sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:88/101)

#1 Malezja: Kuala Lumpur 115

Kilka słów na start. Cześć !  Pozwolę sobie pominąć tę jakże niekomfortową część pisania powitalnych słów notorycznie umieszczanych w pierwszych postach wszystkich nowych blogów które ostatnim czasy rosną jak grzyby po deszczu.. Załóżmy więc, że jest to kolejna już z publikacji tu umieszczonych i przejdźmy do konkretów.*  Niespełna, trzy tygodnie temu wróciłam w dość „ciekawych” okolicznościach z jednej(...)pamięci jak właśnie odczucia sensoryczne. Zdjęcia pozwolą odtworzyć wszystko co wzrokowe, nagrania dadzą mi dźwięki, a zapiski w notesie przywołają ludzi i chwile.. A smak ? Przyprawy, suszone owoce, sosy zamknięte w słoiczkach. Te substytuty nigdy nie oddadzą tego co czujesz jedząc Nasi lemak  w „brudnym„ mammaku, czy pochłoniętego z ogromną szkodą dla mojej białej bluzki czerwonego miąższu

Gawron w rosole
Kurczak po myśliwsku w pomidorach 95

myśliwskim - z cebulą, ziołami, pomidorami, często także z dodatkiem papryki, oliwek i czerwonego lub białego wytrawnego wina. Nie ma jednej wersji pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako(...)czerwonego lub białego wytrawnego wina pół łyżeczki cukru 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 80 dag mięsistych pomidorów (można zastąpić pomidorami w puszcze) 1 gałązka świeżego rozmarynu albo pół łyżeczki suszonego pół szklanki oliwek, czarnych lub zielonych  opcjonalnie 1 łyżka kaparów oliwa lub olej do smażenia  natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz do smaku Przepis na kurczaka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 250

tylko rosnąć, zresztą przecież one właśnie po to są aby je jeść), staram się teraz używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw.Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek. Ten makaron to idealne(...)świeże pieczarki. Wiem, co powiecie? A czy można jeść surowe pieczarki? Tak, można jeść surowe pieczarki. Opinia, że nie można jeść surowych pieczarek wzięła się chyba stąd, że rzeczywiście grzyby leśne nie nadają się raczej do jedzenia na surowo.Ważne tylko, aby wybrać pieczarki świeże, o białych kapeluszach (piszę o pieczarce białej, która ciemnieje od długiego przechowywania) i przed użyciem

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 112

kanapek, wędlin, mięsa. Sos z jabłek na ostro 5 jabłek 100 ml białego wytrawnego wina kawałek (tak 2 cm) świeżego imbiru 1 czerwona papryka 5 goździków garść śliwek suszonych 2 cebule 3 ziela angielskie 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałeczek (nie za duży) papryczki habanero pół łyżeczki mielonego pieprzu pół szklanki octu jabłkowego Na początek trzeba wszystko przygotować : Jabłka obrałam(...)przełożyłam do garnka i dodałam pozostałe składniki z listy. Gotowałam na małym ogniu, aż jabłka i papryka zmiękły. Całość zmiksowałam i gotowe! Kilka minut pracy i już. Tym razem sos przełożyłam do mniejszych wyparzonych słoików, zakręciłam. Słoiczki postawiłam na desce, ale na pokrywkach i tak czekały do rana, aby potem móc je przenieść na półkę i niech czekają na swój

Kuchnia na wzgórzu
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 117

kanapek, wędlin, mięsa. Sos z jabłek na ostro 5 jabłek 100 ml białego wytrawnego wina kawałek (tak 2 cm) świeżego imbiru 1 czerwona papryka 5 goździków garść śliwek suszonych 2 cebule 3 ziela angielskie 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałeczek (nie za duży) papryczki habanero pół łyżeczki mielonego pieprzu pół szklanki octu jabłkowego Na początek trzeba wszystko przygotować : Jabłka obrałam(...)przełożyłam do garnka i dodałam pozostałe składniki z listy. Gotowałam na małym ogniu, aż jabłka i papryka zmiękły. Całość zmiksowałam i gotowe! Kilka minut pracy i już. Tym razem sos przełożyłam do mniejszych wyparzonych słoików, zakręciłam. Słoiczki postawiłam na desce, ale na pokrywkach i tak czekały do rana, aby potem móc je przenieść na półkę i niech czekają na swój

Kuchnia na wzgórzu
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 237

mlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza ;) Pad Thai można zjeść dosłownie wszędzie i za grosze. Jest wyśmienity. Kolejna wersja Pad Thai A tutaj krewetki z nerkowcem w sosie z tamaryndowca.  Nieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało(...)tego lata będę z nimi szaleć :) Może skorpionika? A może polnego konika? Od wyboru do koloru Przypadkowo napotkany targ w Bangkoku. Herbaty, grzyby, ryby, owoce, zioła, kurczaki, słodycze. Jedzeniowy zawrót głowy. Stragan uliczny z suszonymi kalmarami i chyba łososiem... Tajska "włoszczyzna": trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kafir.... Mango? zawsze :) A to co? Kasztany? Ktoś podpowie? Wędzone ryby... Świerze ryby

Jemy Pijemy
Poniedziałek: Pęczotto z grzybami, warzywami i szpinakiem 177

stopniowo – jak w risotto. I w jednym i w drugim przypadku danie pysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią:) Składniki: (dla 2 osób) ½ szklanki pęczaku Mała garść suszonych grzybów, czyli około 20 g 1 marchew 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 2 szalotki lub 2 dymki 1 łyżka masła (lub dwie jesli kaszę robimy jak risotto) 2 łyżki(...)Pieczone mają jednak zdecydowanie głębszy smak. Krok 2 Namocz grzyby przez co najmniej pół godziny, a następnie gotuj je w tej samej wodzie przez 10 minut. Wyciągnij z wody i pokrój w paski. Krok 3 Posiekaj drobno szalotki. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła i wsyp na nią szalotkę i grzyby. Smaż 2-3 minuty a następnie przełóż do innego naczynia

Niedzielny kucharz
Gęś pieczona z kaszą gryczaną 132

Gęś pieczoną z kaszą gryczaną można wyluzować, nie jest to konieczne, ale zdecydowanie łatwiej jeść taką wyluzowaną gąskę :) gęś, nadzienie: 340 g kaszy gryczanej, 30 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 1 cebula, 2 jajka, sól, cukier, pieprz, łyżka listków tymianku, wywar: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, Gęś dokładnie umyć(...)przyprawami. Nadzienie : do rozgrzanego garnka z grubym dnem dodać 4-5 łyżek tłuszczu gęsiego, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szczyptę soli i cukru, poddusić. Następnie dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać opłukaną i lekko osuszoną kaszę - kasza ma być bez wody i smażyć około 2 minut. Następnie wlać 520 ml gorącego wywaru (tego ugotowanego na resztkach/podrobach z gęsi), przykryć

królestwo garów
Pizza Neapolitańska z brokułami. 193

   Ostatnio znajomi zaprosili nas na pizzę do jednej z najlepszych pizzerii w naszym mieście. Zapowiadała się niezła wyżerka, bo lokal istnieje już ładnych parę

Rozpustne gotowanie
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 93

regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych(...)łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe   2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru   1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju   sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna

Cztery Fajery
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 138

regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych(...)łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe   2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru   1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju   sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 123

ziemniaczana z rzodkwią daikon Ziemniaki pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu. Posypać odsączonym bobem, plasterkami pora i rzodkiewek. Rzodkiew daikon pokroić na półplasterki i dodać do dania. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Jabłka z boczkiem Zima to dla mnie pomarańcze i jabłka. Polska jest przecież jednym z największych producentów jabłek i coś trzeba z nimi robić. Jakiś(...)każdą porcję Przepis na żurek chrzanowy znajdziesz tutaj. Zupa grzybowa z topinamburem Na zimowe smaki sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wigilijne dania przez cały rok codziennie. Mogą być przecież pysznym codziennym obiadem! Zobaczcie przepis na zupę grzybową z topinamburem i suszonymi owocami. Składniki: 250 g suszonych grzybów pęczek włoszczyzny – obranej i umytej, pokrojonej

Ugotowane pozamiatane
Pizza z boczniakami i mozarellą 166

grzybów leczniczych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży(...)jeszcze droższa), ale jedno wiem na pewno. Pizza z boczniakami (nie truflami) i mozarellą (nie mozzarella di bufala – najbardziej ceniony ser bawoli) jest naprawdę wyśmienita. Moja pizza nie zawiera sosu, ani pomidorów, aby nie zabić delikatnego smaku boczniaków. Jedynym aromatycznym dodatkiem, bez którego też można się obejść, jest oliwa cytrynowa. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy

mojewypiekiinietylko
Dlaczego mięsa nie lubię... 212

zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa... :( zwierzęta jedzą paszę, która też naturalna nie jest, rośliny są nawożone(...)nowotworów mięso spowalnia perystaltyke jelit (nie zawiera błonnika), długo zalega w przewodzie pokarmowym i może zaburzać skład flory jelitowej (bakterie fermentacji mlekowej umierają, namnażają się bakterie gnilne oraz grzyby mi.in. Candida albicans); ponadto spowolniona perystaltyka przyczynia się do powstawania uchyłków w jelitach, gdzie trafiają nie do końca strawione resztki pokarmu i po prostu gniją, bo nie mogą zostać

pyszne zdrowości

Proponowane wyszukiwania