sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:84/101)

gołąbki z kaszą gryczaną 147

gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko *500 g mięsa wieprzowego , zmielonegogrzyby suszone, od 1/2- do 1 szklankiduża cebulasól, pieprz* proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnieprzygotowanieGrzyby  zalać 2 szklankami wody i gotować  do miękkości - używam szybkowaru, co znacznie przyspiesza gotowanie. Po ugotowaniu , grzyby odcedzić , posiekać , wywar zachować .Równocześnie przygotować  kapustę. Wyciąć głąb, kapustę włożyć(...)złoto. Wymieszać z posiekanymi grzybami, kaszą gryczaną , dodać zmielone, surowe mięso,  doprawić solą i pieprzem.Na  liściu  układać sporą łyżkę farszu (ilość farszu zależy od wielkości liścia i wielkości gołąbków które chcemy zrobić ) , zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.  Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić

Stare Gary
#2 – Warmia i Mazury 130

których najpopularniejsze są sieja oraz sielawa. Oprócz ryb, na talerzach Warmiaków oraz Mazurów często gościły zboża oraz grzyby, rzadziej mięso. Warmia i mazury to również wspaniałe w smaku i aromacie zupy takie jak zupa grochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować(...)pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania, jedyne czego byłam pewna to to, że będzie ono na słodko. I nie myliłam się. Jagły to nic innego jak kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cukru, suszonych śliwek oraz rodzynek. Ja znam

Życie ze smakiem
Placki z cukinii nadziane serem z sosem grzybowym 125

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Pierogi z dzika 152

gałązka rozmarynu, 220 g słoniny solonej, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi), sól, pieprz, 400 g mąki pszennej „0”, 10 g grzybów suszonych, sól, 6 żółtek, 30 ml oliwy, ciepła woda (150 – 250) ml, 2 cebule, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, masła, Cebule pokroić w cienkie półplasterki poddusić na maśle(...)posiekać niezbyt drobno. Mięso zemleć. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Wlać bulion dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać. Grzyby zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką

królestwo garów
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 145

łyżki oleju i rumienimy pieczarki. Do zrumienionych grzybów dodajemy cebulę i szklimy razem. Wsypujemy na patelnię orzechy i wszystkie przyprawy – bez soli i pieprzu, wlewamy pozostały olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem aż czosnek straci surowy zapach. Studzimy. Ostudzone składniki przekładamy do miski. Wlewamy alkohol, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę(...)zwykłych pieczarek) 100g cebuli (dowolnej) 1 garść orzechów – włoskich, laskowych lub nerkowców 2 średnie ząbki czosnku 2 łyżki whiskey lub brandy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej wędzonej

Karo in the Kitchen
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 361

Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na

karmelowy
Roladki wołowe z sosem grzybowym 184

płynu i delikatnie zdjąć sznurek. Sos grzybowy: Z wywaru wyłowić listek laurowy i ziele angielskie, wywar redukować (odparowywać) bez przykrywania przez około 15 minut na dużym ogniu. Po tym czasie dodać tymianek, drobno pokrojony czosnek i wcześniej namoczone i pokrojone prawdziwki. Wody po moczeniu nie wylewać, ale dolać ją do redukującego się sosu. Sos przyprawić do smaku pieprzem i solą(...)ewentualnie zagęścić go dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie zimnej wody (po dodaniu zagotować). Sos jest gotowy, gdy grzyby są miękkie

Kuchcik gotuje
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 274

szklanka letniej wody, 2 łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy:  300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki  masła 80%tłuszczu, świeżo zmielona sól i pieprz. Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy(...)farszu opcjonalnie można dodać rozkłócone jajo, aby farsz był bardziej zwięzły - jednak ja pominęłam tę czynność. Farsz studzimy. A w tym czasie sporządzamy sos. Zrobienie sosu rozpoczynamy od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia grzybów. Kolejno kroimy je w dość regularne paski. Łyżkę masła roztapiamy na patelni lub garnku z grubym dnem. Gdy się rozpuści dodajemy paski boczniaków i podduszamy

Symfonia Smaków
Domowa kostka rosołowa warzywna 144

rosołowe czy bulionetki w sklepie, a przecież domowa kostka rosołowa jest tak łatwa do przygotowania w domu. Kiedyś nagminnie korzystałam z kostek rosołowych i nie wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia(...)laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych borowików 20 ziaren czarnego pieprzu 50 g liści lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku 50 g parmezanu (pominęłam) 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 70 g wody Liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i ziarna pieprzu zmielić w młynku

Pieguskowa Kuchnia
Domowa kostka rosołowa warzywna 449

rosołowe czy bulionetki w sklepie, a przecież domowa kostka rosołowa jest tak łatwa do przygotowania w domu. Kiedyś nagminnie korzystałam z kostek rosołowych i nie wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia(...)laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych borowików 20 ziaren czarnego pieprzu 50 g liści lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku 50 g parmezanu (pominęłam) 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 70 g wody Liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i ziarna pieprzu zmielić w młynku

Pieguskowa Kuchnia
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM, FASOLĄ CZERWONĄ I MOZARELLĄ 187

pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości w ten wieczór.  Składniki(...)masła  1 łyżeczka cukry  Składniki na farsz:   500 g mięsa mielonego  3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki  5-6 pomidorków suszonych bez zalewy  puszka fasoli czerwonej  ząbek czosnku  20 dag startej mozzarelli  2 łyżki koncentratu pomidorowego  łyżka smalcu  pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku

pieprzny smaczek
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 160

boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn (2 gałązki), odrobina peperoncini – olej Wykonanie: Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) obsmażyć krótko(...)przedtem), marchew i seler. Gotować do miękkości, wystudzić. W wywarze z mięsa zamoczyć bułkę, osobno zamoczyć grzyby i żurawinę oraz śliwki. Wątróbkę obgotować dosłownie 5 minut w pozostałym wywarze (ma być półsurowa). Pistacje posiekać. Odsączyć żurawinę, śliwki i grzybygrzyby i śliwki posiekać, ale nie za drobno. Gruszkę obrać, wyjąć gniazda nasienne. Odsączyć bułkę. Do dużej miski zmielić (grube

Pociąg Do Kuchni
Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem 170

miałam ogromną ochotę na krokiety, ale nie takie z kiszoną kapustą, tylko zrobione z młodej kapustki z dodatkiem twarożku i świeżego koperku. Krokiety z kiszonej kapusty i dużej ilości grzybów, królują w moim domu głównie w porze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku... W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona 😃 Sama(...)wiem ile ich zjadłam...Zapraszam 😙 Składniki: ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 5 szklanek, mleko 5 szklanek, olej 9 łyżek, sól szczypta, farsz: kapusta młoda 2 główki, ser biały 275 g, grzyby suszone mielone 4 łyżki, koperek posiekany 5 łyżek, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, panierka: jajko 3 szt, sól i pieprz do smaku, bułka tarta

kulinarne odsłony pati
Szakszuka jajka w pomidorach 441

sokiem). Podsmażać na niewielkim ogniu aż sos się zredukuje (w zależności od soczystości pomidorów może to potrwać nawet do 20 minut; sos można też przygotować dzień wcześniej). W międzyczasie dodać sól, pieprz, paprykę, posiekane chili i cukier. Gdy sos zgęstnieje delikatnie wbić jajka, uważając, żeby żółtka się nie rozlały (można w sosie zrobić niewielkie wgłębienia). Dla dodatkowego efektu szakszuki, czyli(...)sosem z pomidorów. Patelnię przykryć i smażyć jeszcze całość na małym ogniu przez kilka minut aż białko się zetnie, a żółtka osiągną pożądaną przez Was konsystencję (my lubimy, gdy żółtko się rozlewa). Szakszukę jajka w pomidorach podawać na ciepło, ze świeżym pieczywem, posypaną posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. W różnych wariancjach możecie dodać bakłażany, paprykę, wędlinę, cukinię, grzyby – cokolwiek lubicie

Pociąg Do Kuchni
Współpraca z Barmar :) 195

zaciemnionej półce, inaczej mówiąc nie muszą stać w lodówce! Obecnie Barmar w swojej ofercie posiada: - GRZYBY pieczarki (w słoiczku, w zalewie octowej, w zalewie naturalnej, w oleju, a także opiekane w bułce w zalewie octowej z chilli) boczniaki (w zalewie naturalnej) shitake (świeże) - SUSZONE POMIDORY na słońcu w oleju żółte w oleju z przyprawami całe bez skórki czerwone(...)NATURALNE  Nie wypisywałam wszystkiego dokładnie, dlatego koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu Barmar i przejrzyjcie jego ofertę :) W ramach współpracy otrzymałam: - pieczarki w zalewie octowej w słoiczku - pomidory suszone w oleju w słoiczku - pieczarki krojone w zalewie naturalnej - pieczarki krojone w oleju z przyprawami - paprykę grillowaną w oleju - boczniaki krojone w zalewie naturalnej - Bio musli Adamia - czekoladowe ciasto Adama

Zdrowie na języku :P