Opis: Mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym, podawane z makaronem spaghetti to klasyka włoskiej kuchni. Obowiązkowo dane musi być posypane tartym parmezanem. Danie jest bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, ale niezwykle pyszne. Składniki: 500 g mielonego mięsa 300 g makaronu spaghetti Bułka tarta 1 jajko 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory lub sok pomidorowy cebula, czosnek pieprz, oregano, bazylia(...)przygotowane klopsiki smażymy na patelni. W małym garnku na oleju podsmażamy rozdrobniony czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub zamiennie sok pomidorowy. Dodajemy do tego przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy do czasu, aż sok zgęstnieje. Na końcu dodajemy do sosu klopsiki i podduszamy przez chwilę na małym ogniu. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy gniazda
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezwłaszcza, gdy czasu mamy niewiele, a apetyt spory :) Sos neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z włoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta.Składniki:- 400 g dowolnego makaronu- 1 duża cebula- 1 puszka krojonych pomidorów- 1 większy ząbek czosnku- tłuszcz do smażenia - starty ser do posypania- bazylia, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól(...)instrukcją na opakowaniu. Teraz nadchodzi czas na pomidory - oczywiście w sezonie używamy świeżych pokrojonych w niewielkie cząstki. Mieszamy wszystko razem i trzymamy na ogniu aż do momentu, w którym pomidory zaczną się rozpadać. Nadszedł czas na najważniejszy punkt naszego obiadu - zioła. Musi być ich dużo. Dodajemy ok. łyżki bazylii, tyle samo oregano i ziół prowansalskich. Ja oprócz tego dodałam również
Kulinarne zapędy KokosaMakaron z sardynkami to wariacja na temat kuchni Sycylijskiej. Nie znając przepisu, zaczęłam wyjmować rzeczy z lodówki i spiżarni, dobierając jednocześnie na sos coś z warzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady(...)rondlu – zrumieniłam na niej zmieloną bułkę razem z czosnkiem. Zdjęłam z rondelka do osobnej miseczki – zostaje jako chrupiąca posypka, nie mieszamy jej z sosem. Woda na makaron zaczęła wrzeć, szybko sparzyłam we wrzątku pomidora i obrałam go ze skóry. W garnku z wodą wylądował makaron w porcji dla dwóch osób, a pomidor został pokrojony w drobną kostkę i razem
Karo in the Kitchenkotlety; 200 g ugotowanej kaszy bulgur 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pół cebuli sól pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g mrożonych grzybów (opieńki) pół małej cebuli tłuszcz do smażenia 200 ml mleka 200 ml śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku odrobina papryczki suszonej Mięso
Gotowanie jest łatwełyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrożą (ale nie rozgotują!) pomidory kroimy na pół cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny, miód i mieszamy tofu smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni kiedy tofu ładnie się zrumieni wyłączamy kuchenkę i od razu dodajmy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPotrzebne produkty; tortilla 16Sztuk (gotowe placki) kapusta pekińska 1Sztuka czerwona papryka 1Sztuka pomidory 2Sztuki pierś z kurczaka 2Sztuki przyprawa do gyrosa łyżeczka pieprz łyżeczka papryka słodka mielona łyżeczka olej 3łyżeczki(lub oliwa) ogórki kiszone 2Sztuki Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200Mililitrów majonez 250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki(...)pieprzu. 5. Pekińska umyć, pokroić na połowę z połowy i pokroić w talarki do jednej większej miski, pokroić pomidora, ogórki kiszone i paprykę czerwoną w kostkę i dodać do tej samej miski, dodać mięso usmażone i sos czosnkowy oraz tzatziki. 6. Wymieszać wszystko łyżka i... 7. Placki podgrzać na patelni, potem na talerzu poukładać sałatkę z sosem
pichcisztorukoli. Szybka , zdrowa, dietetyczna. SKŁADNIKI opakowanie rukoli ( można również mix sałat pomidorki koktajlowe 25 dag. suszone pomidory- pół słoika dwie łyżki prażonych płatków migdałów kilka oliwek ser do sałatek typu bałkański ( można kupić w Lidlu) kilka winogron ( białe lub czerwone) Na sos 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu(...)balsamicznego pół łyżki miodu zioła oregano, bazylia dwa ząbki czosnku WYKONANIESałatę płuczemy, dodajemy pomidorki przekrojone na pół, oliwki, suszone pomidory pokrojone w paski, winogron przekrojony na pół, pokruszony ser. Z podanych składników robimy sos. Polewamy tuż tuż przed podaniem, mieszamy i dopiero wtedy posapujemy migdałami. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySkładniki: 8-10 kawałków kurczaka 1 papryka czerwona 2-3 pomidory puszka brzoskwiń w lekkim syropie 50 ml octu jabłkowego 50 ml cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu Worcester łyżka ulubionej musztardy sól i pieprz natka kolendry kilka czerwonych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Przygotowanie: Kurczaka umyć, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Polać oliwą i upiec(...)kawałki, a sam syrop dodać do garnka z cukrem. Wymieszać i dodać musztardę. Gdy kurczak już będzie gotowy, wsypać na wierzch pokrojoną paprykę, pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki) oraz brzoskwinie, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość powinna się jeszcze piec z 20 minut. Ja proponuję podawać z czerwonymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale z czerwonym czy brązowym ryżem
Karczma Honoriettyportugalskiej. Żołądki kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym to domowa, smaczna i prosta kuchnia. Moje żołądki są dość pikantne, jednak wystarczy zmniejszyć ilość papryczek, lub usunąć z nich nasiona i błony żeby złagodzić smak. Czas przygotowania:40 minutPorcje: 4 Składniki: 800 g oczyszczonych żołądków kurczaka,500 ml bulionu drobiowego,4 pomidory,1 kartonik pomidorów krojonych
SzczyptaSmaQSPÓŁDZIELNI MLECZARSKIEJ które otrzymałam w ramach współpracy. Delikatny filet z kurczaka nadziany porem, papryką, suszonymi pomidorami i serem MORSKI typu holenderskiego, który jest miękki i lekko pikantny, doskonały do dań na gorąco, oprószony aromatycznymi ziołami, podany w delikatnym sosie serowym z serka Topionego to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie(...)pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag sera żółtego Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska
Wanilia i KardamonPodawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta mieszanka sałat pomidor ogórek plastry kiełbasy żywieckiej z indyka sos czosnkowo- koperkowy (do polania po upieczeniu) Sos czosnkowo-koperkowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli ząbek czosnku 2 gałązki koperku Jogurt wymieszać
Bulliokoperkiem , czosnkiem (zmiażdżonym w prasce) i szczypiorkiem.. Uformować kotleciki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na niewielkim ogniu. kotleciki rybne Można podawać je z sosami, sadzonym jajkiem z dodatkiem sałaty czy pomidorów. Smacznego
Aromatyczne Podróżeposiłek na obiad. Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami Sałatę lodową myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki (możecie ją porwać, albo pokroić). Ugotowane na twardo jajka i pomidora kroimy w kostkę. Tuńczyka (najlepiej w sosie własnym, będzie mniej tłusty) odsączamy z zalewy i dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odrobinę oliwy , doprawiamy całość solą (ja dla urozmaicenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Paprykę upiec na grillu (lub zapiec w piekarniku), obrać ze skórki, pokroić w paski. Oliwki przekroić na pół. Pomidory pokroić w paski. Tuńczyka odcedzić z sosu. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić pieprzem, w razie potrzeby dodać odrobinę oliwy z oliwek i/lub soli. Podawać ze szklanką zimnego piwa. ps. jeśli nie posiadasz
Ale Prosteostrej Do dzieła! Mięso mieszamy z przyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy z sałatką z sałaty, pomidora i ogórka. Dodatkowo podałam jeszcze z frytkami ale ryż curry genialnie by do tego pasował. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni