sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:58/137)

Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 185

kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz(...)cebuli.  Pomidory również kroimy w drobną kostkę, gniazda nasienne usuwamy. Dodajemy do farszu i dusimy na małym ogniu.  Na koniec dodajemy przepłukaną i przecedzoną fasolę. Całość farszu gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli.  Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz imbirem, papryką i gałką - po 2-3 łyżeczki. W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowanie sosu pomidorowego. Masło rozpuszczamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 206

Puszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy  Profi ,  z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu(...)pomidorów, smaż minutę na małym ogniu, wystudź. Do podsmażonych składników dodaj pasztet i zmiksuj. Dodaj posiekane pomidory i bakłażana, wymieszaj, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie solą.   Przełóż do szklanek, na wierzchu połóż 1-2 łyżki sosu berneńskiego i jajko w koszulce. Przed podaniem przybierz gałązkami świeżego estragonu, podaj z grzankami lub bagietką

SzczyptaSmaQ
Gulasz wieprzowy z warzywami 155

Dziewięćdziesiąt dziewięć procent rzeczy, jakie cię martwią, nigdy się nie zdarza ”  - cytat z książki Fannie Flagg (znanej zwłaszcza z książki „ Smażone zielone pomidory ”).  To świetna lektura na wakacje - do pociągu, samolotu, czy pod plażowy parasol. Elner, starsza pani koło osiemdziesiątki spada z drabiny zrywając figi z drzewa i traci przytomność ... Trafia do szpitala. Umiera (???), idzie windą do nieba(...)którą używam zwykle zimą, robiąc Boeuw Stroganow , czerwona papryka oraz pomidory (pomimo lata, wolę do gotowania używać pomidorów z puszki).  Robię go zawsze sporo i połowę zamrażam na później. Sama zjadam około pięciu kostek mięsa plus sos z warzywami. To mi w zupełności wystarczy, zwłaszcza, kiedy po obiedzie czeka w lodówce deser ... Gulasz wieprzowy z warzywami podwójna

Posadzone i zjedzone
Zielone kluski śląskie. 149

gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę(...)jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno słony, raczej do smaku. Za to estragonu możecie dodać sporo

vegetanie
Spaetzle z gulaszem warzywnym 147

gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę(...)jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno słony, raczej do smaku. Za to estragonu możecie dodać sporo

vegetanie
Burger z sosem z Big Mac’a! 263

ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki majonezu - np. light 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Sałatka: Kilka liści sałaty lodowej 2 większe rzodkiewki Pół pomidora 1 większy ogórek konserwowy ¼ małej cebuli – może być czerwona Dodatkowo: 6 plastrów(...)lodówki w celu przegryzienia się smaków. Sałatka: Liście sałaty porwij na drobniejsze kawałki lub pokrój. Pomidora, ogórka, cebulę i rzodkiewkę pokrój wg uznania w kostkę lub plasterki. Wymieszaj ze sobą. Bułki przekrój na pół. Ułóż na nich sałatkę. Polej sosem. Na to połóż upieczonego kotleta i plaster sera żółtego. Zamknij drugą połówką bułki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Tortille z kurczakiem i warzywami 376

walą sztućcami, że chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia...Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa.   Przygotowanie(...)gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową

Aga w kuchni
S... Spaghetti bolognese 261

sklepy są tu pozamykane, nie mamy szans kupić czegoś na poniedziałkowy obiad. Są jednak w kuchni rzeczy, które są niezbędne i znajdują się u nas przez cały rok. Makaron, pomidory w puszcze, czosnek, cebula, zamrożone mięso mielone. Dlaczego by nie zrobić najprostszego, tradycyjnego spaghetti? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie(...)koncentratu) 5 czarnych oliwekparmezan do posypania2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranekPrzygotowanie:Sos:W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.Dodajemy koncentrat lub przecier, mieszamy i czekamy 5 minut. Miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy przyprawy: szczyptę

Kitchens Alphabet
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 289

Sycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą

Oryginalny smak
Makaron z sosem mięsno warzywnym 190

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasz makaron z sosem mięsno warzywnym – szybkie i pyszne danie :) Składniki na

Kuchenne Wariacje
Tortellini w sosie pomidorowym 203

obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie do cebuli dodajemy zmiksowane za pomocą blendera pomidory z puszki i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie do sosu dodajemy odcedzone tortellini - mieszamy. Tuż przed podaniem, wierzch dania posypujemy startym żółtym serem

Emcia Pichci
Kiełbasa chorizo z ciecierzycą i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym 177

ciecierzycą i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym. Danie z serii jednogarnkowych. Niepozorne a jednak pyszne. Zdecydowanie poprawiło mi dziś humor ! Składniki (2 duże porcje): 200 g kiełbasy chorizo 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/2 puszki wody po przepłukaniu(...)samej patelni podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj pomidory, wodę po przepłukaniu puszki po pomidorach, dopraw solą, pieprzem, kuminem i cukrem. Smaż kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj chorizo, ciecierzycę i czerwoną fasolę, całość gotuj razem około 5 minut. w razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, możesz podawać

Moja pasja smaku
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 161

starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.   PIZZA NA BLACHĘ  "pół na pół" (ulubiona w moim domu) 0,5 kg mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka z kaszą gryczaną 487

smażymy, może być lekko surowa w środku- dopiecze się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm.Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez ok. 20 min w 180 stopniach.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną 165

bardzo lekka. Przygotowałam ją na piątkową kolację, następnego dnia zabrałam ją jeszcze do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka zielonego groszku 1 duża czerwona papryka 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól himalajska Pieprz 3-4 łyżki oleju lnianego Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu

Bajeczna Kuchnia