cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego ryżuSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę(...)tymianek, curry, kminek, przyprawę pięć smaków, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. Następnie dodać paprykę, ostrą papryczkę, cukinię, zmiksowanego pomidora z papryką, szczypior, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sos piri piri, posolić, doprawić przyprawą curry i dusić na delikatnym ogniu jeszcze 15 min.W tym czasie ugotować ryż.Po 15 min. sprawdzić czy curry
Mix smakuSKŁADNIKI: 1/2 sałaty lodowej Spora garść rukoli Kilka suszonych pomidorów (Przepis na suszone pomidory znajdziecie tutaj http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/suszone-pomidory.html Czarne oliwki Płatki parmezanu 1/2 czerwonej cebuli Uprażone pestki słonecznika SOS: 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu Sól PRZYGOTOWANIE: Sałatę porwać na kawałki, dodać rukolę(...)cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone pomidory, płatki parmezanu i uprażone, na suchej patelni,ziarna słonecznika. Ocet połączyć z oliwą i miodem, dodać drobno posiekany czosnek, doprawić solą. WSKAZÓWKI: Sosem polewamy tuż przed podaniem
Kopystką po garachmrożone) olej z pestek winogron 1 cytryna 1,5 gruszki 4 łyżki cukru 1 goździk sól papryka mielona słodka mąka do oprószenia 1/2 pomidora 1,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili ( lub równie pikantnego z chili ale bez dodatków smakowych - ostatecznie po prostu szczypta ostrej papryki mielonej) 1 łyżka pokrojonych listków(...)ćwiartką cytryny. Włożyć połówki gruszki. Gotować kilka minut aż zmiękną ( ja sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków). Wyjąć i ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno . Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby). Wymieszać z posiekaną
Buniabaje w kuchniczosnkuOliwaPomidory z puszki 400g2 łyżki koncentratu pomidorowegoSól, pieprzSzczypiorekBazyliaMakaron około 400g Przygotowanie:Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na oliwie. Dodaj tuńczyka, pomidory z puszki, koncentrat i gotuj około 15 minut, aby sos stał się gęsty. Przypraw solą i pieprzem. Makaron (mogą być świderki) gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczona na opakowaniu.Makaron polany sosem posypujemy posiekanym
Smakowity Blog KulinarnyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pomysł na zawijany makaron lasagne o nazwie Rotolo, natknęłam się jakiś czasu w internecie. Tak mi się spodobał sposób
Marta Gotujepotrawa jest właśnie dla Was:) SKŁADNIKI (ilość według uznania): tortille (użyłam pszennych) sałata lodowa pomidory ogórek kolorowa papryka cebula czerwona (lub biała) kiełki (np. brokuła) filety z kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka oliwa z oliwek majonez ketchup (najlepiej pikantny) SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku sól świeżo zmielony(...)posmaruj po 1 łyżeczce ketchupu. Posyp połowę tortilli pokrojoną w kostkę sałatę lodową, na to wyłóż część podsmażonego mięsa, a następnie pomidory i ogórki w plasterkach, paski papryki, piórka cebuli i kiełki. Polej całość kilkoma łyżeczkami sosu czosnkowego. Złóż tortillę na pół i zawiń boki do środka. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypokochacie to danie Składniki: makaron penne 100 g szpinaku (świeże liście) 1 łyżka drobno startego grana padano Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu 5 minut, następnie zblenduj w wysokim naczyniu. Przelej ponownie
Moja pasja smakuczeka żaden wcześniej zrobiony posiłek?I tu przychodzi z pomocą przepis, który wyszukałam w książce Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands. Zamiast bulionu, do zupy dodajemy po prostu krojone pomidory z puszki (lub passatę), uzupełniając je sycącym wkładem z kapusty i fasoli. Zupa jest gotowa w maks. 25 minut i nie wymaga wiele pracy.W oryginalnym przepisie autorka woła o dodatek cavolo(...)chciałam pozostać we włoskich klimatach), oraz odrobiną kwaśnego octu winnego. Powstała bardzo smaczna zupa o cudownych właściwościach kojąco-rozgrzewających. I wcale nie smakuje jak sos pomidorowy z kapustą - w czasie krótkiego gotowania pomidory przejmują warzywny smak i danie smakuje jak należy. Spróbujecie?Ekspresowa zupa na jesień z kapustą i fasoląna 4 porcjeczas przygotowania: 25 min.Składniki
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki soli, ½ łyżeczki soku z limonki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek), białej cebuli, sera mozzarella, oraz: sos chili, rukola, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie: Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki(...)układamy burgery i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu. Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy go) nakładamy rukolę, burgera, ser mozzarella i grillowane warzywa
Moniki Smakołykiopracowałem recepturę żytniego chleba na drożdżach. Na jego przygotowanie potrzeba będzie znacznie mniej czasu niż na zakwasowce. A lekko goryczkowo-pikantny smak fantastycznie pasuje do wcześniej przygotowanych kiełbasek i sosu. Niestety te chleb podczas wyrabiania paskudnie się klei, ja osobiście nienawidzę takiej konsystencji. Ale taki już urok mąki żytniej. Znienawidzicie ten chleb przy wyrabianiu, ale pokochacie przy jedzeniu. Wasi goście(...)jajka ugotowane na twardo puszka tuńczyka w sosie własnym 12 filetów anchois kilkanaście czarnych oliwek liście bazylii na sos vinegrette: łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz Wszystkie warzywa myjemy i kroimy: pomidory na ćwiartki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Jajka kroimy na ćwiartki. Jajka, pomidory oraz anchois układamy w koło - zaczynając
Marder&Marder Manufactureprzepisu z tego blogaczas przygotowania : 20 min. Składniki:1 puszka ciecierzycyduża garść czarnych oliwek bez pestek (u mnie oliwki kalamata)4 pomidory Roma lub ok. 200 g pomidorków koktajlowych1 mała czerwona cebula100 g sera fetana sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzuposiekana(...)natka pietruszki lub świeża miętaPrzygotowanie:Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Składniki sałatki umieść w misce.W miseczce lub słoiku wymieszaj składniki sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym
Chilli Czosnek i Oliwatakie o długości 50 cm), możecie użyć innego 6 suszonych pomidorów w oliwie z pestkami dyni 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów jeden mały por 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz, ostra papryka, sos sojowy Zaczynamy oczywiście od nastawienia wody na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą extra vigrin. W trakcie(...)Wrzucamy je na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę z oliwek i lekko przesmażamy. Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem pomidorowym i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Jeszcze chwilę razem dusimy i wrzucamy do garnka z makaronem dokładnie mieszając, aby sos dobrze okleił nitki makaronu. Gotowe :) Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. To kolejna
vegetaniesklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, lub też wzbogacić jego smak o oliwki, pomidory czy cebulę.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Mo
Gospodyni Miejskabiałko 2 łyżki sera pecorino romano 1 pomidor tygrysi Wykonanie. Bakłażan pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h. Opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min. Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę. Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino(...)romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać. Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana. Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach.. Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem
Kulinarny karnet Christophera