walą sztućcami, że chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia...Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przygotowanie(...)gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową
Aga w kuchnisklepy są tu pozamykane, nie mamy szans kupić czegoś na poniedziałkowy obiad. Są jednak w kuchni rzeczy, które są niezbędne i znajdują się u nas przez cały rok. Makaron, pomidory w puszcze, czosnek, cebula, zamrożone mięso mielone. Dlaczego by nie zrobić najprostszego, tradycyjnego spaghetti? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie(...)koncentratu) 5 czarnych oliwekparmezan do posypania2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranekPrzygotowanie:Sos:W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.Dodajemy koncentrat lub przecier, mieszamy i czekamy 5 minut. Miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy przyprawy: szczyptę
Kitchens AlphabetSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą
Oryginalny smakJeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasz makaron z sosem mięsno warzywnym – szybkie i pyszne danie :) Składniki na
Kuchenne Wariacjeobieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie do cebuli dodajemy zmiksowane za pomocą blendera pomidory z puszki i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie do sosu dodajemy odcedzone tortellini - mieszamy. Tuż przed podaniem, wierzch dania posypujemy startym żółtym serem
Emcia Pichciciecierzycą i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym. Danie z serii jednogarnkowych. Niepozorne a jednak pyszne. Zdecydowanie poprawiło mi dziś humor ! Składniki (2 duże porcje): 200 g kiełbasy chorizo 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/2 puszki wody po przepłukaniu(...)samej patelni podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj pomidory, wodę po przepłukaniu puszki po pomidorach, dopraw solą, pieprzem, kuminem i cukrem. Smaż kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj chorizo, ciecierzycę i czerwoną fasolę, całość gotuj razem około 5 minut. w razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, możesz podawać
Moja pasja smakustarożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. PIZZA NA BLACHĘ "pół na pół" (ulubiona w moim domu) 0,5 kg mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli
W kuchni Karmel-itkismażymy, może być lekko surowa w środku- dopiecze się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm.Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez ok. 20 min w 180 stopniach.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkabardzo lekka. Przygotowałam ją na piątkową kolację, następnego dnia zabrałam ją jeszcze do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka zielonego groszku 1 duża czerwona papryka 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól himalajska Pieprz 3-4 łyżki oleju lnianego Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu
Bajeczna Kuchniaczujemy się jak w knajpce nad Morzem Egejskim... Ech... do dzieła - zróbmy sobie tę przyjemność:) Składniki: 2 bakłażany 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu oliwa sól 50 g sera bałkańskiego 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Bakłażany pokroić wzdłuż(...)pokroić w grubą kostkę i dusić na oliwie. Po 5 minutach dodać czosnek roztarty z solą, kumin i cynamon. Dodać pomidory z puszki (odsączone), cukier i ocet. Dusić jeszcze około 15 minut. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć 1/3 sosu. Na nim ułożyć warstwę bakłażanów. Lekko posolić. Następnie znowu sos, bakłażany (posolić) i sos. Na wierzchu ułożyć paski pieczonej papryki
zadanie-gotowaniemięsa mielonego wołowego1 szt. cebuli6 szt. pieczarek1 puszka pomidorów krojonych2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki startego żółtego sera1 łyżeczka oregano (suszone)1 łyżeczka bazylii (otarta)Sól, pieprz do smakuOlej do smażeniaPrzepis:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos:1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę(...)dodajemy cebulę oraz pieczarki.3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy ok. 15 minut. 4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut.5. Do sosu dodajemy ulubione przyprawy i doprawiamy go do smaku. 6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz, wierzch posypujemy oregano i bazylią
Emcia PichciMakaron spaghetti z gęstym sosem pomidorowym Dzisiaj prosty obiad ale kto z nas nie uwielbia spaghetti? Sos pomidorowy bez żadnych zagęszczaczy proste wykonanie i bardzo smacznie. :) Przepis Składniki makaron spaghetti 2 puszki po 400 gram pomidorów 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano 50 g startego parmezanu lub żółtego sera Wykonanie 1. Pomidory z puszki wlewamy do garnka i nastawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając czekamy aż sos zacznie gęstnieć. ( W zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać tyle musimy czekać - u mnie trwało to 20 min) Gdy sos zgęstnieje
Mój pomysł nagodzin w temperaturze 42 stopnie. Jeśli nie posiadacie dehydratora lub nie zależy Wam na surowej wersji, możecie upiec babeczki według TEGO przepisu. Pomidory, cukinię, cebulę i szpinak kroimy. Dodajemy kapary. Przygotowujemy sos z oliwy, octu, czosnku i przypraw. Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze 42 stopnie
Jeść, by żyć w zdrowiufalse false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka dzielimy na paski, nacieramy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do pokrojonych pomidorów dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Sos mieszamy z mięsem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 45 min w temp 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchen