sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:62/101)

Gulasz indyczy z grzybami leśnymi i kaszą. 150

czosnku. Solimy i pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy. Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać jeszcze łyżeczkę mąki owsianej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką masła. Cedzimy. Dodajemy soli, pieprzu

BaRepas
Tarta z boczniakami i serem pleśniowym 216

oczywiście pomyślałyśmy o tarcie. Wyszła przepyszna i niesamowicie sycąca. Smak grzybów jest bardzo odczuwalny a ciągnące sery dodają jej uroku. Danie w sam raz na jesienny obiad lub kolację. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli suszony czosnek niedźwiedzi (ilość zależy od waszych upodobań) Nadzienie(...)śmietanki 30% - 36% 100 g sera z niebieską pleśnią 100g startego żółtego sera lub sera mozzarella pokrojonego w plasterki garść szczypiorku sól pieprz szczypta czerwonej papryki łyżka sosu sojowego Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Jajko roztrzepujemy i łączymy z zimną wodą.  W malakserze mieszamy mąkę, masło, czosnek niedźwiedzi i sól.  Dodajemy roztrzepane jajko z wodą i miksujemy przez

Kuchenny Double Trouble
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 296

W naszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w

Kuchnia po mojemu
Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika 106

albo dobrego portera, najlepiej stauta, który dodaje sosowi przyjemnej słodyczy. My dzisiaj proponujemy Wam wegetariańską wersję zapiekanki, która naszym zdaniem jest lepsza niż wersja mięsna. Charakteru sosowi nadaje cieciorka a przede wszystkim boczniaki, grzyb bardzo smaczny i treściwy. Zamiast przyciężkawego pure ziemniaczanego użyliśmy też znacznie lżejszej masy kalafiorowo-pietruszkowej. Całość zapiekliśmy w słoikach (więcej o tym, jak piec w słoiku znajdziecie(...)Krok 2 W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj w kostkę 2 marchewki, seler, pietruszkę i cebulę. Grzyby pokrój w paski. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, wyłóż na nie grzyby, posól i smaż na intensywnym ogniu, aż lekko zbrązowieją (ok. 2-3 minuty). Zdejmij grzyby z patelni. Wlej na patelnię łyżkę oleju i wysyp cebulę. Smaż 5 minut, a następnie dodaj

Niedzielny kucharz
Makaron z kiełbasą 134

suszonych grzybów 1 szklanka bulionu 2 łyżki mąki Makaron z kiełbasą Grzyby zalewamy wrzątkiem na godzinę przed gotowaniem. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni na maśle. Następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i pokrojone suszone grzyby. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni. Zalewamy bulionem i wodą którą zalaliśmy grzyby. Dodajemy makaron, ilość(...)Doprawiamy pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką i suszoną bazyliom. Następnie gotujemy pod przykryciem do momentu aż makaron będzie prawie al dente (około 5 - 7 minut, w zależności od makaronu) od czasu do czasu mieszając. Rozrabiamy mąkę z 1/2 szklanki wody i dodajemy do dania, gotujemy do momentu aż gęstość sosu będzie dla nas odpowiednia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Karkówka duszona w sosie grzybowym 202

smak grzybów bo już drugi sezon u nas bez grzybów. Ale podkradłam cztery suszone grzybki ze skromnego zapasiku, który trzymam na święta do uszek i pierogów. Cztery małe grzybki nadały sosikowi wspaniały aromat. składniki: 700 g karkówki 2,5 szklanki gorącej wody 1 cebula 4-5 suszonych grzybków (ja dałam 4 duże kapelusze podgrzybka) 3 listki(...)laurowe 2 łyżki mąki pszennej Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Następnie plastry mięsa obsmażyć z obu stron, jeśli chcemy uzyskać ciemny sos to trzeba mięso mocno przysmażyć. Potem mięso zalać wodą. Dodać listki laurowe, pokrojoną cebulę i pokruszone suszone grzybki, sól do smaku. Grzybków nie trzeba dużo wystarczy te kilka bo jak damy za dużo to sos będzie

Monia miesza i gotuje
Potrawy z grzybami – inspiracje 157

zimie przetwory? Suszone i mrożone grzyby to znakomity produkt, który można wykorzystać do wielu dań. W tym artykule przybliżymy Wam kilka możliwości zastosowania tego produktu, dzięki czemu Wasza kuchnia wzbogaci się o kolejne smaki. Istnieje spora liczba potraw z grzybami, które cieszą się w kuchni polskiej sporym uznaniem. Na pierwszy rzut można wziąć chociażby krokiety z grzybami oraz kapustą(...)jaki on będzie. Oprócz krokietów z grzybami można przygotować bigos, zarówno z kapusty słodkiej, jak i kwaśnej. Grzyby są także podstawowym elementem wielu zup oraz sosów, charakterystycznych (tak jak wcześniej wymienione dania) dla polskiej kuchni. Dawniej stanowiły one podstawowy składnik diety ubogich mieszkańców naszych ziem – stąd tak głęboko zakorzeniły się w naszej kulturze. Grzyby można zdobyć na kilka sposobów. Przede

Codogara
gulasz z biodrówki z mieszanym makaronem po seczuańsku... 142

pokroić w kostkę i na gorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam do obiadu - muszle też wykorzystam jako nadziewane.... makaron ugotować w osolonej wodzie(...)podać gulasz z makaronem na syty, smaczny obiad...........SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - skład: makaron sojowy, makaron jajeczny, suszone boczniaki, suszone grzyby mum, czosnek, por, papryczka chili - opakowanie: 250 gram / starczy dla 3 osób do najedzenia się

W Mojej Kuchni Lubię
Tort naleśnikowy z mięsnym ragù i pieczarkami (Torta di crepes con ragù di carne e funghi champignon) 120

Tort naleśnikowy to idealna propozycja na uroczysty, świąteczny obiad w gronie rodzinnym; nie tylko wybornie smakuje, ale również efektownie ozdabia stół. Tort, którym chciałam się

La grande e la piccola cuoca
Penne z pieczarkami i ciecierzycą 179

pieczarek 1 szkl ciecierzycy 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1-2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 łyżka musztardy sok z cytryny kolorowy pieprz 2 łyżki mielonych suszonych grzybów tymianek natka pietruszki makaron penne woda olej do smażenia 1. Ciecierzycę namaczamy w wodzie około 4-6 godzin. Kiedy napęcznieje płuczemy. Gotujemy w 4 szklankach lekko osolonej wody(...)myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz mielone grzyby. Te dwa ostatnie składniki możemy zastąpić kostką grzybową. 4. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem. 5. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
cielęcina w sosie grzybowym... 127

mięso dobrze natrzeć, schować do woreczka do lodówki na całą noc grzyby prawdziwki suszone opłukać, moczyć w 1 szklance letniej wody z ciut solą przez 3-4 godziny do rondla rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać masło i zrumienić mięso z każdej strony, wlać grzyby z wodą, dodać liście laurowe, wlać 4 szklanki wody i pod przykryciem dusić(...)miękkości mięsa, mięso wyjąć i pokroić na 3-4 cm plastry śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać natkę pietruszki, włożyć porcje mięsa, jeśli trzeba to doprawić do smaku przyprawą w płynie, podać z ziemniakami, kaszą lub z czym lubisz - cielęcina jest krucha, delikatna i aromatyczna grzybami.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 206

sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego!Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego(...)kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką suszonego majeranku. Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

Wyprawy kulinarne
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir(...)pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest głównie jako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest

Ciastka - domowe słodkości
SOS NELSOŃSKI 246

włoszczyzny 2 g pieprzu Sposób przygotowania: Przygotować wywar z kości i włoszczyzny.. Grzyby umyć, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, posiekać, poddusić na tłuszczu, dodać mąkę, przyrządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z grzybów, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do sosu. Tuż przed podaniem wymieszać sos ze śmietaną. Już nie gotować. Sos nelsoński podaje

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym 276

Sezon kurkowy czas zacząć ! Czekałam na niego z niecierpliwością. Kurki to moje ulubione grzyby, smakują mi w każdej postaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula(...)ząbki czosnku 250 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego tymianku świeżo zmielony pieprz, sól himalajska 1/2 natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Z polędwiczki usuń błony i pokrój

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania