sumie to miała być tortilla. Farsz i sos już miałam gotowe, kiedy zabrzmiał dzwonek i w drzwiach pojawiła się dawno nie widziana koleżanka z Niemiec. Zajęłyśmy się sobą, a Mama w tym czasie nasmażyła stertę naleśników, nie znając chyba do końca moich wcześniejszych zamiarów. Powiem Wam, że wyszło pysznie. Naleśniki były mięciutkie, ale nie za bardzo puszyste, świetnie pasowały(...)pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masali 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sos paprykowo-pomidorowy: 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorów bez skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki Ciasto na naleśniki
Gosia gotujeCzasem wieczorem nie mam najmniejszej ochoty stać w kuchni. Nie lubię tych dni, bo zazwyczaj jestem bardzo rozdrażniona i nic nie sprawia mi przyjemności, a poprawa
Kitchens Alphabetszklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 2 łyżki, ser żółty 20 dag użyłam moje pomidory pasteryzowane w oleju /jest w moich przepisach/, zmiksować blenderem na sos - można użyć sok pomidorowy na oliwie zeszklić cebule pokrojone, dodać mielone z indyka, kucharka, papryczki suszone chilli pokruszone, oregano, majeranek, czosnek i podsmażać mieszając, widelcem rozgnieść(...)mięso mielone cannelloni nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym na tłuszczyku po mięsie zeszklić pokrojoną porę sos pomidorowy zmiksować z jajkami, śmietaną, mąką, kucharkiem w płynie, wodą wlać do cannelloni i zapiekać w 200C 25 minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia zapiekać 20 minut i ze 3 minuty przed końcem sprawdzić czy cannelloni jest miękkie, jeśli tak to posypać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie:Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb.Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki(...)Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na ósemki, następnie dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez
Czerwona Porzeczkakokardki, muszelki) Mięso mielone wieprzowe 500 g Pasta pomidorowa 200 g Cebula 2 główki Ser żółty 200 g Pomidory cherry 100 g Śmietana kilka łyżek Pomidory suszone 10 sztuk Przyprawa do mięsa mielonego Bazylia suszona Najpierw myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki Potem obieramy cebule kroimy w piórka i na rozgrzanej patelni podsmarzamy, posypujemy(...)pomidorowy. Pastę pomidorową mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i 2 łyżeczkami bazylii w miseczce i odstawiamy Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładamy sos pomidorowy i przystrajamy na wierzchu suszonymi pomidorami Tak przygotowaną zapiekanke wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 15 minut Ciepłą zapiekanke dla lepszego smaku można posypać serem żółtym Smacznego
Klaudynkowa kuchniadrobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam z 2-3 łyżkami
Kuchnia z widokiem na ogródMagdy Gessler Składniki na sos: 3 ząbki czosnku cząber lub czubryca (ilość wedle uznania) gruba sól morska pół szklanki oliwy extra vergine lub oleju słonecznikowego sok z jednej cytryny odrobina octu z białego wina łyżka miodu lipowego Składniki na sałatkę: 4 miniaturowe sałaty rzymskie spora garść czerwonych oliwek kalamata 4 dorodne, dojrzałe, dojrzewające na słońcu pomidory, najlepiej malinówki albo bawole(...)jednej cytryny, trochę octu z białego wina i rozcieramy, aż masa zemulguje prawie jak majonez. Dodajemy solidną łyżkę lipowego miodu i odstawiamy – sos do sałaty jest gotowy. Sałatka: Obrane ogórki kiszone i pomidory kroimy w grube kawałki, czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, cukrową w pióra. Umytą i osuszoną miniaturową sałatę rzymską rozrywamy na pojedyncze listki, dokładamy małe pomidorki
WojnaNaSmaki.plkromki chleba pokrojone w kostkę Pomidory kroimy na kawałki (jeśli używamy pomidorków koktajlowych - w ćwiartki) Sałatę przekładamy do salaterki i łączymy z sosem z soku wyciśniętego z pomarańczy, oliwy i przypraw Dodajemy pomidory, kurczaka i mieszamy Na wierzch dajemy grzanki i parmezan Zjadamy:) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combułką otrębową . Grillowanej wołowinie towarzyszyła tu rukola , sałata , czerwona cebula , świeży ogórek i pasta paprykowa . Ta ostatnia nadawała bułce odrobiny "mokrości", gdyż cały zestaw pozbawiony był kalorycznego sosu. Kotlet wołowy , niezbyt gruby, wytopiony został z tłuszczu podczas grillowania do wyśmienitej, równomiernie wysmażonej konsystencji. Dodatki pysznie się ze sobą komponowały . Bułka otrębowa przyjemnie zaskakiwała miękkością w środku i chrupką skórką(...)buły , ale wbrew pozorom wcale nie nazbyt ciężkiej dla żołądka! Kolejnym moim podejściem był Cheese . Klasyka Amerykańskiego Burgera bez podróby! Dodatki stanowiły tu: ser cheddar , świeży pomidor , sałata , czerwona cebula , ogórek korniszony oraz sos amerykański . 100% mięsa - to tutejsza polityka jakości ! Cudownie ugrillowana, wytopiona z tłuszczu, świeża wołowina zachęca do wgryzienia się w solidną bułę. Jakość idzie w parze
Grunt to przepis!kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane, pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką
mojewypiekiinietylkofarsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy: 30 dag miękkiego żółtego sera szklanka gęstej śmietany 18% 3 jajka, łyżeczka przyprawy gyros Nim zaczniecie dodawać przyprawę gyros do farszu(...)usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę. Przygotować sos: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można także na tej o drobnych). Zmiksować ze śmietaną, jajami i przyprawą
Poezja Smaków - blog kulinarnypomidorowego z pysznymi dodatkami jest wilgotny i delikatny. Ryba przy tym zachowuje swój oryginalny smak, bo sos pomimo tego, że bogaty w wyraziste składniki, nie przytłacza jej smaku. Jedzmy ryby! 3-4 porcje - 2 polędwiczki z dorsza - 1 puszka pomidorów 400g - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - czarne oliwki -kapary 2 łyżki - czarne oliwki (dodałam pół słoiczka 340g(...)zioła prowansalskie i lekko solimy (uwaga, bo oliwki i kapary są słone) oraz dodajemy szczyptę lud dwie pieprzu. Gdy zioła zaczną wydzielać zapach dodajemy pomidory i trochę gorącej wody. Dusimy całość, aż powstanie kremowy sos. Dorzucamy kapary i oliwki, a na koniec dodajemy ocet balsamiczny. Sprawdzamy czy sos nie wymaga jeszcze dosolenia, a następnie wykładamy
Simple Dishczosnek w proszku, lubczyk, oregano, słodka papryka, sól, pieprzok. 40 g żółtego seraMakaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Sposób przygotowania:Cebulę zeszklić, dodać czosnek, podsmażyć po czym wrzucić mięso mielone. Za pomocą widelca "rozgnieść" je na patelni i smażyć do zbrązowienia. Następnie wlać pomidory puszki, chwilę gotować i połączyć z kostką bulionową rozpuszczoną we wrzątku wraz z koncentratem
Słodka Stronabardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry pełne aromatów i smaków (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem lepsze będą te ze słoika lub puszki. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki(...)comber ok. 45 minut). Pod koniec duszenia dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. W sezonie można dodać świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Podać z ryżem jaśminowym lub basmati, z kleksem zimnego jogurtu i/lub tajskim sosem
SzczyptaSmaQ