Mak zajmuje obok grzybów miejsce w rzędzie substancji psychoaktywnych, pozwalających na kontakty z zaświatami. Choć może niekoniecznie ten mak, który mamy w polskich sklepach. Przyzwyczajeni jesteśmy do dań
Kryzysowa Książka Kucharskałyżka masła Przygotowanie suszone grzyby ugotuj zgodnie z przepisem Gotujemy grzyby suszone w szybkowarze , wywaru nie wylewaj - odstaw ugotowane grzyby posiekaj w robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mielenia, możesz też posiekać je bardzo drobno nożem gotowe grzyby odstaw w osobnej miseczce kiszoną kapustę ugotuj zgodnie z przepisem Gotujemy kapustę kiszoną w szybkowarze ugotowaną(...)przez drobne siteczko (możesz wykorzystać go później jako bazę do sosu lub zupy, albo po prostu zamrozić na inną okazję) przygotuj wszystkie miseczki z naszykowanymi składnikami do większej miski przełóż najpierw całość ugotowanych i posiekanych suszonych grzybów dodawaj do nich stopniowo ugotowane posiekane pieczarki, za każdym razem wymieszaj
Szybko Szybkowarżeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z jedną kostką 2 cebule, pokrojone w plasterki 200 g pieczarek lub innych grzybów, pokrojonych w ćwiartki 1 papryka, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 szklanka wody sól, pieprz, pikantna mielona papryka olej do smażenia Przygotowanie: Umyte i osuszone żeberka natrzyj porządnie solą(...)wymieszaj w sosie sojowym i odstaw na minimum godzinę. Na szerokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, obsmaż żeberka z każdej strony do zarumienienia i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na żeberka cebulę, pieczarki i paprykę i posyp całość majerankiem. Na patelnię po żeberkach wlej wodę wraz z ketchupem, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i polej powstałym sosem przygotowane żeberka
karmelowykapusta 2 liście suszone grzyby 2-3 szt. gałązka lubczyku gałązka natki pietruszki ziele angielskie 2 kulki liście laurowe 2 liście sól i pieprz do smaki cukier 1 i 1/2 łyżki kucharek naturalny do smaku suszona natka pietruszki 3 łyżki śmietana 18% do zup i sosów 1/4 szkl. mięso mielone wieprzowe(...)pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy na małym ogniu 20 min. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, kucharkiem i suszoną natką pietruszki. Gdy odstawimy zupę z gazu
Kuchnia Paulettes