sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:85/101)

Krokiety z kapustą i grzybami 322

oleju niezbyt cienkie naleśniki. Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 24 cm. Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić, aby zmiękły, następnie pokroić. Wodę po moczeniu grzybów delikatnie zlać z wierzchu do szklanki, na dnie naczynia może być piasek (nie wylewać).  Kapustę zalać wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Co pewien czas mieszać(...)pływać w wodzie, gdyż trudno będzie ją odparować. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Następnie dodać grzyby i przyprawy i smażyć do czasu, aż grzyby będą podsmażone. Do cebuli i grzybów przełożyć ugotowaną kapustę (bez wody), doprawić do smaku pieprzem i solą i chwilę smażyć, aż połączą się smaki i odparuje nadmiar płynu. Na naleśniki

Kuchcik gotuje
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 136

sos sojowy) Śmietana ryżowa :  - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny  Przygotowanie :  Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy(...)ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej  - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu ) Przygotowanie:  Cebule i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku, dodać pokrojone boczniaki i chwilę smażyć, dodać pokrojone

zdrowa vege kuchnia
Pałki kurze faszerowane grzybami. 151

Zrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości

Kuchnia Pokoleń
Japońskie śniadanie w Ka Udon Bar 155

menu śniadaniowym znajdują się 2 zestawy: Zupa miso z tofu i wakame, jajko, pok choy z solonym suszonym żółtkiem, kimchi, ziemniaczane kakiage z majonezem z yuzu – w cenie 23 zł Zupa miso z tofu i wakame, ryż, jajko, kiszony burak, grzyby lub warzywa w tempurze w cenie również 23 zł Ka Udon Bar – 2 zestawy śniadaniowe Dostępna jest(...)domu. Ja to jeszcze duuuużo bym dała, gdyby w takim śniadanku znalazła się yuba, czyli „kożuch” z mleka sojowego. Wygląda jak średnio apetyczny glucik, ale w połączeniu z sosem sojowym i odrobineczką wasabi to istne niebo w gębie. Ach te marzenia… Ka Udon Bar – śniadanie Właśnie takie śniadania jadłam w Japonii najczęściej. Pożywne, wieloelementowe, kolorowe. Jeśli macie ochotę skosztować

Kate's Kitchen
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 153

solidne porcje: MARYNATA DO MIĘSA: sól pieprz przyprawa do gulaszu majeranek 1-2 łyżki oleju GULASZ: 1 kg szynki wieprzowej 2 duże cebule 1 garść grzybów leśnych suszonych 1/2 kostki rosołowej 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec - do obsmażania mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu(...)mięsa w przyprawach . Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do zamarynowania na noc. Cebule pokroić w cienkie półplasterki.  Grzyby namoczyć wcześniej w gorącej wodzie - 1/2 szkl. wody wystarczy - a następnie drobno pokroić - wody z moczonych grzybów NIE WYLEWAĆ!!!, doda się ją potem do garnka z mięsem . Gulasz w trakcie duszenia Zamarynowane mięso wyjąć wcześniej z lodówki

Grunt to przepis!
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 102

Pikantne pałki w towarzystwie pieczarek, przełamane słodyczą marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i

Nie tylko w kuchni
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 147

Kiedy dynia zaczyna królować w kuchni to znak że jesień stoi pod drzwiami  z całą ferią barw, smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam

Wanilia i Kardamon
Tofu z warzywami 105

Tofu z warzywami kojarzy mi się z puzzlami… Tak, tymi do układania Chociaż przyrządzam je także przy innych okazjach, to bardzo dobrze się sprawdzało jako ciepłe

Lamarida.pl
Niedźwiedzie pesto 150

krwi - zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów - pomaga zwalczać bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty - wspomaga trawienie - odtruwa - wzmacnia odporność - na reumatyzm - posiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się(...)jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również suszyć,, mrozić i kisić. Na zimę będzie jak znalazł. Gorąco polecam, a w najbliższym czasie kolejne przepisy z czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego i… na zdrowie. W opisie o czosnku niedźwiedzim wykorzystałam

mojewypiekiinietylko
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 239

Dziś przepis na domowy obiad. Gulasz z kaszą gryczaną i   ulubionymi warzywami. Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpić kaszami:  jaglaną

potrawyregionalne
Tradycyjne rolady wołowe 202

wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oliwa dratwa do zawiązania roladek Przygotowanie: Kupując mięso na rolady wołowe(...)Kiedy są już lekko podpieczone dodajemy kilka grzybków suszonych, reszte pokrojonej cebuli i pokrojony ząbek czosnku. Całość zalewamy gorącą wodą tak, aby zakryła rolady. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 1,5 h (lub do miękkości roladek). Po 40 minutach zaglądamy czy zbyt dużo wody nie wyparowało. Spróbujcie sosu czy jest wystarczająco dużo soli i pieprzu, dodajcie

Kulinarna Patilogia
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 219

życzę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :)Składniki farszu:200 gramów kaszy gryczanej,1 większa cebula,3 ząbki czosnku,pół szklanki suszonych grzybów,100 gramów wędzonego boczku,sól, pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej.Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.Cebulę i czosnek obrać(...)Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek - podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać odciśnięte i drobno posiekane grzyby i udusić do miękkości. Połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą - przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Ciasto na pierogi:około pół kg mąki pszennej,mąka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sery z francuskich Alp 191

Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois.  Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów bardzo(...)Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów.   Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych, wytrawnych win Vin de Savoie, Cotes de Nuits Vi, Roussette de Savoie lub win beaujolais. Ser Tommy

gutfut
Risotto z gruszką i gorgonzolą 176

dodatkiem gorgonzoli. Danie to jest fantastyczne - słodkie, lekko pikantne i kwaskowe. Gorąco polecam! Pochodzenie i kolejne etapy przygotowania prawdziwego risotto szczegółowo opisałam w przepiscie na risotto z suszonymi grzybami , do którego Was odsyłam jeżeli chcecie dokładnie zapoznać się z tym daniem. Składniki : 1 nieduża cebula 1-2 ząbki czosnku 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także(...)dente, czyli miękki, ale jednocześnie lekko twardawy, czyli taki, aby stawiał niewielki opór zębom. W miarę gotowania z ryżu będzie wydzielała się skrobia, z której powstanie pyszny kremowy sos, który stanowi podstawę dobrego risotto. Gdy ryż będzie już miękki dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wszystko wymieszać, zostawić na chwilę aż ser się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast

Codzienne Gotowanie
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 195

autorka: Kulinarne Inspiracje | blog: Kulinarne Inspiracje Łopatka pieczona po staropolsku autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Jednogarnkowe, kurczakowe i pomarańczowe. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Szynka z suszonymi pomidorami, kolendrą i majerankiem autorka: Kulinarna Arkadia | blog: mojakulinarnaarkadia.blogspot.com PIECZEŃ Z INDYKA W WARZYWACH autorka: pariscope | blog: Po prostu pyszne Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej autorka: Białagłowka | blog(...)Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Czeskie smaki: Pieczeń wieprzowa

Kuchenna Kontrrewolucya