Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 206kiszonej kilka suszonych grzybów 100 g pieczarek kilka moreli suszonych 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz Do podania: Konfitura z czerwonej cebuli Składniki na konfiturę: 3 czerwone cebule 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balasamico 1,5 łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Farsz: Grzyby namoczyłam przez noc. Rano(...)bardzo drobno pokroiłam. Kapustę odsączyłam z nadmiaru soku, drobno posiekałam i przełożyłam do garnka razem z grzybami i wodą, w której się moczyły. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30 minut. Cebulę i pieczarki drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła wrzuciłam cebulę, a po chwili pieczarki. Kiedy się lekko podsmażyły dodałam kapustę i posiekane morele. Dusiłam
Kuchnia u Krysi
Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami 205owczym serem. Pizza nietypowa, bez sosu, a ser wędruje na spód pizzy pierwszy. Jakie grzyby używacie do pizzy? Zimą zadowalam się pieczarkami. Bardzo lubię dzikie pieczarki i takie usmażyłam do pizzy. Tak, tak usmażyłam je na maśle z czosnkiem i doprawiłam balsamicznym octem. Bardzo mi smakują tak przyrządzone grzyby. Poza pizza ze smażonymi grzybami jest o wiele lepsza(...)musicie wypróbować przepis ! Pizza z grzybami Składniki: na 2 duże pizze Spód do pizzy, tutaj przepis 500 g leśnych pieczarek 2 ząbki czosnku 1 ½ łyżki masła 3 łyżki balsamicznego octu 100 g owczego sera typu feta 200 g dyni 2 łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij
codojedzenia
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 241grzybów mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 180g zielonego tagliatelle 150g młodego szpinaku 150g kurek 1 łyżka suszonych ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 75ml słodkiej śmietany 18% 4 łyżki oliwy sól 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Jeśli grzyby są duże, kroimy(...)pieprz i gałkę muszkatołową. Dolewamy śmietanę i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo-kurkowy ze śmietaną. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu mieszamy go z jeszcze jedną łyżką oliwy i odrobiną
Kulinarna Pokusa
Klopsiki duszone z makaronem i warzywami 414wtedy dobrze wiem co jest zmielone, ale w awaryjnej sytuacji skorzystałam z półproduktu. No i dobrze, że moja zamrażarka ma w sobie dużo dobra w postaci mrożonych warzyw i grzybów. W każdej chwili mogę po coś do niej sięgnąć i szybciutko będzie smakowity obiad. Zobacz przepis na kawałki Kurczaka duszonego z ryżem i kurkami Szybkie, jednogarnkowe danie to doskonały(...)marchewki mrożonej 100 suchego makaronu - u mnie makaron świderki z soczewicy 200 ml wody 1/2 łyżeczki tymianku suszonego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/3 łyżeczki kminku mielonego 2-3 łyżeczki jasnego sosu sojowego do smaku - sól ew. 4-5 łyżek śmietanki kremówki Zobacz przepis na pyszną Tartę bolognese
Smaczna Pyza
Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów 204suszonych leśnych grzybów gałązka świeżego rozmarynu garść rodzynek 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego sól, pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę, wlać świeżą i gotować grzyby przez 30-40 minut. Ugotowane grzyby odcedzić(...)sicie. Rybę opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki. Na patelni, na odrobinie oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do cebuli dodać "igiełki" rozmarynu i grzyby ( część można pokroić na drobniejsze kawałki ). Całość smażyć 2-3 minuty, następnie przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż mniej więcej 1/3 bulionu odparuje. Wlać śmietankę, dodać
kolorowotorcikowo
Sandacz w pieczarkach, po Gorzowsku 257Uwielbiam ryby. W każdej postaci. Gdy tylko mam okazję kupić coś innego jak morszczuk czy jego kolega mintaj, to nie waham się ani chwili. Zdecydowanie
Karczma Honorietty
Szybki bigos ze słodkiej kapusty 374Dla miłośników kapusty, takich jak moja Mama i ja mam dzisiaj do zaoferowania pyszny i szybki bigos ze słodkiej kapusty, karczku i brązowych pieczarek. Co prawda
Gosia gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 205Składniki: farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 czubate garści suszonych podgrzybków 3-4 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia 1 jajko Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko ciepła woda Sposób wykonania: Farsz: Grzyby ugotowałam, odcedziłam zachowując wodę, wystudziłam a następnie rozdrobniłam. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę podsmażyłam na oleju. Kaszę ugotowałam w wodzie po gotowaniu grzybków(...)ciasta krążki, układałam na nich farsz a następnie sklejałam. Do gotującej, osolonej wody wkładałam pierogi. Gotowałam ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ) Podałam z sosem grzybowym
Darcia w kuchni
Leśny gulasz z jelenia 204angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łodygi świeżego tymianku + kilka do przybrania 1 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Do podania: pyzy lub kluski śląskie ogórek kiszony lub buraczki CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Borowiki zalewamy 300 ml letniej wody i odstawiamy na 15 minut - to tym czasie grzyby dokładnie odsączamy, a wodę(...)przekładamy na talerz. Na tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy odsączone grzyby i ząbki czosnku. Przesmażamy przez kolejne 3 minuty. 3. Do cebuli i grzybów wkładamy mięso, wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy wodę z moczenia grzybów, dorzucamy owoce jałowca, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, rozmaryn i łodygi tymianku. Ponownie doprowadzamy
My Culinary Art
Gulasz z boczniaków 160komórki nowotworowe.Zawierają białko, nienasycone kwasy tłuszczowe,witaminę B, witaminę C. Wapń, żelazo, magnez,fosfor, potas, selen,sód i cynk. Z racji tego że nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne mało je spożywamy, można nawet powiedzieć że nie mają smaku. Gdy je odpowiednio przyprawimy można stworzyć z nich pyszne danie, jak gulasz czy flaczki.Idealnie pasują do krokietów(...)cebulki sól, lub domowa wegeta, pieprz ostry do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki szczypta chili 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 szklanki domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej bazylii szczypta ziół prowansalskich listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 300 ml śmietanki słodkiej z kartonika 12 % Wykonanie : Boczniaki myjemy i osuszamy, następnie kroimy w paseczki. Cebulę
Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak w szynce zapiekany z sosem grzybowym. 309Taki kurczak w szynce z sosem grzybowym to naprawdę dobra rzecz! Dobra, a niezwykle prosta. Zastosowanie szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, lub serrano) pozwala na zachowanie soczystości
zadanie-gotowanie
Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. 217Takie placki delikatne w smaku placki możesz przygotować z ziemniaków, które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach. Są bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom
Gotuj Sam!
Schab pieczony z grzybami 191delikatnie rozgnieść pięścią i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Suszone grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na około 15 - 20 minut, aby zmiękły. Po moczeniu grzyby wyjąć, ale wody nie wylewać, gdyż dodamy ją do mięsa. Jeśli używamy grzybów świeżych, należy je gotować przez około 10 minut. Cebulę obrać i pokroić(...)pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem. Schab wyłożyć na dno brytfanki lub żaroodpornego naczynia i na każdy kawałek położyć nieco podsmażonej cebuli i po kilka kawałków grzybów, między kawałki wlać nieco wody po moczeniu grzybów. Całość z wierzchu delikatnie oprószyć pieprzem i odrobiną soli. Schab piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 50 minut pod przykryciem
Kuchcik gotuje
Na grzyby przepisy z borowikami 252sosem. Sos Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Jajka w koszulkach z borowikami. Składniki 2 jajka 20 dag grzybów Oliwa Ocet Sól morska gruboziarnista ,pieprz Szczypiorek Wykonanie. W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka w koszulce. Oczyszczone borowiki usmażyć na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Na ciepłym talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy(...)pokrojoną drobno szynkę wiejską i cebulkę. Wymieszać. Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić grzybami. Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika i pozwolić im „dojść” . Torebki położyć na talerzach i zaraz podać. Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów, dusić, smażyć, marynować i suszyć. Ponieważ są ciężkostrawne dzieciom do lat 5-ciu w ogóle się ich nie podaje. Niebezpiecznym
Kulinarny karnet Christophera
Kaczka faszerowana grzybami 291łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz Kaczkę opłukać wewnątrz i z zewnątrz zimną wodą, dobrze osuszyć(...)wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić
Pełny talerz