Dzisiejszy pomysł na szybki i pyszny obiad to makaron świderki w delikatnym sosie śmietanowym z kurczakiem. Składniki: 1 opakowanie makaronu świderki Malma pierś z kurczaka 1 duża cebula 400 g pieczarek natka pietruszki 2 ząbki czosnku śmietanka 30% lub 18% sól, pieprz zioła prowansalskie oliwa do smażenia Przygotowanie: Makaron(...)solą i pieprzem Pierś z kurczaka pokrój w kostkę przypraw ziołami i dodaj do reszty. Kiedy kurczak się podsmaży wlej śmietankę Całość mieszaj do czasu, aż powstanie gęsty sos. Posyp natką pietruszki. Smacznego
KukuleczkiMakaron tagliatelle jest jednym z moich ulubionych. Potrzebowałam obiadu na szybko więc zrobiłam go ze szpinakiem w kremowym sosie śmietanowym, z dodatkiem groszku konserwowego, który urozmaicił to klasyczne danie i fajnie podkręcił jego smak. SKŁADNIKI: (ok. 4 porcje) 500g makaronu tagliatelle 450g szpianku (ja użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 2-3 ząbki czosnku 100g słodkiej śmietanki 30% 100g sera feta(...)dobrze odparuje, dodać śmietankę, pokruszoną fetę i serek topiony, dokładnie wymieszać. Dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu
Kto ugości moich gości?będziemy chcieli odpocząć od nadmiaru „świątecznych potraw”. Gorąco poleca pulpety z piersi indyka, które wbrew pozorom, nie są suche, a ich delikatny smak podkreślają delikatne grzyby, pieczarki, które z sosem śmietanowym nadają im „pazura”. Serdecznie zapraszam na „powrót do rzeczywistości” w postaci pysznego, lekkiego obiadu. <AG> Składniki(...)oklepujemy) z dodatkiem soli, pieprzu i żółtka. Z masy formujemy pulpety o wymiarach orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące, lekko obsmażamy na suchej patelni, co chwilę zmieniając położenie pulpecików. Sos: Pieczarki oczyszczamy. Dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 (tych wizualnie najładniejszych). 2/3 podsmażamy na maśle, zalewamy wrzątkiem (500 ml), dodajemy lubczyk, lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, studzimy
R'n'G Kitchenowoce morza w sosie pomidorowym . Dania z makaronem tagliatelle: Tagliatelle z ragu bolońskim Tagliatelle molto bene Zupa grzybowa z makaronem Tagliatelle ze szpinakiem Tagliatelle w sosie dyniowym Tagliatelle makaron Tagliatelle do włoski makaron w kształcie długich i płaskich wstęg. Pochodzi on z regionu Emilia -Romagna i najczęściej podawany jest z sosami. Tagliatelle w sosie śmietanowym to dla mnie taki klasyk(...)dlatego mam z nimi ulubione połączenia. Moim zdaniem są genialne właśnie do makaronu, jak i do kurczaka. Tagliatelle z suszonymi pomidorami w oliwie już same w sobie tworzą pyszny sos, dlatego często blenduję suszone pomidory i powstaje coś na rodzaj pesto z suszonych pomidorów, warto wtedy dodać coś chrupiącego, na przykład orzechy i przepis na tagliatelle gotowy! Do przygotowania potrawy
MamaOskarkaTaką oto propozycję mam dziś dla Was. Pyszne, po prostu pyszne pulpeciki z indyka w sosie śmietanowym do którego dodałam trochę kurkumy stąd kolor, syropu z ananasa, ananasa, suszonych pomidorów w oleju z ziołami od Ole! , które uwielbiam, do tego zwykłe pomidorki koktajlowe i świeża bazylia. Danie wyszło bardzo smaczne, jako dodatek u mnie była kasza jaglana, moje dziecko wsunęło(...)pieprz 4 łyżki bułki tartej 1. Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy, żeby nam się połączyły. Ręcznie formujemy małe pulpeciki. 2. Smażymy na oleju kokosowym, przekładamy na talerzyk. Składniki sos i dodatki: 6-8 pomidorów suszonych w oleju z ziołami Ole! kilka pomidorków koktajlowych 1/2 puszki ananasa + trochę syropu świeże listki bazylii 3/4 szklanki śmietanki 12% kurkuma sól pieprz
kruche babeczkismakuje jeszcze lepiej kiedy czymś wyjątkowym w smaku, czy przygotowanym własnoręcznie możemy dzielić się z ukochanymi osobami! Zapraszamy Was dzisiaj na pyszną grzankę z bobem. W pysznym sosie śmietanowym z tymiankiem! Jest pysznie! Ps. Jeśli u Was już bobu nie ma polecam użyć mrożonego! :) Składniki: (dla 2 osób) 200 g bobu, 2 grzanki, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka oliwy(...)praskę ząbek czosnku, a po chwili obrany bób. Smażymy około 2 minut i dodajemy śmietankę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na małym/średnim ogniu do czasu, aż powstały sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz świeży tymianek. Bób wykładamy na grzankę i skrapiamy oliwą. Smacznego
Plate of Joywarzywnej (u mnie: mieszanka chińska) 100 ml śmietany 18% 1 łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka, sól i pieprz* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Kurczak w sosie śmietanowym z warzywami'; listonic_content='500 g piersi kurczaka ½ mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie – mieszanka chińska) 100 ml śmietany 18% 1 łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz'; document.write(...)dusimy kilka minut pod przykryciem. Do kurczaka z warzywami dodajemy 100 ml śmietany, cały czas mieszając. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i odparowujemy wodę do momentu, gdy sos zgęstnieje i zacznie lepiej się “kleić” do pozostałych składników. Jeśli mamy ugotowany ryż lub makaron – dodajemy go do dania na samym końcu. Całość nakładamy na talerz
Proste-przepisy.plwarzywnej (u mnie: mieszanka chińska) 100 ml śmietany 18% 1 łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka, sól i pieprz* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Kurczak w sosie śmietanowym z warzywami'; listonic_content='500 g piersi kurczaka ½ mrożonej mieszanki warzywnej (u mnie – mieszanka chińska) 100 ml śmietany 18% 1 łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz'; document.write(...)dusimy kilka minut pod przykryciem. Do kurczaka z warzywami dodajemy 100 ml śmietany, cały czas mieszając. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i odparowujemy wodę do momentu, gdy sos zgęstnieje i zacznie lepiej się „kleić” do pozostałych składników. Jeśli mamy ugotowany ryż lub makaron – dodajemy go do dania na samym końcu. Całość nakładamy na talerz
Proste-przepisy.plznaczeniu) cenią sobie ponad wszystkie inne zbytki i pokusy tego świata. I w końcu do jesieni pora też przystosować codzienne menu. Tym razem na obiad kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i pieczarkami. Do tego ryż, kasza gryczana, kiszony ogórek... U mnie jedzą wszyscy, a taka zgoda nieczęsto panuje przy stole :) Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka(...)kawałek mięsa nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej, tymianku, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron, aż będą rumiane. Sos: 200 g pieczarek 1 łyżka masła 8-10 szt. suszonych pomidorów 300 ml śmietanki 30 lub 36% świeża nać pietruszki lub kolendry do posypania sól, pieprz, ulubione
bistro mamamnie zna wie, że uwielbiam krewetki w każdej postaci. Nie może ich więc zabraknąć na moim blogu 😉 Dziś dzielę się z Wami przepisem na makaron z krewetkami w kremowym sosie śmietanowym, który posmakuje każdemu amatorowi owoców morza. To jedno z moich ulubionych dań któremu absolutnie nie mogę się oprzeć 😉 Robi się je szybko, a przepis jest niesamowicie prosty. Zobaczcie jakie(...)łyżka oliwy sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente wg zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy krewetki i sos. Krewetki doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą. Powinno to zająć ok. 2-3 minuty na stronę, aż krewetki nabiorą lekko różowego koloru, następnie
Mostek w kuchniMakaron z cukinią w sosie śmietanowym to bardzo szybki, łatwy i tani sposób na obiad bez mięsa. Oczywiście do dania możecie użyć innego makaron niż świderki, świetnie sprawdzi się tu spaghetti, penne czy kolanka. Gwarantuję że obiad będzie pyszny :) Składniki : 2 cukinie 300 g makaronu świderki 3 ząbki czosnku 1 cebula(...)podsmażyć cebulę, dodać cukinię podsmażyć 5 minut, po tym czasie dodać czosnek chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić aż sos lekko zgęstnieje, następnie dodać makaron i dokładnie wymieszać by sos połączył się z makaronem. Zdjąć z ognia i dodać porwaną na mniejsze kawałki bazylię, dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiKurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem. Smacznego! 500g schabu 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżeczki ostrej musztardy 300 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Schab(...)grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. 3. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze 5 minut
Szefowa kuchniDziś przedstawiam niezwykle, szybkie, łatwe i przyjemne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny nawet w najbardziej zapracowanym tygodniu. Pyszna wołowina i grzyby w smakowitym sosie śmietanowym z koniakiem i podany z ulubionym makaronem zachwyci wszystkich. Uwielbiam takie proste a smaczne dania, nawet mój wybredny Luby poprosił o dokładkę bo stwierdził, że danie jest 10/10, a uwierzcie(...)pieczarek (lub innych ulubionych grzybów), pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w kostkę 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie) 3 łyżki koniaku / brandy 2 szklanki śmietanki 36 % listki z kilku gałązek tymianku sól i pieprz Przygotowanie: Oprósz mięso solą i pieprzem. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię
karmelowyszczerze, że zastanowię się czy nie spróbować swoich sił w kolejnej edycji zabawy Zobacz też: Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym Makaron z pieczarkami i szynką Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut Składniki makaron Capellini Barilla 10 pieczarek bez ogonków dwa duże plastry szynki średnia cebula(...)cienkie paseczki, cebulę w kostkę i dodajemy do zrumienionych pieczarek - podsmażamy kilka minut, aby cebulka się zeszkliła. 3 Całość zalewamy śmietanką, dodajemy sery, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 4 Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę, natkę oraz koperek - gotujemy jeszcze kilka minut. 5 Podajemy z ugotowanym makaronem, posypany skórką cytryny, natką oraz parmezanem. *wpis powstał we współpracy
Kuchnia BazyliiKultury Ludowej w Kolbuszowej. Jest ona (publikacja) pokłosiem warsztatów kulinarnych prowadzonych przez panią Janinę Olszowy, znawczynię kuchni lasowiackiej. Bób według jej przepisu jest po prostu wyśmienity dzięki niezwykłemu aromatowi sosu śmietanowego. Jeśli tylko macie taką możliwość, użyjcie do jego przygotowania świeżych ziół, które doskonale komponują się ze smakiem bobu. Bób przyrządzony w ten sposób jest podawany z młodymi ziemniakami posypanymi(...)miękkości. Zachowujemy około 1/2 szklanki wywaru. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy bób oraz śmietanę wymieszaną z wywarem. Chwilę gotujemy, by zredukować sos. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zioła. Dodajemy też roztrzepany jogurt i chwilkę podgrzewamy. Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po przepisy
Trzeci talerzZapraszam Was na pyszne knedle z truskawkami. To jedna z moich ulubionych potraw z owocami. Zawsze podaję je polane sosem śmietanowym, w tej wersji smakują mi najbardziej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 300g truskawek, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1,5 łyżki cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję(...)formuję kuleczki. 3. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 7 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wykładam na talerz. 4. Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle
Tradycyjna kuchnia Kasi