sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:40/137)

Cannelloni z serowym nadzieniem :) 122

Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto patriotyczny wybór :) 2 opakowania serka twarogowego 1 średnia słodka czerwona papryka kukurydza konserwowa 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 10 dkg sera żółtego pieprz, oregano, bazylia, pieprz cayenne szczypiorek oliwa z oliwek Farsz : Serki przekładamy do miski, paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera(...)puszki pomidorów i dusimy aż pomidory lekko się rozpadną. Jeśli kupicie pomidory w puszce całe, to po wrzuceniu do rondla warto je rozdrobnić. Do sosu dodajemy pieprz, bazylię i oregano. Soli nie dodajemy, ponieważ większość pomidorów w puszkach jest dosalana. Jeszcze dusimy pomidory ok. 10 min. i wylewamy na cannelloni.  Na koniec wszystko posypujemy pozostałym startym żółtym serem

vegetanie
Papryki faszerowane kaszą bulgur 190

smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią.Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem.Pozostałe pomidory z sokiem  wymieszać z 1/2 szklanki bulionu i 1/3 szklanki oliwy , dodać sól, pieprz, ewentualnie pull biber. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 162

żółta papryka, pokrojona w szerokie paski- 1 duża cebula, pokrojona w grube plastry- 100 g sera feta- 1 mozzarella- 2 łyżki mascarpone- oliwa extra vergine- 250 ml sosu pomidorowego typu passata- puszka pomidorów krojonych- suszone oregano- suszona bazylia- sól- żaroodporne naczynie (20x30cm)Zaczynamy od nastawiania wody na makaron, który następnie gotujemy z dodatkiem soli i oliwy przez okolo(...)dente).Rozgrzewamy patelnię grillową. Warzywa posypujemy solą gruboziarnistą i partiami grillujemy do momentu aż pojawią się na nich charakterystyczne brązowe pręgi.W międzyczasie do małego garnuszka wlewamy passatę, pomidory z puszki, łyżkę oliwy extra vergine, przyprawiamy łyżką oregano oraz bazylii, i gotujemy na małym ogniu.Zgrillowane warzywa, mozarellę oraz fetę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich łyżkę

W mojej holenderskiej kuchni
Linguine z grzybami shitake i szparagami 139

pysznymi grzybami shitake i zielonymi szparagami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie linguine 1 opakowanie grzybów shitake 1 pęczek zielonych szparagów 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Cebule kroimy w grubsza kostkę, grzyby shitake również. Szparagi kroimy na dwie lub trzy części(...)zależy o Was czy chcecie mniejsze kawałki czy większe. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy aż się zeszkli. Teraz wlewamy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy nieco sosu sojowego, sporo ziół prowansalskich i pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy przez chwile razem i dodajemy szparagi. Gotujemy sos ok. 8-10 min. Kiedy szparagi beda już

vegetanie
Sałatka z tuńczykiem i ajwarem 196

Sałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos(...)łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić w kostkę. Całość posypać kiełkami lucerny. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: goja, żurawina, dynia prażona, suszona pokrzywa

Pij soki wyciskane
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 452

wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina w pomarańczach

Kulinarne Inspiracje
PASSATA POMIDOROWA Z BAZYLIĄ- PYSZNA I ŁATWA 98

roku przygotowałam jej zdecydowanie więcej. Łącznie coś ok. 40kg pysznych, mięsistych pomidorów, zamkniętych w mniejszych i większych słoikach znajdzie swe zastosowanie jako dodatek do zup, sosów itp. To taka zdrowsza alternatywa dla pomidorów puszkowych. Moje tegoroczne pomidory były tak słodkie (to chyba za sprawą bardzo słonecznego i ciepłego lata), że aż żal byłoby ich nie przetworzyć. W tym roku

Smaczne Zdrowe
Cykorie zapiekane w sosie pomidorowym 106

odpada przy mojej nie tolerancji laktozy. Stąd pomysł by ciężki, tłusty sos zastąpić sosem pomidorowym. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: – po 1 cykorii na osobę (mój małżonek zjadł dwie, tak mu smakowały!) – szynkę konserwową (plaster na sztukę cykorii) – przecier pomidorowy, pasatę z pomidorów – sól, pieprz – świeże zioła – 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku Cykorie obrać(...)tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek (można też wrzucić kawałki szynki jeżeli macie ochotę na bardziej mięsna wersję), dodać pomidory, zioła i przyprawić do smaku i ewentualnie zblendować. Ostudzone cykorie owijać szynką i układać na dnie naczynia żaroodpornego. Polać sosem i zapiekać w 200 stopniach przed 30-45 minut

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka brokułowa z kurczakiem 168

łagodnej2 ząbki czosnkuWYKONANIEBrokuł odgotowujemy, uważamy żeby nie przegotować. Ostudzić.Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy ziołami do drobiu, obsmażamy. Ostudzony kładziemy na brokuły.Pomidory kroimy w większe kawałki.jajko na cztery i dodajemy do sałatki.Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z wszystkimi składnikami, czosnek wyciskamy i również dajemy do sosu . Polewamy sałatkę. Można wymieszać od razu lub dopiero na talerzuSMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym 149

również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki. Smaczne klopsiki w paprykowo - pomidorowym sosie posmakują wszystkim! Składniki: 350 g mieszanego mięsa mielonego 1/2 bułki+1/2 szklanki mleka 1 żółtko 3 łyżki słonecznika oregano sól, pieprz 1 puszka krojonych pomidorów 500 g papryki czerwonej 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczaka soli 0,5 łyżeczki cukru(...)obrać, usunąć gniazda nasienne i białe błonki, następnie pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni przez kilka minut. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę, wlać zawartość puszki z pomidorami. Puszkę popłukać gorącą wodą i dodać do sosu. Dodać pokrojoną małą papryczkę chili, sól, cukier, suszone oregano i paprykę w proszku. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości około 20 minut. Sos pozostawiłam z kawałkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza bezglutenowa. Wegańska, bez drożdży 141

oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3/4 szklanki mleka ryżowego pół szklanki letniej wody 2 ząbki rozgniecionego czosnku szczypta soli Dodatki do pizzy: sos pomidorowy, czerwona cebula, suszone pomidory, oliwki, brokuły Do miski wsypałam mąki, dodałam oliwę, ocet jabłkowy, rozmaryn, czosnek, sól i na koniec wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli(...)silikonowej o średnicy 26 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, aby delikatnie podpiec spód pizzy. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min. ps. Ciasto niczym nie różniło się od ciasta zrobionego z drożdżami. Pizza NIGDY nie będzie taka chrupiąca jak z mąki pszennej

nietadieta
Grecka sałatka 255

Składniki:10 sztuk cebulek marynowanych,10 sztuk oliwek czarnych i zielonych,1 papryka,1 ogórek zielony,1 pomidor,1 ser feta,7 liści sałaty lodowej,Sos:2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżeczka tymianku,1 łyżeczka bazylii otartej,1 łyżeczka rozmarynu,1 łyżeczka soku z cytryny,do posypania natka pietruszki.Przygotowanie:   Myjemy dokładnie liście sałaty i drzemy na małe kawałki(...)Ogórka  kroimy w kostkę, tak samo fetę i pomidora. Następnie paprykę kroimy w drobne paseczki. Wykładamy ze słoika marynowaną cebulkę. Wszystko mieszamy i polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek, tymianku, rozmarynu, bazylii i soku z cytryny. Posypujemy natką pietruszki

Aga w kuchni
Spaghetti 140

Spaghetti w moim wykonaniu Składniki:   - makaron spaghetti   - mięsko mielone wieprzowo - wołowe   - pomidory z puszki   - cebula   - warzywa mrożone  ( mieszanka brokułowa)   - sos bolognese w proszku  W naszym domu bardzo często goszczą potrawy a'la włoskie. Gotując je nie można nic popsuć a smakują wyśmienicie akurat nam. Sosy robię według własnych pomysłów czyli(...)właśnie mamy ochotę. Zakupy: Makaron spaghetti koszt ok. 2,30 zł, mięso mielone koszt ok. 6 zł, pomidory w puszce koszt ok. 3 zł, cebula koszt ok. 0,50 zł, warzywa mrożone koszt ok. 3 zł, sos bolognese koszt ok. 2 zł. Przygotowanie: Ja najpierw podsmażam cebulkę na odrobinie oleju i dodaję do niej szczyptę soli wtedy szybciej się usmaży

Tanio smacznie i prosto
SPAGHETTI Z CUKINIĄ , ZIELONYM PIEPRZEM I KAPARAMI 112

Kolejne danie z makaronem w tle.Pyszny sos,cienkie plasterki cukini i zioła.Pycha:). 1 OP.MAKARONU PENE 1 PUSZKA POMIDORÓW KROJONYCH Cukinia Masło Kremówka Kapary   1 MAŁA CEBULKA OLIWA Z OLIWEK 3 ZĄBKI CZOSNKU KAPARY ZIELONY PIEPRZ BAZYLIA OREGANO SÓL PIEPRZ PARMEZAN ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W  RONDELKU ROZGRZAĆ OLIWĘ Z OLIWEK.CEBULKĘ OBRAĆ I BARDZO(...)DROBNO POSIEKAĆ.CZOSNEK OBRAĆ I WYCISNĄĆ.NA GORĄCĄ OLIWĘ WRZUCIĆ CZOSNEK Z CEBULKĄ ,CHWILKĘ PRZESMAŻYĆ ,ALE UWAŻAĆ ,ABY SIĘ NIE PRZYPALIŁ BO BĘDZIE GORZKI.DODAĆ POMIDORY Z PUSZKI.DUSIĆ NA MAŁYM OGNIU OK.25-20MIN.ABY SOS ZGĘSTNIAŁ.DODAĆ ZIOŁA I KAPARY WRAZ Z ZIELONYM PIEPRZEM ORAZ PARMEZAN .ZAMIESZAĆ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE.MAKARON WYMIESZAĆ Z SOSEM I POSYPAĆ PARMEZANEM. DANIE JEST BARDZO SMACZNE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki z meksykańskim sosem 127

zbiło się w duże kawałki. Następnie dodać pokrojoną paprykę, fasolę z puszki razem z zalewą, lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem ok godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlać wodą.  Na koniec sos odparować. Nadziewać naleśniki

Gotowanie jest łatwe