sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:71/101)

Kuchnie świata: surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi z Kazachstanu 127

dodają inne składniki - marynowane grzyby, mięso czy orzechy włoskie. To właśnie wersja surówki marchewkowej z orzechami włoskimi najbardziej przypadła mi do smaku. Składniki 500 g marchewki 1 jabłko 1 cebula  3 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego jasnego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonej kolendry garść orzechów włoskich(...)kostkę. Wszystko mieszamy w dużej misce. W małej misce mieszamy ocet balsamiczny, ksylitol, sól, pieprz i kolendrę. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i mieszamy z resztą składników. Sos dodajemy do marchewki i dokładnie mieszamy. Olej rzepakowy podgrzewamy i gorący wlewamy do marchewki - będzie skwierczeć. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Całość przekładamy do zamykanego naczynia lub słoika. Zamknięte

My Chcemy Jeść
Sos z grzybow lesnych 147

Mamy w domu tydzień pod znakiem ziemniaków a co za tym idzie jedliśmy przez dwa dni kopytka. Uwielbiamy je wszyscy zarówno na słodko, z masełkiem i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kluski ziemniaczane z pysznym farszem z mięsa i kapusty kiszonej 325

mąki pszennej  -łyżeczka soli -2 jajka FARSZ -0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty kiszonej -trochę oleju -pieprz  sól do smaku -majeranek-pół płaskiej łyżeczki Z podanych składników zagniatamy ciasto,jeśli istnieje taka potrzeba(...)gładkie,nie klejące. FARSZ Cebulę siekamy w piórka,czosnek siekamy w kostkę,marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystko podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby (grzyby suszone najpierw trzeba namoczyć by były miękkie) Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do całości,mieszamy i dodajemy mięso mielone. Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Dietetyczny bigos z kurczakiem 123

śliwek 2   liście laurowe 3 kulki   ziela angielskiego 5 łyżek włoskiego przecieru pomidorowego z butelki ,u mnie z bazylią opcjonalnie mała garść suszonych grzybów olej kokosowy extra virgin  do smażenia Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody, której nie wylewaj. Kapustę odsącz i przepłucz jeśli bardzo kwaśna. Ponadto jeśli jest długa i kawałki są duże, poszatkuj(...)włóż łyżkę oleju kokosowego i podsmaż cebulkę z kurczakiem. Po chwili dołóż grzyby razem z wodą , w której się moczyły. Duś pod przykryciem jakieś 5 minut. Dodaj resztę składników, w tym wino. Dosmacz solą, przemieszaj i przykryj. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Jeśli sos odparuje podlej w razie potrzeby odrobiną wody. Godzina powinna wystarczyć. Mieszajcie

Z Kuchni Do Kuchni
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 132

porcje: 1 l chudego rosołu z kurczaka / bulionu drobiowo-warzywnego / bulionu warzywnego w wersji wegetariańskiej 2 jajka 6 – 8 liści kapusty pekińskiej około 15 suszonych grzybków mun sos sojowy tamari do smaku kilka kropel octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego lub ryżowego (opcjonalnie) przyprawy: 1 łyżka nasion kolendry, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 gwiazdka anyżu(...)środka garnka powoli, równym strumieniem roztrzepane jajka, odczekać 2 sekundy, po czym energicznie przemieszać widelcem tak, by utworzyły się smugi ściętego jajka. Zupę zdjąć z ognia, dodać kapustę, doprawić sosem sojowym i octem ryżowym, ewentualnie solą i pieprzem, dodać olej (jeśli używany był rosół nie jest to konieczne). Gorącą zupę rozlać do miseczek i podawać posypaną cebulką dymką. Smacznego! Bulion

Even Better Food
Risotto z kurczakiem i szparagami 152

Risotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim 208

naciowego 1 marchew 1 mała posiekana szalotka 1 posiekany ząbek czosnku Mała garść grzybów mung 3 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka suszonej jarzynki bez soli i glutaminianu sodu Garść grubo pokruszonego makaronu ryżowego Do dużego garnka włożyć umyte udka oraz grzyby. Do 2/3 zalać je zimną wodą. Gotować do miękkości. Kapustę umyć i dość grubo(...)końcu dorzucić makaron oraz resztę kapusty oraz jarzynkę (kupiłam jarzynkę bez soli w sklepie z naturalnymi produktami). Kiedy warzywa będą całkiem miękkie doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać również sos sojowy dla aromatu. Mięso obrać ze skóry i kości, rozdrobnić w rękach i wrzucić do zupy

Czerwień i błękit
Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew 265

obiad w chłodne dni niż gulasz. Pyszny, gęsty i rozgrzewający i najlepiej łatwy w przygotowaniu. Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj przepis na gulasz z indykiem, dynią, papryką i grzybami w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół i odrobiny śmietanki. Świetny pomsył na łatwy i pożywny obiad dla całej rodziny! Jeżeli posiadasz Tefal Companion to on zrobi ten gulasz praktycznie za Ciebie, szczegóły(...)plasterki 100 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w kostkę 200 g dyni, obranej i pokrojone w małą kostkę 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 400 g puszka krojonych pomidorów 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Rozgrzej dużą

karmelowy
12 potraw wigilijnych 31623

sosie koperkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Zupa rybna Przepis na: Zupa rybna ze śliwkami Zupa z pstrąga Grzyby Niegdyś wierzono, że grzyby umożliwiają nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych. Obecność ich na wigilijnym stole miały zapewnić szczęście oraz dostatek. 4. Uszka z grzybami Przepis na: Uszka z grzybami 5. Zupa grzybowa Przepisy na: Zupa grzybowa wigilijna z suszem Zupa grzybowa(...)fasolą Zupa grzybowa po żydowsku 6. Paszteciki Przepisy na: Kruche paszteciki z grzybami Paszteciki rybne Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas Wigilii  doczeka sędziwego wieku, będąc bardzo urodziwym. 7. Barszcz czerwony Przepisy na: Barszcz czerwony na śliwkach suszonych Barszcz kiszony Barszcz

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 183

łodyżkami na ok. 1 – 2 cm kawałki. Przekładamy do woreczków strunowych i umieszczamy w zamrażarce. 4. Czosnek niedźwiedzi suszony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego Liście czosnku dokładnie płuczemy i osuszamy. Suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów. Należy uważać, aby liście nie pożółkły, bo staną się bezwartościowe. Tej metody jeszcze nie wypróbowałam. Jadalne kwiaty czosnku niedźwiedziego(...)świeżych warzyw. Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Muszle makaronowe nadziane kurkami i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 116

Cześć! Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem zapieczone w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi . Przepis

Moja pasja smaku
Śledzie z farszem grzybowym 157

Składniki: 6 płatów śledzi a’la Matias 40 g suszonych grzybów (np.borowiki) 1 cebula 1 jajko 5 łyżek   bułki tartej 2 łyżki mąki sól pieprz świeżo zmielony olej do smażenia natka pietruszki (brak na zdjęciu) Ponadto potrzebne będą: wykałaczki do spinania śledzi szczypiorek do dekoracji cytryna Wykonanie: Grzyby szybko opłukałam pod bieżącą wodą.  Zalałam letnią wodą(...)się namoczyły i zmiękły. Po namoczeniu, grzyby wyjęłam a wodę w której się moczyły przecedziłam, żeby pozbyć ją piasku i innych zanieczyszczeń. Ponownie włożyłam grzyby, wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 1,5   godziny. Wystudziłam. Grzyby wyjęłam, a wywar przelałam do pojemniczka i zamroziłam. Wykorzystam go potem do zrobienia sosu grzybowego.   Śledzie wyjęłam z zalewy

Kuchnia u Krysi
Gulasz z dzika z grzybami 307

kaszą jęczmienną i buraczkami, było pysznie. Polecam :) Składniki: 600 g gulaszu z dzika 2 cebule 250 g grzybów 1,5-2 szklanki bulionu masło klarowane do smażenia 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz marynata 100 ml wina czerwonego wytrawnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 4 ziarna jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz młotkowany Wykonanie: Mięso umyć(...)składniki marynaty . Dodać mięso, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w piórka. Na patelni zeszklić na maśle cebulę, dodać grzyby, razem smażyć przez kilka minut. W rondlu podgrzać masło, wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony, dodać grzyby z cebulą. Całość zalać bulionem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso

magiczna kuchnia Kasi
Pieczeń rzymska 146

kolendry 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby zalać gorącą wodą i zostawić. Cebulę, czosnek i szalotkę posiekać, zeszklić na patelni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka), albo posiekać w malakserze. Grzyby odsączyć, drobno posiekać. W misce wymieszać mięso (o temperaturze pokojowej) z przyprawami, cebulami, grzybami, musztardą. Dodać odsączoną bułkę(...)delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć przygotowaną masą mięsną. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 40-60 minut. Podawać na ciepło lub zimno, np. z sosem tatarskim .   Post Pieczeń rzymska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Tarta z kiełbasą 221

tarta. Słone, kruche ciasto, do tego farsz z warzyw, kiełbasy i chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników".  Ciasto:szklanka mąki pszennej,100g masła lub margaryny,jajko,łyżeczka soli,łyżeczka suszonej bazylii. Mąkę przesiać, dodać sól, bazylię. Wbić jajko, połączyć nożem. Następnie dodać posiekane masło(...)jajka,  sól, pieprz,  zioła prowansalskie.  Grzyby oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką.  Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać odsączoną kukurydzą. Śmietanę połączyć z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać tartę.  Piec ok. 35-40minut

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania