sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:51/135)

Schab w sosie kurkowo - musztardowym 197

Kurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem. Smacznego! 500g schabu 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżeczki ostrej musztardy 300 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Schab(...)grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę.  3. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze 5 minut

Szefowa kuchni
Strogonow z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom stroganoff 226

Dziś przedstawiam niezwykle, szybkie, łatwe i przyjemne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny nawet w najbardziej zapracowanym tygodniu. Pyszna wołowina i grzyby w smakowitym sosie śmietanowym z koniakiem i podany z ulubionym makaronem zachwyci wszystkich. Uwielbiam takie proste a smaczne dania, nawet mój wybredny Luby poprosił o dokładkę bo stwierdził, że danie jest 10/10, a uwierzcie(...)pieczarek (lub innych ulubionych grzybów), pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie) 3 łyżki koniaku / brandy 2 szklanki śmietanki 36 % listki z kilku gałązek tymianku sól i pieprz Przygotowanie: Oprósz mięso solą i pieprzem. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię

karmelowy
Makaron z pieczarkami i szynką 147

szczerze, że zastanowię się czy nie spróbować swoich sił w kolejnej edycji zabawy Zobacz też: Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym Makaron z pieczarkami i szynką Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut Składniki makaron Capellini Barilla 10 pieczarek bez ogonków dwa duże plastry szynki średnia cebula(...)cienkie paseczki, cebulę w kostkę i dodajemy do zrumienionych pieczarek - podsmażamy kilka minut, aby cebulka się zeszkliła. 3 Całość zalewamy śmietanką, dodajemy sery, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 4 Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę, natkę oraz koperek - gotujemy jeszcze kilka minut. 5 Podajemy z ugotowanym makaronem, posypany skórką cytryny, natką oraz parmezanem. *wpis powstał we współpracy

Kuchnia Bazylii
Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem – kuchnia podkarpacka 175

Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Jest ona (publikacja) pokłosiem warsztatów kulinarnych prowadzonych przez panią Janinę Olszowy, znawczynię kuchni lasowiackiej. Bób według jej przepisu jest po prostu wyśmienity dzięki niezwykłemu aromatowi sosu śmietanowego. Jeśli tylko macie taką możliwość, użyjcie do jego przygotowania świeżych ziół, które doskonale komponują się ze smakiem bobu. Bób przyrządzony w ten sposób jest podawany z młodymi ziemniakami posypanymi(...)miękkości. Zachowujemy około 1/2 szklanki wywaru. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy bób oraz śmietanę wymieszaną z wywarem. Chwilę gotujemy, by zredukować sos. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zioła. Dodajemy też roztrzepany jogurt i chwilkę podgrzewamy. Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA   po przepisy

Trzeci talerz
Knedle ziemniaczane z truskawkami i sosem śmietanowym 224

Zapraszam Was na pyszne knedle z truskawkami. To jedna z moich ulubionych potraw z owocami. Zawsze podaję je polane sosem śmietanowym, w tej wersji smakują mi najbardziej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.  SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 300g truskawek, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1,5 łyżki cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję(...)formuję kuleczki. 3. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 7 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wykładam na talerz. 4. Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron w sosie śmietanowo- ziołowym z boczkiem 113

Pyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram(...)dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem tuż przed podaniem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kurki z bekonem w sosie śmietanowym 284

inne rodzaje grzybów. Kurki wystarczy umyć, osuszyć i przesmażyć na maśle z ziołami.   Możecie je również przygotować wedle mojego przepisu. Czyli kurki smażone z bekonem w kremowym sosie śmietanowym, do tego aromatyczny świeży tymianek i szalotka.  Tak przygotowane kurki najlepiej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziołowych grzanek.  Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób(...)czosnek. Całość przesmażamy. Następnie dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Dolewamy śmietankę i znów chwilę smażymy. Na końcu dodajemy zimne masło i redukujemy sos. Całość powinna nam zgęstnieć i nabrać kremowej konsystencji.  Kurki serwujemy z ziołowymi grzankami lub świeżym pieczywem. Smacznego

kulinarnyJa
Spaghetti z cukinią i boczkiem 189

się przeważnie z wersją pomidorową z mięsem mielonym na styl boloński, tym razem jednak przygotowałam coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje: 160-180g makaronu spaghetti(...)kostkę cukinię. Smażyć do miękkości kilka minut. Dodać śmietanę. Chwilę gotować na wolnym ogniu uważając, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Knedle ze śliwkami 183

dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2 kg  ziemniaków , 2 szklanki  mąki , 1  jajko , sól , 30 dag  śliwek , 1 szklanka  śmietany  18%, 2,5 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1.  Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości(...)kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. 4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Spaghetti śmietankowe z kurczakiem i szpinakiem 208

Szybki obiad? Brak pomysłu? Spaghetti zatem jest idealnym rozwiązaniem. Postanowiłam, że obok makaronu na talerzu pojawi się kurczak w towarzystwie szpinaku, które współgrają ze sobą smakowo, połączone sosem śmietanowym i parmezanem. Spróbujcie :) Składniki : garść makaronu 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy gyros 2 garści świeżego szpinaku baby czerwona cebula 400ml śmietany 18% 1 serek topiony (śmietankowy) pieprz(...)dusimy ok 5 minut pod przykryciem. Śmietanę wraz z serem dodajemy do kurczaka i mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Przyprawiamy do smaku. W dużym naczyniu łączymy sos i makaron. Podajemy posypany parmezanem. Smacznego

ChilliJemy
Makaron z łososiem i szpinakiem 112

Przedstawiam Wam dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad . Przepyszny makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym. Jest przepyszny, a jego przygotowanie zajmuje niespełna 25 minut. Ponadto doskonale komponuje się z sokiem z cytryny i parmezanem, które dopełniają smaki. Makaron z łososiem i szpinakiem 140 g makaronu penne ((lub innego)) 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego(...)zmniejszenia jego objętości. Następnie dodaj przyprawy oraz łososia pokrojonego na kawałki. Wszystko polej śmietanką i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz parmezan. Makaron włóż na patelnię do sosu i wszystko wymieszaj. Porcje podawaj posypane parmezanem. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 519 | Białko: 31,3 | Węglowodany: 55 | Tłuszcze: 19,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj

Przepisy na widelcu
Makaron w sosie kurkowym z zielonym groszkiem 166

targ. Smak kurki jest łagodny, delikatny, więc idealnie będzie pasował zarówno do młodych ziemniaków jak i makaronu. Ale też świetnie skomponuje się z mięsami. Moja kompozycja to sos śmietanowy na bazie białego wina z zielonym groszkiem ;) Składniki: 200 gram kurek 400 ml śmietanki 30% 1 cebula 3 łyżki zielonego groszku 100 ml białego wina sól, pieprz gruboziarnisty świeżo zmielony natka(...)Następnie podlewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu aż śmietanka zgęstnieje, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Jeśli kurki i groszek są już miękkie a sos odpowiednio gęsty i słony, możemy z czystym sumieniem zdjąć z ognia;) A makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu

Życie zaczyna się w kuchni
MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM W SOSIE ŚMIETANOWYM 214

makaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym  Bardzo smaczne i wykwintne danie a zarazem bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki: 100-200 gr łososia wędzonego ( Jeżeli lubimy bardziej nasycony smak dodajemy więcej ryby jeżeli lubimy ten smak łagodniejszy dajemy tej ryby mniej)  1 cebula 3-4 łyżki gęstej śmietany masło(...)razem mieszamy i podsmażamy. Gdy widzimy ze nasza rybka zmieniła kolor i wszystkie składniki są już gotowe dodajemy śmietanę 5. Doprawiamy do smaku pieprzem 6. Na koniec do naszego sosu wsypujemy umyta i pokrojona wcześniej natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.    7. Podajemy np z ugotowanym wcześniej makaronem. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Królik w sosie śmietanowym 149

Mięso z królika jest bardzo delikatne w smaku.  Ja zrobiłam go w sosie śmietanowym z rozmarynem. Polecam Wam jest bardzo smaczny. Składniki: 1 tuszka z królika 2 szklanki mleka 400 ml śmietany 18% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Tuszkę z królika  podzielić na mniejsze kawałki, zalać(...)przykryciem do miękkości mięsa. Uzupełniać od czasu do czasu zawartość wody. Śmietanę wymieszać w kubeczku z solą, pieprzem,szczyptą papryki i wlać do rondla z mięsem. Chwilę pogotować, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub ryżem

O kuchni z uczuciem

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję