sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:74/101)

Noodle z warzywami 143

Noodle z warzywami / 2 porcje Składniki: 125 g makaronu chow mein noodles 1 czerwona papryka 1 marchew 1 cebula 1/3 pęczka natki z pietruszki 5 kawałków grzybów shitake, mogą być suszone lub ze słoika 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego kawałek jasnej części pora Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem(...)kolejności marchewkę. Po chwili dodajemy paprykę, pokrojone w paski grzyby shitake i cebulę oraz jasną część pora. Całość smażymy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do warzyw ostrą paprykę, doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami. Podajemy z posiekaną natką z pietruszki. warzywa można wymieszać z sosem sojowym i posypać sezamem. Zamiast natki pietruszki warto użyć świeżej

Moja smaczna kuchnia
Grzyby w śmietanie 169

nimi słoiczki marynowanych, sznureczki suszonych...Echhh... .Z naszego grzybobrania poza wspaniałym nastrojem, przeciętymi dwoma palcami sąsiadki (ona też odganiała się od pajączków, aż przy kolejnym machnięciu natrafiła na swój własny nóż), przywieźliśmy niewielką miseczkę grzybów. Całe szczęście, że wystarczyło na kolację. No dobra, symbolicznie wystarczyło, żeby każdy spróbował ;)Składniki:świeże grzyby leśne,cebula,masło,sól, pieprz, ostra papryka.Grzyby(...)Kiedy cebula zacznie robić się złota, wrzucamy pokrojone grzyby i przesmażamy. Po lekkim ich zrumienieniu zalewamy całość dobrą gęstą śmietaną, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę i dusimy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, mieszając aby nie przypaliło się.Śmietana wraz ze świeżymi grzybami da nam gęsty, lekko klejący sos. Jeśli ktoś nie lubi takich gęstych sosów, można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz czerwony wigilijny 128

Uszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest

To co kocham
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6500

Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka(...)śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe domowe łazanki na Światowy Dzień Makaronu 157

Postanowiłam przygotować coś na Światowy Dzień Makaronu, z jednej strony nie chciałam, żeby był to zwykły bezglutenowy makaron z sosem pomidorowym, czy coś podobnego. Z drugiej, okazało się, że niewiele mam w lodówce, nie jestem ostatnio zbyt zorganizowana, bo zaczęłam nową pracę i jeszcze się nie przyzwyczaiłam do tego, że mam dużo mniej czasu. Zrobiłam przegląd szafek, słoików, lodówki(...)quinoy 1/4 szklanki mąki z tapioki 2 łyżki mąki ryżowej + trochę do posypania ciasta podczas wałkowania 1 jajko 1 żółtko 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 2 łyżki domowego smalcu, lub masła (w wersji wegetariańskiej) świeżo zmielony pieprz sól   Wykonanie:  Mąkę (z quinoy, tapioki i ryżową) przesiewamy, doprawiamy szczyptą soli dodajemy jajko

Quinoa Raz!
sajgonki z mięsem mielonym i grzybami mun 290

Cześć :D Pomyślałam, że nie zrobię tradycyjnego dania niedzielnego - schabowego. Odmieniłam menu niedzielne i zrobiłam sajgonki. W domu wszyscy jesteśmy miłośnikami kuchni azjatyckiej i na ten

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w sosie grzybowym 170

pachnie w całym domu. składniki: 600 g karkówki 1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku 15 g suszonych grzybów ok 750 ml wody sól,pieprz 1 listek laurowy 1 łyżeczka majeranku ok 2-3 łyżki mąki Suszone grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie, tak na ok 2-3 godziny. Można je połamać na małe kawałki lub można(...)grzyby i listek laurowy. Wodę w której moczyły się grzyby odstawić bo może być potrzebna. Wodę z grzybami zagotować i gotować ok 10 minut. Potem z mięsnej masy uformować małe pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Dodać majeranek. Gotować kolejne 10 minut. Jeśli podczas gotowania woda za bardzo nam odparowała to dolać czystej wody lub wody w której moczyły sie grzyby

Monia miesza i gotuje
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 144

średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić  w piórka, pora ( białą część ) pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej(...)nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo aż sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał

Świat Smaku
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną 125

mała główka kapusty włoskiej 500 mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów ¼ czerwonej papryki ¼ zielonej papryki 1 cebula Łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jaglanej ( waga przed ugotowaniem ) Sól Pieprz ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka almette śmietankowe Łyżeczka oleju bulion Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie aż zmiękną. Kapustę parzymy aby oddzielić liście(...)mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Do garnka wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i almette. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem podlewamy gołąbki. Zapiekamy w piekarniku

Smaki Ewy
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 105

porcje: • 2 kawałki filetu z jelenia • 1 jajko • 1 opakowanie ciasta francuskiego Marynata • 5 ziaren jałowca potłuczonego • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatołowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Konfitura z cebuli • 3 cebule czerwone • 1 łyżka masła • 3 łyżki(...)objętości ciągle mieszając. • Dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz. • Kurki obgotować w osolonej wodzie. • Obsmażyć na maśle szalotki i czosnek posiekane w kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. • Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. • Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. • Ciasto francuskie pokroić na 4 części

To co kocham
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 212

duuużo grzybów i to różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-)Składniki:- 500g boczniaków- 250-300g pieczarek- ok.250g piersi z kurczaka- 250g mascarpone- 1 większa cebula- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia- sól, świeżo mielony pieprz- rozmaryn (świeży lub suszony)- suszony czosnek (nie trzeba)- dowolny makaronWszystkie grzyby umyć(...)mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy.  Na końcu dodajemy serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem, np.pappardelle lub innym dowolnym.Najlepiej wymieszać makaron z sosem w garnku i taki nakładać na talerze. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Restauracja Ratuszowa w Nowym Sączu 106

innych dań. Pierogi nadal bardzo smaczne, ciasto idealne. Nadzień jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie: z kaszanką i kapustą, z soczewicą, z baraniną, z kapustą i grzybami, ze śliwkami suszonymi, z pokrzywą, sądeckie.... Jeżeli nie możemy zdecydować się na jeden smak, nie ma problemu, można zamówić michę pierogów :) Ale Ratuszowa to nie tylko pierogi. Nie znajdziemy(...)znajomością sztuki, przygotowany z mięsa z fasolą. Generalnie w Ratuszowej jest raj dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, tradycyjne i czasem trochę już zapomniane potrawy. Na ozorki w sosie chrzanowym tylko do Nowego Sącza. Pyszna kaszanka z kapustą i ziemniakami. Tak, w Ratuszowej smaczne są również ziemniaki. Gołąbki prawie idealne (jak wiadomo, moje domowe są idealne ;) ). Jeżeli zawitacie do Nowego

królestwo garów
Gołąbki w liściach buraka naciowego w sosie pomidorowym z czosnkiem 162

indyka Garść suszonych grzybów 1 jajko 50 g brązowego ryżu Sól Pieprz 3-4 pomidory 3 ząbki czosnku Liście buraka naciowego Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby zmiękły. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 20 minut. Liście przez kilka sekund parzymy w wodzie, szczególnie twarde końce i wykładamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane grzyby, przestudzony ryż(...)wlewamy wodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Z garnka wyjmujemy gołąbki i odkładamy je na chwilę. W ich miejsce dodajemy pomidory. Gotujemy je do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec sos miksujemy/ blendujemy. Gołąbki

Smaki Ewy
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 308

makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym(...)orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym

karmelowy
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 155

Policzki wieprzowe to wydaje mi się nadal rzadko spotykany na polskich stołach widok. Ja postanowiłam to zmienić! Już jakiś czas temu zakochałam się w policzkach wieprzowych

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania