sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:74/101)

Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6505

Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka(...)śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe domowe łazanki na Światowy Dzień Makaronu 159

Postanowiłam przygotować coś na Światowy Dzień Makaronu, z jednej strony nie chciałam, żeby był to zwykły bezglutenowy makaron z sosem pomidorowym, czy coś podobnego. Z drugiej, okazało się, że niewiele mam w lodówce, nie jestem ostatnio zbyt zorganizowana, bo zaczęłam nową pracę i jeszcze się nie przyzwyczaiłam do tego, że mam dużo mniej czasu. Zrobiłam przegląd szafek, słoików, lodówki(...)quinoy 1/4 szklanki mąki z tapioki 2 łyżki mąki ryżowej + trochę do posypania ciasta podczas wałkowania 1 jajko 1 żółtko 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 2 łyżki domowego smalcu, lub masła (w wersji wegetariańskiej) świeżo zmielony pieprz sól   Wykonanie:  Mąkę (z quinoy, tapioki i ryżową) przesiewamy, doprawiamy szczyptą soli dodajemy jajko

Quinoa Raz!
sajgonki z mięsem mielonym i grzybami mun 296

Cześć :D Pomyślałam, że nie zrobię tradycyjnego dania niedzielnego - schabowego. Odmieniłam menu niedzielne i zrobiłam sajgonki. W domu wszyscy jesteśmy miłośnikami kuchni azjatyckiej i na ten

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w sosie grzybowym 172

pachnie w całym domu. składniki: 600 g karkówki 1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku 15 g suszonych grzybów ok 750 ml wody sól,pieprz 1 listek laurowy 1 łyżeczka majeranku ok 2-3 łyżki mąki Suszone grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie, tak na ok 2-3 godziny. Można je połamać na małe kawałki lub można(...)grzyby i listek laurowy. Wodę w której moczyły się grzyby odstawić bo może być potrzebna. Wodę z grzybami zagotować i gotować ok 10 minut. Potem z mięsnej masy uformować małe pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Dodać majeranek. Gotować kolejne 10 minut. Jeśli podczas gotowania woda za bardzo nam odparowała to dolać czystej wody lub wody w której moczyły sie grzyby

Monia miesza i gotuje
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 144

średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić  w piórka, pora ( białą część ) pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej(...)nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo aż sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał

Świat Smaku
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną 126

mała główka kapusty włoskiej 500 mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów ¼ czerwonej papryki ¼ zielonej papryki 1 cebula Łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jaglanej ( waga przed ugotowaniem ) Sól Pieprz ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka almette śmietankowe Łyżeczka oleju bulion Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie aż zmiękną. Kapustę parzymy aby oddzielić liście(...)mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Do garnka wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i almette. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem podlewamy gołąbki. Zapiekamy w piekarniku

Smaki Ewy
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 111

porcje: • 2 kawałki filetu z jelenia • 1 jajko • 1 opakowanie ciasta francuskiego Marynata • 5 ziaren jałowca potłuczonego • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatołowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Konfitura z cebuli • 3 cebule czerwone • 1 łyżka masła • 3 łyżki(...)objętości ciągle mieszając. • Dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz. • Kurki obgotować w osolonej wodzie. • Obsmażyć na maśle szalotki i czosnek posiekane w kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. • Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. • Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. • Ciasto francuskie pokroić na 4 części

To co kocham
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 215

duuużo grzybów i to różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-)Składniki:- 500g boczniaków- 250-300g pieczarek- ok.250g piersi z kurczaka- 250g mascarpone- 1 większa cebula- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia- sól, świeżo mielony pieprz- rozmaryn (świeży lub suszony)- suszony czosnek (nie trzeba)- dowolny makaronWszystkie grzyby umyć(...)mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy.  Na końcu dodajemy serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem, np.pappardelle lub innym dowolnym.Najlepiej wymieszać makaron z sosem w garnku i taki nakładać na talerze. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Restauracja Ratuszowa w Nowym Sączu 109

innych dań. Pierogi nadal bardzo smaczne, ciasto idealne. Nadzień jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie: z kaszanką i kapustą, z soczewicą, z baraniną, z kapustą i grzybami, ze śliwkami suszonymi, z pokrzywą, sądeckie.... Jeżeli nie możemy zdecydować się na jeden smak, nie ma problemu, można zamówić michę pierogów :) Ale Ratuszowa to nie tylko pierogi. Nie znajdziemy(...)znajomością sztuki, przygotowany z mięsa z fasolą. Generalnie w Ratuszowej jest raj dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, tradycyjne i czasem trochę już zapomniane potrawy. Na ozorki w sosie chrzanowym tylko do Nowego Sącza. Pyszna kaszanka z kapustą i ziemniakami. Tak, w Ratuszowej smaczne są również ziemniaki. Gołąbki prawie idealne (jak wiadomo, moje domowe są idealne ;) ). Jeżeli zawitacie do Nowego

królestwo garów
Gołąbki w liściach buraka naciowego w sosie pomidorowym z czosnkiem 164

indyka Garść suszonych grzybów 1 jajko 50 g brązowego ryżu Sól Pieprz 3-4 pomidory 3 ząbki czosnku Liście buraka naciowego Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby zmiękły. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 20 minut. Liście przez kilka sekund parzymy w wodzie, szczególnie twarde końce i wykładamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane grzyby, przestudzony ryż(...)wlewamy wodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Z garnka wyjmujemy gołąbki i odkładamy je na chwilę. W ich miejsce dodajemy pomidory. Gotujemy je do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec sos miksujemy/ blendujemy. Gołąbki

Smaki Ewy
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 312

makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym(...)orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym

karmelowy
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 159

Policzki wieprzowe to wydaje mi się nadal rzadko spotykany na polskich stołach widok. Ja postanowiłam to zmienić! Już jakiś czas temu zakochałam się w policzkach wieprzowych

Ostra na Słodko
Pieczona szynka z marynaty 232

pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć i przestudzić. W ciepłej marynacie rozpuścić(...)delikatnie przepłukać, odsączyć, natrzeć przyprawami, dodając liście laurowe, ziele, kminek, grzyby, pieprz i czosnek razem z mięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu

Czerwień i błękit
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym 1518

potrawach podczas Świąt Bożego Narodzenia. skadniki: 1 kg karkówki 1 cebula sól,pieprz 2 łyżki oleju ok 750 ml wody 20 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku 2 listki laurowe mąka pszenna Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie a potem osączyć i pokroić na małe kawałeczki. Karkówkę zmielić. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną(...)stron. Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek i pokrojone grzyby, odrobinę soli. Przykryć i dusić aż grzyby będą miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparował podczas duszenia to dolać wody, jeśli aromat grzybów jest zbyt słaby można dolać tej wody w której moczyły się grzyby. Całość ponownie zagotować. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki

Monia miesza i gotuje
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 220

jakieś inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli nie znajdziecie takiej puchy, posiłkować można się chińskimi warzywami mrożonymi, których pełno w naszych sklepach i suszonymi grzybami mun. Makaron miałam dedykowany do potraw z woka, co oznacza, że nie wymaga on wstępnego gotowania, surowy wrzucamy do reszty składników, dajemy temu parę minut i jest gotowy. Znowu(...)ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu  - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy

Kulinarne zapędy Kokosa