sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:59/101)

Warkocze z polędwiczki wieprzowej w sosie serowo – pieczarkowym 142

Myślę, że niektórzy z was  robili już podobne danie. Ja robiłam już je nie raz, ale wcześniej zamiast pieczarek dodawałam namoczone, suszone grzyby leśne. Niestety w tym roku grzybów już nie posiadam, więc muszę zadowolić się pieczarkami. Ale i tak potrawa jest bardzo smaczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby ) marynata olej(...)łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz czarny pieprz Cayenne ( troszkę ) Dodatkowo 250 gram  pieczarek 1 cebula olej 150 ml śmietany 18% słodkiej Ok. 100 gram sera gorgonzola Wykonanie: Z podanych składników robimy marynatę ( wszystko razem mieszamy ). Polędwiczkę przecinamy na połowę wzdłuż

Smaki Ewy
Pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym. 239

     Soczyste, aromatyczne, mięsne kulki, duszone w pysznym, aksamitnym, pieczarkowym sosie... Pycha! Polecam! Składniki na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym 500 g mięsa mielonego

Rozpustne gotowanie
smaczny makaron bez mięsa ale w egzotycznych smakach... 182

sosem, można dodać koperek - danie bezmięsne jest bardzo syte, smaczne i aromatyczne egzotycznymi smakami z mieszanek przypraw ............POLECAM!!! mieszanka przypraw makaron z grzybami mum: nie zawiera soli - skład: pieczarki, grzyby mum, orzeszki ziemne, cebula, czosnek, lubczyk - opakowanie: 50 grammieszanka przypraw kurczak po marokańsku z orzechami nerkowca: nie zawiera soli - skład: kurkuma, kolendra, nasiona kopru, kmin rzymski, imbir, suszone pomidory

W Mojej Kuchni Lubię
Piątek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto 155

Piękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak spaghetti cukinią, doskonale imitującą makaron. W końcu zaczęliśmy szukać odpowiedniego sprzętu, który nadaje warzywom taki kształt. Nie mogliśmy jednak zdecydować co kupić – opinie o jakości tego typu sprzętu w internecie są skrajnie różne(...)kuchni niepotrzebnego gadżetu. Skończyłoby się na oglądaniu przepisów, gdybym nie przechodził ul. Targową, koło placu Różyckiego (wbrew pozorom wciąż sporo się tu dzieje – m.in. można kupić dobre, świeże grzyby, a jesienią suszone od niezawodnej pani Kazi, z która targowanie się to czysta przyjemność), gdzie natknąłem się na panią sprzedającą właśnie obieraczki do warzywnego spaghetti. Już zacząłem szukać w kieszeni

Niedzielny kucharz
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 234

żeby równo łapały temperaturę i nie puściły za dużo wody. Naszykowane grzyby wkładamy wszystkie razem do kociołka, kociołek ściągamy z ognia, odmierzamy sobie 50ml brandy, szybko wlewamy ją do grzybów i podpalamy. Nie mieszamy zawartości garnka – czekamy cierpliwie aż alkohol się wypali. Dopiero wtedy wszystko mieszamy od dna, zeskrobując przypieczone fragmenty mięsa i zawartość kociołka przekładamy do mięsa(...)zeskrobując przypieczone fragmenty. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C , grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wrzucamy do kociołka połamane liście laurowe, świeże lub suszone zioła, utłuczony pieprz i stłuczone ziele angielskie. Dodajemy mięso i grzyby, wszystko razem mieszamy, wsypujemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy wszystko do czasu, aż mąka przestanie być widoczna. Ostatnie flambirowanie to aż 100ml brandy – nie wlewajcie

Karo in the Kitchen
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 150

suszonych grzybkówcebula 1 dużaolejmąka pszenna – ok. 2 łyżkiszklanka bulionuokoło 5 liści czosnku niedźwiedziegoMięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe, pieprz i ziele. Dusimy pod przykryciem. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu

Bon Appetit Małgorzaty
Kasza jęczmienna z sosem grzybowym 126

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 szklanka kaszy jęczmiennej -1 szklanka suszonych grzybów ( najlepiej borowików ) -1 duża cebula -2 łyżki masła -1 łyżka mąki -sól, pieprz  Zagotowujemy w garnku 2 szklanki wody z łyżeczka soli i wsypujemy kaszę. Gotujemy(...)długo zachowa temperaturę.  Opłukane grzyby zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy pokrojoną na cztery części cebulę, gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie. Następnie wywar cedzimy, odrzucamy cebulę, a grzyby niezbyt drobno kroimy. Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając by mąka się nie zrumieniła. Ma tylko stracić smak surowizny. Rozprowadzamy wywarem z grzybów energicznie mieszają, żeby nie zrobiły

Kulinarne przemyslenia
Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej 136

przed wstawieniem do piekarnika poprzecinajcie ciasto wzdłuż lub w zygzak. Smacznego! Polecam również: Fit pancakes na bazie płatków owsianych Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 1 godzina 15 min. Czas gotowania 40 min. Całkowity czas 1 godzina 55 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (FORMA KEKSÓWKA(...)owsianych   300 g mąki kukurydzianej   300 g dyni piżmowej (może też być hokkaido)   300 ml letniej, przegotowanej wody   1,5 łyżeczki soli   3 łyżeczki suszonych drożdży instant   1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)   1 łyżka miodu (opcjonalnie)   oliwa z oliwek INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek

A to pestka
Pulpety z indyka w sosie grzybowym 204

Formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oliwie z oliwek.  0,5 l wody 8 suszonych grzybów liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarnka pieprzu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki + trochę wody na dnie kubka Wodę gotujemy z grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Dodajemy podsmażone z każdej strony pulpety i gotujemy(...)minut. Następnie dodajemy musztardę oraz mąkę roztrzepaną z wodą w kubku i całość mieszamy, tak aby zagęścić sos.  Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz surówką

Emskie Smaki
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 225

nich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże(...)Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Imbir - pochodzi

Ciastka - domowe słodkości
Zupa z podgrzybków 117

Pachnąca lasem i jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków, mrożonych kapeluszy lub suszonych grzybów 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka(...)drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą, doprawiamy solą

Zasmakuj Kuchni
Zupa z podgrzybków 166

Pachnąca lasem i jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy jej, dodanie(...)drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą, doprawiamy solą

Zasmakuj Kuchni
Roladki faszerowane z mięsa mielonego 5421

tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą(...)strony na złoty kolor *** *** Następnie mięso zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy liść laurowy, suszone grzybki oraz po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby

Blog z Apetytem
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 201

gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun) przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól, łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek Świetnie do takiego farszu pasuje(...)jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już niedługo.   Przygotowanie: Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz

Zasmakuj Kuchni
Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym 348

majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sok z cytryny, cukier sól i pieprz do smaku szczypta suszonego rozmarynu natka pietruszki do dekoracji Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grubą kostkę. Zalać szklanką wrzątku, dodając łyżeczkę cukru. Po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Grzyby odcedzić i grubo pokroić, dodać do cebuli. Wymieszać z majonezem, śmietaną, sokiem z cytryny, rozmarynem(...)Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Śledzie oczyścić, ułożyć w salaterce lub na talerzu. Na wierzch wyłożyć sos z grzybami. Podawać schłodzone

Czerwień i błękit