wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin. Tuż przed pójściem spać przestawiłam go na pozycję LOW i poszłam spać. Rano był jeszcze gorący(...)były idealne! Rolady wieprzowe, przygotowałam z wieprzowiny, a zrobiłam je we wstępnej fazie jak w zrazy wołowe zawijane. Po obsmażeniu mięsa i cebuli przełożyłam wszystko do wolnowara, dodałam jeszcze sos paprykowo-warzywny i dusiłam na funkcji „high” ok. 5 godzin. Po tym czasie duszona rolada była gotowa do jedzenia. Tak przygotowane mięso jest miękkie i delikatne! Zaletą gotowania w wolnowarze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmaggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest kminek mielony. Bez kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje(...)pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować
WojnaNaSmaki.plziemniakami i cebulką, w winnym sosie z musztardą francuską. Znakomite danie! Składniki: 6 białych kiełbas surowych 2 cebule 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich 1 szklanka bulionu 1/3 szklanki białego wina wytrawnego 3 łyżki musztardy francuskiej Octim 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku suszonego pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie(...)kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki glazurze balsamicznej
Kuchnia MagdaLenySkładniki 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1 ½- 2 kg surowych buraków 1 szklanka suszonych grzybów 6 ziaren ziele ang. 2 goździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków(...)ocet dębowy (2-3 łyżki) . Zdjąć z ognia. W drugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele angielskie , liść laurowy,goździki,pieprz kminek i kurkumę. Dodać grzyby. Gotować powoli. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia. Obydwa wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone
mojej kuchniSkładniki 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1 ½- 2 kg surowych buraków 1 szklanka suszonych grzybów 6 ziaren ziele ang. 2 goździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków(...)się gotować, dodać ocet dębowy (2-3 łyżki) . Zdjąć z ognia. W drugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele angielskie , liść laurowy,goździki,pieprz kminek i kurkumę. Dodać grzyby. Gotować powoli. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia. Obydwa wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone
w mojej kuchnichrzanu pospolitego może być stosowany w kamicy nerkowej, jak również w przypadkach zwykłej niestrawności, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesz przemianę materii i działa korzystnie w niedokwaśności. Ciekawe, że suszony, zmielony korzeń, dodawany do wielu mieszanek ziołowych, nie posiada w ogóle swoich właściwości leczniczych. Tylko świeży, wykopany chrzan może pochwalić się swoja mocą i leczniczą siłą(...)bakterie, wirusy i grzyby. Świeży chrzan, dodany do mleka, hamuje jego kwaśnienie. Spożywanie dużych ilości chrzanu pospolitego może również powodować biegunki. Zioło to może podrażniać błony śluzowe, małe dzieci oraz osoby cierpiące na problemy nerkowe, żołądkowe lub choroby jelit powinny konsumować to zioło jedynie w ograniczonych ilościach. A u nas na blogu dwa sosy z dodatkiem chrzanu
Moja Mama GotujeCzosnek można marynować cały rok i wykorzystywać go na bieżąco. Jest to świetny dodatek do sałatek czy mięsnych sosów. Jako samodzielna przekąska też się sprawdza, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie takiego czosnku na dwa sposoby: z pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz z ostrą papryczką. Kupując czosnek zwróćcie jednak uwagę, aby to był nasz polski(...)chiński. Jak to stwierdzić i dlaczego polski jest lepszy? O tym poniżej, pod przepisem. Składniki: 2 główki czosnku ostra papryczka ziarna pieprzu gorczyca zioła prowansalskie (suszone) oliwa zalewa: 2/3 szklanki wody 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Czosnek obrać. W garnku zagotować wodę lekko osoloną. Wrzucić ząbki czosnku na około pół minuty. Odcedzić
Codzienna kuchnia niecodziennaWarzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek, opłucz(...)godzin (uzupełniaj wyparowaną wodę). Wywar przecedź przez gęste sitko. Gdy dobrze ostygnie, zdejmij z wierzchu warstwę tłuszczu UWAGA ! Wywar będzie przejrzysty, jeśli go sklarujesz. GRZYBOWY Składniki: 16 suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1 mały por liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania: Umyj i namocz grzyby. Oczyść i umyj marchew, pietruszkę
The Slow Life Wifenieszablonowe. Dobrze smakują na zimno, jak i na ciepło co jest istotne, gdy nie mamy miejsca do odgrzania. Możemy je podawać także jako obiad – wraz z dowolnym sosem curry. Z podanej porcji wychodzi ok. 16 sztuk. Są genialne w swojej prostocie. Indyjskie kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko ¾ szklanki mrożonego groszku 2 łyżki mąki (skrobi(...)zrumienienia z obu stron. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy same lub z jogurtem przyprawionym miętą, kolendrą i ewentualnie sokiem z limonki. Zobacz także: Risotto z suszonych grzybów Powoli pojawiają się świeże grzyby. To czas aby wykorzystać ... Jajka bazyliowe Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śni... Sałatka Cezar z boczkiem Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar
Poezja smakulutowy Health Box: 1. Mąka kukurydziana 500g - Bezgluten. Mąka kukurydziana jest produktem bezglutenowym i idealnie sprawdzi się nie tylko w wypiekach, ale również doskonale zagęszcza zupy, czy różnego rodzaju sosy. Tu znajdziecie wszystkie moje dotychczasowe przepisy z użyciem mąki kukurydzianej - klik . 2. Ksylitol 200g - Jawo Kraków. Przyznam, że ksylitol zaczął gościć w mojej kuchni od bardzo dawna(...)może być stosowany przez diabetyków - nie uzależnia - produkty z cukrem brzozowym przez dłuższy czas dają uczucie sytości - ma działanie antybakteryjne i ogranicza rozwój "złych" mikroustrojów, np. Helicobacter pylorii i grzybów Candida - pomaga w dbaniu o higienę jamy ustnej - likwiduje nieświeży oddech, zapobiega i redukuje niewielkie ubytki próchnicze - pomaga w przyswajaniu wapnia - dobrze wpływa na mineralizację kości - poprawia przemianę
Di gotujedbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast(...)nieśmiertelne „Nie próbowałeś jeszcze mojego…”. Warzywa, owoce i napoje w Święta Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć świeżych owoców i warzyw . Pamiętajmy, że świeże owoce są mniej kaloryczne od suszonych, a kawałek grapefruita pomoże w spalaniu tłuszczu. Warto, żeby na stole znalazły się kawałki świeżego lub kiszonego ogórka, papryka, rzodkiewki w charakterze przekąsek. Do tego miseczka sosu na bazie
Szybko Tanio SmacznieKilka słów na start. Cześć ! Pozwolę sobie pominąć tę jakże niekomfortową część pisania powitalnych słów notorycznie umieszczanych w pierwszych postach wszystkich nowych blogów które ostatnim czasy rosną jak grzyby po deszczu.. Załóżmy więc, że jest to kolejna już z publikacji tu umieszczonych i przejdźmy do konkretów.* Niespełna, trzy tygodnie temu wróciłam w dość „ciekawych” okolicznościach z jednej(...)pamięci jak właśnie odczucia sensoryczne. Zdjęcia pozwolą odtworzyć wszystko co wzrokowe, nagrania dadzą mi dźwięki, a zapiski w notesie przywołają ludzi i chwile.. A smak ? Przyprawy, suszone owoce, sosy zamknięte w słoiczkach. Te substytuty nigdy nie oddadzą tego co czujesz jedząc Nasi lemak w „brudnym„ mammaku, czy pochłoniętego z ogromną szkodą dla mojej białej bluzki czerwonego miąższu
Gawron w rosolemyśliwskim - z cebulą, ziołami, pomidorami, często także z dodatkiem papryki, oliwek i czerwonego lub białego wytrawnego wina. Nie ma jednej wersji pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako(...)czerwonego lub białego wytrawnego wina pół łyżeczki cukru 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 80 dag mięsistych pomidorów (można zastąpić pomidorami w puszcze) 1 gałązka świeżego rozmarynu albo pół łyżeczki suszonego pół szklanki oliwek, czarnych lub zielonych opcjonalnie 1 łyżka kaparów oliwa lub olej do smażenia natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz do smaku Przepis na kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatylko rosnąć, zresztą przecież one właśnie po to są aby je jeść), staram się teraz używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw.Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek. Ten makaron to idealne(...)świeże pieczarki. Wiem, co powiecie? A czy można jeść surowe pieczarki? Tak, można jeść surowe pieczarki. Opinia, że nie można jeść surowych pieczarek wzięła się chyba stąd, że rzeczywiście grzyby leśne nie nadają się raczej do jedzenia na surowo.Ważne tylko, aby wybrać pieczarki świeże, o białych kapeluszach (piszę o pieczarce białej, która ciemnieje od długiego przechowywania) i przed użyciem
Chilli Czosnek i Oliwa