Dzisiaj stwierdziłam, że mam ochotę na coś pieczonego, ale i wiosennego. Stąd pomysł na sałatkę :) Składniki: 2 pomidory papryka czerwona duża czerwona papryka sałata Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól bazylia, zioła prowansalskie, oregano 5 ziemniaków umytych, ale nie obranych ze skórek duża pierś z kurczaka bułka tarta mleko + jajko Przygotowanie: Wszystkie
ChilliJemyminuty, na koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pomidory. Gotować przez około 25 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydze i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz
MarciochaKucharzymiejsce, na 30 minut. Wałkujemy ciasto na kształt 2 kół o średnicy 20 cm, możemy delikatnie zawinąć brzegi. Jeśli się lepi, podsypujemy mąką. Smarujemy pizzę sosem, posypujemy pokruszoną fetą, kładziemy oliwki i pomidory. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu na każdą pizzę kładziemy garść rukoli. Smacznego :) 1 pizza zawiera : 660 kcal, 26 g białka
Powiedz dietom nieprzygotować dzień wcześniej. KURCZAK MARYNOWANY W PRZYPRAWACH. Lubię mięsa, które mogę przygotować przeddzień i będą pyszne, to ułatwia życie pracującym kobietą. SKŁADNIKI: 3-4 udka MARYNATA: sos sojowy do drobiu oregano przyprawa:suszone pomidory, czosnek,bazylia - Kamisa sól, pieprz, papryka ostra oliwa z oliwek WYKONANIE: udka podzielić na udziec i pałkę przygotować marynatę, włożyć mięso(ja marynuję całą
Kuchnia Beatymakaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach
Ala piecze i gotujeMakaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą, ananasem, pomidorami, czosnkiem, papryką, cebulą i pieprzem cayenne i ze smażonymi kawałkami piersi z kurczaka Jeszcze raz polecamy! Smacznego
Symfonia SmakówZapraszam na kotlety mielone z serem.Skladniki:Ok 600 gr miesa mielonego1 cebula100 gr sera startego- ja uzylam mozzarellasol, pieprz, papryka, 3 zabki czosnkuczerstwa bulka I
Smaki EdytyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wyśmienite burgery wołowe swojej roboty z domową bułką, karmelizowaną czerwoną cebulką i pysznym sosem. Przygotowując je w domu mamy
Marta Gotujesukces w kuchni :) Dzisiejsza propozycja jest mocno pomidorowa, paprykowa i czosnkowa, a całości delikatności dodaje sos beszamelowy. Takie połączenie z mięsem mielonym i makaronem smakuje wyśmienicie! Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem Składniki: 500 g mięsa mielonego 4 pomidory 2 papryki (zielona i czerwona) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula 16 szt. makaronu cannelloni(...)Dodajemy mięso mielone i całość dusimy 10-15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory i paprykę obieramy ze skórki, wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj . Następnie blendujemy je i wlewamy do mięsa. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji dość gęstego farszu. Przyprawiamy łyżką kminku mielonego, bazylii i natki pietruszki. Makaron gotujemy na bardzo
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Prezentowane poniżej danie może robić wrażenie przede wszystkim barwnym wyglądem. Połączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem(...)opakowaniach z mrożoną brukselką potrafią wprowadzać w błąd poprzez zawyżenie tej wartości… Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 2015-03-06 23:52:06 Apetycznie wyglądające, działające na zmysły danie w postaci sprawdzonej kompozycji smaków - wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, podwędzanego sera i kurczaka. Zrób wrażenie na rodzinie, partnerze lub gościach! Zapisz przepis Drukuj Składniki
Kulinarna Pokusastarożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował(...)której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mocarella i bazylia, tworzące trójkolorową kompozycję odpowiadającą narodowym barwom Włoch. Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej
Smakowity Blog KulinarnyWykonanie: Sos: Cebulę, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić połowę zmiksowanej mieszanki. Chwilę smażyć i dodać pomidory. Dodać koncentrat, wymieszać. Dodać świeżo zmielony pieprz i sól. Dusimy mieszając. Dodać wodę, chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Pulpety: Oliwki pokroić w talarki, fetę w kostkę. Obrać chleb ze skórki, miąższ wrzucić do miski i rozdrobnić. Dodać mleko
dom-agi.plwieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron Mięso kupuję(...)kostkę (nie przeciskamy przez praskę), dodajemy, gdy cebula się zeszkli. Suszone pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy
mojewypiekiinietylkorukoli (1 opakowanie) - 1 kula mozzarelli - 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka - 10-12 pomidorków koktajlowych - 8 suszonych pomidorów (z zalewy lub nie) - garść ziaren słonecznika - liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej musztardy - szczypta soli, pieprzu, cukru - siekana bazylia - ząbek czosnku - pół łyżeczki soku z cytryny - ew. łyżka wody(...)drobną kostkę. W międzyczasie powstają też, jak widać fougasse'y. Pora na kostkę z odsączonej mozzarelli. Jeszcze drobno pocięte pomidory suszone, mięso, uprażony i wystudzony słonecznik. Wszystko ubieramy w smak za pomocą przegryzionego już sosu i dokładnie mieszamy, aby wszystkie cudnie smaczne i zdrowe ingrediencje połączyły się ze sobą mniej więcej tak, jak my rodzinnie połączymy się
I tu będę miała takie tePrzepis na kurczaka pieczonego z warzywami w sosie pomidorowym z lekką nutą pomarańczy. Proszę się nie sugerować nazwą, potrawa jest tylko inspirowana kuchnią hiszpańską, ale nie mam pojęcia czy stricte taki przepis wykorzystują w Hiszpanii. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka (albo inne ulubione części ;)) 2 cebule papryka czerwona pomarańcza puszka krojonych pomidorów 5-6 pieczarek 2 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny(...)ćwiartki. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy na kawałki podobnej wielkości. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego warzywa i ćwiartki pomarańczy. Pomidory miksujemy z wodą, czosnkiem, ziołami, łyżką oliwy i łyżką octu balsamicznego. Sosem zalewamy kurczaka. Potrawę pieczemy pod przykryciem ok 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować
e-PrzepisyKulinarne