sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:73/101)

Zapiekanka nelsońska 277

formy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry.Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. (W przypadku suszonych grzybów trzeba je najpierw namoczyć na przynajmniej 2 godziny.) Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę podsmażyć lekko na maśle. (Kawałeczek masła zostawić do wysmarowania formy(...)śmietanką, solą i pieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem.Zapiekać w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia sera.Podawać z ulubionymi sosami. Ja przygotowałam czosnkowy i barbecue.Zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka ;)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 187

królika do zrobienia pasztetu. Jednakże jeśli macie dostęp do mięsa zajęczego, to jak najbardziej skorzystajcie z tej pełnoprawnej wersji pasującej do przepisu z gry! 1. NAMACZANIE GRZYBÓW (2 min + 2h) Garść suszonych prawdziwków wkładamy do miseczki i zalewy wodą, tak aby przykryła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na ok. 2h i zabieramy się za resztę przepisu. 2. PODZIAŁ MIĘSA(...)jednocześnie nierozgotowane. Zawartość przecedzamy przez sitko (wywaru nie wylewamy, tylko zostawiamy w osobnym naczyniu) i zostawiamy do wystygnięcia. 6. SMAŻENIE GRZYBÓW, CEBULI ORAZ WĄTRÓBKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na to odsączone z wody grzyby (wodę z moczenia dolewamy do przecedzonego wywaru z mięsa). Smażymy je kilka minut na średniej mocy do zrumienienia, po czym

Nerds Kitchen
Zapiekane ziemniaki z boczkiem i rydzami 138

Jesienne 🍁 danie, bo ziemniaki 🍠,  grzyby 🍄🍄🍄 tutaj mamy i z dodatkiem cebuli oraz boczku zapiekamy.  Warstwowo w formie poukładane, bulionem, koncentratem podlane.  Podczas pieczenia warzywa, rydze, boczek, soki wytwarzają i smakami z przyprawami i bulionem się mieszają.  Pod przykryciem pieczone, a następnie do odparowania sosu w piekarniku pozostawione.  Sos na bazie bulionu,   parując doprawił całe(...)dnie się nie martwicie. Składniki na dużą formę ok. 32 x 25 x 6,5 cm: ok. 1 kg obranych ziemniaków, pieprz czarny mielony, 1,5 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 0,5 kg wędzonego chudego boczku, 2 -3 duże białe cebule, 200 ml bulionu, koncentratu drobiowego Krakus, ok. 0,5 kg rydzy, duży pęczek zielonej

Moniki Smakołyki
Cebula i czosnek w proszku. Tajniki suszenia żywności 217

jedynie do suszenia grzybów , jabłek , gruszek, pomidorów i śliwek. Tajniki suszenia żywno ści autorstwa Michelle Keogh to praktyczny przewodnik, dzięki któremu odkryłam, że w suszarce można przygotować również pyszne smakołyki (np. desery, owocowe ruloniki, czy egzotyczne owoce w syropach), czy różne dodatki, przyprawy do dań z owoców, warzyw, mięs czy ziół. Poznałam zasady suszenia poszczególnych produktów oraz cenne wskazówki(...)błędów. Suszona cebula i czosnek w proszku to przepis znaleziony w rozdziale Zioła i przyprawy, z którego natychmiast skorzystałam. Przygotowując cebulę i czosnek w proszku, czyli aromatyczny dodatek do dań, trzeba się przygotować na ok. 10 godzin suszenia, ale efekt końcowy w postaci proszku sprawdzi się jako dodatek smakowy do gorących dań, czy też dipów i sosów sałatkowych. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 264

kilka łyżek sosu i wymieszacie je dokładnie z 1-2 łyżkami mąki, a następnie wlejecie na patelnię i dokładnie wymieszacie. Możecie też dłużej pogotować sos przed dodaniem kurczaka ok. 20-30 minut, nie róbcie tego po dodaniu mięsa, gdyż kurczak będzie wyschnięty na wiór. Krótki czas duszenia w sosie sprawia, że jest on idealnie miękki i soczysty. Sos możecie podać(...)muszę przyznać, że smakowało wyśmienicie! Nawet Dominik, który nie przepada za makaronem zajadał się daniem. Wiem, że nie ze względu na makaron, a sos, ale i tak się cieszę. :) W tym sosie śmiało możecie wykorzystać inne grzyby - prawdziwki czy kurki, myślę, że będzie smakowało równie wyśmienicie. Możecie także nie dodawać kurczaka i ugotować pyszny sos grzybowy jako dodatek do innego

Cooking Monster
Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse 298

dniach następnych. Szczególnie dobrze wspominam zapiekaną karkówkę z grzybami, serem i sosem majonezowym i dzisiaj właśnie przedstawiam Wam na nią przepis. Mięso jest mięciutkie i soczyste, sos zapieka się na pyszną warstwę a grzyby dodają temu daniu charakteru i aromatu. Co więcej, danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można większość przygotować wcześniej, zostawić w naczyniu żaroodpornym(...)Scroll down for recipe in English Karkówka zapiekana majonezem i grzybami (10 porcji) Składniki: 10 grubszych plastrów karkówki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oleju roślinnego 500 g leśnych grzybów (mogą być mrożone), większe pokrojone w ćwiartki 2 cebule, pokrojone

karmelowy
Bitki wołowe z prawdziwkami 189

Wkrótce zasypię Was potrawami z grzybów. Prawdziwki uzbierałam z moją rodzinką. Sporą część ususzyłam, część zjedliśmy na świeżo i jeszcze udało mi się trochę zamrozić. Dziś zapraszam na bitki wołowe z prawdziwkami. Składniki: 800 g wołowiny na pieczeń pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub igły z 1 gałązki świeżego łyżeczka kminku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)mięsem. W połowie gotowania (po ok. 30 min.) dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, kminek, rozmaryn listek laurowy, ziele i dusić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, drobno po czosnek. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę i przekrojone na pół śliwki. Jeśli sos będzie za rzadki, rozpuścić 1-2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać

Czerwień i błękit
Grzyby pasteryzowane na zimę 160

wiaderku, suszyliśmy na słońcu, a część z nich została zamknięta w słoikach. Na małej jachtowej kuchence przygotowałam kilka słoików pasteryzowanych podgrzybków, aby kiedyś, w ponury, zimowy dzień przypomniały nam o minionych wakacjach :) Pamiętajmy, że grzyby należy pasteryzować dwa razy w odstępach 24 godzin. W zimie wystarczy posiekać cebulę, podsmażyć ją na oleju, wyjąć ze spiżarni słoik grzybów, dodać(...)Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem. W taki sam sposób możemy przygotować grzyby do zupy grzybowej . Jeśli natomiast uda Wam się jeszcze zdobyć kurki, polecam świetną kostkę rosołową z kurek . Bazę do zup i sosów. Grzyby pasteryzowane na zimę grzyby leśne sól do smaku woda Grzyby dokładnie oczyścić i przepłukać wodą. Pokroić na mniejsze

Posadzone i zjedzone
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 285

Knorra) lub mielone grzyby. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone pory i wlewamy śmietankę. Solimy i pieprzymy do smaku, wkładamy piersi z kurczaka usmażone wcześniej i gotujemy do zgęstnienia sosu, na małym ogniu, aż smaki się połączą a pory uduszą do miękkości. Posypujemy całość posiekanymi ziołami i jemy jak lubimy. Do tego kurczaka w sosie pasuje i pieczywo, i kopytka(...)świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego szczypioru 3 łyżki

Karo in the Kitchen
Bavette z boczniakiem i pasternakiem 158

Bavette to makaron spaghetti 🍝, tyle, że spłaszczony, delikatnie wgłębiony.  Z sosami przeważnie się go podaje, ale do innych dań 🍴 równie się nadaje. Grzyby 🍄 teraz swoje wzięcie mają, bo w lesie jeden, za drugim wyrastają.  Ja 👱 na boczniaki 🍄 się zdecydowałam, chociaż w lesie ich nie zebrałam 😋, bo one, późną jesienią 🍁 wyrastają, gdzie na pniach drzew liściastych(...)Barilla, 1 biała cebula, 250 g boczniaków ostrygowatych, 1 duży pasternak, ok. 4 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, ¼ łyżeczki cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona chili świeżo mielona do smaku,  ser grana padano, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Oczyszczone i osuszone boczniaki (same kapelusze, bez nóżek) kroimy na paski, a cebulę w kostkę. Pasternak obieramy

Moniki Smakołyki
Jesienny makaron z dynią 125

już ona dawno wyszła uszami, więc miałam nie lada problem, jak ją bezboleśnie “przemycić” w obiedzie. Postawiłam na makaron ( u nas nigdy dość) w aksamitnym sosie z dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj. Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie przyćmiła jej słodycz, no bo jak można podawać(...)Składniki na 4 osoby: 340 g makaronu (u mnie Cellentani)½ dyni, około 700 g (przed obraniem)1/2 czerwonej cebuli( u mnie cebula Tropea) garść grzybków, u mnie 30 g suszonych prawdziwków 5 listków szałwii, 1 gałązka rozmarynu, z balkonowego ogródka 50 g tyrolskiego szpeku lub szwarcwaldzkiej szynki 2 garści rukoli sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Oczyszczone grzybki

Mia Cucina Sofieta
Penne z sosem pomidorowym, fasolką i borowikami oraz "Wybrzeże Szkieletów" 123

Obiady z makaronem to jedne z najszybszych dań. Ale jeśli trzeba przygotować prawdziwy sos pomidorowy, to takie danie zamienia się w slow food. Sos musi się

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami 264

Dziś zapraszam Was na pyszny, szybki pomysł na obiad – makaron w sosie śmietanowo-bazyliowym z pieczarkami . Osobiście uwielbiam takie dania. Smak i prostota, to coś

Słodkie okruszki
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 160

plasterki ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe kilka gałązek tymianku 1 kg buraków, najlepiej niezbyt dużych, obranych i pokrojonych w pól plastry grubości 1 cm 4 suszone podgrzybki 300 ml czerwonego słodkiego wina 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy(...)Smażymy ok 5 minut aż cebula się ładnie zeszkli. Dodajemy buraki, wino oraz grzyby i pod przykryciem dusimy ok 40 minut. Buraki powinny w tym czasie zmięknąć. Dorzucamy upieczone warzywa, przecier i fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania