sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:48/135)

Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i zielonymi szparagami 136

tymianek papryka słodka mielona oregano sól, pieprz 1/2 pomidora Wykonanie: Naczynie do tarty/ zapiekanki razem z brzegami wylepić ciastem francuskim. Ser żółty, pieczarki, salami, pomidora pokroić w plastry. Przygotować sos: w kubeczku zmieszać obydwie śmietany, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać. Na sam spód ciasta wyłożyć ugotowane i pokrojone na cienkie kawałki ziemniaki oprószone słodką papryką(...)można dodatkowo posypać oregano. Teraz kolej na szparagi. Szparagi powinny być obgotowane w lekko osolonej wodzie. Ułożyć szparagi, naprzemiennie, raz trzonkiem do góry, a raz główką. Na szparagi wyłożyć śmietanowy sos. Wierzch udekorować dowolnie np. plastrami pomidora. Posypać oregano. Piec w 190C przez 30-40minut.                 Artykuł Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami

Raj dla Podniebienia
Złociste gołąbki z grzybami leśnymi, kuskusem i grana padano 134

targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję. Kapustę małą miałam, więc farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam. Przypraw, ziół dużo użyłam i przepyszne gołąbki zrobiłam.  Pieprz marynowany nadał ostrości, kurkuma słonecznej radości, a koperek świeżości. Można je z sosem śmietanowym podawać lub z masełkiem stopionym(...)łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 250 g kaszy kuskus, 40 g startego sera grana padano lub parmezanu, ponadto: olej rzepakowy, 50 ml słodkiej śmietanki 30%, ok. 250 ml bulionu warzywnego, sos: słodka śmietanka 30%, sos sojowy, koperek siekany. Przygotowanie: Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, sparzamy kilka min, przekładamy na cedzak. W czasie

Moniki Smakołyki
Spaghetti bolognese (delikatny sos) 132

Spaghetti bolognese (delikatny sos) Dziś przepis na spaghetti bolognese, które w smaku dosłownie rozpływa się w ustach. Proces przygotowania jest dość długi, ale efekt końcowy jest tego wart. Przepis dostałam z 1,5 roku temu od znajomej. Jest tak dobry, że postanowiłam dziś podzielić się nim z Wami z moimi drobnymi modyfikacjami. W przepisie na sos boloński podaję cenne uwagi(...)moja rodzina lubicie spaghetti bolognese, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. A jeśli szukacie jakiś szybkich pomysłów na dania z makaronem, to polecam Wam m.in.: Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie Makaron z kurkami Składniki: 500 g mięsa mielonego (cielęce lub wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka około 150 g gotowanego lub parzonego boczku (ja dziś

Słodkie okruszki
Pasta ze szprotek i rolmopsy na imprezowy stół 96

ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.    Szprot Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte(...)brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach. Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym. Sa tez idealnym składnikiem różnego rodzaju past do chleba.       Pasta ze szprotek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g szprotek 1/2 cebuli 2 ząbki

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony kurczak po prowansalsku 65

formie pieczonego kurczaka po prowansalsku. Obiad elegancki i wyjątkowy, sprawdzi się na niedzielne odświętne menu. Pałki kurczaka pieczone z piórami cebuli i różnymi gatunkami oliwek. Kurczaka serwujemy z aromatycznym sosem śmietanowym, do którego wykorzystujemy smaczki zgromadzone na dnie naczynia żaroodpornego po upieczeniu mięsa. Oliwki nadają całości szyku i prowansalskiego smaku. Podawaj z gotowanymi ziemniaczkami w mundurkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj(...)Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 1 godz.  15 min. Kalorie 310 kcal Pieczone pałki kurczaka w towarzystwie cebuli i miksu oliwek, podane z kremowym sosem. Eleganckie danie na niedzielny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PIECZONY KURCZAK 8 pałek z kurczaka 200 g mieszanki różnych gatunków oliwek 1 czerwona cebula 1 żółta cebula 50 g kwaśnej

ProstePesto.pl
Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado 208

przygotowaniu i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, generalnie większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Jakiś czas temu opublikowałam też na blogu szybkie enchilady z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym , też były przepyszne i polecam gorąco. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado (6 porcji) Składniki: 1 łyżka masła 1/2 średniej cebuli, z grubsza(...)pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, pokorojona w drobną kosteczkę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli cayenne, lub więcej jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy 1 szklanka ulubionego sosu pomidorowego, gotowego lub domowej roboty 1 czerwone chilli, bez nasion i drobno posiekane 1/2 szklanki kwaśnej śmietany mała garść kolendry, posiekanej 2 łyżeczki soku z cytryny 2 awokado, obrane

karmelowy
Kurczak w sosie śmietanowo ananasowym 264

Wczoraj przygotowałam dla nas obiad ze słodkim dodatkiem ananasa. Jak dla nas bomba smakowa na talerzu, mówię Wam;) Koniecznie spróbujcie. Delikatny kurczak w słodkim sosie śmietanowym, a swoją słodycz zawdzięcza ananasowi;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś kurczaka  1 puszka ananasa 300 ml śmietanki  sól pieprz mielony olej z pestek winogron do smażenia kurczaka Przygotowanie: Kurczaka(...)wrzucamy kawałki kurczaka, smażyć przez kilka minut, następnie dodajemy ananasa i smażyć kolejne kilka minut. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do połączenia smaków i lekkiego zagęszczenia sosu. Podajemy z kluskami śląskimi przesmażonymi na tłuszczu

Życie zaczyna się w kuchni
Górka cielęca duszona w sosie śmietanowym 147

dlatego, że nie jest ona zbyt często dostępna, no i jest droga ). Ale jak gdzieś mi się trafi to korzystam z tego. I dzięki temu dzisiaj przedstawiam cielęcinę w sosie śmietanowym. Składniki: Górka cielęca Sól Vegeta Pietruszka z czosnkiem ( suszone ) Masło klarowane Olej woda 300 ml śmietany Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy solą, vegetą i suszoną pietruszką z czosnkiem. Lekko zwilżamy olejem(...)stron. Po chwili podlewamy 100 wody i śmietaną. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Bardzo dobrze jest do tego wykorzystać szybkowar. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmujemy je z garnka. Sos przyprawiamy ewentualnie solą ( jeżeli śmietana się zwarzy można cały sos przez chwilę zmiksować ) i odparowujemy do pożądanej ilości i gęstości. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Makaron z tartą cukinią w sosie śmietanowym 201

Makaron fusilli z tartą cukinią w gęstym sosie śmietanowym (Porcja jednoosobowa) Składniki: 70g makaronu fusilli lub świderki jedna mała cukinia lub 1/3 dużej 2- 3 duże łyżki śmietany 12% zółtko 20g tartego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj cukinię i wrzuć na suchą patelnię. Dopraw solą i pieprzem(...)smaż. W miseczce wymieszaj śmietanę, tarty parmezan i żółtko. Gdy makaron będzie już ugotowany, a cukinia podsmażona zdejmij patelnię z ognia i szybko gorący makaron i sos i dokładnie wymieszaj. Całość powinna ładnie zgęstnieć od temperatury patelni i gorącego makaronu. Podawaj gorące. Kaloryczność: Cały obiad ma 470 kalorii

Moja Micha
Skorzonera w sosie śmietanowym 119

jakiegoś czasu zapomniane warzywo. Podane z sosem śmietanowym doskonale pasuje do mięs. Składniki 800 g skorzonery z zalewy 1 łyżka masła 1/2 łyżki mąki 250 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany 22% szczypiorek sok z cytryny biały pieprz sól     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skorzonerę osączamy z zalewy. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i smażymy(...)przez chwilę. Następnie zalewamy gorącym bulionem, cały czas mieszamy by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy warzywo, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu (nie zagotowujemy). Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Sos z serka śmietankowego ze szpinakiem baby 120

śmietance ser tego typu zawdzięcza delikatny kremowy smak, gładką teksturę i aksamitną konsystencję. Po podgrzaniu zachowuje swoją kremowość i nie rozwarstwia się – to czyni z niego idealną bazę do śmietanowych sosów, które gładkie, delikatne i apetyczne jak tłusta śmietana, mają jednocześnie o kilka kalorii mniej! Śmietankowy sos z młodym szpinakiem robi się dosłownie w kilka minut – pasuje zarówno do ziemniaczanych

Karo in the Kitchen
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 229

podajemy kilka naszych propozycji: ratatouille z bakłażana i cukinii, pierś z indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy(...)owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów na własną rękę, uwzględniając oczywiście swoje ulubione składniki, by dieta

upichcona
Pizzerinki, czyli mini pizze 162

naprawdę dobry. I pomysł i efekt pomysłu. Świetne połączenie smaków, które zresztą Madzia sama wymyśliła. Właściwie składników było naprawdę minimum, bo tylko szpinak, kozi ser i przepiórcze jajko. I sos śmietanowy. Ale właśnie odpowiednie połączenie tych niewielu smaków dało genialny efekt. Idealna przekąska na leniwy wieczór w domu. Siedzieliśmy, oglądaliśmy kolejny odcinek Hannibala i zajadaliśmy się tymi mini pizzami(...)mąki pszennej 160 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli Wierzch: świeży szpinak kozi ser przepiórcze jajka Sos: 200 ml śmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili kilka gałązek świeżego tymianku sól Najpierw robimy sos, żeby trochę odstał, żeby składniki się ze sobą przegryzły. Cebulę, tymianek

Marder&Marder Manufacture
Kotleciki z kurczaka w sosie śmietanowo-brokułowym 146

kotleciki są tam samo szybkie w wykonaniu jak i smaczne:). Sos śmietanowy sprawdza się w połączeniu praktycznie z każdymi warzywami, zgrał się także z brokułem.  2 filety z kurczaka 1 brokuł  300g śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Filety kroimy na części, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem(...)Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut.  3. Do filetów wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowane brokuły. Gotujemy aż sos zgęstnieje

Szefowa kuchni
Makaron z boczniakami 175

Szybki przepis na pyszny i aromatyczny obiad, czyli makaron w sosie śmietanowym z boczniakami. Składniki: pół paczki makaronu penne albo innego ulubionego 250 g boczniaków duża cebula 180 g śmietany 30% mały pęczek koperku (niekoniecznie) 2 ząbki czosnku pieprz, sól olej Przygotowanie Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie(...)boczniaki i dalej smażymy. Kiedy boczniaki zmiękną dodajemy śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje, dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania