niż wersja oryginalna. Spaghetti alla puttanesca (porcja na 4 głodne osoby) 400g spaghetti 1 puszka pomidorów 500g przecieru pomidorowego 4 łyżki zielonych oliwek 4 łyżki czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 1 cebula łyżka kaparów 25g filetów anchois (ten element sosu zostałam zmuszona zastąpić mięsem) przyprawy (ostra papryka, bazylia, oregano, pieprz, curry, chili) Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni(...)chili, zsunąć nieco na brzeg i podsmażyć fileciki anchois (w moim przypadku zmieloną wołowinę), następnie dodać pomidory oraz przecier, dokładnie wymieszać i przyprawić. Na sam koniec dorzucić pokrojone albo w całości kapary i oliwki. Dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, żeby sos się przegryzł. W międzyczasie ugotować spaghetti al dente, dobrze odsączyć i wrzucić do gotującego się sosu
Przepysznik - BLW i nie tylkoPomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, Oliwki kroimy na pół. Fetę rozdrabniamy palcami i rozsypujemy na sałacie. Dodajemy pomidory, oliwki i pokrojonego kurczaka. Oleje, sok z cytryny i miód mieszamy ze sobą. Dodajemy pieprz i niewielką ilość soli. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Smacznego
Miksturownikodsączyć z oliwy (oliwę zostawić) i pokroić w paski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki połączyć. Przygotować sos. Zetrzeć ząbek czosnku, połączyć z octem balsamicznym oraz kilkoma łyżkami oliwy pozostałej z pomidorów. Wymieszać razem z sałatką
Food Squaremożna ten sos dodać do tylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób - rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy.Na koniec dodam, że jest to sos na zimno, tzn. że wystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz(...)cebuli. Pomidory również kroimy w drobną kostkę, gniazda nasienne usuwamy. Dodajemy do farszu i dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy przepłukaną i przecedzoną fasolę. Całość farszu gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz imbirem, papryką i gałką - po 2-3 łyżeczki. W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowanie sosu pomidorowego. Masło rozpuszczamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Puszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy Profi , z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu(...)pomidorów, smaż minutę na małym ogniu, wystudź. Do podsmażonych składników dodaj pasztet i zmiksuj. Dodaj posiekane pomidory i bakłażana, wymieszaj, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie solą. Przełóż do szklanek, na wierzchu połóż 1-2 łyżki sosu berneńskiego i jajko w koszulce. Przed podaniem przybierz gałązkami świeżego estragonu, podaj z grzankami lub bagietką
SzczyptaSmaQDziewięćdziesiąt dziewięć procent rzeczy, jakie cię martwią, nigdy się nie zdarza ” - cytat z książki Fannie Flagg (znanej zwłaszcza z książki „ Smażone zielone pomidory ”). To świetna lektura na wakacje - do pociągu, samolotu, czy pod plażowy parasol. Elner, starsza pani koło osiemdziesiątki spada z drabiny zrywając figi z drzewa i traci przytomność ... Trafia do szpitala. Umiera (???), idzie windą do nieba(...)którą używam zwykle zimą, robiąc Boeuw Stroganow , czerwona papryka oraz pomidory (pomimo lata, wolę do gotowania używać pomidorów z puszki). Robię go zawsze sporo i połowę zamrażam na później. Sama zjadam około pięciu kostek mięsa plus sos z warzywami. To mi w zupełności wystarczy, zwłaszcza, kiedy po obiedzie czeka w lodówce deser ... Gulasz wieprzowy z warzywami podwójna
Posadzone i zjedzonegulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę(...)jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno słony, raczej do smaku. Za to estragonu możecie dodać sporo
vegetaniegulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę(...)jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno słony, raczej do smaku. Za to estragonu możecie dodać sporo
vegetanieostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki majonezu - np. light 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Sałatka: Kilka liści sałaty lodowej 2 większe rzodkiewki Pół pomidora 1 większy ogórek konserwowy ¼ małej cebuli – może być czerwona Dodatkowo: 6 plastrów(...)lodówki w celu przegryzienia się smaków. Sałatka: Liście sałaty porwij na drobniejsze kawałki lub pokrój. Pomidora, ogórka, cebulę i rzodkiewkę pokrój wg uznania w kostkę lub plasterki. Wymieszaj ze sobą. Bułki przekrój na pół. Ułóż na nich sałatkę. Polej sosem. Na to połóż upieczonego kotleta i plaster sera żółtego. Zamknij drugą połówką bułki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwalą sztućcami, że chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia...Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przygotowanie(...)gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową
Aga w kuchnisklepy są tu pozamykane, nie mamy szans kupić czegoś na poniedziałkowy obiad. Są jednak w kuchni rzeczy, które są niezbędne i znajdują się u nas przez cały rok. Makaron, pomidory w puszcze, czosnek, cebula, zamrożone mięso mielone. Dlaczego by nie zrobić najprostszego, tradycyjnego spaghetti? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie(...)koncentratu) 5 czarnych oliwekparmezan do posypania2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranekPrzygotowanie:Sos:W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.Dodajemy koncentrat lub przecier, mieszamy i czekamy 5 minut. Miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy przyprawy: szczyptę
Kitchens AlphabetSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą
Oryginalny smakJeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasz makaron z sosem mięsno warzywnym – szybkie i pyszne danie :) Składniki na
Kuchenne Wariacjeobieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie do cebuli dodajemy zmiksowane za pomocą blendera pomidory z puszki i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie do sosu dodajemy odcedzone tortellini - mieszamy. Tuż przed podaniem, wierzch dania posypujemy startym żółtym serem
Emcia Pichci