zapomniałabym, ser feta :) Sałatka lekka, smaczna, taka jak lubię :) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: szpinak świeży kuskus (ilość wedle uznania) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym kilka czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka suszonych pomidorów szczypiorek sól pieprz olej kokosowy Kuskus przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam na rozgrzaną patelnie z łyżką oleju kokosowego, dodałam pokrojone oliwki(...)suszone pomidory, na końcu ser feta również pokrojony i tuńczyka, którego wcześniej przełożyłam na sitko w celu odsączenia sosu. Wszystko przełożyłam do miski, dodałam kuskus, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem
kruche babeczkipolecamy dodać do niej sos czosnkowy, który idealnie dopełnia smak pozostałych składników. Placek jest bardzo smaczny, wygląda nieziemsko, dlatego każdy z nas od czasu do czasu powinien pozwolić sobie na taką przyjemność! Składniki na 5 tortilli: 5 placków (przygotowanych według tego przepisu) 2 filety z piersi kurczaka 150 g fasolki szparagowej (ugotowanej) połowa papryki pomidor Kurczaka pokroić(...)kostkę i podsmażyć z przyprawami. Paprykę pokroić w paski, a pomidora w ósemki. Na jednej połowie przygotowanego wcześniej placka ułożyć ugotowaną fasolkę szparagową, paprykę, pomidora oraz podsmażonego kurczaka. Całość polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem. Składniki na sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku łyżeczka śmietany 12% łyżka majonezu pół opakowania małego jogurtu naturalnego sól i pieprz Jogurt wymieszać
Banana Smilessię nie przypalił i upajamy się magicznym zapachem ziół zapiekanych z kalafiorem :) Surówka z rukoli: 1/2 opakowania rukoli pomidory koktajlowe żółte pomidory koktajlowe czerwone kiełki rzodkiewki słonecznik łuskany sezam 1/2 limonki oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy Rukolę obieramy z twardszych łodyżek i płuczemy pod bieżąca wodą. Kilka żółtych i kilka czerwonych pomidorów koktajlowych kroimy na ćwiartki. Dodajemy do rukoli
vegetanieobiadowe danie :) Świderki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 puszka tuńczyka z wody kilak suszonych pomidorów (maiłam w zalewie) szczypiorek pieprz kolorowy młynek do smaku 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego sól PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka(...)odcedzamy i przekładamy do miseczki. Suszone pomidory (miałam kilka sztuk 5-6) kroimy w kostkę, szczypior płuczemy i siekamy - do tuńczyka dodajemy pomidory - dokładnie mieszamy doprawiając pieprzem. Makaron przekładamy do miski, dodajemy tuńczykową pastę, koncentrat oraz sos i dokładnie mieszamy, by cały makaron obtoczył się w tuńczyku. Podajemy posypując szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszynka parmeńską Składniki: około 200 g twardego sera feta 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 8-10 pomidorów suszonych 50g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry 150-200 g szynki dojrzewającej Sos: 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu winnego 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu(...)oliwki na połówki. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski przekładamy sałatę, kiełki, pomidorki, pomidory suszone, oliwki, szynkę oraz fetę. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem
Mania GotowaniaCaprese – rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwe posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę. Sałatka caprese. Składniki: - 250g mozzarelli - 2 pomidory - 1 ząbek czosnku - świeże liście bazylii - oliwa z oliwek extra
mojewypiekiinietylkoSurówka z czerwonej kapusty jest dobra o każdej porze roku, zależy tylko co do niej dodamy. Ta dziś podana może służyć doskonale jako samodzielne danie, jest
Moje Małe Czarowaniepieprz ziołowy W garnku nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania makaronu przygotować "sos": Do małego garnka wlać ok. pół szklanki wody i wrzucić porwane na kawałki suszone pomidory. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Gdy pomidory zmiękną, dodać ser mascarpone. Wymieszać. Wrzucić szpinak i gdy tylko zobaczycie, że płyn wrze, zdjąć garnek(...)pieprzem ziołowym. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Makaron odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i dodać sos z dodatkami. Wymieszać. Wykładać makaron na talerze. Posypać tartym serem dojrzewającym i uprażonymi pestkami słonecznika. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodziełyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 1 cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - 4 suszone pomidory (ok. 80g), - opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej(...)Całość zagęszczamy jogurtem greckim (możemy dodać również odrobinę wody) 6. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Makaron z sosem szpinakowym jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem hemoglobiny, - likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który działa przeciwnowotworowo, - substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z cebuli i czosnku. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachrecipe in English Łatwy sos Marinara (14-16 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki, starte na tarce na grubych oczkach 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii(...)smaku sól i pieprz szczypta chilli w płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne sosy 1-2 łyżki masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj
karmelowyśrednica pasuje. Jajko wbijam do talerza, dodaję sól i pieprz. Moczę cukinię w jajku, bułce, smażę na oleju. Podaję z pomidorkiem, bo uwielbiam dodawać pomidory do wszystkiego Artykuł Krążki cukiniowe z sosem jogurtowo-majonezowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W dzisiejszym przepisie postanowiłam połączyć mięso mielone z zdrową i lekkostrawną kaszą jaglaną. Z tego połączenia powstały przepyszne
Marta Gotujemące i usmażyłem na oliwie. Odsączałem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Sos : posiekałem drobno koperek, natkę i czosnek. Wymieszałem z majonezem. Usmażone bakłażany posmarowałem sosem, na każdym talarku położyłem kawałki pokrojonego pomidora. Doprawiłem pieprzem i solą
R'n'G Kitchenskórce wysypało nad wyraz dużo! Nic to - zrobię chutney z zielonych pomidorów z dużą ilością przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może przyjdzie
Weekendy w domu i ogrodzieworeczek ugotowanego ryżu 1 dużą cebulę 1 średnią marchew2 ząbki czosnku1 łyżeczkę papryki ostrej1 łyżeczkę papryki słodkiej1 łyżeczkę sosu sojowego (użyłam ciemnego)sól, pieprz, cukier do smaku 3 liście laurowe 1 puszkę pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratuoliwa do smażenia 5 łyżek odrobina wody do podlania SPOSÓB WYKONANIA :- wstawiam torebkę ryżu(...)liście laurowe- obieram marchew i trę ją na tarce o grubych oczkach, dorzucam do patelni, mieszam i pilnuję, aby się nic nie przypaliło- dorzucam pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu sojowego- podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i duszę ok 15 minut - w tym czasie dokładnie obieram makrele z ości- wsypuję
Basia w kuchni