rzepakowym, lnianym, (czasem w oliwie z oliwek), z koperkiem, pietruszką, grzybami, cebulką czerwoną, białą, czasem szalotką, i tak dalej i tak dalej... Śledziowe eksperymentowanie mam po niej, bo dziś serwuję swoim gościom nawet śledzie z miodem, z suszonymi owocami, marynowanymi warzywami w różnych ostro-słodko-kwaśnych sosach i salsach. Nic mnie już chyba nie zdziwi w temacie
Zasmakuj Kuchnibigos, my wiemy lepiej. Składniki: 100 g suszonych grzybów pół szklanki soczewicy zielonej kilo kapusty kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy
Ugotowane pozamiataneudziałem, gdy znudzą nam się nieśmiertelne kanapki i sałatki. Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami) 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml bulionu z kury lub warzywnego 250 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki cukru sól do smaku Tortellini ugotować zgodnie z przepisem
Posadzone i zjedzoneDziś przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Szybki i łatwy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, w delikatnym
karmelowysosem borowikowym lub grzybowym. Sos grzybowy bardzo łatwo przygotować. Składniki 3 garście borowików z nóżkami mała cebula sól do smaku pieprz ziołowy natka pietruszki trochę soku z cytryny około pół szklanki śmietany 30 % nierafinowany olej kokosowy do smażenia Borowiki myję, suszę i kroję w małe kawałki. Cebulę siekam i podsmażam na oleju kokosowym. Dodaję grzyby i smażę około(...)jednolite ciasto. Odrywam po kawału, formuję kulki, spłaszczam je i po środku każdej kulki robię wgłębienie.Gotuję w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z sosem! Pycha
Z Kuchni Do Kuchniaromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie. Zachęcam do przygotowania! Składniki na porcję dla 6 osób: około 1 kg miękkiej wołowiny 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 duża cebula 400 g przecieru pomidorowego 1/2 główki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wina półsłodkiego różowego garść suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek
Ugotowaćmiękko./W międzyczasie dwie garści grzybów suszonych dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy.Gdy zmiękną, kroimy je a wywar z gotowania wlewamy do zupy./Pamiętajmy aby wywar przecedzić!/Dorzucamy pokrojone grzyby.Zabielamy śmietaną (my dałyśmy pół kubka). Zagotowujemy, przyprawiamy i serwujemy wrzątek./NIE ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ!!! - W naszym domu nigdy, żadnej zupy i żadnych sosów nie traktujemy mąką i tego(...)Mając w głowie jej nieziemski smak skusiłyśmy się, zimową porą na "kwaśnicę" w knajpce w Zakopanem. Co to było za rozczarowanie, gdy na talerzu zamiast kremowego cuda z suszonymi grzybami, wylądowała lekko zabarwiona woda z pływającą kapustą (która koło kapusty leżeć nie powinna) i mikro grzybeczkami, których lupą trzeba było szukać. Gdyby ktoś zaczął swoją przygodę z zupą kwas
Wypisz Wymalujząbki czosnku posiekane 1 listek laurowy 350 ml czerwonego wina 2 gałązki świeżego tymianku ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) 2 gałązki rozmarynu ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka owoców jałowca dodatkowo 15 g suszonych prawdziwków 150 ml wody natka pietruszki sól, pieprz masło przygotowanie Królika umyć i osuszyć. Warto popatrzeć tutaj i zgodnie z opisem(...)całą noc. Grzyby szybko opłukać, zalać 150 ml gorącej wody. Odstawić. Następnego dnia wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Wyjąć królika z marynaty (marynatę zachować), osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Na patelni rozgrzać oliwę, położyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Mięso ułożyć w misie wolnowaru. Na patelnię wlać marynatę i wodę w której moczyły się grzyby (grzyby przykryć i odłożyć
Stare Garysoli, 100 ml mocno schłodzonej wody gazowanej. Przygotowanie dania rozpocząłem od odpowiedniego przygotowania grzybów shitake. Grzyby te są sprzedawane w Polsce jedynie w wersji suszonej (przynajmniej nigdy nie udało mi się spotkać świeżych), są dość twarde i wymagają długotrwałego namaczania, aby zrobiły się miękkie. Grzyby wieczorem poprzedniego dnia przed przygotowaniem potrawy zalałem ciepłą wodą i pozostawiłem(...)patelni umieściłem także wcześniej pokrojone grzyby shitake i całość smażyłem na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, dość intensywnie mieszając, aby nie przypalić czosnku, który mógłby zrobić się gorzki. Po tym czasie zmniejszyłem ogień pod patelnią i dodałem niewielką ilość skórki otartej z limonki oraz sok z jednej limonki. Na patelnię wlałem również sos sojowy i całość podgrzewałem jeszcze
Wyprawy kulinarnesosie własnym czy cebulka ;) Wiem, ale nic bardziej rozsądnego nie wymyśliłam:) Składniki: - 4 plastry wołowiny - 4 kawałki ogórka kiszonego - 4 paski słoniny - ok. 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 1 mała cebulka - 1/2 kostki bulionu cielęcego lub wołowego (można ewentualnie pominąć lub użyć "domowego" bulionu) - przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub kminek) - kilka suszonych grzybów - mąka(...)były przykryte. Wrzucamy grzybki i przyprawiamy. 4. Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu przewracamy zrazy i mieszamy sos. 5. W szklance mieszamy dokładnie 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody. Dodajemy do tego po łyżce gorący sos, za każdym razem dokładnie mieszając, wlewamy do rondelka. Gotujemy jeszcze
Kraina Tysiąca Smakówkurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole. Składniki: placki Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz 500 gram piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Garstka grzybów suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)śmietany 1 łyżeczka mąki Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Niewielką ilość suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i moczymy aby zmiękły. Pierś z kurczaka kroimy jak do gulaszu i dodajemy : sól, pieprz i łyżeczkę oleju. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy pod przykryciem ( kasza powinna być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy
Smaki EwySkładniki (na 1 porcję) - garść suszonych grzybów (ok. 15 g), - cebula (ok.70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 200 g kapusty kiszonej, - łyżeczka masła (ok. 5 g), - pół szklanki makaronu łazanki (ok. 50 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy (najlepiej przez całą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachopakowanie 100 g makaronu ryżowego 5 suszonych grzybów mun 200 g mielonego mięsa 1 cebula, drobno pokrojona 1 jajko 1 marchew starta na tarce jarzynowej 2 liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 3 łyżki sosu sojowego olej do głębokiego smażenia
Kulinarne Fantazje Mariolijabłko i czosnek. Wyszło niesamowicie pysznie <3 Składniki: KLUSKI: 500 g ziemniaków 1 jabłko 4 ząbki czosnku 350 g mąki ziemniaczanej SOS: 250 g boczniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki mąki 400 ml mleka 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, obrane jabłko i ząbek czosnku dotujemy(...)które spłaszczamy. Gotujemy około 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, dusimy ze szczyptą soli i pieprzu. Po kwadransie dodajemy posiekany czosnek. Mąkę, mleko i śmietanę dokładnie mieszamy, wlewamy do grzybów, wsypujemy lubczyk i dusimy pod przykryciem przez kolejny kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo
R'n'G Kitchenlaurowy 1sztsól do smakuświeżo zmielony pieprz2 łyżki oliwy4 -5 grzybów suszonychsos beszamelowy 40 g cebuli w kostce (1 cebula )30 g masła30 g mąki pszennej300 ml mleka300 ml wywaru warzywnegosól do smakubiały pieprz do smakuszczypta gałki muszkatołowejsos gorgonzola na ok 500 ml 200 g sera gorgonzola 300ml sosu beszamelowego ok 100 ml wywaru warzywnego(...)dnem rozgrzać oliwę, wrzucić do tego czosnek, cebulę i zeszklić uważając, aby nie przypalić do tego wrzucić włoszczyznę oraz zioła chwilę przesmażyć ciągle mieszając- podlać litrem zimnej wody dodać grzyby suszone , gotować na wolnym ogniu ok 30-40 minut między czasie doprawić do smaku- wystudzićsos beszamelowy- cebulę obrać pokroić w kostkę- w garnku pogrzać masło gdy się już rozpuści
Basia w kuchni