sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:75/101)

Wegetariańskie penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 267

Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pampuchy w dwóch wersjach: z jagodami i sosem miodowo-śmietankowym 187

bolał brzuch, Mama dawała mi suszone jagody ze słoiczka. Gdy przyszła ochota na smakową wodę, do wody dodawała sok z jagód. Gdy zabrakło dżemu do naleśników, smarowała naleśniki "jagodowym dżemem". Gdy w szafce nie było nic słodkiego, Ona otwierała najlepszy słoik jagód! Jagody, mus jabłkowy, grzyby i inne przetwory regularnie dostawaliśmy od mojej Babci (mamy mojej Mamy). Babcia własnoręcznie(...)powodu o tym piszę. Dzisiejszy przepis niemiłosiernie kojarzy mi się z Mamą! Jagody to smak mojego dzieciństwa. Połączyłam je z puszystymi pampuchami na parze, a w drugiej odsłonie polałam sosem miodowo-śmietankowym i posypałam orzechami laskowymi. Istna petarda! Do tego przepisu wykorzystałam produktów ze sklepu Manufaktura Wielkopolska ( https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ ): miód lipowy oraz leśne jagody ze słoika. Do 30 czerwca

Nastoletnie Wypiekanie
Krokiety z kapustą i grzybami bez panierki 124

cebula 1 szt, grzyby suszone 0,5 szklanki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, kminek mielony pół łyżeczki, pieprz i sol do smaku, olej do smażenia 5 łyżek, dodatkowo: olej do smażenia 100 ml, Sposób przygotowania: Farsz: Kapustę białą zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Grzyby ugotować do miękkości, następnie drobno pokroić i dodać do kapusty(...)mieć konsystencje śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ja smażyłam bez dodatku tłuszczu.  Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
Gołąbki z młodej kapusty 165

pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sos kurkowy 1 szalotka 300 g kurek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżka 300 ml śmietany sól i pieprz do smaku Kapustę zaparz w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Ostudź i delikatnie odziel liście(...)blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut. W międzyczasie ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez 3 minuty, podrzucając grzyby na patelni. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przyprawy, a następnie soję i śmietanę. Gotuj sos przez 5 minut. Jeśli

codojedzenia
Żeberka w kawie i coli na kaszy gryczanej z prawdziwkami 178

czegoś trzeba zacząć i dalej modyfikować przepis. I o dziwo wyszło intrygująco - kwaskowy smak połączony ze słodyczą z coli, delikatny aromat rozmarynu. Do tego kasza gryczana na sypko z grzybami . Taki o to przepis. Żeberka w kawie i coli na kaszy gryczanej z prawdziwkami Żeberka podzielić na mniejsza kawałki i marynować w mocnej czarnej kawie z colą (1-1 proporcje(...)minut. Gdy mięso jest gotowe do sosu dodajemy łyżkę mąki pełnoziarnistej aby delikatnie zagęścić sos. Po zagotowaniu ponownie sosu przecedzamy go drobne sito i dodajemy na sam koniec odrobinę białego octu winnego jeśli sos wydaje nam się za słodki.  Żeberka można podać z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi prawdziwkami oraz startym korzeniem selera oraz otartą skórką z cytryny

Right Behind The Kitchen
Tarta z fasolnikiem i serem na grzybowym spodzie 161

ciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko 125 g masła szczypta soli 1 łyżka utłuczonych drobniutko grzybów suszonych pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g sera kanapkowego "falvita" lub innego tego typu 100 g białego sera 1 jajko 4 łyżki śmietany pieprz, pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach świeże zioła; majeranek, bazylia, oregano, natka pietruszki(...)podpieczony spód rozsmarować równo ser i równiutko od zewnątrz do samego środka spiralnie ułożyć fasolki . Posypać żółtym serem i oregano .. piec ok 40 min podawać z pomidorem i sosem słodko kwaśnym

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z kapusty włoskiej - z mięsem i pieczarkami 493

pieczarek 200 g ryżu 1 mały koncentrat pomidorowy 700 ml przecieru pomidorowego (passaty lub domowego przecieru - przepis  tutaj ) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka suszonego oregano lub parę gałązek świeżego 4 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Z kapusty wycinamy głąb a następnie wkładamy ją do dużego garnka (wyciętą stroną do dołu(...)olej i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy do niej starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Smażymy do momentu aż cała woda z grzybów odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Do zmielonego mięsa dodajemy przestudzony ryż, cebulę i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Na każdy liść nakładamy porcję

Qchnia po prostu
Kurki z makaronem ryżowym 93

swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu(...)rozgrzaną oliwę. Gdy lekko się zeszkliła dodałam kurki, wcześniej lekko rozdrobnione, ale jeśli macie mniejsze grzyby to śmiało wrzućcie je w całości. Dodałam sporo świeżego tymianku i posoliłam. Gdy kurki lekko zmieniły kolor, dodałam śmietanę. Możecie dodać jej mniej jeśli wolicie mniej śmietanowy sos. W zależności czy chcecie, żeby był lekko kwaskowy czy jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę lub śmietankę

Figa S-makiem
Kurki z makaronem ryżowym 80

swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu(...)rozgrzaną oliwę. Gdy lekko się zeszkliła dodałam kurki, wcześniej lekko rozdrobnione, ale jeśli macie mniejsze grzyby to śmiało wrzućcie je w całości. Dodałam sporo świeżego tymianku i posoliłam. Gdy kurki lekko zmieniły kolor, dodałam śmietanę. Możecie dodać jej mniej jeśli wolicie mniej śmietanowy sos. W zależności czy chcecie, żeby był lekko kwaskowy czy jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę lub śmietankę

Figa S-makiem
Kurki z makaronem ryżowym 116

swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu(...)rozgrzaną oliwę. Gdy lekko się zeszkliła dodałam kurki, wcześniej lekko rozdrobnione, ale jeśli macie mniejsze grzyby to śmiało wrzućcie je w całości. Dodałam sporo świeżego tymianku i posoliłam. Gdy kurki lekko zmieniły kolor, dodałam śmietanę. Możecie dodać jej mniej jeśli wolicie mniej śmietanowy sos. W zależności czy chcecie, żeby był lekko kwaskowy czy jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę lub śmietankę

Figa S-makiem
Roladki z indyka z prawdziwkami 194

pysznego no i wyszło idealnie -delikatne roladki z wyraźnym smakiem grzybów. Składniki: 2 spore garście suszonych prawdziwków (lub innych grzybów)  duża pierś z indyka średnia cebula szklanka bulionu 1 łyżka mąki sól, pieprz, olej do smażenia Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, idealnie byłoby gdyby mogły się moczyć całą(...)dodajemy grzyby i całość dusimy doprawiając solą i pieprzem przez około 10 minut. Pierś indyka kroimy w plastry i rozbijamy. Na każdym plastrze układamy łyżkę grzybków z cebulką i zwijamy (moje roladki trzymały się ładnie bez spinania, ale gdyby się rozpadały można sobie pomóc wykałaczką). Zwinięte roladki smażymy do zarumienienia, następnie zalewamy bulionem i wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy

Cynamonowe szczęście
Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi. 168

owijać w bawełnę, maliny się kończą, w lesie coraz więcej grzybów, a wieczorem na dwór można wyjść tylko w ciepłej bluzie. To znak, że jesien już za pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię(...)mąka typu 550 1,5 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyzeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek sos 300 ml passaty pomidorowej 5 gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku dodatki cukinia pomidor malinowy czerwona papryka czarne oliwki

DefinicjaSmaku
Gęsina w słodkiej kapuście 210

jest sól, otrzymujemy właściwie „czysty” smalec do użycia na przyszłość. Czytajcie jednak dalej uważnie, bo przynajmniej niektórym możemy teraz zdradzić mały kulinarny sekret. Otóż jeśli zlejemy z brytfanny własny sos, w którym dostatecznie długo i najlepiej niezbyt intensywnie piekła się gęś lub kaczka, to ma on w rzeczywistości 2 oddzielne frakcje, które uwidocznią się bardzo wyraźnie po ochłodzeniu w lodówce(...)święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 2 nogi z gęsi (1kg) 700g białej kapusty głowiastej 2 średnie marchewki 1 fenkuł (koper włoski) 15g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki smalcu z gęsi lub kaczki 250ml bulionu warzywnego lub drobiowego* 2 łyżki powideł lub konfitury ze śliwek kilka liści laurowych 6 ziaren jałowca 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego

Kulinarna Pokusa
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 165

wody, 2 łyżki sosu tamari. Przygotowanie: Siemię lniane i słonecznik moczymy w wodzie przez noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sos, mieszamy. Wykładamy równomiernie na tace dehydratora na grubość 2-3mm (z tej ilości wychodzą 2-3 tacki). Suszymy w 43 stopniach przez 9h. Po wysuszeniu łamiemy na kawałki i się delektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem(...)olejem kokosowym. Dodajemy do kaszy. Gotowe! Przeważnie do zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki na wegańskie "mięso": 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 2 szklanki poszatkowanej cukinii, pół szklanki poszatkowanej cebuli, ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny

Jeść, by żyć w zdrowiu