sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:85/101)

Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem 167

miałam ogromną ochotę na krokiety, ale nie takie z kiszoną kapustą, tylko zrobione z młodej kapustki z dodatkiem twarożku i świeżego koperku. Krokiety z kiszonej kapusty i dużej ilości grzybów, królują w moim domu głównie w porze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku... W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona 😃 Sama(...)wiem ile ich zjadłam...Zapraszam 😙 Składniki: ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 5 szklanek, mleko 5 szklanek, olej 9 łyżek, sól szczypta, farsz: kapusta młoda 2 główki, ser biały 275 g, grzyby suszone mielone 4 łyżki, koperek posiekany 5 łyżek, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, panierka: jajko 3 szt, sól i pieprz do smaku, bułka tarta

kulinarne odsłony pati
Szakszuka jajka w pomidorach 436

sokiem). Podsmażać na niewielkim ogniu aż sos się zredukuje (w zależności od soczystości pomidorów może to potrwać nawet do 20 minut; sos można też przygotować dzień wcześniej). W międzyczasie dodać sól, pieprz, paprykę, posiekane chili i cukier. Gdy sos zgęstnieje delikatnie wbić jajka, uważając, żeby żółtka się nie rozlały (można w sosie zrobić niewielkie wgłębienia). Dla dodatkowego efektu szakszuki, czyli(...)sosem z pomidorów. Patelnię przykryć i smażyć jeszcze całość na małym ogniu przez kilka minut aż białko się zetnie, a żółtka osiągną pożądaną przez Was konsystencję (my lubimy, gdy żółtko się rozlewa). Szakszukę jajka w pomidorach podawać na ciepło, ze świeżym pieczywem, posypaną posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. W różnych wariancjach możecie dodać bakłażany, paprykę, wędlinę, cukinię, grzyby – cokolwiek lubicie

Pociąg Do Kuchni
Współpraca z Barmar :) 194

zaciemnionej półce, inaczej mówiąc nie muszą stać w lodówce! Obecnie Barmar w swojej ofercie posiada: - GRZYBY pieczarki (w słoiczku, w zalewie octowej, w zalewie naturalnej, w oleju, a także opiekane w bułce w zalewie octowej z chilli) boczniaki (w zalewie naturalnej) shitake (świeże) - SUSZONE POMIDORY na słońcu w oleju żółte w oleju z przyprawami całe bez skórki czerwone(...)NATURALNE  Nie wypisywałam wszystkiego dokładnie, dlatego koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu Barmar i przejrzyjcie jego ofertę :) W ramach współpracy otrzymałam: - pieczarki w zalewie octowej w słoiczku - pomidory suszone w oleju w słoiczku - pieczarki krojone w zalewie naturalnej - pieczarki krojone w oleju z przyprawami - paprykę grillowaną w oleju - boczniaki krojone w zalewie naturalnej - Bio musli Adamia - czekoladowe ciasto Adama

Zdrowie na języku :P
Krokiety z kapustą i grzybami 318

oleju niezbyt cienkie naleśniki. Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 24 cm. Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić, aby zmiękły, następnie pokroić. Wodę po moczeniu grzybów delikatnie zlać z wierzchu do szklanki, na dnie naczynia może być piasek (nie wylewać).  Kapustę zalać wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Co pewien czas mieszać(...)pływać w wodzie, gdyż trudno będzie ją odparować. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Następnie dodać grzyby i przyprawy i smażyć do czasu, aż grzyby będą podsmażone. Do cebuli i grzybów przełożyć ugotowaną kapustę (bez wody), doprawić do smaku pieprzem i solą i chwilę smażyć, aż połączą się smaki i odparuje nadmiar płynu. Na naleśniki

Kuchcik gotuje
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 133

sos sojowy) Śmietana ryżowa :  - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny  Przygotowanie :  Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy(...)ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej  - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu ) Przygotowanie:  Cebule i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku, dodać pokrojone boczniaki i chwilę smażyć, dodać pokrojone

zdrowa vege kuchnia
Pałki kurze faszerowane grzybami. 149

Zrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości

Kuchnia Pokoleń
Japońskie śniadanie w Ka Udon Bar 154

menu śniadaniowym znajdują się 2 zestawy: Zupa miso z tofu i wakame, jajko, pok choy z solonym suszonym żółtkiem, kimchi, ziemniaczane kakiage z majonezem z yuzu – w cenie 23 zł Zupa miso z tofu i wakame, ryż, jajko, kiszony burak, grzyby lub warzywa w tempurze w cenie również 23 zł Ka Udon Bar – 2 zestawy śniadaniowe Dostępna jest(...)domu. Ja to jeszcze duuuużo bym dała, gdyby w takim śniadanku znalazła się yuba, czyli „kożuch” z mleka sojowego. Wygląda jak średnio apetyczny glucik, ale w połączeniu z sosem sojowym i odrobineczką wasabi to istne niebo w gębie. Ach te marzenia… Ka Udon Bar – śniadanie Właśnie takie śniadania jadłam w Japonii najczęściej. Pożywne, wieloelementowe, kolorowe. Jeśli macie ochotę skosztować

Kate's Kitchen
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 148

solidne porcje: MARYNATA DO MIĘSA: sól pieprz przyprawa do gulaszu majeranek 1-2 łyżki oleju GULASZ: 1 kg szynki wieprzowej 2 duże cebule 1 garść grzybów leśnych suszonych 1/2 kostki rosołowej 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec - do obsmażania mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu(...)mięsa w przyprawach . Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do zamarynowania na noc. Cebule pokroić w cienkie półplasterki.  Grzyby namoczyć wcześniej w gorącej wodzie - 1/2 szkl. wody wystarczy - a następnie drobno pokroić - wody z moczonych grzybów NIE WYLEWAĆ!!!, doda się ją potem do garnka z mięsem . Gulasz w trakcie duszenia Zamarynowane mięso wyjąć wcześniej z lodówki

Grunt to przepis!
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 98

Pikantne pałki w towarzystwie pieczarek, przełamane słodyczą marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i

Nie tylko w kuchni
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 143

Kiedy dynia zaczyna królować w kuchni to znak że jesień stoi pod drzwiami  z całą ferią barw, smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam

Wanilia i Kardamon
Tofu z warzywami 104

Tofu z warzywami kojarzy mi się z puzzlami… Tak, tymi do układania Chociaż przyrządzam je także przy innych okazjach, to bardzo dobrze się sprawdzało jako ciepłe

Lamarida.pl
Niedźwiedzie pesto 149

krwi - zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów - pomaga zwalczać bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty - wspomaga trawienie - odtruwa - wzmacnia odporność - na reumatyzm - posiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się(...)jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również suszyć,, mrozić i kisić. Na zimę będzie jak znalazł. Gorąco polecam, a w najbliższym czasie kolejne przepisy z czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego i… na zdrowie. W opisie o czosnku niedźwiedzim wykorzystałam

mojewypiekiinietylko
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 234

Dziś przepis na domowy obiad. Gulasz z kaszą gryczaną i   ulubionymi warzywami. Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpić kaszami:  jaglaną

potrawyregionalne
Tradycyjne rolady wołowe 197

wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oliwa dratwa do zawiązania roladek Przygotowanie: Kupując mięso na rolady wołowe(...)Kiedy są już lekko podpieczone dodajemy kilka grzybków suszonych, reszte pokrojonej cebuli i pokrojony ząbek czosnku. Całość zalewamy gorącą wodą tak, aby zakryła rolady. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 1,5 h (lub do miękkości roladek). Po 40 minutach zaglądamy czy zbyt dużo wody nie wyparowało. Spróbujcie sosu czy jest wystarczająco dużo soli i pieprzu, dodajcie

Kulinarna Patilogia
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 216

życzę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :)Składniki farszu:200 gramów kaszy gryczanej,1 większa cebula,3 ząbki czosnku,pół szklanki suszonych grzybów,100 gramów wędzonego boczku,sól, pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej.Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.Cebulę i czosnek obrać(...)Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek - podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać odciśnięte i drobno posiekane grzyby i udusić do miękkości. Połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą - przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Ciasto na pierogi:około pół kg mąki pszennej,mąka

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania