sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:55/101)

Tagliatelle w sosie kurkowo śmietanowym. 138

jeszcze nie byłam w tym roku na grzybach ale kto wie... Więc dziś zapraszam Was na klasyczne danie a mianowicie makaron w sosie kurkowym. Składniki; 1 pierś z kurczaka ( ok 25 dag) 20 dag kurek śmietana 30 % 200ml. oliwa do podsmażenia sól, pieprz makaron tagliatelle  szpinakowy ok 20 dag kilka suszonych pomidorów z oliwy Przygotowanie; Makaron gotujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Burgery domowe 137

wersji slow mnoży sie jak grzyby po deszczu, a w każdej z nich kolejka kupujących. A może tak zrobić je samemu. Z własnych bułek, własnego sosu i upieczonego własnoręcznie mięsa. Tak na prawdę zrobienie ich nie jest trudne.   1. Najpierw bułki: 2 szklanki mąki pszenej/ pół paczki drożdzy suszonych (wersja leniwa) 3/4 szklanki wody 0.5 łyżeczki soli

Lubczyk i Wanilia
Wigilijna wieczerza. 108

paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do  gołąbków

Kuchnia Beaty
Bitki w sosie z grzybami 175

Kolejny przepis ..z serii zawieruszony..w sezonie można dać grzyby świeże..ja akurat robiłam z grzybów mrożonych. schab lub karkówka lub inne mięsa grzyby  

Moje domowe kucharzenie
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 149

szczypior oraz suszony tymianek. Gdy się 2-3 minuty przesmażą, wciskamy przez praskę ząbek czosnku, mieszamy i wrzucamy wszystkie naszykowane grzyby. Smażymy je chwilę na małym ogniu, mieszając całość, następnie na 5-7 minut przykrywamy pokrywką – grzyby zdążą puścić trochę wody. Jeśli nie puszczą po tym czasie wody dolejcie jej 4-6 łyżek. Grzyby powinny się poddusić we własnym(...)śląskimi kluskami, ale z grzanką smakuje obłędnie. Przypieczony, czosnkowy chleb nie pozwoli się zmarnować ani jednej kropelce sosu. SKŁADNIKI 250g kurek 250g boczniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 1 szalotka lub mała cebulka 1/6 kostki masła ½ małego pęczka pietruszki 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 duży ząbek czosnku 150g śmietany 18% – naprawdę gęstej i kwaśnej pieprz sól parmezan

Karo in the Kitchen
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 188

Czasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek, robiący

Gosia gotuje
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 210

domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku

SzczyptaSmaQ
Co by tu na grilla? Przed północą 197

czerwona papryka 1 cebula 200g moreli suszonych 300g pieczarek sos: olej (dałam 1/3 szklanki), oregano, sól, pieprz Warzywa i pieczarki pokrój w małe kawałki/cienkie plastry. Morele zalej wrzątkiem i po 3 minutach odcedź. Przyrządź sos, wymieszaj z pozostałymi składnikami i marynuj wszystko przez co najmniej 2 godziny. Następnie nałóż warzywa, grzyby i morele na patyczki i upiecz

Qlinarnie i Qlinarnie
Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i pieczarkami w sosie bazyliowo-cytrynowym 247

Dziś pomysł na szybki obiad. Zamiast piersi kurczaka można użyć łososia. W tym towarzystwie mile widziane byłyby również suszone pomidory.Czytaj więcej »

bistro mama
Makaron z boczkiem i parmezanem 343

Zastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 163

szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona cebula 2 cm kawałek świeżego imbiru  pół słoika (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej  1 szklanka wody(...)ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia pół łyżeczki japońskiej przyprawy shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) do dekoracji - cebula dymka (długa cebulka ze szczypiorkiem)  Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 1/4 szklanki wody 2-3 łyżki oleju sezamowego (w ostateczności można zastąpić olejem o neutralnym smaku) 1 lub 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake lub japońskie wino

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 217

bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki możecie oczywiście zmodyfikować według własnych upodobań. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli 250 ml śmietany(...)jajka sól, pieprz bazylia, oregano olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą z solą. Pozostawić na chwilę aby cały brud opadł na dno.  Pozostałe zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając kurki zimną wodą. Na patelni podsmażamy boczek, aż  będzie chrupiący. Odkładamy

Mania Gotowania
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 149

potrzebować: 3-4 marchewki 3 korzenie pietruszki ½ selera białą część pora cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować go na udzie z indyka Por pokrój i podsmaż z czosnkiem. Cebulę obierz, nabij na widelec i przypiecz nad palnikiem tak długo(...)gotowe porcje kostek rosołowych  Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą. Zerknij na jej skład: sól, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka

Pani domowa
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami 202

Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!