Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois. Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów bardzo(...)Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów. Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych, wytrawnych win Vin de Savoie, Cotes de Nuits Vi, Roussette de Savoie lub win beaujolais. Ser Tommy
gutfutdodatkiem gorgonzoli. Danie to jest fantastyczne - słodkie, lekko pikantne i kwaskowe. Gorąco polecam! Pochodzenie i kolejne etapy przygotowania prawdziwego risotto szczegółowo opisałam w przepiscie na risotto z suszonymi grzybami , do którego Was odsyłam jeżeli chcecie dokładnie zapoznać się z tym daniem. Składniki : 1 nieduża cebula 1-2 ząbki czosnku 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także(...)dente, czyli miękki, ale jednocześnie lekko twardawy, czyli taki, aby stawiał niewielki opór zębom. W miarę gotowania z ryżu będzie wydzielała się skrobia, z której powstanie pyszny kremowy sos, który stanowi podstawę dobrego risotto. Gdy ryż będzie już miękki dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wszystko wymieszać, zostawić na chwilę aż ser się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast
Codzienne Gotowanieautorka: Kulinarne Inspiracje | blog: Kulinarne Inspiracje Łopatka pieczona po staropolsku autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Jednogarnkowe, kurczakowe i pomarańczowe. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Szynka z suszonymi pomidorami, kolendrą i majerankiem autorka: Kulinarna Arkadia | blog: mojakulinarnaarkadia.blogspot.com PIECZEŃ Z INDYKA W WARZYWACH autorka: pariscope | blog: Po prostu pyszne Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej autorka: Białagłowka | blog(...)Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Czeskie smaki: Pieczeń wieprzowa
Kuchenna Kontrrewolucyaczosnku 2 szalotki drobno posiekane łyżka tymianku garść natki pietruszki 2 liście laurowe, pokruszone bardzo drobno szczypta imbiru * garść suszonych grzybów, zaparzonych i posiekanych * garść (kilka) suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich pokrojonych w mniejsze kawałki * łyżka suszonej skórki pomarańczowej * 2 łyżki whisky/ brandy/żubrówki, czy co tam macie :) * 2 łyżki śmietany (18%, słodka) sól, pieprz * łyżka ziół(...)wyjęciu z piekarnika terrina wygląda tak: Podaje się i na ciepło (zaraz po przygotowaniu), albo na zimno (nie odgrzewamy) w cienkich plastrach – z sałatą, grzankami, także z sosem żurawinowym :) Smacznego :) *zdjęcia nie są najlepszej jakości, gdyż pochodzą z moich archiwów (to była moja pierwsza terrina), gdy jeszcze nie planowałam zakładać blogu. W najbliższym czasie planuję zrobić terrinę i wymienię
Pociąg Do KuchniPrzedstawiam dziś danie idealne na obiad w te chłodne dni. Pyszna i sycąca lasagne z sosem mięsno-grzybowym, beszamelem i dużą ilością mozzarelli, na koniec zawinięta
karmelowyjeszcze Do czego: mocno schłodzone jako aperitiff, do delikatnych muli czy krewetek na maśle. Będzie pasowało do potraw słonych/wędzonych (np. wędzonych białych ryb, wędzonych owoców morza, suszonych / dojrzewających delikatnych wędlin), ponieważ sól będzie miała okazję wydobyć z tego wina jego owocowość. Nagrody: Wine Expo Poland – nagroda TROPHY, co oznacza, że opinie Konsumentów pokryły się z ocenami Jury(...)jest dobre wino, ale „nie moje” Do czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco
Kate's Kitchenjeszcze Do czego: mocno schłodzone jako aperitiff, do delikatnych muli czy krewetek na maśle. Będzie pasowało do potraw słonych/wędzonych (np. wędzonych białych ryb, wędzonych owoców morza, suszonych / dojrzewających delikatnych wędlin), ponieważ sól będzie miała okazję wydobyć z tego wina jego owocowość. Nagrody: Wine Expo Poland – nagroda TROPHY, co oznacza, że opinie Konsumentów pokryły się z ocenami Jury(...)jest dobre wino, ale „nie moje” Do czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco
Kate's Kitchenświeżej 2 łyżki siekanej zieleniny (np. natka pietruszki, szczypiorek czosnkowy itp.) garść młodego groszku cukrowego w całości 2-3 kawałki suszonych grzybków Mun lub shitake 1 cytryna do polania sokiem na talerzu 1-2 łyżki lekkiego słonego sosu sojowego (nie zabarwia na ciemno) sól i pieprz do smaku wykonanie: W bardzo dużym garnku zagotować wodę i ugotować w niej(...)makaronu dobrze odsączone owoce morza, cebulę dymkę, natkę pietruszki i doprawić sosem sojowym i pieprzem. Gdy nie masz sosu sojowego użyj soli. Zamieszać Dodać teraz grzybki lub grzybki shitake. Zamieszać i wyłączyć. Grzybki shitake zawsze dodaje się do potrawy w ostatniej minucie (inaczej niż inne grzyby) bo zbyt długo podsmażane shitake staną się gumowe. Gotową potrawę skropić na talerzach sokiem
Sztuka gotowania w/g Samirymłoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki(...)soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou. Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek
Chilli Czosnek i Oliwasuszone) Kolorowe pomidorki koktajlowe 400 g Duża cukinia Kalarepka Kilka rzodkiewek 4 ziemniaki 1 czerwona cebula Ząbek czosnku 2 garści orzechów włoskich 2 garści orzechów laskowych Garść migdałów 2 łyżki siekanego szczypiorku Świeża bazylia Pęczek pietruszki Koperek Szczypiorek Ze spiżarni: Masło Olej rzepakowy 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej 3-4 łyżki bułki tartej Parmezan Przyprawy: 10 suszonych(...)przepis Marthy Stewart, która proponuje podać bób z płatkami parmezanu i suszonymi pomidorami . Rozbudowaliśmy ten przepis dodając pesto z migdałów , które znakomicie komponuje się również z zielonym groszkiem i fasolką oraz może stanowić ciekawy dodatek do zup. Przepis na bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami. Środa – Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Kozi ser lubi
Niedzielny kucharzsposób przygotujesz słynną angielską zapiekankę pasterską lub indyjską zapiekankę z mielonej jagnięciny, doprawioną curry oraz świeżą kolendrą. Do pieczonych ziemniaków rewelacyjnie pasuje kurczak – wystarczy tylko dodatek śmietanowego sosu oraz tymianku i rozmarynu, żeby przyrządzić proste i smaczne danie. Przed pieczeniem dobrze jest podsmażyć mięso, zwłaszcza jeśli zależy Ci na czasie. Do zapiekanki ziemniaczanej pasować będą nie tylko filety, ale także(...)pomidorów oraz cukinii – to rozwiązanie doskonałe w lecie, kiedy trwa sezon na te warzywa. Wybierz pomidory o stosunkowo małej zawartości soku, np. malinowe. W zimie można zastąpić je warzywami suszonymi. Wszyscy, którzy lubią łagodne smaki, powinni spróbować zapiekanki ziemniaczanej z dynią – po upieczeniu zyskuje ona miękką, lekko kremową konsystencję. Warto sięgać także po szpinak, zwłaszcza w połączeniu z serami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tylko Święta już za pasem. Co na wigilię to raczej wiadomo, tradycja: śledzik, karp smażony, barszcz czerwony czy pierogi z kapustą i grzybami. Gorzej z 1 i 2 dniem świąt. Wpada rodzina i co wtedy? Na pewno dobrym pomysłem jest pieczyste. Na przykład aromatyczna, soczysta szynka i pieczone ziemniaczki(...)Wrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli . Zamiast przygotowywać smarowidło do tortilli, użyłem pasty z białej fasoli z dodatkiem suszonej śliwki (link) . To produkt z bez konserwantów, bez glutenowy i w 100% wykonany z naturalnych składników. Bardzo fajnie komponuje się z kurczakiem
kuron.com.plwina do podania: puree, karmelizowane marchewki* Zielona kruszonka (ilość na 1-2 polędwiczki) : 1 świeża bułka kajzerka 1 łyżeczka ziaren kolendry (można pominąć) 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów leśnych (np.: borowików) 1 mały pęczek natki pietruszki duża garść świeżego szpinaku baby 1 czubata łyżeczka miękkiego masła sól morska, świeżo mielony pieprz Polędwiczkę oczyszczamy z ewentualnych błon. Nacieramy(...)mamy czas, to na ok. 4 godziny zalewamy mięso czerwonym, wytrawnym winem. Możemy jednak pominąć ten etap. Po namoczeniu mięso wycieramy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera wrzucamy suszone grzyby i rozdrabniamy je na pył, dodajemy pokrojony na mniejsze części czosnek, pietruszkę, szpinak i ponownie rozdrabniamy. Dodajemy bułkę porwaną na mniejsze części i miksujemy do uzyskania jednolitych okruchów. Przyprawiamy
Poezja smakurejony, czyżby nostaglia? Piemont jest piękny, smaczny, kolorowy.Kulminacja smaków przypada tu na jesień, kiedy z pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera.W(...)włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu- Pfeffer Gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, pieprz ziołowy, Karahi Chicken Masala Rozgrzej brytfannę na gazie i roztop masło. Pokrój cebulkę w kosteczkę i podduś na maśle
Z Kuchni Do Kuchni