sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:74/101)

Restauracja Ratuszowa w Nowym Sączu 122

innych dań. Pierogi nadal bardzo smaczne, ciasto idealne. Nadzień jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie: z kaszanką i kapustą, z soczewicą, z baraniną, z kapustą i grzybami, ze śliwkami suszonymi, z pokrzywą, sądeckie.... Jeżeli nie możemy zdecydować się na jeden smak, nie ma problemu, można zamówić michę pierogów :) Ale Ratuszowa to nie tylko pierogi. Nie znajdziemy(...)znajomością sztuki, przygotowany z mięsa z fasolą. Generalnie w Ratuszowej jest raj dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, tradycyjne i czasem trochę już zapomniane potrawy. Na ozorki w sosie chrzanowym tylko do Nowego Sącza. Pyszna kaszanka z kapustą i ziemniakami. Tak, w Ratuszowej smaczne są również ziemniaki. Gołąbki prawie idealne (jak wiadomo, moje domowe są idealne ;) ). Jeżeli zawitacie do Nowego

królestwo garów
Gołąbki w liściach buraka naciowego w sosie pomidorowym z czosnkiem 173

indyka Garść suszonych grzybów 1 jajko 50 g brązowego ryżu Sól Pieprz 3-4 pomidory 3 ząbki czosnku Liście buraka naciowego Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby zmiękły. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 20 minut. Liście przez kilka sekund parzymy w wodzie, szczególnie twarde końce i wykładamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane grzyby, przestudzony ryż(...)wlewamy wodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Z garnka wyjmujemy gołąbki i odkładamy je na chwilę. W ich miejsce dodajemy pomidory. Gotujemy je do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec sos miksujemy/ blendujemy. Gołąbki

Smaki Ewy
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 318

makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym(...)orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym

karmelowy
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 169

Policzki wieprzowe to wydaje mi się nadal rzadko spotykany na polskich stołach widok. Ja postanowiłam to zmienić! Już jakiś czas temu zakochałam się w policzkach wieprzowych

Ostra na Słodko
Pieczona szynka z marynaty 237

pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć i przestudzić. W ciepłej marynacie rozpuścić(...)delikatnie przepłukać, odsączyć, natrzeć przyprawami, dodając liście laurowe, ziele, kminek, grzyby, pieprz i czosnek razem z mięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu

Czerwień i błękit
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym 1531

potrawach podczas Świąt Bożego Narodzenia. skadniki: 1 kg karkówki 1 cebula sól,pieprz 2 łyżki oleju ok 750 ml wody 20 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku 2 listki laurowe mąka pszenna Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie a potem osączyć i pokroić na małe kawałeczki. Karkówkę zmielić. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną(...)stron. Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek i pokrojone grzyby, odrobinę soli. Przykryć i dusić aż grzyby będą miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparował podczas duszenia to dolać wody, jeśli aromat grzybów jest zbyt słaby można dolać tej wody w której moczyły się grzyby. Całość ponownie zagotować. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki

Monia miesza i gotuje
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 234

jakieś inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli nie znajdziecie takiej puchy, posiłkować można się chińskimi warzywami mrożonymi, których pełno w naszych sklepach i suszonymi grzybami mun. Makaron miałam dedykowany do potraw z woka, co oznacza, że nie wymaga on wstępnego gotowania, surowy wrzucamy do reszty składników, dajemy temu parę minut i jest gotowy. Znowu(...)ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu  - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy

Kulinarne zapędy Kokosa
Wegetariańskie penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 281

Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krokiety z kapustą i grzybami bez panierki 133

cebula 1 szt, grzyby suszone 0,5 szklanki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, kminek mielony pół łyżeczki, pieprz i sol do smaku, olej do smażenia 5 łyżek, dodatkowo: olej do smażenia 100 ml, Sposób przygotowania: Farsz: Kapustę białą zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Grzyby ugotować do miękkości, następnie drobno pokroić i dodać do kapusty(...)mieć konsystencje śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ja smażyłam bez dodatku tłuszczu.  Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
Gołąbki z młodej kapusty 182

pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sos kurkowy 1 szalotka 300 g kurek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżka 300 ml śmietany sól i pieprz do smaku Kapustę zaparz w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Ostudź i delikatnie odziel liście(...)blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut. W międzyczasie ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez 3 minuty, podrzucając grzyby na patelni. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przyprawy, a następnie soję i śmietanę. Gotuj sos przez 5 minut. Jeśli

codojedzenia
Żeberka w kawie i coli na kaszy gryczanej z prawdziwkami 189

czegoś trzeba zacząć i dalej modyfikować przepis. I o dziwo wyszło intrygująco - kwaskowy smak połączony ze słodyczą z coli, delikatny aromat rozmarynu. Do tego kasza gryczana na sypko z grzybami . Taki o to przepis. Żeberka w kawie i coli na kaszy gryczanej z prawdziwkami Żeberka podzielić na mniejsza kawałki i marynować w mocnej czarnej kawie z colą (1-1 proporcje(...)minut. Gdy mięso jest gotowe do sosu dodajemy łyżkę mąki pełnoziarnistej aby delikatnie zagęścić sos. Po zagotowaniu ponownie sosu przecedzamy go drobne sito i dodajemy na sam koniec odrobinę białego octu winnego jeśli sos wydaje nam się za słodki.  Żeberka można podać z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi prawdziwkami oraz startym korzeniem selera oraz otartą skórką z cytryny

Right Behind The Kitchen
Tarta z fasolnikiem i serem na grzybowym spodzie 175

ciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko 125 g masła szczypta soli 1 łyżka utłuczonych drobniutko grzybów suszonych pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g sera kanapkowego "falvita" lub innego tego typu 100 g białego sera 1 jajko 4 łyżki śmietany pieprz, pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach świeże zioła; majeranek, bazylia, oregano, natka pietruszki(...)podpieczony spód rozsmarować równo ser i równiutko od zewnątrz do samego środka spiralnie ułożyć fasolki . Posypać żółtym serem i oregano .. piec ok 40 min podawać z pomidorem i sosem słodko kwaśnym

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z kapusty włoskiej - z mięsem i pieczarkami 503

pieczarek 200 g ryżu 1 mały koncentrat pomidorowy 700 ml przecieru pomidorowego (passaty lub domowego przecieru - przepis  tutaj ) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka suszonego oregano lub parę gałązek świeżego 4 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Z kapusty wycinamy głąb a następnie wkładamy ją do dużego garnka (wyciętą stroną do dołu(...)olej i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy do niej starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Smażymy do momentu aż cała woda z grzybów odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Do zmielonego mięsa dodajemy przestudzony ryż, cebulę i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Na każdy liść nakładamy porcję

Qchnia po prostu
Kurki z makaronem ryżowym 102

swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu(...)rozgrzaną oliwę. Gdy lekko się zeszkliła dodałam kurki, wcześniej lekko rozdrobnione, ale jeśli macie mniejsze grzyby to śmiało wrzućcie je w całości. Dodałam sporo świeżego tymianku i posoliłam. Gdy kurki lekko zmieniły kolor, dodałam śmietanę. Możecie dodać jej mniej jeśli wolicie mniej śmietanowy sos. W zależności czy chcecie, żeby był lekko kwaskowy czy jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę lub śmietankę

Figa S-makiem
Kurki z makaronem ryżowym 88

swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu(...)rozgrzaną oliwę. Gdy lekko się zeszkliła dodałam kurki, wcześniej lekko rozdrobnione, ale jeśli macie mniejsze grzyby to śmiało wrzućcie je w całości. Dodałam sporo świeżego tymianku i posoliłam. Gdy kurki lekko zmieniły kolor, dodałam śmietanę. Możecie dodać jej mniej jeśli wolicie mniej śmietanowy sos. W zależności czy chcecie, żeby był lekko kwaskowy czy jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę lub śmietankę

Figa S-makiem
Kurki z makaronem ryżowym 122

swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu(...)rozgrzaną oliwę. Gdy lekko się zeszkliła dodałam kurki, wcześniej lekko rozdrobnione, ale jeśli macie mniejsze grzyby to śmiało wrzućcie je w całości. Dodałam sporo świeżego tymianku i posoliłam. Gdy kurki lekko zmieniły kolor, dodałam śmietanę. Możecie dodać jej mniej jeśli wolicie mniej śmietanowy sos. W zależności czy chcecie, żeby był lekko kwaskowy czy jednak bardziej słodki dodajcie śmietanę lub śmietankę

Figa S-makiem
Roladki z indyka z prawdziwkami 203

pysznego no i wyszło idealnie -delikatne roladki z wyraźnym smakiem grzybów. Składniki: 2 spore garście suszonych prawdziwków (lub innych grzybów)  duża pierś z indyka średnia cebula szklanka bulionu 1 łyżka mąki sól, pieprz, olej do smażenia Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, idealnie byłoby gdyby mogły się moczyć całą(...)dodajemy grzyby i całość dusimy doprawiając solą i pieprzem przez około 10 minut. Pierś indyka kroimy w plastry i rozbijamy. Na każdym plastrze układamy łyżkę grzybków z cebulką i zwijamy (moje roladki trzymały się ładnie bez spinania, ale gdyby się rozpadały można sobie pomóc wykałaczką). Zwinięte roladki smażymy do zarumienienia, następnie zalewamy bulionem i wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy

Cynamonowe szczęście
Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi. 182

owijać w bawełnę, maliny się kończą, w lesie coraz więcej grzybów, a wieczorem na dwór można wyjść tylko w ciepłej bluzie. To znak, że jesien już za pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię(...)mąka typu 550 1,5 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyzeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek sos 300 ml passaty pomidorowej 5 gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku dodatki cukinia pomidor malinowy czerwona papryka czarne oliwki

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania